Onze ervaring in de Colca Canyon | Andescondors gespot en zere knieën
De Colca Canyon in Peru is één van de allerdiepste kloven ter wereld. Nu we toch in de buurt zijn - oke, min of meer - mag een bezoek aan dit natuurspektakel natuurlijk niet ontbreken. We kiezen ervoor om niet met een toeristische tour af te reizen naar de allerbekendste plekken in de kloof, maar om lekker op eigen gelegenheid te gaan. We zien de enorme Andescondors, lopen urenlang de diepe kloof in, rijden met een bus over een onverhard, smal pad langs diepe afgronden, komen terug met verbrande koppies én we proeven alpaca-vlees. In vier dagen zijn we tal van ervaringen rijker. We vertellen je over onze dagen bij en ín de Colca Canyon!
- Dag 1: een lange, lange, lange busrit naar Cabanaconde
- Dag 2: mountainbiken, wel 6 Andescondors tegelijk en afdalen, afdalen, afdalen
- Dag 3: rode koppies, met de bus langs steile afgronden & uitrusten in Cabanaconde
- Dag 4: een niet-bijzondere dag onderweg naar Arequipa
Dag 1: een lange, lange, lange busrit naar Cabanaconde
De meest logische plek om de Colca Canyon te bezoeken is vanuit Arequipa. We willen met de bus naar het dorp Cabanaconde, omdat daar vrijwel alle hikes door de kloof starten. Hoewel het niet eens zo ver is naar Cabanaconde, doen we er echt de hele dag over. Ontelbaar vaak stopt de bus om mensen erin en eruit te laten, dat schiet zo niet op! Om half 5 komen we eindelijk aan in Cabanaconde. Even de benen strekken is heerlijk na 7 uur in die krappe, smoezelige bus!
We checken in bij ons hotel en gaan direct door naar één van de bekendste plekken in het dorp: het Pachamama Hostel & Restaurant. We hebben namelijk enorme honger én dit is de plek waar je goede informatie kunt krijgen over alle activiteiten in en rondom de kloof. Onder het genot van een biertje, lekkere maaltijd en de handige kaart van het hostel maken we onze planning voor de komende dagen. We gaan veel hiken, maar ook een stukje mountainbiken en de machtige Andescondors proberen te spotten. We hebben er zin in!
Dag 2: mountainbiken, wel 6 Andescondors tegelijk en afdalen, afdalen, afdalen
De dag begint vroeg, voor 6 uur gaat de wekker al. We hebben een tour geboekt naar Cruz del Condor - het uitzichtpunt waar je de Andescondors kunt zien vliegen - waarbij je per mountainbike terug gaat naar het dorp. De Andescondors zijn vroeg in de ochtend en laat in de middag het meest actief, dus je moet er op tijd bij zijn. Om 7 uur vertrekken we met de 4x4 naar het uitkijkpunt. Het is enorm koud bij Cruz del Condor (ligt op 3.600 meter boven zeeniveau), maar doordat we zo vroeg zijn, zijn we wel één van de eerste toeristen. Het duurt niet lang of we zien een Andescondor vliegen in de verte. Of ja vliegen, ze zweven eigenlijk gewoon op de luchtstromen. Een indrukwekkend schouwspel!
We blijven ongeveer een uur bij Cruz del Condor kijken naar de imponerende Andescondors. Wat hebben we geluk als er een paar vlak over ons heen vliegen. Zo zie je pas echt hoe groot deze beesten zijn! Vanaf een uur of 8 wordt het een stuk drukker bij het uitkijkpunt. Wij besluiten op de mountainbike te stappen en richting Cabanaconde te gaan, want we willen ook nog hiken vandaag!
Het mountainbiken is super leuk. We gaan alsmaar naar beneden en hoeven - op een enkel stukje na - helemaal niet te trappen. Woeeehoeeee! We stoppen meerdere keren om te genieten van de uitzichten over de Colca Canyon. Schitterend! Op een gegeven moment fietsen we weer richting Cabanaconde, totdat ik snel afstap en mijn fiets in het gras gooi. Vlak langs de weg zweven wel 6 Andescondors. Wauw! Het lijkt wel of ze een showtje voor ons geven, want ze vliegen meerdere keren vlak over ons heen. Deze beesten zijn écht groot. Omdat we ze nu minder verwacht hadden dan bij Cruz del Condor en we hier verder alleen zijn, maakt deze 'vliegshow' nog veel meer indruk. Een hoogtepunt van de dag en het is pas 9 uur 's ochtends!
Rond 10 uur leveren we de mountainbikes in bij het Pachamama Hostel en gaan we gelijk door met onze hike. We moeten namelijk nog zo'n 4 à 5 uur wandelen tot we bij onze slaapplek voor aankomende nacht zijn. We wandelen langs uitkijkpunten en kunnen vrijwel direct vanaf de start van de hike al zien waar we naartoe gaan. Dan beginnen we aan het afdalen. Cabanaconde ligt op zo'n 3.200 meter boven zeeniveau, Llahuar (waar we gaan slapen) ligt op 2.020 meter. Dat betekent heel veel afdalen. In het begin lijkt het makkelijk, maar na een tijdje ga je het echt wel voelen in je lijf.
De temperatuur loopt snel op en we hebben nergens schaduw om even te ontsnappen aan de brandende zon. Met deze temperatuur, het constante dalen en de afstand van de hike (ruim 10 km) is het toch pittiger dan we dachten. In het begin maakt dat niet uit, we genieten van de omgeving. Maar na verloop van tijd blijkt het landschap weinig afwisselend te zijn. We doen er 4 uur over om in Llahuar te komen, maar zien onderweg vrijwel de hele tijd hetzelfde landschap om ons heen. Het is mooi, maar ook erg droog. Begroeiing is er bijna niet, iets felgroens al helemaal niet!
We zijn dan ook blij dat we na uren afdalen bij onze accommodatie aankomen. Deze ligt wel echt op een waanzinnig mooie plek én er zijn hot springs om je zere ledematen even te verwennen in het warme water. Het avondeten is simpel - soep als voorgerecht & rijst, kip, avocado en rode bieten als hoofdgerecht - maar het smaakt ons fantastisch. Wat hadden we honger! We kruipen op tijd ons bed in. We zijn moe van de wandeling!
Dag 3: rode koppies, met de bus langs steile afgronden & uitrusten in Cabanaconde
Die ochtend worden we wakker met verbrande koppies. We hebben ons gisteren wel 4 keer ingesmeerd, maar de zon was toch sterker dan onze zonnebrand. We willen slechts één nacht in de Colca Canyon besteden en moeten vandaag dus terug naar Cabanaconde. Dat geeft ons twee keuzes: (1) hiken via Sangalle naar Cabanaconde, (2) met de bus terug naar Cabanaconde. De hike is enorm lang en we zouden 700 meter moeten stijgen, 600 meter moeten dalen en dan weer ruim 1.100 meter moeten stijgen. Het zou een uitputtende hike worden, terwijl we al spierpijn hebben van gisteren. Daarnaast vinden we het landschap mooi, maar niet afwisselend. Een uitputtingsslag in een omgeving die we min of meer al gezien hebben maakt ons niet super enthousiast, dus we kiezen voor de bus. De beentjes sparen voor de komende weken, want vanaf Cusco gaan we nog veel wandelingen maken!
Eén keer per dag komt er een bus die o.a. van Llahuar naar Cabanaconde rijdt. Hoe laat 'ie precies langs komt is de vraag, dus we moeten al op tijd bij de bushalte gaan zitten. Helemaal niet erg, want zo hebben we nog even tijd om vanuit de kloof goed om ons heen te kijken! Eenmaal in de muffe bus zetten we koers naar Cabanaconde. De bus rijdt over een onverharde weg vol stenen en kuilen. Het is dus flink hobbelen en dat ook nog eens langs honderden meters diepe afgronden. Ik heb dit niet snel, maar nu heb ik af en toe toch wel zweethandjes als we rakelings langs afgronden rijden. Het maakt de 1,5 uur durende busrit in ieder geval spannend en de uitzichten zijn top. Een busritje terug blijkt dus toch niet zo'n saaie keuze als we vooraf dachten.
Eenmaal terug in Cabanaconde checken we in in hetzelfde hotel als onze eerste nacht. We genieten van een warme douche, schone kleren én stroom! We eten een super lekkere maaltijd bij het restaurant van het Pachamama Hostel. Ik was al dol op alpaca's om hoe schattig ze eruit zien, maar in het restaurant ontdekken we dat ze ook nog eens heel goed smaken. ;-)
Dag 4: een niet-bijzondere dag onderweg naar Arequipa
Over dag 4 kan ik heel kort zijn, niks bijzonders! We namen de bus terug naar Arequipa en dat duurde wederom úren. We besluiten om één nachtje in Arequipa te slapen en de nacht erna met de bus naar Cusco te reizen. Een bestemming waar we al maanden - of nee, jaren! - naar uit kijken. Natuurlijk vanwege Machu Picchu, maar ook door bijvoorbeeld de Rainbow Mountain. Volg ons via Facebook om te lezen of deze plekken onze verwachtingen waar zullen maken!