Avontuur tijdens de 4-daagse Inca Jungle Trail | De avontuurlijkste tour naar Machu Picchu

Djura

Na bijna 5 weken backpacken in Peru is het nu dan toch echt tijd voor de beroemdste highlight van het land: Machu Picchu! Hoe lang dromen we er al niet van om dit wereldwonder met onze eigen ogen te gaan zien? De vraag was alleen nog: hoe komen we bij Machu Picchu? Je kunt vanuit Cusco simpelweg met de trein naar het dorp vlakbij Machu Picchu (sáááái) of je gaat met één van de vele meerdaagse tours mee. Hiking tours zoals de Inca Trail en Salkantay Trek zijn populair, maar afwisselender en - in onze ogen - leuker is de Inca Jungle Trail. In 4 dagen ga je mountainbiken, hiken, raften, ziplinen en uiteindelijk sta je bij de magische Inca ruïnes van Machu Picchu!

De Inca Jungle Trail van dag tot dag

Dag 1 - mountainbiken & raften

Om half 7 's ochtends worden we verwacht bij het tourbureau in Cusco voor de start van de Inca Jungle Trail. We hebben er heel veel zin in! Onze groep bestaat maar uit 6 personen (inclusief onszelf), echt fijn. Eerst moeten we een paar uur rijden tot we aankomen bij het startpunt voor het mountainbiken. Als we rond een uur of 10 uitstappen op een plek op 4.700 meter boven zeeniveau, voelen we hoe enorm koud het is. En het regent ook nog! Het is toch echt de bedoeling dat we hier gaan beginnen aan ons mountainbike-avontuur...

Na een half uurtje zijn we al zeiknat en best verkleumd van de kou. Het mountainbiken is alleen maar naar beneden, dus ik houd mezelf op de been met het idee dat hoe verder we komen, hoe meer de temperatuur zal stijgen. Sommige tourgroepjes zien we de mountainbikes weer op het busje laden en de rest van het traject in de warme bus afleggen, maar wij zijn een groep met bikkels. ;-) Het is jammer dat de wolken helemaal in de vallei hangen, want volgens mij is het hier onwijs mooi. Helaas zien we niet veel van de omgeving, het zit helemaal dicht!

Helaas, geen uitzicht...

Ach, je kunt niet altijd geluk hebben met het weer. Na een paar uur op de fiets zijn we bij het eindpunt. Tijd om droge kleren aan te doen en op te warmen met koffie en thee. Daarna rijden we naar het dorp Santa Maria, waar we de eerste nacht zullen verblijven. We krijgen een warme lunch voorgeschoteld, daar knappen we goed van op. Na de lunch is het tijd voor een siësta, voordat we aan het eind van de middag gaan raften.

Ronny en ik hebben allebei nog nooit geraft, dus we weten niet goed wat we kunnen verwachten. Na de veiligheidsinstructies stappen we met 4 anderen en onze instructrice in het bootje. Raften blijkt super cool! Sommige 'rapids' (stroomversnellingen in de rivier) zijn spannend, maar nooit zodanig dat we het eng vinden. Er is veel gezelligheid in de boot en we doen het echt als een team. Alhoewel we regelmatig een flinke golf enorm koud water over ons heen krijgen, heeft iedereen volop plezier. Nadat we na 1,5 uur succesvol het einde van het rafting parcours hebben bereikt, wacht de ultieme beloning op ons. Een grote sauna waar we met tientallen mensen tegelijk in kunnen. Heerlijk om op te warmen en te genieten van een verdiend biertje natuurlijk. ;-)

Dag 2 - 20 kilometer hiken en relaxen in de hot springs

Vandaag staat er een flinke wandeling op het programma, maar liefst 20 kilometer! Tijdens het eerste deel van de hike loopt het pad vrijwel de hele tijd omhoog, maar onze gids stopt regelmatig bij coca- en fruitplantages voor wat uitleg. We stoppen ook bij het Monkey House, waar we lokale producten kunnen proeven. Het is pas 11 uur 's ochtends, maar dat houdt ons niet tegen om een shotje Inca Tequila te proberen! In de fles Inca Tequila zit een dode slang, waardoor het drankje volgens de locals een medicinale werking heeft. Goed excuus om alcohol te drinken, toch? ;-)

Het eerste deel van de hike moeten we omhoog.

Een shotje Inca Tequila in de ochtend, moet kunnen!

Een nieuw vriendje gemaakt

Even stoppen bij een kraampje vol vers fruit

Door de vele stops is de hike heel goed vol te houden en na zo'n 2 uur wandelen bereiken we het hoogste punt. Vanaf nu is het alleen nog maar naar beneden en vlak. Appeltje eitje! ;-) We lopen door een bergachtig en jungle-achtig landschap. Ook al moeten we de muggen van ons afslaan, we genieten enorm van deze omgeving en de uitzichten. Het laatste deel van de hike lopen we langs de rivier, totdat we bij ons eindpunt komen: de hot springs. In deze warme baden kun je je spieren even verwennen na de 20 kilometer lange hike van vandaag. Top!

Dag 3 - ziplinen en een wandeling langs het treinspoor

Vandaag gaan we vliegen! Of nou ja, soort van. :-) We gaan ziplinen van berg naar berg. Het is een onwijs leuk parcours, waarbij we ondersteboven aan de zipline hangen en zelfs als een vogel (gezicht naar voren, armen wijd) naar de andere berg vliegen. Ook was er een hoge wiebelbrug en moesten we een stukje rotsklimmen. Het was een avontuurlijke ochtend!

Na het ziplinen gaan we richting Machu Picchu Pueblo (voorheen Aguas Calientes). Dit dorp ligt aan de voet van de berg waar Machu Picchu ligt. We moeten 2,5 uur langs het treinspoor lopen om Machu Picchu Pueblo te bereiken. In het begin schijnt de zon fel, maar dat het weer hier veranderlijk is merken we al snel. Na een half uur lopen begint het hard te regenen. En het stopt niet meer tot we in ons hostel zijn! Oh oh, als we morgen bij Machu Picchu maar goed weer hebben...

Dag 4 - naar Machu Picchu

Yes, vandaag is het zover! Hoewel de dag niet zo rooskleurig begint - de wekker gaat om 4:00 uur 's nachts en het regent alweer - gaan we toch vol enthousiasme naar Machu Picchu. We lopen naar het eerste checkpoint en beginnen dan aan onze klim naar boven. In het donker trotseren we de vele treden die ons naar Machu Picchu brengen. Het is een behoorlijke hike vanaf het dorp naar Machu Picchu, maar 1,5 uur later staan we vol trots en met kriebeltjes in onze buik bij de ingang. Laat Machu Picchu maar komen!

Helaas wil het weer nog niet echt meewerken aan het realiseren van onze droom. Het is zo ontzettend bewolkt dat vanaf het House of Guardians - waar je de bekende foto van Machu Picchu maakt - de Inca ruïnes helemaal niet te zien zijn. Oh nee! Maar onze gids vertelt ons dat de dag gisteren ook zo begon en dat het toen in de loop van de ochtend opklaarde. Duimen dat dat nu ook gebeurt!

Na de uitleg van de gids zien we af en toe een fractie van Machu Picchu, maar goed zicht hebben we nog niet. We besluiten daarom om eerst naar de Inca Bridge te lopen. Als we drie kwartier later terug komen bij het House of Guardians verschijnt er een hele, hele, hele brede glimlach op ons gezicht. We zien Machu Picchu en wat is het mooi! Op één van de grote grasvelden gaan we er eens even lekker voor zitten en gewoon zitten kijken. Kijken naar dit schitterende wereldwonder!

Bij veel van de meerdaagse hikes of tours naar Machu Picchu ga je dezelfde dag terug naar Cusco. Dit betekent dat je tot het einde van de ochtend bij Machu Picchu kunt blijven en daarna richting de trein of de bus moet. Voor ons gold dit niet, want wij hadden zelf een treinkaartje terug geregeld voor een dag later. Zo kunnen we vandaag zolang als we willen bij Machu Picchu blijven én gaan we morgen nog Huayna Picchu (de berg achter Machu Picchu) beklimmen. Dit geeft ons vandaag voldoende tijd om ook helemaal naar de Sun Gate te lopen vanaf waar we een spectaculair uitzicht hebben op de omgeving en Machu Picchu.

Vanaf de Sun Gate

Uiteindelijk besluiten we de ruïnes van dichtbij te gaan bekijken en gaan we de oude stadsmuren binnen. Het is absoluut een fascinerende plek. Rond een uur of 1 starten we aan de wandeling terug naar het dorp, we zijn doodop!

Extra dag 5 - beklimming Huayna Picchu & 2e dag Machu Picchu

Deze dag hoort niet meer bij de Inca Jungle Trail, maar hebben we zelf geregeld. We hebben een paar weken geleden kaartjes gekocht voor Machu Picchu en Huayna Picchu. Huayna Picchu is de berg achter Machu Picchu en deze kun je beklimmen voor een waanzinnig uitzicht op Machu Picchu. Er zijn slechts 400 toegangskaartjes voor Huayna Picchu per dag, dus je moet er op tijd bij zijn als je deze hike wilt doen.

Onze benen zijn nog stijf en moe van de afgelopen dagen, dus we besluiten om nu de bus vanaf het dorp naar de ingang van Machu Picchu te nemen. Dat scheelt ons toch weer 1,5 uur hiken. En wat hebben we vandaag een geluk, want de lucht is helemaal blauw! De zon schijnt, we zien Machu Picchu nu op haar allermooist.

Die spitse berg achter Machu Picchu is Huayna Picchu.

De beklimming van Huayna Picchu gaat eigenlijk een stuk beter dan verwacht. De trappen zijn soms smal, maar je kunt je goed vasthouden aan touwen of aan de rotswand. Na 3 kwartier staan we al op de top. Wauw, wauw, wauw, wat een uitzicht. We zijn echt dol op Machu Picchu!

De top van Huayna Picchu bereikt!

Na de beklimming van Huayna Picchu gaan we weer even uitrusten op het gras bij het House of Guardians. Je kunt hier trouwens ook heerlijk mensen kijken. Urenlang wordt er geposeerd voor de beste foto, best vermakelijk. ;-) Na twee dagen Machu Picchu zijn we moe, maar oh zo voldaan. We hebben dit wereldwonder écht goed kunnen zien, alles kunnen doen wat we wilden en goed weer gehad. We zullen met een topgevoel terugdenken aan de Inca Jungle Trail en onze dagen bij Machu Picchu!

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Praktische informatie over de Inca Jungle Trail

Waar boek je de Inca Jungle Trail?

De 4-daagse Inca Jungle Trail start vanaf de stad Cusco. In het historische centrum van de stad struikel je bijna over de tourbureaus die de Inca Jungle Trail aanbieden. Door de grote concurrentie is de prijs voor deze tour bizar laag. Je kunt de Inca Jungle Trail al boeken vanaf 160 dollar, inclusief toegangskaartje voor Machu Picchu! Er schijnt wel wat verschil te zitten in kwaliteit bij de verschillende tourbureaus, bijvoorbeeld qua accommodaties of het eten. Een prijs voor de Inca Jungle Trail tussen de 160 en 210 dollar per persoon (terugweg met de bus, geen trein) is normaal.

Dit zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je de Inca Jungle Trail gaat boeken.

  • Zijn alle activiteiten (mountainbiken, raften, ziplinen, hot springs) inbegrepen? Welke kosten zijn exclusief?
    In de meeste gevallen is eten met thee of limonade inbegrepen, maar (alcoholische) drankjes en snacks zul je bijvoorbeeld zelf moeten kopen. Daarnaast is er een optionele bus van de hot springs naar Santa Maria (slaapplek) die meestal niet is inbegrepen in de prijs en natuurlijk een eventuele fooi voor de gids.
  • In wat voor accommodaties slaap je? Krijg je een tweepersoonskamer of slaap je op slaapzalen?
  • Zijn alle maaltijden inbegrepen?
    Vaak is vanaf de lunch van dag 1 t/m het ontbijt van dag 4 inbegrepen in de tour.
  • Wat is de maximale groepsgrootte?
  • Hoe ga je terug naar Cusco?
    Optie 1 is 2,5 uur wandelen langs het spoor en vervolgens met de bus (goedkoopste). Optie 2 is met de trein. In principe zijn tours die met de trein terug gaan ongeveer 70 dollar duurder dan wanneer er voor wandelen en de bus gekozen wordt, want dat is de prijs van een treinkaartje.
  • Hoe zijn de reviews van de tourorganisatie?

Wij hebben geboekt bij Reserv Cusco en zijn hier hartstikke tevreden over. We sliepen steeds in schone accommodaties op een eigen kamer. Het eten was erg lekker en voldoende in hoeveelheid. De gids was gezellig en alles was goed geregeld. Geen op- of aanmerkingen dus!

Even navragen voor je boekt: hoe ga je terug naar Cusco?

Wat neem je mee?

Het is verstandig om een kleine rugzak in te pakken voor de Inca Jungle Trail en je grote backpack achter te laten bij je hotel in Cusco. Je moet namelijk zelf je bagage dragen tijdens de hikes, dus hoe meer je meeneemt, hoe zwaarder de hike wordt. Dit is wat wij mee hadden genomen tijdens de Inca Jungle Trail.

  • Kleding - 1 lange broek (waar je in kunt hiken), 1 korte broek, 4 T-shirts, bikini/zwembroek
  • Wandelschoenen
  • Slippers
  • Lichtgewicht handdoek
  • Toiletspullen - niet vergeten: muggenspray met minimaal 40% DEET, zonnebrandcrème, crème tegen de jeuk van muggenbulten (wij zijn echt lek gestoken, ondanks de muggenspray!)
  • Zaklamp / hoofdlampje voor de hike naar Machu Picchu
  • Paspoort - zonder paspoort kom je Machu Picchu niet binnen!
  • Regenjas en poncho's

Goede wandelschoenen zijn handig tijdens het hiken

Breid je tour zelf uit met één dag extra Machu Picchu

Als je de tijd hebt en het geld kunt missen, dan is het zo'n aanrader om een dag extra bij Machu Picchu te blijven. Op dag 4 ga je gewoon volgens de planning van de tour naar Machu Picchu, maar je hoeft niet zo vroeg weg als de rest van de groep om de trein of bus naar Cusco te halen. Door vooraf een toegangskaartje te kopen voor Machu Picchu (en eventueel Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain), kun je de dag erna nog een keer gaan genieten van dit wereldwonder.

Wij vonden het echt ideaal dat we het op deze manier hadden gedaan, want het gaf ons heel veel rust. We konden alles op ons gemak bekijken en ook een meer afgelegen plek zoals de Sun Gate bezoeken (1,5 uur wandelen heen & terug - vanaf House of Guardians). Daarnaast heb je natuurlijk meer kans op een moment met goed weer als je langer de tijd hebt in Machu Picchu. En tja, voor zo'n wereldwonder wil je wel de tijd nemen, toch?

Met recht een wereldwonder, vind je niet?

Mocht je een nacht extra in Machu Picchu Pueblo verblijven, boek dan bij Picos House. Een betaalbaar hotel met fijne kamers en de vriendelijkste eigenaren van het hele dorp.

Kortom, de Inca Jungle Trail is leuk, afwisselend en enorm betaalbaar. Je hoeft de 4-daagse tour niet ruim van tevoren te boeken en het zit vol met avontuurlijke activiteiten. Als ik opnieuw de keuze zou moeten maken, zou ik zonder twijfel weer voor de Inca Jungle Trail gaan!

De Inca Jungle Trail was top!

Meer reistips voor Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Peru

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Peru

Tickets voor Machu Picchu

Peru

Zo kom je bij Machu Picchu

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen