Help! Hoe kies je een reisverzekering voor een lange reis?
Je gaat een lange (wereld)reis maken en staat te trappelen om te vertrekken. Liever denk je er niet aan, maar het kan natuurlijk zijn dat je op reis voor onverwachte situaties komt te staan. Je spullen worden gestolen, je moet naar het ziekenhuis of er gebeurt thuis iets waardoor je direct terug moet. Het is dan wel zo prettig als je een goede reisverzekering hebt die de schade voor jou vergoedt. Het is alleen nog best wel wat uitzoekwerk om de reisverzekering te vinden die bij jou en je plannen past. Wij helpen je op weg!
Hoe lang blijf je weg?
Allereerst is het belangrijk om na te gaan hoe lang je ongeveer weg wilt blijven. Wist je dat veel 'normale reisverzekeringen' slechts een reis of vakantie van 60 aaneengesloten dagen verzekeren? Een enkele aanbieder maakt hier 90 dagen van, maar als je langer dan 3 maanden weg wilt blijven, dan zijn de opties ineens een stuk beperkter. ABN Amro biedt een reisverzekering voor maximaal 1 jaar, maar dan moet je wel al klant zijn bij de ABN. Ook OHRA, Delta Lloyd en Centraal Beheer Achmea bieden een reisverzekering voor maximaal 1 jaar. Bekende verzekeringen voor wereldreizen zijn Allianz Globetrotter, Tasman Backpack Verzekering en Special ISIS Verzekering. Bij deze partijen kun je tot 2 jaar wegblijven en bij de Special ISIS Verzekering zelfs tot 4 jaar!
Wat zijn je plannen?
Naast je reisduur is het belangrijk om te kijken wat je gaat doen. Wil je bijvoorbeeld reizen combineren met werken in het buitenland? Dan kan het zijn dat jouw Nederlandse zorgverzekering komt te vervallen. Je kunt dit het beste navragen bij jouw zorgverzekeraar. Als je geen zorgverzekering in Nederland hebt, dan is het verstandig om zorg te verzekeren in je reisverzekering. Een behandeling in het ziekenhuis kost je al snel duizenden euro's en dat zou zo zonde zijn van je gespaarde reisgeld! Eigenlijk kun je enkel bij de Allianz Globetrotter, Tasman Backpack Verzekering en de Special ISIS verzekering zorg 'extra' verzekeren. Ook OOM Verzekeringen kan in dit geval een goede optie zijn.
Vergelijk premies en dekkingen
Nu heb je een paar opties over. Je zult nu meer in de details moeten gaan kijken waar de verschillen zitten en wat het beste bij jou past. In het dekkingsoverzicht van de verzekering vind je precies wat je krijgt uitbetaald bij diverse schades, wat het maximum bedrag is en ook of je bijvoorbeeld eigen risico hebt. Bij sommige verzekeringen is werelddekking of het doen van avontuurlijke sporten (duiken, bungeejumpen, skydiven, etc) inbegrepen en bij andere verzekeraars moet je dit als extra module afsluiten. Als je kostbaarheden meeneemt in je bagage, zoals een laptop of spiegelreflexcamera, dan wil je dit misschien verzekeren voor een hoog maximumbedrag. Allemaal zaken die alleen jij kunt beantwoorden.
Aandachtspunten voor het kiezen van je reisverzekering
- Maximale reisduur
- Nederlandse zorgverzekering nodig?
- Mag je werken en/of stage lopen?
- Werelddekking
- Dekking van je bagage
- Avontuurlijke sporten
- Ongevallen
- Annulering
- Aansprakelijkheid
- Rechtsbijstand
Onze keuze
Wij gaan voor de Allianz Globetrotter verzekering. Dit is een heel complete verzekering waarbij je langer dan een jaar weg kunt blijven. Wij verwachten te gaan werken in Australië en moeten daarom zorg goed bijverzekeren. Bij Allianz hebben we deze mogelijkheid. Ook is de dekking voor bagage uitgebreid tegen een interessante premie. Avontuurlijke sporten zijn inbegrepen en we willen absoluut gaan duiken en andere spannende activiteiten ondernemen. Uiteindelijk komen wij dan bij een reisverzekering met werelddekking, volledige zorg, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, premium bagage en bijzondere sporten uit op een totaalbedrag van bijna 1.400 euro. Dit is voor 2 personen voor een reisduur van 15 maanden en inclusief jongerenkorting voor 1 persoon. Bij Tasman Verzekeringen zouden we voor ongeveer dezelfde dekking 1.560 euro kwijt zijn en bij de Special ISIS verzekering ruim 1.700 euro.
Mijn advies is: Maak een lijstje van voor jou belangrijke dekkingen en de bijbehorende premie. Zo krijg je goed overzicht van de voor- en nadelen van elke verzekering en kun je bepalen wat gezien de prijs en de dekking de beste verzekering is voor jou. Heb jij nog goede tips voor het kiezen van je reisverzekering?