Hike de Acatenango vulkaan en zie vulkaan Fuego lava spuwen | Must-do in Guatemala
Het is een ware beproeving. Je trotseert meer dan 1.500 hoogtemeters, de ijzige kou, een nacht niet slapen in een tentje en de kans op hoogteziekte, maar wat is het het waard. Vanaf de 3.976 meter hoge Acatenango vulkaan heb je een waanzinnig uitzicht op de actieve vulkaan Fuego. En die laatste trakteert je regelmatig op uitbarstingen, met lava! De tweedaagse hike naar de top van Acatenango is een onvergetelijke en niet te missen ervaring. Misschien wel juist doordat het ook bikkelen is tegen de elementen!
- Antigua en de 3 machtige vulkanen
- Acatenango hike: de feiten
- Onze ervaring met de Acatenango hike
- Handige informatie en tips voor jouw hike naar Acatenango en Fuego
Antigua en de 3 machtige vulkanen
De stad Antigua is de uitvalsbasis voor de hike naar de vulkanen Acatenango en Fuego. Deze sfeervolle stad was ooit de hoofdstad van Guatemala, maar dient nu vooral als geliefde bestemming onder reizigers. Dat heeft deels te maken met de sfeer van de stad, maar ook met het natuurgeweld eromheen. Antigua wordt namelijk omringd door 3 vulkanen: Agua (3.760 meter hoog), Acatenango (3.976 meter hoog) en de actieve Fuego (3.768 meter hoog). Antigua zelf ligt op zo’n 1.500 meter boven zeeniveau.
We hebben onze reis door Guatemala niet uitgebreid uitgestippeld als we in Antigua arriveren, maar één ding weten we zeker: Die hike gaan we sowieso doen! Vanaf het dakterras van onze Airbnb kijken we elke ochtend vol verwondering naar de vulkanen en de uitbarstingen van vulkaan Fuego. We zijn heel benieuwd hoe dat er van dichtbij uitziet!
Acatenango hike: de feiten
- Afstand tot de top van Acatenango: 7 kilometer
- Start van de hike: 2.400 meter boven zeeniveau
- Top van Acatenango: 3.976 meter boven zeeniveau
- Hoogtemeters: 1.576 meter
- Hoogte van base camp: 3.756 meter boven zeeniveau
- Duur van de hike naar/van base camp: 5 uur naar boven, 3 uur naar beneden
- Eventueel uit te breiden met een extra hike naar vulkaan Fuego: 5 uur extra hiken
Onze ervaring met de Acatenango hike
Het kriebelt
Na dagen turen naar de vulkanen gaat het vandaag echt gebeuren. Onze wekker staat vroeg en om kwart voor 8 zitten we met 2 behoorlijke rugzakken klaar. We vinden het een tikkeltje spannend. Is de hike niet te zwaar? Krijgen we last van hoogteziekte? Gaat Fuego lava spuwen of is ‘ie vandaag net rustig? Of zien we helemaal niks, omdat alles in de wolken hangt? Hoe zal de groep zijn?
Deze hike staat bekend als erg zwaar door de continue stijging en de hoogte. We gaan van 1.500 meter boven zeeniveau (Antigua) naar bijna 4.000 meter hoogte, dus hoogteziekte is een risico. Het zou zo zonde zijn als je de top niet haalt doordat je je echt niet goed voelt. Of als bewolking roet in het eten gooit. Spannend hoe het allemaal zal gaan verlopen dus!
Met een klein maar vol busje worden we opgehaald en rijden we in een uur naar La Soledad. Dit kleine plaatsje ligt aan de voet van de vulkaan en is het startpunt van de hike, maar niet voordat we wat uitleg en - niet onbelangrijk - extra warme kleren mee krijgen van de tourorganisatie. Wij hebben best wat winterkleding bij voor dit soort hikes, maar een écht dikke jas neemt wel heel veel ruimte in in je backpack. Gelukkig mogen we die gratis lenen, net zoals een sjaal, dikke sokken en handschoenen. We voelen gelijk dat we deze hard nodig gaan hebben, want hier in La Soledad is het windje al erg fris en dit is pas 2.400 meter boven zeeniveau.
Klimmen, klimmen, klimmen
Rond 10 uur is het dan zover. We gaan beginnen! In een lange stoet beginnen we aan het pad dat direct steil omhoog gaat. De ondergrond is op veel plaatsen los en heeft veel grind, waardoor je moet oppassen dat je niet gaat glijden. Het duurt niet lang voordat we flink hijgen, want de helling is echt fors zeg. Zou dat de hele tijd zo blijven?!
Na een dik uur hebben we onze eerste pauze. We zijn blij toe, want het is nu al flink aanpoten. We hebben er 1,7 kilometer op zitten en zijn 390 meter in hoogte geklommen. Een gemiddelde helling van 23%. Geen kattepis!
Vrij snel nadat we pauze hebben genomen, komen we bij de officiële ingang van het natuurpark en daar wordt de registratie geregeld. Daarna kunnen we door en vervolgen we onze weg door een dicht bospad. Er is niet veel te zien onderweg en eigenlijk kijk ik alleen maar naar mijn voeten. Zonder veel na te denken zetten we steeds een stap en zo komen we elke stap iets dichterbij de Fuego vulkaan. Adem om te kletsen hebben we de meeste tijd niet en dus hiken we grotendeels in stilte met af en toe een korte drinkpauze.
Als ik merk dat ik honger begin te krijgen en me slapjes voel, komt gelukkig de lunchstop in zicht. Goede timing! We krijgen een flinke lunch met rijst, kip, groenten en snacks en dat is nodig ook. Op mijn iPhone zie ik dat we in die eerste 2,9 kilometer (met 790 hoogtemeters) al ruim 900 calorieën hebben verbrand. Die moeten aangevuld worden om onze motortjes draaiende te houden!
Boven de 3.000 meter
We zijn nu op meer dan 3.000 meter boven zeeniveau en je voelt steeds beter dat er minder zuurstof in de lucht zit. Vooral in onze spieren merken we het. Ze zijn gewoon niet zo krachtig als normaal. Dat zorgt ervoor dat het tempo waarin we lopen voor mijn gevoel echt heel laag ligt, maar ik kan simpelweg niet harder. Daarnaast zeggen de gidsen steeds dat je beter langzaam kunt gaan, omdat je het dan langer volhoudt en minder kans hebt op klachten door de hoogte. Slowly, but steady. Dat is het devies!
Gedurende de dag ontdekken we dat andere reizigers niet overdreven over deze hike. Deze hike is écht zwaar en het is niet dat wij nog nooit gehiket hebben. De Acatenango hike is pittig door 3 dingen: de steilheid (20% - 30% helling), de continue stijging (geen vlakke delen om bij te komen) en de hoogte. Doordat er minder zuurstof in de lucht zit, raken je spieren sneller moe en verzuurd. Daarnaast zijn er weinig beloningen onderweg. Het duurt lang voordat je eindelijk in een open deel komt vanaf waar je kunt uitkijken over de omgeving. Je hebt dus niet veel afleiding en bent enkel bezig met boven komen. Daar moet je mentaal sterk voor zijn.
Ook heb je een paar kilo op je rug, want je moet je eigen spullen en vooral drinkwater dragen. Wij hebben - op advies van de gidsen - 4 liter water per persoon bij ons, plus snacks en dikke winterkleding. Dat weegt best wat, zeker als je ermee zo’n vulkaan op moet!
Na 5 kilometer hiken met 1.300 hoogtemeters komen we bij onze laatste pauze van dag 1. Het zware werk zit erop! De gids vertelt dat het nu nog zo’n 25 minuten lopen is tot het kamp over een relatief vlak pad. Dat geeft energie en motivatie! In een lekker tempo wandelen we de laatste kilometer en genieten we af en toe van het uitzicht onderweg. Helaas is het grotendeels bewolkt, maar het kan ons niet veel schelen. We zijn er bijna!
Fuego zegt hallo
En dan ineens doemt vulkaan Fuego voor ons op. Hij begroet ons met een uitbarsting met veel lawaai. Onze mond valt open. Dit is ongelooflijk vet! Niet veel later arriveren we in het kamp en dat is - zoals verwacht - simpel, maar prima. Het is fijn dat de tenten uit de wind staan, doordat ze in een houten cabin zijn geplaatst. Dat scheelt al veel in de kou. Want die klapt er goed in nu. Het is aan het einde van de dag, de zon gaat bijna onder en de temperatuur holt naar beneden. We zijn op bijna 4.000 meter hoogte en het wordt hier koud. Erg koud!
Gelukkig hebben we dikke kleding bij en wordt er snel een kampvuur gemaakt. Vanaf de houten bankjes rondom het vuur kijken we de hele tijd naar Fuego. Wat is het een prachtige vulkaan! Steeds veranderen de kleuren door de ondergaande zon en elke uitbarsting is tof om te zien. En horen! Wat een kracht zit erin. Bizar om je te bedenken dat er in die vulkaan allemaal lava aan het kolken is…
Een vuurwerkshow van Fuego
Als de zon ver onder is en het donker wordt, zien we voor het eerst wat lava bij een uitbarsting. Woehoeeee! Zo gaaf! Als het daarna echt donker is, zie je pas goed hoeveel lava de vulkaan spuwt. Hij trakteert ons op meerdere, prachtige uitbarstingen en het enige wat wij doen is vol verwondering kijken. Het is net een vuurwerkshow, maar dan puur natuur.
Natuurlijk proberen we dit schouwspel vast te leggen met onze camera. Dat valt alleen nog niet mee (je reactiesnelheid is niet zo rap meer na zo’n vermoeiende hike) en dus focussen we ons vooral op genieten van het moment.
Na het avondeten, warme chocomel en marshmallows kruipen we op tijd ons tentje in. We passen er net (niet) in en houden bijna al onze kleren aan tegen de kou. De nacht is onrustig. Dan snurkt er weer iemand, dan gaat iemand naar ‘de wc’ en het andere moment barst Fuego met veel kabaal uit. Dat laatste is dan weer niet erg! ;-)
De zonsopkomst vanaf Acatenango
Om kwart over 4 gaat de wekker en dat is prima. Heel veel langer had ik het niet volgehouden in dat krappe tentje en ik ben nog wel een goede slaper. ;-) In de donkerte en met al onze kleren aan beginnen we aan de laatste klim. We gaan naar de top van de Acatenango vulkaan om vanaf daar de zonsopkomst te bekijken. Alhoewel deze hike niet lang is, hebben we het taai. Het is donker, ijskoud en onze benen zijn nog zwaar van de dag ervoor. Het pad is op sommige delen vrij rotsachtig en op andere delen juist glad door los zand en grind. Onderweg motiveert Fuego ons af en toe door nog een lava show te geven. Daar krijg je geen genoeg van!
Na een uurtje in een langzame stoet naar boven te hebben gelopen zijn we er eindelijk. Op de top! We hebben het gehaald! We zijn trots op onszelf en genieten met volle teugen van de zonsopkomst. Het is kraakhelder en we kunnen zo ver kijken dat we zelfs Lake Atitlan en de zee zien liggen. De kleuren in de lucht veranderen met de minuut en af en toe spuugt Fuego grijze rookpluimen uit als teken van leven. Het is een magische zonsopkomst. Een ware beloning na het afzien van de afgelopen 24 uur.
Na dit schitterende half uur roept de gids dat we terug naar het base camp gaan. Ook wel prima, want nu je stil zit is de kou bijna niet te doen. Voetje voor voetje schuifelen we over het steile, soms gladde pad naar beneden en bij het kamp wacht een fijn ontbijt op ons. Daar zijn we wel aan toe!
En nu nog naar beneden
Dan is het tijd om alle spullen te pakken en dezelfde weg terug naar beneden te nemen. Daar zien we wel tegenop. Klimmen is conditioneel zwaar, maar zoveel afdalen is voor je knieën, enkels en tenen echt geen pretje. Gelukkig gaat de tocht naar beneden heel veel sneller. Het wordt ook steeds een beetje warmer en onze dikke kleding gaat beetje bij beetje uit. Het laatste deel is nog even rot, omdat het grindpad erg glad is. Ik glijd wel tientallen keren weg en val bijna, maar ik weet me steeds net staande te houden. Toch fijn om die wandelstok te hebben nu!
Om 11 uur zijn we beneden en daar wacht de tourorganisatie met een koud biertje op ons. Die smaakte nog nooit zo goed! ;-)
De dagen na onze Acatenango hike genieten we volop na. Dit was een onvergetelijke ervaring en het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van onze reis in Midden-Amerika tot nu toe. Het was schitterend, krachtig en puur natuur. Tegelijkertijd was het afzien en bikkelen. Maar juist dat maakt de herinnering. Inmiddels weten we dat de herinneringen alleen maar sterker zijn als je ook een prestatie hebt moeten leveren voordat je iets bijzonders kunt zien. Nou, dat hebben we gedaan! Wij kunnen nog heel lang teren op dit wonderschone natuurgeweld.
Handige informatie en tips voor jouw hike naar Acatenango en Fuego
Welke tourorganisatie kies je?
Er zijn tal van tourbureaus in Antigua die deze tocht aanbieden. Het prijsverschil tussen al deze bureaus is best groot. Je kunt voor een paar tientjes of voor meer dan €150 naar de top. Waar zit het verschil in en waar kies je voor? Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw wensen en budget, maar wij hebben gelet op de volgende punten:
- Reviews van andere reizigers
- Hoe is het slapen geregeld? In tenten of in cabins? Slaap je met meerdere in één tent of cabin of kun je met zijn tweetjes slapen?
- Wat is de kwaliteit van de uitrusting? Zijn de slaapzakken dik genoeg voor de lage temperaturen op de top?
- Hoeveel personen zitten er in één groep en hoeveel gidsen gaan er mee?
- Wat is de prijs van de tour en wat is daarbij inbegrepen? Denk aan maaltijden, entree tot het park, lenen van winterkleding, etc.
Het schijnt dat de goedkoopste tours nogal eens tekort schieten op punten zoals maaltijden (te weinig) of voorzieningen (dunne slaapzakken en slaapmatjes), dus lees om die reden altijd reviews van andere reizigers.
Wij hebben uiteindelijk gekozen voor Soy Tours. Zij hebben erg goede reviews en de prijs is slechts 450 quetzales per persoon. (omgerekend €53) Daarvoor krijg je 3 uitgebreide maaltijden, de toegang tot het park en mag je gratis dikke winterkleding lenen. Het enige minpuntje is dat de groepen erg groot zijn, maximaal 36 personen. Normaal vinden wij dat een afknapper, maar nu wisten we dat je op de vulkaan toch never nooit niet alleen zult zijn. Dit is zo'n populaire hike dat er op het pad tal van andere groepen lopen en op de top is het ook een drukte van belang. Daarnaast gaat er bij Soy Tours voor elke 7 personen 1 gids mee, dus die verhouding is prima. Voor deze keer gingen wij dus met een grote groep mee en ja, dat scheelt wel een hoop geld!
Wanneer is de beste tijd om de Acatenango hike te doen?
Je hiket naar de top van Acatanengo voor de uitzichten en dus wil je het liefst met helder weer je hike doen. Het regenseizoen loopt in Guatemala van mei tot en met oktober en is daardoor een minder geschikte periode. Van november tot en met april heb je een goede kans op droog en zonnig weer, maar check altijd de weersvoorspellingen. Kijk hier naar de weersverwachting en plan je tour op basis van het weer. Alhoewel het weer in de bergen veranderlijk is, heb je dan de meeste kans op goed zicht. En dat wil je!
Heb je ervaring nodig voor deze hike?
Nee, je hebt niet per se veel hike-ervaring nodig om de Acatenango te kunnen beklimmen. Het pad is technisch niet moeilijk, maar vooral conditineel zwaar. Wat je wel nodig hebt is een aardige basisconditie en vooral een flinke portie wilskracht.
Draag je je spullen zelf of huur je een porter?
In principe is het de bedoeling dat je zelf je spullen naar boven draagt. Met zo’n 4 liter water, snacks en dikke kleding heb je dan al snel een backpack van 45 liter nodig. Je wil die dikke winterjas namelijk niet de hele tijd aan. ;-) Je zult dus een paar kilo op je rug mee naar boven moeten sjouwen. Als je dat niet ziet zitten, geef dit dan vooraf aan bij de tourorganisatie. Je kunt dan een porter huren en hij zal tegen betaling je spullen voor je dragen. De kosten hiervoor bedragen zo'n 200 quetzales, ofwel €25.
Uitbreiding van de hike naar de Fuego vulkaan
Als je aangekomen bent op het base camp en je hebt nog wat puf over, dan kun je verder hiken naar de Fuego vulkaan. Je daalt dan eerst een stuk af, waardoor je in het zadel tussen de twee vulkanen terecht komt. Daarna klim je een eind omhoog naar Fuego. Uiteraard ga je niet tot de top, want daar sta je niet veilig met al die uitbarstingen. ;-) De meeste tourorganisaties bieden deze extra hike aan in de avond, waardoor je de uitbarstingen met lava van heel dichtbij kunt zien. Absoluut tof, maar niet makkelijk. Het betekent niet alleen 5 uur extra hiken, maar ook een erg kort nachtje. Je komt namelijk pas rond 10 á 11 uur 's avonds terug bij het kamp, moet dan nog eten en de wekker voor de zonsopkomst staat weer rond 4 uur. Maar het kan zeker!
Hoogteziekte en de hike
Waarschijnlijk weet je dat je bij hoogtes van meer dan 2.500 meter boven zeeniveau last kunt krijgen van hoogteziekte. Je kunt hoogteziekte het beste voorkomen door je lijf rustig te laten wennen aan de hoogte en niet teveel in één keer te stijgen. Helaas is dat bij deze hike vrij lastig, omdat Antigua maar op 1.500 meter boven zeeniveau ligt. Je kunt niet zo makkelijk naar bijvoorbeeld 3.000 meter stijgen en daar een paar dagen verblijven om je lijf aan die hoogte te laten wennen, voordat je richting de 4.000 meter hoogte gaat.
De kans op hoogteziekte is dus aanwezig bij de Acatenango hike, maar gelukkig valt het in de praktijk vaak mee. Doe het rustig aan en drink veel water. Geef het aan bij de gidsen als je hoofdpijn krijgt of je misselijk voelt, want vaak hebben zij wel iets wat je kan helpen. In onze groep voelde iedereen wel dat we op hoogte zaten, maar echt serieuze klachten had niemand. Gelukkig maar!
Laatste tips voor de Acatanengo hike
- Maak gebruik van een wandelstok. Deze kun je bij je tourorganisatie huren of lenen en helpt je echt. Wij lopen normaal nooit met wandelstokken, maar waren nu blij dat we er eentje hadden meegenomen. De stok geeft je meer balans op de glibberige, steile grindpaden en ondersteunt je lijf, vooral bij het afdalen.
- Vergeet je hoofdlampje niet! In het base camp is weinig verlichting en de hike voor de zonsopkomst doe je in het donker. Dan is een hoofdlampje echt onmisbaar.
- Bespaar niet op de hoeveelheid water. Ja, het is zwaar, maar je hebt het nodig. Echt! Je wil niet moeten rantsoeneren op water, zeker niet op dit soort hoogtes. Wij hadden uiteindelijk een liter water per persoon over, maar liever dat dan een liter water tekort.
En vooral: Geniet van dit adembenemende stukje Guatemala!