Hoe duur is reizen in Noorwegen? | Alles over lokale prijzen en tips om te besparen

Djura

Noorwegen staat bekend als één van de duurste en tegelijkertijd mooiste vakantiebestemmingen in Europa. Aan dat imago is niks gelogen. Het is een bizar mooi land. Helaas zijn de kosten voor een vakantie naar Noorwegen niet mals, maar er is een manier om het betaalbaar te houden: kamperen! Tijdens onze reis van bijna 3 maanden door Noorwegen hebben we al onze uitgaven bijgehouden. We geven je een inkijkje in onze portemonnee, zodat jij straks weet wat een realistisch reisbudget is en hoe je kunt besparen tijdens jouw reis door het schitterende Noorwegen!

Kamperen is de beste manier van reizen door Noorwegen

Je kunt het prachtige Noorse landschap op verschillende manieren ontdekken. Je kunt met een (huur)auto rondreizen en in hotels of schattige cabins verblijven, je kunt alles met openbaar vervoer en/of tours bezoeken of je gaat met een camper op pad. Wij raden je zonder twijfel kamperen aan. Het is niet alleen een stuk goedkoper dan de andere opties, maar ook nog eens leuker. Doordat je in Noorwegen op veel plaatsen mag wildkamperen, kun je een hoop geld besparen én word je wakker op de allermooiste plekken. Dat wil je!

Onze reis door Noorwegen

In de zomer van 2022 reisden wij 80 dagen door Noorwegen met onze eigen camper Bruno. Noorwegen was onderdeel van onze XL roadtrip door Scandinavië, waarbij we ook door Denemarken en Zweden tourden. De fjorden, hikes, berglandschappen en schitterende routes kenmerken het Noorse landschap. Achter elke bocht ligt adembenemend natuurschoon op je te wachten. Dat maakt een reis door Noorwegen onvergetelijk. Wat ons betreft was het iedere cent meer dan waard!

Alles over onze reis door Noorwegen

In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon. (NOK) Tijdens onze reis stond 10 NOK ongeveer gelijk aan €1. Voor het gemak vermelden we in dit blog de prijzen ook in euro’s.

Vliegen, rijden of varen naar Noorwegen

Als je van Nederland naar Noorwegen reist, dan heb je wat te kiezen. Je kunt vliegen, met de auto of camper en/of met de boot reizen. Als je door Noorwegen gaat reizen met het openbaar vervoer of een huurauto of -camper, dan kun je het beste naar Noorwegen vliegen. Wanneer je op tijd boekt en in de zomerperiode (juni t/m augustus) reist, dan kun je voor ongeveer €250 een retourticket vinden tussen Amsterdam en Bergen. Voor een retourtje naar Tromsø in het noorden van het land ben je ongeveer €300 - €400 per persoon kwijt.

Als je met je eigen auto of camper naar Noorwegen gaat, dan heb je 2 opties. Je kunt de gehele route rijden of je neemt een ferry om de reistijd te verkorten. De gehele route rijden raden we eigenlijk alleen aan als je veel tijd hebt en ook stops wil maken in Denemarken en Zweden om je reis wat op te breken. Van Amsterdam naar Stavanger (de plaats aan het Lysefjord, vlakbij de beroemde Preikestolen en Kjeragbolten hike) is het namelijk bijna 2.000 kilometer rijden. Een flinke rit dus! Daarnaast betaal je niet alleen voor je brandstof, maar ook voor twee bruggen in Denemarken (totaal zo’n €80 voor voertuigen tot 6 meter lang) en voor enkele tolwegen onderweg.

Ga je voor een paar weken naar Noorwegen, dan kun je op verschillende locaties een ferry nemen om je reis korter en/of comfortabeler te maken. Je kunt bijvoorbeeld in het noorden van Jutland (Denemarken) de veerboot nemen naar Kristiansand. Dan sta je 3 uur later al in Noorwegen. Voor deze overtocht betaal je met 2 personen en één auto ongeveer €250 tot €400 retour. Vervang je de auto voor een 6 meter lange camper, dan beginnen de retourprijzen vanaf €400.

Nog minder rijden? Sinds kort kun je ook vanuit Eemshaven in Groningen de veerboot naar Kristiansand nemen. Het voordeel van deze ferry is dat je voornamelijk in de nacht vaart. Aan het einde van de middag ga je aan boord en de volgende ochtend sta je uitgerust en wel in Noorwegen. Dan kan je vakantie gelijk beginnen! Vroeg boeken kan veel geld schelen. Reis je buiten het piekseizoen met 2 personen en een auto, dan kun je denken aan een tarief tussen de €200 en €350 voor een enkele reis. Met een camper in plaats van auto ben je minstens €160 meer kwijt voor een enkele reis. Hoe langer je camper is, hoe meer je betaalt.

Ons advies

 • Voor een reis van 2 tot 4 weken in Noorwegen: Rijd een deel zelf en neem de ferry vanaf Groningen of Denemarken om je reis in te korten.
 • Voor een reis van enkele maanden door Scandinavië: Rijd de gehele route over land. Je bespaart daarmee op de ferrykosten en je kunt onderweg mooie stops maken in Denemarken en Zweden. Wel zo leuk als je toch veel tijd hebt!
 • Vliegen lijkt op het eerste gezicht voordelig, maar je zult dan ter plaatse een vervoermiddel moeten huren of met het openbaar vervoer moeten reizen. Dan komen er alsnog veel kosten bij, waardoor met je eigen voertuig naar Noorwegen reizen voordeliger uitpakt.

Overnachten in Noorwegen

Overnachtingen in Noorwegen kunnen een rib uit je lijf zijn of… gratis! Als je met een tent of camper door het Noorse natuurschoon reist, ben je op het gebied van accommodaties goedkoop uit. Je mag namelijk op heel veel plaatsen in het land wildkamperen. Zorg ervoor dat je een paar dagen zelfvoorzienend kunt zijn (watertanks van 40 - 80 liter, grote accu’s en/of zonnepanelen voor stroom) en je overnachtingen in Noorwegen hoeven niet veel te kosten.

Van onze 80 nachten in Noorwegen sliepen wij slechts 19 keer betaald. - Die ene bucketlist overnachting die Ronny mij cadeau deed voor mijn verjaardag tellen we even niet mee. ;-) - De prijzen van campings variëren behoorlijk in Noorwegen. Van €10 voor een grasveld met enkel een wc tot €40 (of zelfs meer) voor een nacht vlakbij een grote stad als Bergen of Tromsø. In totaal gaven wij €464,76 uit en dat betekent dat we gemiddeld €24,46 betaalden voor een nacht op een camping met 2 personen.

Is kamperen niet zo jouw ding? Dan kun je het beste op zoek gaan naar simpele huisjes op vakantieparken of campings om te overnachten. Deze zijn met een prijs tussen €45 en €70 per nacht nog redelijk betaalbaar. Wil je in fijne hotels verblijven, dan moet je dieper in de buidel tasten. Prijzen voor een hotelkamer beginnen bij €150 per nacht. Iets echt unieks beleven? Kijk dan eens naar The Bolder.

Vervoerskosten in Noorwegen

Wat kost tanken in Noorwegen?

Voor ons was tanken veruit de grootste kostenpost tijdens onze reis door Noorwegen. In het voorjaar zijn de brandstofprijzen enorm hard gestegen en in Noorwegen bleek diesel ook nog eens een stuk duurder dan in Nederland. Voor een liter diesel betaalden wij 23 tot 27 NOK (€2,30 - €2,70). Benzine was vaak iets minder duur. Denk aan een bedrag rond de €2 per liter.

Hoeveel je uitgeeft aan brandstof is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk. Ga je veel rijden of blijf je in een relatief klein gebied? Is je auto of camper zuinig in verbruik of een slurper net als onze Bruno? Onze dieselkosten waren in totaal €2.314,29, maar ik zeg erbij: Wij hebben het hele land doorkruist en onze bus rijdt maar 1 op 7.

Roadtrippen door Noorwegen kan absoluut voor veel minder. Stel je reist met een kleine camper die ongeveer 1 liter benzine nodig heeft voor 12 kilometer. Als je 3.000 kilometer gaat rijden, dan kom je dus uit op 250 liter en ongeveer €500 aan brandstofkosten. Dat scheelt nogal! Reken dus vooral uit wat het jou ongeveer zou kosten op basis van je vervoermiddel, soort brandstof, actuele prijzen aan de pomp en je reisplan. ;-)

Kosten voor tol, ferry’s en parkeren

Naast brandstofkosten moet je rekening houden met andere vervoerskosten tijdens je reis door Noorwegen. Denk daarbij aan:

 • Tolwegen
 • Ferry’s
 • Parkeren

Gelukkig valt het heel erg mee met de tolwegen in Noorwegen. Voor enkele wegen - met name rondom Oslo - betaal je een paar euro aan tol. Daarnaast vragen enkele grote steden, zoals Bergen en Oslo, stadstol voor het rijden door het centrumgebied, maar ook dat is slechts een paar euro. Daar val je geen buil aan. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de onderwatertunnel tussen Stavanger en Ryfylke. Voor dit ingenieuze bouwwerk betaal je 140 NOK, ofwel zo’n €14, aan tol. Soms zijn er privé wegen waarvoor je tol betaalt. De bekendste daarvan is de steile bergweg naar Dalsnibba. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een fantastisch uitzicht over het Geirangerfjord. Je betaalt er wel zo’n €25 voor. Tijdens onze 3 maanden in Noorwegen hebben wij in totaal €76,79 aan tol betaald.

De ferry’s daarentegen kunnen wel een behoorlijke hap uit je budget nemen. Toch hebben wij regelmatig gebruik gemaakt van een ferry, omdat de overtocht sneller én iets voordeliger was dan de omweg over land. Zeker als je een nogal dorstige camper hebt zoals wij, dan is de ferry toch vaak de beste keuze. Althans, als je camper niet langer is dan 6 meter. Dan betaal je namelijk hetzelfde tarief als auto’s voor de ferry, maar neem je meer dan 6 meter plek in, dan wordt de overtocht vaak bijna 2 keer zo duur!

De kosten voor een tochtje met de veerboot variëren van een tientje voor korte overtochten tot wel €80 voor langere reizen over zee. Op deze site vind je de actuele tarieven voor overtochten met de ferry. Leuk voordeel: Sinds 2022 zijn de ferry’s met weinig passagiers gratis geworden! Zo kun je bijvoorbeeld gratis naar het eiland Lovund, aanrader! Op de site met de tarieven zie je voor deze trajecten een tarief van 0 NOK. Doe er je voordeel mee!

Wij hebben in totaal 19 keer een ferry genomen (waarvan 2x gratis!) en onze totale kosten bedroegen €312,55 voor een 6 meter lange camper.

Tot slot moet je rekening houden met het betalen van parkeergeld. Op veel plaatsen kun je gratis staan, maar in de steden betaal je wel parkeergeld. Meestal is dat een paar euro. De prijzen zijn niet zo gek als bij onze grote steden, zoals Amsterdam of Utrecht. De tarieven voor parkeerterreinen bij de beroemdste hikes zijn dan juist wel weer bizar hoog. Bij de hikes naar Kjeragbolten, Preikestolen en bijvoorbeeld Trolltunga mag je €20 tot €30 neertellen voor een dag. Niet mals! Zeker als je je bedenkt dat je voor de hike naar Preikestolen maar een uur of 3 nodig hebt en er dus nog geen halve dag geparkeerd staat. Toch zouden we het zo weer doen. Het zijn stuk voor stuk wonderbaarlijk mooie plekken.

Uiteindelijk hebben wij in totaal €142,51 aan parkeergeld betaald, waarvan we meer dan de helft hiervan hebben uitgegeven aan parkeren bij Trolltunga (300 NOK), Preikestolen (250 NOK) en Kjeragbolten. (300 NOK) Naast deze uitschieters valt het dus heel erg mee met betaald parkeren in Noorwegen!

Kosten voor reizen met het openbaar vervoer

Als vanlifers hebben we niet vaak met het openbaar vervoer gereisd, maar in de grote steden is het soms wel makkelijk. Wij parkeerden de bus dan buiten de grote stad of bij een camping en namen de bus, trein of metro de stad in. Wel zo handig! Zo kun je in Bergen voor 40 NOK (ongeveer €4) een OV ticket kopen dat 1,5 uur geldig is.

Daarnaast heb je bij sommige hikes bussen nodig om bij het startpunt te komen. Vooral de shuttle bussen voor de Trolltunga hike zijn prijzig. Voor ons kwam dit neer op bijna €65 aan bustickets, alle details vind je in ons Trolltunga blog. Ook om bij het startpunt van de Romsdalseggen hike te komen heb je een bus nodig. Deze is iets vriendelijker geprijsd, maar met bijna €20 per persoon voor een enkeltje van 20 minuten nog steeds fors. Al met al waren onze OV kosten in Noorwegen €116,84 voor 2 personen.

Noorwegen

Poseer op de iconische Trolltunga

Noorwegen

Hike over de waanzinnige Romsdalseggen Ridge

Onze totale vervoerskosten in Noorwegen

Zoals je gezien hebt was vervoer met alles wat daarbij hoort veruit onze grootste kostenpost in Noorwegen. In 80 dagen hebben we €2.962,98 uitgegeven aan diesel, tol, ferry’s, parkeergeld en OV. Dat is een hele hoop geld, maar we hebben wel het hele land doorkruist en enorm veel bespaard op overnachtingen met ons eigen huisje op wielen.

Als je dit omrekent naar een gemiddelde per dag, dan komen we uit op slechts €37,04 aan vervoerskosten met 2 personen. Daarvoor huur je zeker geen auto of camper, slaap je sowieso niet in cottages of hotels en reis je ook geen lange afstanden met het OV met 2 personen. Reizen met een eigen camper is dus verreweg de meest betaalbare manier van reizen in Noorwegen!

Eten & drinken in Noorwegen

De prijzen voor je wekelijkse boodschappen, maar ook een biertje op het terras of een gezellige lunch liggen in Noorwegen veel hoger dan wij in Nederland gewend zijn. Vooral als je vaak buiten de deur eet, kan het flink in de papieren lopen. Wij hebben daarom bijna altijd zelf gekookt in de camper. Daarmee kun je heel veel geld besparen!

Onze boodschappen deden we meestal bij de Rema 1000 of de Kiwi. Dit zijn grote supermarktketens waar de prijzen het beste zouden zijn. Alsnog betaal je flink meer voor je dagelijkse boodschappen dan in Nederland. Om je een idee te geven zetten we wat prijzen in de supermarkt op een rij:

 • Brood: €3,50 tot €5,50 bij de supermarkt | Bij de bakker vanaf €6
 • 1 liter melk: €1,75
 • Rode paprika: €1,20
 • Zak chips: €3
 • Gebakken kipstukjes: €4,50
 • 300 gram kaas in plakken: €4,50
 • 1 liter yoghurt: €2,50
 • 0,5 liter pils: vanaf €2,50
 • Thee: €3 tot €7
 • Speciaalbier: €4 tot €7
 • Coca Cola blikje: €1 - €1,40
 • Reep chocolade: €4

Wij hebben in 80 dagen voor €1.838,70 boodschappen gedaan met 2 personen. Dat is gemiddeld €11,49 per persoon per dag. We hebben daarbij wel op aanbiedingen gelet, weinig vlees en vis gegeten en vaak de goedkoopste variant van een product gekocht. We hadden kunnen besparen op het kopen van bier, want ook dat neemt een flinke hap uit je boodschappenbudget.

Natuurlijk konden we het - ondanks de hoge prijzen - niet laten om zo nu en dan een koffietentje te bezoeken, een drankje te doen op het terras of lekker uiteten te gaan. Af en toe mag je jezelf best trakteren. ;-)

We zijn twee keer uit eten gegaan in Noorwegen en hebben het beide keren gelijk goed aangepakt. Het prijsverschil tussen ‘gewoon uit eten’ en ‘luxer uit eten’ gaan is namelijk niet zo enorm groot. Dus dan maar gelijk goed, dachten wij! In Bergen waren we voor een 3-gangen diner en 2 glazen wijn per persoon ongeveer €180 kwijt. In Tromsø kostte ons 4-gangen vismenu plus 2 glazen wijn per persoon €245. Niet goedkoop, maar we hebben ultiem genoten!

Voor een kopje koffie in een gezellig koffietentje betaal je €3 tot €5 en voor een een halve liter pils in het café mag je een bedrag tussen de €10 en €12 neertellen. Een goed glas wijn kost je minimaal €10, maar vaker richting de €15. Je snapt nu waarom wij ons zo goed mogelijk probeerden in te houden in de Noorse horeca! ;-)

Uiteindelijk hebben we €113,68 uitgegeven aan koffie en €114,31 aan andere drankjes buiten de deur. Naast onze twee etentjes namen we weleens een snelle hap (hot dogs kun je werkelijk overal krijgen in Scandinavië!) en daarmee zijn onze uitgaven voor eten en drinken buiten de deur €685,80. Gemiddeld is dat slechts €4,29 per persoon per dag.

Besparen op eten en drinken in Noorwegen doe je zo

 • Als je met een camper of auto vanuit Nederland reist, neem dan boodschappen mee vanuit Nederland. Denk daarbij aan alcohol, koffie en thee, chocola, chips, melk, kaas, yoghurt, mueslirepen, crackers, etc. Als je een vriezer hebt, kun je zelfs wat brood, vlees en vis meenemen.
 • Wees bereid om het af en toe met minder te doen. Skip vlees en vis in je maaltijd, drink water in plaats van frisdrank en laat alcohol wat vaker staan.
 • Zorg ervoor dat je makkelijk zelf kunt koken in je camper of bij een tentje. Je bespaart namelijk veruit het snelste door boodschappen te doen en je eigen maaltijden te bereiden in plaats van de horeca in te gaan.

Excursies & entreegelden

Eindelijk een categorie waar we weinig geld aan hebben uitgegeven. Het grote voordeel van Noorwegen is namelijk dat je vrijwel nergens entreegeld voor betaalt. Bijna alle hikes en nationale parken zijn gratis te bezoeken, afgezien van het eventuele parkeergeld.

Het enige wat wij hebben uitgegeven in deze categorie is:

 • Entreegeld voor Nusfjord in de Lofoten: 100 NOK per persoon, ongeveer €10
 • Betaalde disc golf baan: 60 NOK (€6)

Omdat wij met een eigen camper reizen, is het helemaal niet nodig om tours te boeken. Je kunt bijna overal op eigen houtje naartoe. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als je bijzondere activiteiten wil doen, zoals raften of een walvissentour, of je bent een liefhebber van musea, dan moet je wat meer geld reserveren voor deze categorie. Maar voor ons was deze kostenpost te verwaarlozen. Ook weleens fijn! 

Overige uitgaven

Zeker als je lang op reis gaat, dan heb je altijd nog te maken met wat overige uitgaven. Je wil af en toe naar de kapper, moet nieuwe spullen hebben onderweg of je hebt een lokale simkaart met internet nodig.

Bij ons zijn deze uitgaven best opgelopen, maar dat komt vooral door een reparatie aan Bruno en de aanschaf van een SUP. Als je voor een reis van 3 tot 4 weken naar Noorwegen gaat, heb je hier waarschijnlijk niet mee te maken. Om je een compleet beeld te geven, enkele van onze overige uitgaven tijdens 80 dagen in Noorwegen:

 • Internetbundel lokale provider 30 GB: €53,47
 • Toiletbezoekjes: €6 (is heel vaak gratis)
 • Douchemuntjes bij de camping: €3 (zit vaak inbegrepen bij overnachtingsprijs)
 • Reparatie van het diesellek bij onze camper: €181,08
 • Knipbeurt bij de kapper: €25 tot €40 voor mannen, €35 tot €60 voor vrouwen
 • Gebruik wasmachines en drogers: ongeveer €4 per keer
 • Aanschaf SUP board: €380
Besparen op de bankkosten die je maakt voor het opnemen van en betalen met buitenlandse valuta? Neem een Revolut creditcard en bespaar tientallen of wel honderden euro’s (als je lang op reis bent) aan bankkosten! Je bestelt hem binnen een paar minuutjes.

Reisbudget voor Noorwegen

Nu ben je natuurlijk benieuwd hoe dat er onderaan de streep uit ziet. Nou, dat valt in vergelijking tot andere reizen die we hebben gemaakt dus best mee. Verrassend!

Als we al onze uitgaven bij elkaar optellen komen we op een bedrag van €6.090,71. We hebben de bijzondere uitgaven die jij waarschijnlijk niet hebt (aanschaf SUP, reparatie bij de garage, grote internetbundels om van afstand te kunnen werken) daarbij even achterwege gelaten. Al met al zitten we daarmee op een dagbudget van €76,13 met 2 personen. Als je op dezelfde manier reist als wij, dan kun je dus met zo’n soort budget rekening houden. Daar komen dan alleen nog de kosten voor de reis van en naar Noorwegen bij.

Als we dit dagbudget vergelijken met andere landen die we bezochten, dan is Noorwegen opvallend genoeg niet de duurste gebleken qua uitgaven. Natuurlijk is het een stuk prijziger dan backpacken door Zuidoost-Azië, maar het was voor ons minder duur dan reizen door Peru (€88,21 per dag), IJsland (meer dan €160 per dag), Chili (€131,81 per dag) en Nieuw-Zeeland. (€118,69 per dag)

Dat komt natuurlijk doordat je met een eigen camper - ook al is zijn verbruik nog zo hoog - veel minder kosten hebt aan accommodaties, excursies en eten en drinken. Zo zie je maar hoeveel dat scheelt! Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je een eigen camper hebt of er eentje kunt lenen van een bekende. Als je moet gaan huren, dan ziet het kostenplaatje er ineens heel anders (lees: veel duurder) uit.

We hebben op dezelfde manier door Zwitserland gereisd (met Bruno, veel zelf gekookt), maar toch was dat duurder dan Noorwegen voor ons. Daar gaven we namelijk circa €100 per dag uit. Toen waren we wel op vakantie in plaats van lang op reis, dus dan geef je je geld wel anders uit. Maar toch, het geeft aan dat je Noorwegen best op een betaalbare manier kunt doen.

En dat is heel fijn nieuws, want het is zo’n absurd mooi land. Dit wil je echt gezien hebben. Dus ga rekenen en sparen en maak de reis van je leven door Noorwegen!

Alles over reizen in Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Goed voorbereid op reis naar Noorwegen

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Zweden

Goed voorbereid op reis naar Zweden

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen