Een nachtelijke wandeling op de Ijen vulkaan in Indonesië

Djura

Op het eiland Java in Indonesië barst het van de vulkanen. De Bromo vulkaan is hoogstwaarschijnlijk de bekendste, maar de Ijen vulkaan is minstens zo bijzonder. Waarom? Midden in de nacht kun je hier een uniek verschijnsel zien: het blauwe vuur! Je moet er alleen wel een paar uurtjes voor hiken, in het holst van de nacht, tussen de giftige zwavelwolken...

Nadat we een nachtje gewoon hebben doorgeslapen (in plaats van midden in de nacht uit ons bed zijn gekomen voor een zonsopkomst), reizen we af naar het oosten van Java. We boeken een simpel guesthouse in het stadje Banyuwangi - de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Ijen krater - en zijn klaar voor ons volgende avontuur!

Starttijd: 00:15 uur

Dit keer hebben we wel heel weinig tijd om te slapen. Anderhalf uur nadat we naar bed zijn gegaan, gaat de wekker alweer en moeten we onze spullen pakken. Om kwart over 12 's nachts worden we namelijk opgehaald. Pfoe, dat valt niet mee! De auto brengt ons en drie andere reizigers over kronkelende wegen tot grote hoogte.

Na ruim een uur rijden komen we bij de start van het wandelpad dat naar de kraterrand gaat. We voelen gelijk dat we een stuk hoger zitten dan in Banyuwangi, het is hier best koud! In eerste instantie kan iedereen alleen maar denken aan zijn/haar bed, maar zodra we beginnen te hiken voelen we ons direct een stuk wakkerder.

Het is 3,5 kilometer lopen tot de kraterrand, waarbij de eerste 2 kilometer vrij steil omhoog gaan. Gelukkig is het pad breed en technisch makkelijk. En dat is maar goed ook, want wat is het druk met toeristen. Ik had echt niet verwacht dat het giftige kratermeer in de vulkaan zoveel bekijks zou trekken!

Drukte bij de Ijen vulkaan

Zwavel, rook & het blue fire

Na ongeveer 1,5 uur bereiken we de kraterrand van de Ijen vulkaan. In de krater ligt het grootste zure meer ter wereld. Het meer kunnen we door de donkerte nu nog niet echt zien, maar we zien wel de dikke wolken gas opstijgen vanuit de krater. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van zwavel en de ontbranding van dat zwavel zorgt weer voor het blauwe licht wat op vuur lijkt. Vandaar de bijnaam 'blue fire'.

Het blue fire is een uniek verschijnsel en - bij mijn weten - verder in de wereld alleen in IJsland te zien. Ondanks de (giftige) zwavel die in grote rookpluimen uit de krater komt, willen we dit toch weleens met eigen ogen zien! Net als de honderden andere toeristen trouwens. ;-)

Het blauwe vuur van een afstandje

Mijnwerkers in de Ijen vulkaan

En dus dalen we onder leiding van onze gids af, de krater in. Het pad is smal en bestaat uit veel kleinere rotsen, waardoor het een beetje tricky is. Opletten dus, zeker in combinatie met de donkerte! We komen steeds dichterbij de bodem en dus dichterbij de stinkende rook. Tijd om onze gasmaskers op te zetten.

Na een half uurtje in een stoet van toeristen naar beneden te zijn gelopen, zien we dan het blauwe vuur. Helaas is het vanwege de regen afgelopen dagen niet heel groot, maar toch. We hebben weer iets heel bijzonders gezien!

Blue fire - een uniek natuurfenomeen

Wat minstens zo indrukwekkend is om te zien zijn de mijnwerkers. Zij winnen de zwavel door het uit te hakken. Daarbij staan ze urenlang in de giftige dampen en hebben ze vaak niet eens een gasmasker op. Vervolgens moeten ze de zwavelbrokken ook nog eens naar boven tillen. Vaak brengen ze wel 70 tot 90 kilo per keer naar boven en maken ze de wandeling heen & terug 3 keer per dag. Wat het ze oplevert? Een schamele €0,08 per kilo... Jeetje, het leven is hard.

Het blauwe kratermeer bij daglicht

Nadat we een paar flinke gaswolken in ons gezicht geblazen hebben gekregen, vinden we het welletjes geweest. Als groep gaan we weer naar boven, zodat we vanaf de kraterrand de zonsopkomst kunnen zien.

Nu het langzamerhand licht begint te worden, zien we eindelijk wat meer van de omgeving waarin we ons al de hele nacht bevinden. En wat is die prachtig! De krater is enorm groot en het meer onwijs blauw. Dus ook zonder het bekijken van het blauwe vuur is de Ijen vulkaan meer dan de moeite waard!

Wat we overigens ook pas zien nu het licht is: de waarschuwingsborden waarop staat dat je als bezoeker niet de krater in mag gaan. Ook vertelt onze gids ons dat er een maand geleden in de krater nog een andere gids is overleden, doordat hij onwel is geworden van de giftige zwavelgassen en vervolgens is gevallen. Laten we zeggen dat het maar goed is dat we dat vooraf allemaal niet wisten! Om eerlijk te zijn weet ik ook niet of dit het meest verantwoorde uitstapje in Indonesië is... Maar mooi en fascinerend is het in ieder geval wel!

Tot slot lopen we hetzelfde pad terug als we op de heenweg gelopen hebben. Nu mogen we lekker afdalen en gaat het allemaal nog een stukje sneller en makkelijker. Fijn, want nu het eenmaal een uurtje of 7 's ochtends is begint de vermoeidheid er best wel in te hakken. Wij duiken in ons guesthouse nog een paar uurtjes ons bed in! ;-)

De Ijen vulkaan bezoeken

Overdag of 's nachts?

Als je het blue fire wilt zien, dan zul je in de nacht naar de Ijen vulkaan moeten. Zorg dat je uiterlijk rond half 5 's nachts in de krater bent, want daarna wordt het al iets lichter en zul je de blauwe vlammen niet meer kunnen waarnemen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om overdag naar de Ijen vulkaan te gaan. Het blauwe kratermeer is spectaculair en is de hike naar boven ook al meer dan waard! Houd er wel rekening mee dat de Ijen vulkaan niet de hele dag geopend is. Wij zagen dat hij momenteel slechts tot 12 uur 's middags open is, maar dit kan weleens aangepast worden. Het is dus het slimste om het vooraf in Banyuwangi even bij de locals na te vragen.

Met een tour of zelfstandig?

Veel mensen bezoeken de Ijen vulkaan onder leiding van een gids, maar dit is niet per se nodig. Wij vonden het in dit geval wel fijner om met een tour te gaan, omdat dan ook gelijk het transport en het gebruik van het gasmasker geregeld is. Daarnaast is het vrij goedkoop om een tour vanuit Banyuwangi te boeken. Wij betaalden 300.000 roepia (€19) per persoon voor de tour en dat is inclusief het entreegeld van 100.000 roepia (150.000 roepia in het weekend).

Wil je liever zelf gaan, dan kun je een chauffeur regelen die je wegbrengt en in de ochtend weer ophaalt. Houd er in je planning rekening mee dat je ongeveer 2 uur moet hiken tot je in de krater bent om het blauwe vuur te kunnen zien en dat dit het beste zichtbaar is tot 4 uur / half 5 's nachts. Gasmaskers kun je huren van locals die aan het wandelpad staan.

Tips

  • Banyuwangi is de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan de Ijen vulkaan. Je bereikt Banyuwangi met de trein (4 uur vanuit Probolinggo, 6 uur vanuit Surabaya) of met de bus (hele dag reizen vanuit Probolinggo / Surabaya). Banyuwangi ligt helemaal in het oosten van Java, dus je kunt ook vanaf Bali de ferry naar Banyuwangi nemen.
  • De krater van de Ijen vulkaan ligt op ruim 2.400 meter boven zeeniveau. Het is hier dus een stukje frisser dan op de meeste plekken in Indonesië. Het is aan te raden om warme kleding aan te doen of mee te nemen.
  • Vergeet daarnaast niet om een zaklamp / hoofdlampje mee te nemen en doe goede schoenen aan. Wat snacks voor onderweg zijn ook een goed idee.
  • De zwavelgassen kunnen je ogen snel irriteren. Als je normaal lenzen draagt en je hebt de mogelijkheid om ze uit te laten, dan zou ik dat zeker doen. Ik was in ieder geval blij dat ik mijn bril op had!

Alles over onze reis door Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

De Rinjani vulkaan op Lombok beklimmen

Indonesië

De Bromo vulkaan bewonderen zonder tour

Indonesië

Zonsopkomst bij de kratermeren van de Kelimutu vulkaan

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Sri Lanka

Hike naar de schitterende Ella Rock

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen