De hike naar Kjeragbolten | De spannendste rots van Noorwegen

Djura

We zijn er! Na een paar kilometer pittig hiken vol steile stukken staan we daar. Boven het Lysefjord. Het blauwe zeewater ligt bijna een kilometer onder ons en wordt omgeven door enorme, verticale bergwanden. De afgrond is beangstigend en nieuwsgierig makend tegelijkertijd. Maar dat is niet het enige waar het in deze hike om gaat, het spektakelstuk is Kjeragbolten zelf. Waarom? Kijk zelf maar!

Misschien ken je hem wel, die foto van dat rotsblok dat net blijft hangen in een bergkloof. En dat er dan iemand op staat. Ik dacht altijd: “Ja, ja, het lijkt heel eng, maar waarschijnlijk zit daaronder (net buiten de foto) gewoon een plateau zodat je niet naar beneden klettert.” Mooi niet dus. Kjeragbolten hangt in een kloof van bijna een kilometer diep. 1.000 meter diepte onder je. Heel spannend om daar op te gaan staan!

Over de Kjeragbolten hike

  • Afstand: 11 kilometer
  • Hoogte: 800 meter klimmen en afdalen
  • Benodigde tijd: 6 tot 8 uur
  • Moeilijkheidsgraad: Pittig
  • Periode: juni t/m september

Over Lysevegen naar het startpunt

Als we naar het startpunt van de Kjeragbolten hike rijden, begint het spektakel eigenlijk al. De weg klimt vrij snel omhoog naar hoogtes tot wel meer dan 1.000 meter boven zeeniveau. We zijn vroeg in het seizoen en dus ligt er nog behoorlijk wat sneeuw op de bergen en ligt er op delen van de blauwe meren nog ijs. Het maakt het landschap rauw én waanzinnig mooi.

De weg is overigens best smal en geen meter is vlak of recht. Veel kronkelen, klimmen en dalen én goed opletten of je tegenliggers krijgt dus, want dat betekent op tijd stoppen in één van de manoeuvre vakken. De hike wordt intensief zeggen ze, maar hier rijden met een meer dan 3.000 kg wegende, oude bus met maar 70 pk is ook al hard werken!

Wij kiezen ervoor om de dag voordat we gaan hiken te overnachten op een parkeerplek aan de Lysevegen. Die is op maar 6 kilometer van het startpunt van de hike. Zo kunnen we de volgende ochtend vroeg naar Kjeragbolten. En ja, het is ook verre van vervelend om hier wakker te worden!

Onze hike naar Kjeragbolten

De volgende ochtend gaat onze wekker om 7 uur ’s ochtends. We doen de gordijnen open en tadaaa, het is helemaal helder. We hebben fantastisch zicht op de bergen om ons heen en kunnen niet wachten om aan de hike te beginnen. We rijden in een kwartiertje naar het parkeerterrein, betalen het parkeergeld (€30, oef!) en gaan van start. Zin in!

Geen rustige warming up

Even rustig inkomen zit er niet in bij deze hike. Het begint gelijk met een steile klim over kale rotsblokken. Gelukkig hangen er op sommige plaatsen kettingen waar je je aan op kunt trekken, want lang niet overal red je het met alleen de kracht uit je benen.

In de eerste kilometer klimmen we gelijk zo’n 185 meter. Geen kattepis! Onze benen zijn blij als klim 1 van de 3 erop zit. Nu even ontspannen met een stukje afdalen, dachten we. Maar alles blijkt steil op deze hike. Ook bij het afdalen moet je je koppie erbij houden.

Omdat we zo vroeg in het seizoen zijn, ligt er op sommige delen van het pad nog sneeuw. Bij de tweede klim moeten we een steil stukje omhoog door de sneeuw. Even wennen, want dat loopt toch echt anders dan die rotsen. Gelukkig lukt het ons goed en hoe we hier straks naar beneden gaan, daar denken we nog maar even niet aan. ;-)

De laatste klim

We zijn een uur verder als we de tweede klimsectie hebben gedaan. Dat gaat best snel eigenlijk! Ook nu dalen we eerst weer een stukje af en dan komt klim 3. Die is behoorlijk lang en uitdagend, maar stap voor stap komen we boven. Af en toe is het meer klauteren dan hiken en heb je handen en voeten nodig om omhoog te komen, maar het lukt. Hoe hoger we komen, hoe mooier het om ons heen wordt.

Het laatste deel van de hike is vrij vlak (in vergelijking met de rest), maar nog best een afstand. We moeten meerdere keren door de sneeuw banjeren, maar verder is dit deel vrij ontspannen wandelen.

Lysefjord en Kjeragbolten

Na 2 uur en een kwartier hiken zijn we er. We zijn stil van het uitzicht. We kijken zo’n enorme diepte in, je ogen snappen gewoon niet wat ze zien. Het blauwe water van de Lysefjord ligt zo’n 1.000 meter onder ons. Ja, dat lees je goed. 1.000 meter! De rotswanden rondom het fjord rijzen verticaal de zee uit. Het is imponerend, een beetje angstaanjagend en prachtig tegelijkertijd.

Het gaat hier niet alleen om het uitzicht, we zijn ook gekomen voor Kjeragbolten. Dit rotsblok hangt tussen een smalle kloof met daaronder een kilometer lang niks. Een hele, hele, hele diepe, donkere afgrond. Het leuke is – of nou ja, leuk? – dat je op het rotsblok kunt gaan staan voor een duizelingwekkend gave foto.

Ik durfde niet. Je moet een flinke stap zetten om op Kjeragbolten te stappen of erop kruipen met handen en voeten en alhoewel ik dat op andere rotsblokken prima kan, gaat het me alleen bij de gedachte aan deze diepe afgrond al duizelen. Eén misstap kan fataal zijn. Daarvoor vertrouw ik mijn balans niet goed genoeg.

Ronny wel, die is niet snel bang te krijgen. Hij gaat ‘in de rij’ en ik sta klaar om die toffe foto te maken. Voor hem gaan eerst nog wat andere durfals, maar lang niet iedereen maakt echt de stap het rotsblok op. Er zijn er genoeg die een begin maken, maar met de staart tussen de benen terug gaan. Nu is het Ronny’s beurt… Ik heb er klamme handen van.

Gelukkig stapt hij vol vertrouwen de rots op en staat hij lekker steady. Toch maak ik de foto’s snel, zodat hij er weer vanaf kan. Wat een eng ding, die Kjeragbolten!

Na deze dosis spanning en sensatie genieten we nog een tijdje van het uitzicht over Lysefjord. Je kunt blijven kijken. Het is zó mooi. Dit verveelt niet. Als kers op de taart zien we base jumpers die een stuk verderop van een plateau de diepte in springen. Wauw, wat vet om te zien!

Nu nog terug

Bij deze hike loop je dezelfde route terug als de heenweg. Dat betekent dat we weer zo steil moeten hiken, maar nu vooral naar beneden. Conditioneel makkelijker, maar technisch veel lastiger. We doen het op ons gemak en stapje voor stapje komen we steeds dichterbij Bruno en een welverdiend biertje. ;-)

De stukjes door de sneeuw moeten we soms maar gewoon glijden en andere delen gaan we op onze billen van de rots af. De kettingen bieden iets van houvast, maar vaak moet je het echt helemaal zelf doen. Het valt niet mee en na een tijdje beginnen onze tenen en knieën pijn te doen, maar rustig aan doen en blijven gaan, dan kom je er vanzelf. Zo’n 5,5 uur na onze start zijn we terug bij Bruno. Heel voldaan en blij!

De Kjeragbolten hike biedt uitdaging, spanning en adembenemende natuur. Zo’n diepe fjord van bovenaf zien, dat was voor ons een eerste keer. Dit vergeten we niet meer!

Tips voor de Kjeragbolten hike

  • Check de weersvoorspellingen en pas je planning daarop aan. Deze hike is al uitdagend, maar met regen of mist wordt het wel heel moeilijk en is het niet verstandig om te gaan. Luister altijd naar het personeel op de parkeerplaats en ben niet eigenwijs.
  • Zorg voor goede wandelschoenen met veel grip. Je zult er tijdens de hike heel blij mee zijn!
  • Neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg. Er zijn geen waterpunten of andere voorzieningen tijdens de hike, dus neem alles wat je nodig hebt mee.

Handig om te weten

  • De weg naar het startpunt is vanwege sneeuwval gesloten van medio oktober tot medio mei. Zodra de weg open gaat, kun je gaan hiken, maar als je vroeg in het seizoen bent, ligt er nog best wat sneeuw. Dat kan je hike uitdagend of zelfs gevaarlijk maken. De beste tijd voor deze hike is dan ook van juni t/m september.
  • Bij het parkeerterrein betaal je 300 NOK (omgerekend zo’n €30) aan parkeergeld. Je kunt dit eenvoudig betalen met een creditcard of contant geld bij de parkeerautomaat. Het is een flink bedrag, maar hier parkeren is eigenlijk je enige, goede optie. Een paar kilometer voor de officiële parkeerplaats is een kleine gravelplaats langs de weg waar een paar auto’s kunnen staan, maar dan moet je nog zo’n 5 kilometer (2,5 kilometer heen, 2,5 kilometer terug) aan je hike toevoegen met een hellingspercentage van 10%. Geen pretje.
  • Met de camper in Noorwegen en wil je vroeg aan de Kjeragbolten hike beginnen? Overnacht dan op deze Park4Night locatie. Dichtbij én een schitterende plek!

Lees meer over reizen in Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Noorwegen

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Noorwegen

Bewonder Preikestolen zonder de massale drukte

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Noorwegen

Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Noorwegen

Hike naar Reinebringen voor hét Lofoten uitzicht

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen