Denali in Alaska: de hoogste berg van Noord-Amerika | Onze ervaring in Denali National Park en bij de Denali Viewpoints
Toen we richting Alaska reden, hadden we eigenlijk nog geen idee wat we in deze gigantische, Amerikaanse staat wilden gaan doen en zien. We wisten alleen dat we heel graag de Into the Wild bus en Denali - de hoogste berg van Noord-Amerika - met eigen ogen wilden zien. De Magic Bus was gelukt, nu Denali nog. Deze 6.194 meter hoge berg komt maar zelden uit de wolken en dus heb je wat geluk nodig. Wat denk je? Hebben we de reus van Noord-Amerika kunnen bekijken?
- Over Denali en het nationaal park
- Onze ervaring in Denali National Park
- Uitkijken op Denali vanaf Denali Viewpoint North en Denali Viewpoint South
- Denali zien? Waag het erop!
Over Denali en het nationaal park
Met 6.194 meter boven zeeniveau is Denali het toppunt van Noord-Amerika. Geen enkele berg in dit continent is hoger dan deze almachtige, besneeuwde top. Denali - tot 2015 bekend onder de naam Mount McKinley - steekt fier boven alle andere bergen in de omgeving uit en is onwijs indrukwekkend om te zien. Als je hem ziet dan… Door bewolking ziet slechts 30% van de bezoekers van Denali National Park de berg daadwerkelijk. Je moet dus behoorlijk wat geluk hebben!
Denali ligt in het ruige binnenland van Alaska. Het omliggende nationaal park staat bekend om de toendralandschappen en de kans op het spotten van ware bucketlist dieren: grizzlyberen, elanden, rendieren en kariboes. Een plek waar je sowieso naartoe wil als je door Alaska reist!
Onze ervaring in Denali National Park
Dag 1: korte wandelingen met wildlife, maar geen Denali
We hebben een tijdje in de omgeving van Healy gewacht op een beetje oké weer en besluiten na 3 dagen aan de Stampede Road onze kans te wagen. We gaan naar Denali National Park! Onderweg komen we al 3 elanden tegen, een mooi voorproefje voor het spotten van (hopelijk) meer wildlife in Denali NP.
Denali Park Road afgesloten
De Denali Park Road is de enige weg die door het nationaal park loopt. In principe is de weg 148 kilometer lang en eindigt deze in Kantishna, maar door een instabiel gedeelte is de Denali Park Road al jaren dicht na mijl 43. (69 kilometer) Ze zijn bezig om hier een brug te bouwen, maar dat is een flink project dat meerdere jaren in beslag neemt. De planning is om Denali Park Road in 2026 weer te openen, maar ik zou er mijn hand niet voor in het vuur steken. ;-) Zoals bij veel bouwprojecten zien we hier nog wel wat vertraging ontstaan.
Het is trouwens wel heel jammer dat de weg gesloten is, want vanaf diverse uitzichtpunten aan het afgesloten deel van de weg heb je pas echt goed zicht op Denali. Bij mijl 43 is de berg nog altijd tientallen kilometers van je verwijderd. Maar ja, het is wat het is.
Hoe dan ook, je mag (altijd al) met je eigen auto slechts tot Savage River rijden. (mijl 15) Wil je verder het park in, dan moet je met één van de bussen van het nationaal park mee. Op onze eerste dag in Denali hebben wij niet voor de bus gekozen en dus moeten we het doen met de wandelingen en uitzichten t/m mijl 15.
Denali uitkijkpunt bij mijl 9
De enige plek vanaf waar je Denali zou kunnen zien (in de verte weliswaar) vanaf het openbare deel van de Denali Park Road is bij mijl 9. Ook al is het vandaag hartstikke bewolkt en hangen de wolken vrij laag rondom de bergen, we rijden hier toch maar naartoe. Je wilt een kans op het zien van Denali niet gemist hebben!
Maar helaas, met het grijze weer van vandaag gaan we Denali never nooit niet kunnen zien. Gelukkig is er meer te doen in Denali National Park.
Mountain Vista Trail
Een hele mooie en tegelijkertijd korte en makkelijke wandeling is de Mountain Vista Trail. Via dit gravelpad van 1 kilometer kun je de bergen om je heen bewonderen en je wat verder in de toendra - gekenmerkt door grassen, lage struiken en naaldbomen - begeven. Het landschap is al indrukwekkend, maar wij krijgen er nog een cadeautje bij. Vlak bij het wandelpad staat een kariboe met een enorm gewei. Wauw, daar zijn we stil van!
Wildlife spotten aan de Denali Park Road
Denali National Park is niet alleen bekend vanwege die oh zo hoge berg, maar ook vanwege de hoeveelheid wilde dieren in het park. We hebben in de afgelopen maanden al een paar elanden mogen zien, maar helaas nog niet eentje met zo’n gigantisch gewei. Onze gebeden zijn gehoord: aan de Denali Park Road zien we een mannetjes-eland met zo’n gewei. Ook al staat hij best ver weg, met onze zoomlens en verrekijker kunnen we hem toch goed zien. Prachtig beest!
Horseshoe Lake Trail
We eindigen onze eerste dag in Denali National Park met de Horseshoe Lake Trail. Tijdens deze wandeling van ruim 3 kilometer daal je af naar Horseshoe Lake, maak je een rondje om het meer en loop je vervolgens terug naar boven. Behalve het korte klimgedeelte is dit een hele relaxte wandeling. Niet heel speciaal qua landschappen, maar een leuke activiteit op momenten dat Denali in de wolken hangt.
Twijfel in de avond: hiken of met de bus mee?
Vandaag hebben we Denali niet kunnen zien, maar voor morgen is beter weer voorspeld. Dit lijkt voorlopig de enige dag te zijn waarop we enige kans hebben om Denali te kunnen zien en dus zitten we in een tweestrijd. Wat is de beste keuze? Gaan we met de transit bus mee, zodat we verder het park in kunnen dan mijl 15 en misschien onderweg Denali zien? Of kiezen we voor de hike op de Savage Alpine Trail? Daar kunnen we op eigen houtje naartoe en kunnen we ons bezoek beter timen, maar op foto’s van anderen zien we dat je Denali dan maar heel klein ziet. Als ‘ie al helder is… Keuzestress!
Na lang wikken en wegen kiezen we voor de bus, in de hoop dat we dan een grotere kans hebben om Denali te zien, omdat we veel dichterbij zijn dan bij de Savage Alpine Trail. Maar het blijft een gok. We kunnen enkel nog tickets boeken voor de bus van 7:30 uur, dus dat wordt een vroegertje morgen. We duiken snel ons bed in!
Dag 2: met de bus op pad door Denali National Park
Met de transit bus door Denali National Park
Als we de volgende ochtend de bus in stappen, is het nog steeds flink bewolkt. Ach, we moeten het maar nemen zoals het komt. Onderweg hoeven we ons overigens niet te vervelen. We zien 2 elanden in de verte en even later rent een kariboe door het toendralandschap. Helaas kun je vanuit zo’n bus niet de beste foto’s van dieren maken. De bus stopt wel uitgebreid, maar je zit aan de verkeerde kant van de bus of er zit precies een struik voor je beeld. Het is al snel iets. Maar zelf kijken is ook erg leuk!
De natuur om ons heen heeft iets heel puurs en ruigs. We zien rivieren, toendra, naaldbomen, bergen. Het is ongeschonden en wild. Echt heel tof! Hoe verder we het park in gaan, hoe beter het wordt. Na verloop van tijd worden de bergen zo hoog dat er (al of nog) wat sneeuw op ligt. Schitterend!
Ondertussen vertelt Sandy - onze buschauffeur - honderduit over Denali en de dieren in het park. Zo horen we dat ze in Denali National Park banger zijn voor elanden dan voor grizzly’s. Ook al leven er zo’n 300 tot 350 grizzlyberen in het meer dan 24.000 km² grote gebied van Denali National Park and Preserve, de eland geeft vaker problemen in combinatie met mensen. Dit reusachtige beest kan namelijk behoorlijk agressief zijn en het is het enige dier waarvoor je mag wegrennen. Dat moet je wel zigzaggend doen, want de eland is niet zo wendbaar en zal dan afhaken. Op snelheid ga je het namelijk niet winnen.
Ook vertelt Sandy het verhaal over de beer en de 6 wolven. Deze roedel had een wapitihert gedood in de rivierbedding, maar konden er niet lang van genieten. Een hongerige grizzlybeer kwam tevoorschijn en pakte de prooi af van de wolven. Vervolgens bleef de beer 4 dagen op het dode wapitihert liggen om hem helemaal op te peuzelen en ondertussen zijn prooi te beschermen tegen de wolven die eromheen bleven dartelen. Zo zie je maar dat de beer de koning van de Alaskaanse wildernis is!
Wel of geen Denali?
We zijn al enkele uren onderweg als Sandy de spanning opvoert in de bus. Ze zegt: “Let’s see what’s around this corner. Let’s see if we can see it today.” En voordat het kwartje valt, zien we waar ze het over heeft. DAAR IS DENALI!
We hebben enorm veel geluk, want het zicht is in weken niet zo goed geweest als nu. In juli hadden ze veel last van rook door bosbranden en in de periode daarna is het grotendeels bewolkt en regenachtig geweest. We springen bijna een gat in het dak van de bus. Wat een bijzondere berg is dit. Helemaal wit van de sneeuw, waardoor hij perfect afsteekt tegen de bruine bergen ervoor. Zo machtig, zo mooi. Adembenemend.
Ons ontzag voor Denali wordt nog groter als Sandy ons vertelt dat dit de hel op aarde kan zijn voor bergbeklimmers. In de zomer is het op de top gerust -45 graden Celsius en met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur zou je niet de eerste klimmer zijn die letterlijk van de berg wordt geblazen. Ongekend!
De terugweg
Niet lang na ons uitzicht op Denali komen we bij het omkeerpunt van de bus: mijl 43. We zijn nog helemaal in de wolken en genieten op de terugweg nog heel hard van Denali. Het is gelukt! Wij horen bij de lucky 30%! We zijn enorm blij. Ons Alaska-avontuur is nu al geslaagd.
De rest van de terugweg is alleen wat langdradig. Door de vele stops en uitleg onderweg - ook al zien we niet meer zoveel wildlife - duurt het erg lang. We zijn het zitten in deze bus wel een beetje beu. We willen door! Meer van Denali zien! Uiteindelijk zijn we 4,5 uur na ons vertrek terug bij het bus depot en haasten we ons naar onze eigen bus Bruno om hopelijk nog op een andere plek een glimp van Denali op te kunnen vangen.
Uitkijken op Denali vanaf Denali Viewpoint North en Denali Viewpoint South
Van veel mensen hadden we al begrepen dat je bij helder weer niet in het nationaal park moet zijn voor de beste uitzichten op Denali. Aan de Denali Parks Highway (Highway 3) liggen twee uitkijkpunten die je minstens net zo goed uitzicht geven op deze iconische berg. Na onze bustour door het park wagen we het erop en rijden we die kant op.
Denali Viewpoint North
Het is bijna 2 uur rijden vanaf het nationaal park naar Denali Viewpoint North. Tijd waarin er van alles kan gebeuren qua bewolking en omstandigheden. Dat blijkt ook wel: als we aankomen bij Denali Viewpoint North, is Denali nog maar een klein stukje te zien door alle wolken die ervoor hangen.
Denali Viewpoint South
We rijden daarom door naar Denali Viewpoint South. Wie weet! Maar nee hoor, het magische moment van vanmorgen was kortstondig. Bij Denali Viewpoint South zien we helemaal niets meer van Denali. We blijven op de parkeerplaats overnachten (kost 20 dollar) in de hoop dat het zicht later op de avond of morgenochtend beter is, maar helaas. Dit is een berg die zich niet zomaar laat zien, dat blijkt wel! En dus zijn we extra blij met het heldere moment vanmorgen. Dat vergeten we nooit meer!
Denali zien? Waag het erop!
Eerlijk is eerlijk: Denali is niet de makkelijkste highlight tijdens een reis door Alaska. Het is een tikkie frustrerend dat zo’n fantastische berg zo moeilijk te zien is. Het is niet een kwestie van erheen rijden en gaan kijken. Je moet de weersverwachtingen scherp in de gaten houden, flexibel zijn in je planning en dan alsnog geluk hebben met de dag en het uur waarop je op een plek bent dat je Denali zou kunnen zien.
Aan de andere kant maakt dat het juist ook zo’n bijzondere berg. Het is dus altijd een gok, maar als je in Alaska bent, waag het er dan op. Wie weet zie je de mooiste berg van je leven!