Big Sur: een roadtrip langs de kust en de bergen van Californië | Volg Highway 1 van Los Angeles tot Monterey
Kronkelende wegen met aan de ene kant een felblauwe oceaan met ruige rotsen en kliffen en aan de andere kant groene bergen. Big Sur is de ultieme roadtrip langs de kust en de bergen van Californië. Wij volgden Highway 1 van Los Angeles tot Monterey en delen onze tips voor leuke stops langs de beroemde kustroute van Californië.
- Over Highway 1 en Big Sur
- Start in Los Angeles
- El Matador State Beach
- Santa Barbara
- Kamperen bij Lake Cachuma Recreation Area
- Door het binnenland tot Morro Bay
- Wandeling bij Estero Bay
- Overnachten bij Washburn Campground
- Zuidelijke deel van Big Sur
- De grote omweg via Highway 101
- Noordelijke deel van Big Sur: tussen Carmel en de McWay Falls
- Kampeerstruggles aan Big Sur
- Big Sur is een schitterende roadtrip
Over Highway 1 en Big Sur
Via Highway 1 kun je uren en uren langs de Pacifische Oceaan rijden. Deze ‘State Route’ in Californië is meer dan 1.000 kilometer lang en loopt van Dana Point (iets ten zuiden van Los Angeles) tot Legett in Noord-Californië. De route loopt door bekende grote steden, zoals Los Angeles en San Francisco, en volgt bijna continu de kustlijn.
Big Sur - het gedeelte tussen San Luis Obispo en Carmel - is het beroemdste deel van deze roadtrip. Big Sur wordt gezien als één van de mooiste routes in de VS en zelfs in de wereld. Wij slaan een toffe roadtrip natuurlijk niet af en dus reden we met Bruno in maart over de kronkelende wegen van Big Sur.
Start in Los Angeles
Wij zijn geen stadsmensen en een bezoekje aan het drukke LA staat niet heel hoog op ons to-do lijstje, dus wij besluiten om geen tussenstop te maken in deze stad. We moeten er vanuit de Temecula Valley (wijnregio) alleen wel doorheen rijden en dat hebben we geweten. Het is voor, in en voorbij Los Angeles bizar druk op de weg. We hebben urenlang in de file gestaan om LA door te komen en als we eenmaal op Highway 1 aankomen en de oceaan zien, is het nog lang niet gedaan met de drukte.
Het is namelijk weekend, goed weer en er zijn wegwerkzaamheden. Het recept voor nog veel meer opstoppingen! De kustlijn bij Santa Monica is mooi, maar voor ons is het veel te druk om het echt te waarderen. Wij rijden net zo lang totdat de drukte afneemt en we met pijn en moeite een aardige wildkampeerplek vinden. Morgen weer een dag!
El Matador State Beach
We beginnen onze zondagochtend bij El Matador State Beach. In alle rust (nu nog wel!) lopen we naar het strand met allerlei grote rotsblokken. De zee is best ruig en dat past goed bij de ongereptheid van het strand. Het is een leuke plek om even te wandelen en de dag te beginnen. Het is aan te raden om hier vroeg te zijn, want de parkeerplaats bij het strand is niet groot en later op de dag kan het hier behoorlijk druk worden. Je betaalt trouwens een paar dollar om te parkeren bij El Matador State Beach.
Santa Barbara
Na onze strandwandeling zijn we wel toe aan een bakkie koffie en dus stoppen we in de kuststad Santa Barbara. We wandelen The Funk Zone in en zijn positief verrast. In deze hippe wijk vind je kleine galeries, gezellige terrassen, proeflokalen van wijnhuizen en bierbrouwers en knusse koffietentjes. Dit hebben we in de VS nog niet gezien. Meestal is horeca vooral gericht op snelheid en hoeveelheid en niet op sfeer en gezelligheid. Maar in The Funk Zone snappen ze het. Eindelijk!
Na een lekkere koffie bij het populaire Dart Coffee (de rij staat tot buiten) wandelen we nog even door Downtown Santa Barbara. Ook hier is het leuk. Terrasjes, levendigheid, veel jonge mensen. Santa Barbara is een fijne stad voor een tussenstop aan Highway 1!
Kamperen bij Lake Cachuma Recreation Area
We zoeken een goede plek om te overnachten, maar dat blijkt aan Highway 1 nog niet zo eenvoudig te zijn. De campings zijn duur en wildkamperen is bijna nergens toegestaan. Uiteindelijk komen we daarom bij Lake Cachuma Recreation Area uit. Dit natuurgebied met camping ligt landinwaarts en dat is minstens net zo mooi als aan de kust. We hebben uitzicht op het meer en bevinden ons tussen de groene heuvels en bergen van het binnenland. Het is ook nog eens fantastisch weer. Even is het net alsof we op vakantie zijn!
Door het binnenland tot Morro Bay
De volgende dag rijden we door de binnenwegen weer naar Highway 1. Ook hier is het erg mooi tuffen met veel groen, heuvels en regelmatig wijnvelden om ons heen. Zonder stops rijden we via Guadalupe, Pismo Beach en San Luis Obispo naar Morro Bay. Sommige delen van Highway 1 zijn niet langs de kust en een tikkeltje saai, maar na Morro Bay wordt het leuk. Hier verandert de weg eindelijk in een eenbaansweg en loopt ‘ie tientallen kilometers pal langs de oceaan. Dit is wat we hoopten te zien tijdens deze roadtrip!
Wandeling bij Estero Bay
We stoppen aan Estero Bay voor een fijne wandeling langs de kust. De onbereikbare stranden, ruige kliffen, golven die op de rotsen slaan en de grassige heuvels van deze baai kunnen we wel waarderen. Eindelijk een strand zonder voetstappen erin! Estero Bay is een onaangetaste plek en daarmee één van onze favorieten aan Highway 1 tot nu toe. Hier vind je de parkeerplaats vanaf waar wij zijn gaan wandelen.
Overnachten bij Washburn Campground
Wij kamperen het liefst zoveel mogelijk in de vrije natuur. Niet alleen leuk voor je portemonnee, maar vaak vind je zo de mooiste en rustigste plekken. Helaas mag je aan Highway 1 niet wildkamperen en landinwaarts zijn bijna geen wegen te vinden, omdat de bergen daar een grillige landschap vormen. Uiteindelijk strijken we daarom neer op Washburn Campground. Een simpele kampeerplaats voor 20 dollar. Niet gek!
Zuidelijke deel van Big Sur
De volgende ochtend begint het echte werk. Nu we San Simeon voorbij zijn, zouden we in het mooiste deel van Highway 1 rijden: Big Sur. Helaas zien we er die ochtend weinig van, want het is hartstikke mistig. De laaghangende wolken die worden aangevoerd vanaf de oceaan blijven tegen de bergen plakken, waardoor we weinig zicht hebben. Geen idee in wat voor landschap we nu eigenlijk rijden!
De wegafsluiting verderop die ons over een kilometer of 50 laat omkeren is nu een geluk, want we weten dat we vanmiddag langs dezelfde highlights terugrijden. We kunnen er nu dus gewoon voorbij gaan in de hoop dat het vanmiddag - op de terugweg richting San Simeon - helderder is.
De kronkelende weg leidt ons langs de ruige oceaan aan onze linkerkant en de steile bergwanden aan onze rechterkant. Na verloop van tijd trekt het open en we krijgen steeds iets meer te zien van de omgeving. De hoge golven, vele rotsen in zee, donkere stranden en de ruige bergen creëren een fascinerend landschap. Een genot om doorheen te rijden!
Wij stoppen diverse keren langs deze route, bijvoorbeeld bij San Martin Rock, Willow Creek Picnic Area en Mill Creek Picnic Area. Het zijn stuk voor stuk mooie locaties waar je de tijd en ruimte krijgt om wat langer naar het landschap te kijken. Tijdens het rijden vraagt de weg met alle bochten en hellingen namelijk je volledige aandacht!
Nadat we hebben geluncht bij Mill Creek, draaien we om en beginnen we aan de weg terug. We hebben goed gegokt, want inmiddels schijnt de zon en is het op de meeste plaatsen helder. We stoppen nog bij Ragged Point (niet zo’n spannend uitzicht hier) en de Elephant Seal View Area. Hier liggen tientallen of misschien wel honderden zeeolifanten te chillen op het strand. Ze doen niet veel behalve slapen, maar het is toch wel grappig om even te zien.
De grote omweg via Highway 101
Als we terug zijn bij Cambria, pakken we weg 46 en daarna 101 landinwaarts. Deze omweg is de enige manier om met de huidige wegafsluiting bij het noordelijke deel van Big Sur te komen. Het betekent honderden kilometers extra rijden, maar gelukkig is het binnenland ook niet vervelend om doorheen te rijden. Je hebt hier van die ronde, groene heuvels. Een beetje Teletubbie heuvels. ;-)
We vinden uiteindelijk een kampeerplaats op William’s Hill Campground. Dit is een gratis kampeerterrein op een heuvel. Je moet er wel behoorlijk wat kilometers over een brokkelige weg rijden, maar dan heb je ook wat. Een uitzicht waar je u tegen zegt!
Noordelijke deel van Big Sur: tussen Carmel en de McWay Falls
De volgende dag pakken we het beroemdste deel van Big Sur: de weg tussen Carmel en de McWay Falls. We hebben prachtig weer en als we eenmaal weer op Highway 1 zitten, kan het genieten weer beginnen. Alles komt voorbij op het noordelijke deel van Big Sur: groene bossen met grote bomen, ruige kliffen, een blauwe oceaan, goudgele stranden, rotsen in zee. We snappen wel dat dit deel van Big Sur het populairste is en dat het hier een stuk drukker is dan gisteren op het zuidelijke deel. Het is schitterend!
Deze idyllische kustroute nodigt uit om heel vaak te stoppen en gelukkig zijn er veel plaatsen waar je de motor even af kunt zetten. De meeste gravelplaatsen met parkeergelegenheid liggen aan de oceaankant van de weg. Je kunt dus het makkelijkste stoppen als je van noord naar zuid rijdt.
We stoppen bij tal van plaatsen zonder naam (of die weten wij niet), maar er zijn ook wat bekende locaties waar je niet aan voorbij wil rijden.
Bixby Creek Bridge
De brug over Bixby Creek is één van de meest gefotografeerde bruggen - na de Golden Gate gokken we - van Californië. De brug is leuk, maar het gaat zeker ook om alles wat je hier verder ziet. Vanaf het uitkijkpunt zie je de natuur waar Big Sur zo bekend om is: een ruige kustlijn waarbij de bergen direct vanuit zee omhoog rijzen. Indrukwekkend!
McWay Falls
We hebben al veel watervallen mogen bewonderen, maar een waterval die óp het strand uitkomt, dat is nieuw voor ons. De McWay Falls - gelegen in het Julia Pfeiffer Burns State Park - zijn dan ook een must-stop. Parkeren in het park kost 10 dollar, maar je kunt prima net iets voor de parkingang langs de weg parkeren. Dat scheelt je wat centen en als camper mag je toch het kleine parkeerterrein van het park niet op.
In het Julia Pfeiffer Burns State Park kun je via de Waterfall Overlook Trail goed zicht krijgen op de waterval. Helaas is het laatste deel van het wandelpad afgesloten (instabiele klif) en kunnen we net niet de juiste hoek krijgen om de waterval in al zijn schoonheid te fotograferen. Ondanks dat is het een wonderbaarlijk plaatje. Het water valt vanuit een groene, weelderige omgeving via wat rotsen het strand op en stroomt de zee in. Uniek!
Kampeerstruggles aan Big Sur
De roadtrip over Highway 1 is geweldig mooi en een absolute aanrader. Er is alleen wel een dingetje waar wij niet zo van gecharmeerd waren. Aan Big Sur is wildkamperen niet toegestaan en andere wegen zijn er eigenlijk niet, want de weg ligt direct aan de bergwanden. Dat betekent dat je genoodzaakt bent om op campings te overnachten en die maken daar maar wat graag misbruik van. 85 dollar voor een kampeerplaats is heel normaal aan Big Sur. 85 dollar! Terwijl je alles zelf bij je hebt in een camper, het enige wat je nodig hebt is een plek om te parkeren voor de nacht. Ongekend!
Hoe mooi Big Sur ook is, we zijn na ons bezoek aan de McWay Falls daarom met piepende bandjes weg. Na een lange rijdag vinden we een kampeerplaats bij de Hollister Hills Vehicular Recreation Area voor 10 dollar per nacht. Dat is beter!
Big Sur is een schitterende roadtrip
Ondanks het gedoe met overpriced campings en de wegafsluiting waardoor we heel veel extra kilometers moesten maken, was onze roadtrip over Big Sur een hoogtepunt in Californië. Het landschap is super mooi en daar hadden wij wel wat voor over. Zorg er alleen wel voor dat je vooraf altijd even de omstandigheden checkt, want helaas is Big Sur regelmatig slachtoffer van extreem weer.
Dus pak je kans als de weg open is. Daar ga je geen spijt van krijgen!