Onze ervaringen met duiken op Koh Tao | PADI Open Water Cursus
Koh Tao is hét duikeiland van Thailand en zelfs één van de bekendste duikspots ter wereld. Hoe dat komt? De omstandigheden zijn er zodanig dat je het gehele jaar door kunt duiken rondom Koh Tao én het behalen van je PADI Open Water is nergens ter wereld zo goedkoop als hier! Wij wilden ook weleens een kijkje gaan nemen in die fascinerende onderwaterwereld waar zoveel mensen zo lyrisch over zijn. En dus gingen we naar Koh Tao voor het behalen van onze PADI Open Water!
Waarom wij willen leren duiken
Eerlijk is eerlijk, wij zijn allebei geen waterratten. Andere reizigers die we ontmoet hebben afgelopen maanden keken ons soms verbaasd aan als we vertelden dat we tijdens de afgelopen 3 maanden erg weinig gezwommen hebben. Een verfrissende duik vinden we zeker lekker hoor, maar je zult ons niet uren in of bij het zwembad of de zee zien. Dat is gewoon minder ons ding. ;-)
Je vraagt je nu waarschijnlijk af, waarom wilden jullie dan gaan duiken? Eigenlijk heel simpel: we zijn wel heel dol op natuur. En daar hoort de bijzondere onderwaterwereld absoluut bij! Ook zijn we altijd wel in voor nieuwe ervaringen. Ademen onder water, zwemmen tussen kleurrijk koraal en vissen, dat is een ervaring die al een tijdje op onze bucketlist prijkte. Daarom besloten we een hele tijd geleden al dat we in Zuid-Thailand sowieso naar Koh Tao zouden gaan om daar de beginnerscursus voor duikers (PADI Open Water) te gaan doen. Tijdens onze wereldreis komen we waarschijnlijk nog langs veel bestemmingen waar het onder water minstens zo mooi is als boven water. Met onze PADI Open Water op zak hebben we de mogelijkheid om op allerlei plekken in de wereld het onderwaterleven te ontdekken. Hoe cool!
We kozen er bewust voor om niet eerst een proefduik te doen, maar gelijk voor de 4-daagse duiktraining te gaan. Doordat je bij de training stap voor stap alles uitgelegd krijgt en eerst gaat oefenen in het zwembad, is de overgang naar het echte duiken in zee wat minder spannend. Je hebt dan al een keer onder water geademd en oefeningen gedaan om comfortabeler te worden met je uitrusting. Het leek ons dat je daardoor met een fijner gevoel uiteindelijk de diepe zee in gaat dan wanneer je zonder enige achtergrond en ervaring in het water plonst.
Op zoek naar een duikschool
Koh Tao is één van de goedkoopste plekken ter wereld om je PADI Open Water te behalen. Dat komt doordat er - zeker gezien de oppervlakte van het eiland - ontzettend veel duikscholen zijn. De onderlinge concurrentie zorgt ervoor dat de prijzen een stuk lager zijn dan op andere plekken in de wereld. Het ruime aanbod zorgt er ook voor dat je bijna altijd wel les kunt krijgen in je eigen taal. Een duikcursus in het Nederlands, dat is enorm fijn!
Al snel besloten we dat we de duikcursus sowieso in het Nederlands wilden volgen. Dat maakt kiezen ook weer gelijk wat makkelijker, want dan hoef je ineens nog maar uit een paar duikscholen te kiezen in plaats van tientallen. We hebben veel reviews gelezen op Tripadvisor en Facebook en zijn uiteindelijk uitgekomen bij Ban's Diving. We stelden nog wat vragen vooraf en we kregen gelijk een goed gevoel bij Ban's. Op onze eerste middag op Koh Tao zijn we langs Ban's gelopen en hebben we hier onze PADI Open Water Course geboekt.
Nieuwsgierig & gespannen
Ondanks dat we op de dag van vertrek al vastberaden zijn dat we gaan duiken, zijn we hier tijdens de eerste weken van onze wereldreis nog helemaal niet mee bezig. Naarmate de bestemming Koh Tao dichterbij komt, groeit mijn nieuwsgierigheid naar het duiken, maar ook zeker de zenuwen... Kan ik het wel? Durf ik het wel? Waar begin ik aan? Die gedachten spoken af en toe door mijn hoofd. Vooral het idee dat je zo diep onder het water zit en eigenlijk niet zomaar weg kunt, dat kan toch wel benauwend zijn. De dag dat we aan de duikcursus beginnen voelen we ons dan ook wel een beetje gespannen. Maar we hebben er ook zin in en zijn heel benieuwd naar alles wat we komende dagen gaan meemaken!
Dag 1: Introductie + theorie
De eerste dag begint pas om half 6 in de avond. Onze instructeur Dennis stelt zichzelf voor en vertelt hoe de komende dagen eruit zien. Vervolgens krijgen we een aantal video's te zien die zijn gemaakt door de internationale duikfederatie PADI. Ondanks dat de video's soms wat sloom zijn, geeft het je wel gelijk meer achtergrond bij duiken. Best fijn om er op deze manier alvast iets meer over te horen voordat je aan het "echte werk" begint.
Dag 2: Theorie + oefenen in het zwembad
In de ochtend ontmoeten we twee andere Nederlandse meiden die samen met ons de duikcursus gaan volgen. We starten de ochtend met theorielessen. Grappig om weer in een echt klaslokaal te zitten! ;-) De les gaat over je uitrusting, de risico's van duiken en hoe je moet handelen bij eventuele problemen. De combinatie van deze theorieles en de video's van gisterenavond zorgt ervoor dat het echt al wel goed in ons hoofd zit en het allemaal al vrij logisch begint te voelen. Tijd om het geleerde in de praktijk te gaan brengen in het zwembad!
Dennis laat ons eerst zien hoe je je uitrusting in elkaar zet en na het duiken weer netjes opbergt. Vervolgens doen we een korte zwemtest (geloof het of niet, maar ook mensen die niet kunnen zwemmen melden zich aan voor een duikcursus!) en dan kan het echt beginnen. Met de zware zuurstoftank op ons rug, een masker op ons gezicht en allerlei slangetjes hier en daar springen we het water in. Gelijk ervaren we hoe het is om onder water te kunnen ademen. Een vreemde gewaarwording! In eerste instantie heb je nog de neiging om na even onder water te zijn weer naar boven te gaan, maar al snel merk je dat dat nu natuurlijk niet nodig is. Heel gek!
Veel tijd om te wennen is er niet, want we gaan gelijk door met de oefeningen. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als je bijvoorbeeld geen lucht meer krijgt of als je masker van je hoofd is gegaan. In een paar uur tijd leren we wel meer dan 10 oefeningen, zoals ons masker te 'klaren', samenwerken met onze buddy en ons masker af en weer op te zetten onder water. Vooral dat laatste is iets wat wij allebei niet zo'n lekkere oefening vinden. We hebben namelijk al snel last van het water dat in onze neus loopt zodra we het masker afzetten. Gevolg: proestend schieten we snel naar boven. Na een paar keer oefenen lukt het ons wel, maar het idee dat we dit later in de cursus ook op 12 meter diepte (of meer!) moeten doen maakt ons wel zenuwachtig. Even snel naar boven gaan om uit te proesten is dan geen optie!
Dag 3: Duik 1 & 2 tot 12 meter diepte + theorie + theorie-examen
Vandaag is het d-day: we gaan duiken! Normaal duurt het altijd even voordat ik wakker word als de wekker gaat, maar nu is dat anders. Ik realiseer me dat we vandaag echt gaan duiken en de zenuwen gieren door mijn lijf. Ach, we proberen de spanning maar zoveel mogelijk te negeren. We doen het tenslotte voor onze lol!
Als we eenmaal op de boot stappen en richting de eerste duiklocatie varen, worden we al iets rustiger. We moeten onze spullen klaarmaken en worden dan nog even gebriefd door Dennis. Daarna is het toch echt tijd om ons klaar te maken en het blauwe zeewater in te plonzen. Gelukkig is Dennis heel relaxed en doen we alles rustig aan. Ook divemaster Maaike is mee met onze groep en stelt ons onder water goed op ons gemak. Fijn! Door de goede begeleiding en het rustige tempo hebben we uiteindelijk twee prima duiken. We hebben alle oefeningen goed uitgevoerd en lopen helemaal 'on track' met de cursus.
Ik moet wel eerlijk zeggen: ik was nog niet direct duikfan na deze ochtend. Voor mij was het allemaal zo onwennig en spannend dat ik soms vergat om om me heen te kijken naar het prachtige koraal en de kleurrijke, schattige vissen. Toen we eenmaal 2 duiken hadden gemaakt, ging er wel een golf van opluchting door me heen. De eerste stap is gezet. En ik was enorm trots, op Ronny en op mezelf. We hebben ons mooi niet tegen laten houden door onze zenuwen!
In de middag worden we weer verwacht in het klaslokaal. We moeten nog twee hoofdstukken van de theorie behandelen en maken dan gelijk het examen. Dat gaat hartstikke goed. De hele groep haalt het examen en Ronny en ik halen zelfs een 9,6. Hoppa!
Dag 4: Duik 3 & 4 tot 18 meter diepte
Vandaag staan de laatste twee duiken op het programma. We mogen dit keer tot 18 meter diepte en de gevreesde masker-oefening moet tijdens deze duik uitgevoerd worden. We zijn zo gespannen om deze oefening zo diep in zee te doen dat de zin om te gaan duiken even naar de achtergrond verdwijnt. Onderweg naar Ban's oefenen we nog 10x 'droog' hoe het ook alweer moest. Eigenlijk kunnen we het gewoon, we zitten onszelf alleen maar druk te maken. We gaan er gewoon voor!
In duik 3 moeten we de laatste oefeningen volbrengen. Een gecontroleerde noodopstijging, kompas zwemmen en dus het masker helemaal af en weer op zetten onder water. Gelukkig gaat alles goed! Als we deze oefeningen gedaan hebben is er weinig tijd (en zuurstof) meer over om nog een rondje te zwemmen. Maar het voordeel is wel dat we nu tijdens de laatste duik helemaal geen oefeningen meer hoeven te doen. We kunnen nu gewoon lekker gaan ronddwalen in de zee en genieten van de omgeving. Daar hebben we wel enorm veel zin in!
Duik 4 is voor ons allebei dan ook een echt omslagpunt. Er zit nu geen druk meer op en we zijn al wat meer gewend. We hebben er plezier in! We gaan nu lekker relaxed door het water en bewonderen op ons gemak het koraal en de vissen. En wat zijn er veel vissen! Soms zwem je gewoon door of langs een school van wel honderden kleurrijke exemplaren. Echt leuk! Ook komen we nog een aal en pijlstaartrog tegen en zwemmen we door een 'swim-through'. Het is een hele toffe ervaring!
Nu we duik 4 hebben afgerond, hebben we onze PADI gehaald. Yes! Wat zijn we trots. Op onszelf en op elkaar. Het was een compleet nieuwe ervaring. Een herinnering die ons altijd bij zal blijven. Soms beleef je de waanzinnigste dingen door je zenuwen opzij te zetten. Dat dat gelukt is en dat er daardoor een nieuwe wereld voor ons is open gegaan, daar zijn we zo blij mee! Hier gaat reizen voor ons om: iets (nieuws) samen beleven. Dat zorgt voor onvergetelijke momenten en daar zijn we heel dankbaar voor.
Goed om te weten
- Als je wilt gaan duiken, houd er dan in je planning rekening mee dat je tot een aantal uur na je duik niet mag vliegen (i.v.m. de druk). Het is het beste om minimaal 24 uur tussen je laatste duik en een vlucht te houden.
- Voordat je deelneemt aan de PADI Open Water cursus moet je een formulier invullen over je medische toestand. Er zijn aandoeningen of situaties waarbij je niet mag duiken of eerst langs een dokter moet. Medicijnen waar je slaperig van wordt kunnen bijvoorbeeld een probleem zijn. Wist je trouwens dat je niet mag duiken als je verkouden bent?
- Na het behalen van je PADI Open Water mag je tot 18 meter diepte duiken. Je kunt dit natuurlijk uitbreiden en je skills verbeteren. De volgende stap zou een Advanced Course zijn en daarna kun je door voor Divemaster of zelfs instructeur. Ook zijn er allerlei specialisaties te halen. Nooit uitgeleerd dus! ;-)
- Koh Tao is financieel gezien één van de beste plekken ter wereld om je duikbrevet te halen. Voor een PADI Open Water Course op Koh Tao betaal je zo'n 8.000 tot 10.000 baht (≈ €216 - €270). Hier zitten meestal 3 overnachtingen in een basic kamer bij inbegrepen. Op veel andere plaatsen ter wereld ben je al snel het dubbele kwijt!