Met een campertje door het Merengebied in Chili

Djura

Met prachtige watervallen, vulkanen, meren en bergen is het Merengebied in Chili een absolute must see te noemen. En wat is nou leuker dan zelf door dit waanzinnige landschap te rijden én op de mooiste plekjes te overnachten? Een week lang mochten we met een gehuurd campertje genieten van deze idyllische natuur. Ik had onze reis in Zuid-Amerika op geen enkele andere manier af willen sluiten!

Dag 1: de eerste kilometers in de campervan

 • Afstand: 88 kilometer
 • Bezienswaardigheden: Puerto Varas, Lago Llanquihue, Osorno vulkaan

Al vroeg in de ochtend stappen we in Patagonië op het vliegtuig naar Puerto Montt. Onze laatste week in Zuid-Amerika is aangebroken, maar daar denken we nog niet aan. We hebben namelijk nog een fantastische week in het Merengebied voor de boeg! We kijken er enorm naar uit. Niet alleen vanwege de waanzinnige landschappen, maar ook omdat we voor het eerst met een campervan gaan rondrijden. Lekker touren langs de leukste highlights, hard meezingen met de muziek, in onze campingstoeltjes genieten van een koud biertje, samen de zonsondergang kijken. Het lijkt me heerlijk!

De Osorno vulkaan

Sebastián, de eigenaar van het verhuurbedrijf Monkey Adventure, wacht ons op op het vliegveld. Hij legt uit hoe alles werkt en geeft ons wat tips voor toffe bezienswaardigheden in de omgeving. Fijn! We hadden eigenlijk besproken dat we de camper na 7 dagen weer in Puerto Montt af zouden leveren, maar Sebastián doet ons een onweerstaanbaar aanbod: als we de campervan in Santiago afleveren, mogen we hem een dag extra gratis gebruiken. Hoewel het nog behoorlijk wat kilometers is van het Merengebied naar Santiago, slaan we dit aanbod niet af. Het scheelt ons weer een ritje in de nachtbus! ;-)

Rond 2 uur starten we de camper en gaan we op pad. Aangezien we de komende twee dagen sowieso niet langs een grotere stad komen, gaan we eerst nog even naar een grote supermarkt in Puerto Montt. Inkopen doen! Chips, wijn, groenten, pasta, frisdrank, bier (Leffe Blond gevonden, jammie!), chocola, we gooien het allemaal in onze winkelwagen. We gaan een feestje maken van deze laatste week! :-)

Daarna rijden we door naar Puerto Varas, een bekend stadje aan het op één na grootste meer in Chili. Je ziet nog duidelijk de Duitse invloeden in het stadje en het is er gezellig druk. Ik begrijp wel dat veel toeristen Puerto Varas als uitvalsbasis voor de omgeving gebruiken, want het is prachtig gelegen aan het Lago Llanguihue met de imposante Osorno vulkaan op de achtergrond. Een plaatje!

Lago Llanquihue & Osorno vulkaan

Maar wij gaan met de campervan zoveel mogelijk wildkamperen. In principe mag je in Chili overal kamperen, tenzij is aangegeven dat het niet mag. Erg fijn, want zo kost overnachten ons niks extra en het is natuurlijk veel leuker om aan een mooi meer te slapen dan in een stadje. Dat laatste hebben we al genoeg gedaan afgelopen maanden. ;-)

We rijden langs de zuidkant van het meer en genieten van het landschap. En het zonnetje! Want wat boffen we met het mooie weer, zeg! We stoppen bij een parkeerplek met uitzicht over het meer en de vulkaan. Wat een topplek. Dit lijkt me een hele, hele goede kampeerspot voor onze eerste nacht. We halen onze kampeerstoeltjes uit de camper, trekken een biertje open en verwonderen ons over het natuurschoon. Wat wil je nog meer?

We maken een pastasalade (koken gaat nog verrassend goed met de beperkte middelen) en kijken naar de zonsondergang. Als het eenmaal donker is, is het wel wat frisser en we gaan op tijd naar bed. Halverwege de nacht moet ik toch echt even plassen en hoewel ik écht geen zin heb om de camper uit te gaan, ben ik blij dat ik het toch gedaan heb. Anders had ik die fenomenale sterrenhemel gemist! Voor zoiets moois heb ik Ronny toch wel even wakker gemaakt, hoor!

Dag 2: meren, watervallen en vulkanen

 • Afstand: 230 kilometer
 • Bezienswaardigheden: Osorno vulkaan, Laguna Verde, Saltos del Petrohue, Lago Todo Los Santos, Cochamo, Lago Rupanco

In alle rust worden we wakker. Als we de zijdeur van de camper open maken, schijnt het zonnetje naar binnen. Ronny gaat eruit om ontbijt te maken (een broodje met avocado en ei, lekker!) en ik mag nog even rustig blijven liggen. Op deze manier en op deze plek wakker worden is zo fijn. Dit zou ik iedere dag wel willen!

We doen alles op ons gemak en rond half 10 zijn we klaar voor een nieuwe dag 'on the road'. We hebben de hele avond en ochtend al uitzicht gehad op de Osorno vulkaan, maar nu gaan we deze grote jongen eens van dichtbij bekijken. We nemen een kronkelweg naar boven en verwonderen ons over het uitzicht over de omgeving. Nu zie je pas hoe groot het Lago Llanquihue eigenlijk is!

Aan het einde van de weg naar boven komen we bij een soort bezoekerscentrum. We zouden hier nog met de kabelbaan verder omhoog kunnen gaan, maar dat vinden we te duur (ongeveer €20 per persoon). Voor ski liefhebbers is dit wel een goed idee, want je kunt vanaf de top een heel stuk naar beneden skiën. Op de vulkaan. Tof, hè!

Na ons bezoek aan de Osorno vulkaan rijden we naar Laguna Verde. Het meer doet haar naam zeker eer aan, het water is hartstikke groen. Een leuke, korte stop. Daarna rijden we door naar Saltos del Petrohue. Hier zien we woeste watervallen en stroomversnellingen met de Osorno vulkaan en Puntiagudo vulkaan op de achtergrond. Het is idyllisch en krachtig tegelijk. We zouden hier uren naar kunnen blijven kijken. Als je in de omgeving van Puerto Varas of Lago Llanquihue bent, dan moet je hier zeker even langs gaan!

Laguna Verde

Saltos del Petrohue

Daarna rijden we door naar het dorp Petrohue en lunchen we aan het strand bij Lago Todos Los Santos. Als laatste voor vandaag besluiten we naar Cochamo te gaan. Dat is wel een stukje van de route, maar de weg erheen is groen en we rijden lange tijd langs een meer. We hoeven nog maar 10 kilometer en denken dat we er dus over 10 minuutjes wel zijn, maar dan blijkt dat de weg ineens niet meer geasfalteerd is. De gravelweg zit vol kuilen en harder dan 20 kilometer per uur rijden is niet echt verstandig hier. We zijn uiteindelijk dus een stuk langer onderweg naar Cochamo an gedacht.

Het dorp ligt aan een mooi meer, maar verder is er weinig te doen. Tenzij je gaat hiken vanuit Cochamo (je schijnt er hele mooie hiking routes te hebben), zou ik je daarom niet aanraden om de hele omweg hier naartoe te nemen. Wij hebben geen tijd ingepland om hier te gaan hiken en eerlijk gezegd hebben we na 3 weken Patagonië ook wel even genoeg gehiked. ;-)

Het meer bij Cochamo

We moeten daarna dezelfde weg terug rijden, omdat we morgen meer richting het noorden willen gaan. We doen nog wat kleine boodschappen in Ensanada en zoeken dan een kampeerplek op het strand bij dit dorp. We vinden een prima plek, maar na hier een uurtje gezeten te hebben besluiten we toch om verder te rijden. Het is ons hier iets te druk met kinderen en honden. Uiteindelijk slapen we bij een parkeerplaats aan het Rupanco meer. Hier is het heerlijk rustig en we slapen als roosjes na deze lange dag!

Onze slaapplek voor vannacht

Dag 3: iets te hard van stapel gelopen

 • Afstand: 298 kilometer
 • Bezienswaardigheden: Puyehue National Park, Lago Ranco, Los Mañios waterval

Een nieuwe dag breekt aan. Het zonnetje schijnt weer en we hebben zin om meer van het Merengebied te gaan zien! Allereerst rijden we richting het Puyehue National Park. Dit park ligt best wel afgelegen van de andere highlights, maar op de kaart zien we dat de weg vlak langs het Lago Puyehue loopt. Dat wordt dan vast een mooie route en dan is het ook niet zo erg om ervoor om te rijden. ;-)

Maar voor we bij het Lago Puyehue aankomen, rijden we eerst nog door het echte platteland. Vlakke, groene weilanden met grazende koeien en schapen erin. Het is net Nederland! Na enkele tientallen kilometers rijden we aan de zuidkant van het meer, maar helaas is de strook groen tussen de weg en het water te groot. We zien het water bijna niet. Jammer! Goedmakertje zijn de besneeuwde bergtoppen die we wél achter het meer zien liggen. :-)

Bij het Puyehue National Park krijgen we een kaartje met de route naar enkele watervallen. Je merkt wel dat dit park buiten de gebruikelijke toeristische route ligt, want het is er erg rustig. Eerst rijden we naar Saltos dos Novios, watervallen die direct aan de weg gelegen zijn. Daarna bezoeken we nog 3 andere watervallen in het park die je met een kort stukje lopen door het bos kunt bereiken. Leuk uitstapje!

Saltos dos Novios

Nadeel is wel dat we nu weer dezelfde weg terug moeten rijden. Als we de weg zouden volgen, staan we namelijk over een paar kilometer in Argentinië. ;-) Onze eet- & drinkvoorraad is de afgelopen dagen behoorlijk geslonken, dus we willen eigenlijk graag langs een grotere plaats rijden met een fatsoenlijke supermarkt. We bepalen onze route en gaan met de muziek lekker hard aan die kant op. Het is nog zo'n 30 kilometer tot de supermarkt en daar hebben ze ook weer een benzinepomp. Aangezien onze campervan maar een kleine benzinetank heeft en behoorlijk slurpt, moeten we altijd op tijd bedenken waar we weer kunnen tanken.

We rijden de weg richting de supermarkt op en de eerste kilometers verlopen soepel. Dan komen we op een stukje gravel, ze zijn hier aan de weg aan het werken. Hmm, dat zal vast maar een kort stukje zijn denken we. Helaas, dat hadden we mis. Het blijft maar gravel, het asfalt zien we niet meer terug. Door alle kuilen en losse steentjes kunnen we hier niet echt doorrijden. Op zich niet erg voor een stukje, maar deze weg is nog zo'n 20 kilometer. Dat kost ons dan nog een uur. We twijfelen een tijdje, maar besluiten dan toch maar om te keren en via de snelweg te gaan. Balen, want we zijn nu toch weer 3 kwartier verloren. Maar ja, ook dat hoort erbij op een roadtrip!

Soms zien de wegen er zo uit...

We doen boodschappen in de stad Osorno en rijden door naar Lago Ranco. Het is een mooi meer met allemaal kleine eilandjes erin. Dat hadden de andere meren die we tot nu toe gezien hebben niet. Leuke variatie. :-) We maken nog een korte stop bij de Los Mañios waterval en zoeken dan een kampeerplek op. Het is namelijk al 6 uur en de laatste twee uur in de camper merkten we al dat we best moe zijn van al dat rondrijden. We hebben vandaag bijna 300 kilometer afgelegd en daarnaast nog een beetje gewandeld, boodschappen gedaan en watervallen bekeken. Dat was misschien iets teveel van het goede. Les voor de komende dagen: niet teveel op één dag willen! ;-)

Saltos Los Mañios

Gelukkig vinden we vrij snel een mooie kampeerplek voor de nacht. We genieten nog even van het zonnetje, want de weersvoorspellingen voor de komende dagen zien er niet best uit. Grijs, kouder en regenachtig. Bah! Ik hoop maar dat ze het dit keer mis hebben bij het weerstation en dat het morgen gewoon weer zo'n stralende, zomerse dag wordt!

Dag 4: grijs, grijzer, grijst

 • Afstand: 321 kilometer
 • Bezienswaardigheden: Lago Ranco, Lago Riñihue, Lago Panguipulli, Choshuenco, Puerto Fuy

Helaas, in de nacht hebben we het al horen onweren en als we de zijdeur van de camper 's ochtends open doen, lijkt het wel alsof we heel ergens anders zijn beland. Het is grijs, het miezert en de bergen aan de overkant van het meer zien we niet eens door alle bewolking. Wat een omslag!

We rijden toch maar rond het Lago Ranco, maar we maken niet zoveel fotostops als normaal. Met de grauwe achtergrond komt het landschap veel minder tot haar recht. Echt jammer! We willen in het dorp Futrono even stoppen voor een kopje koffie, maar er is (nog) niks geopend. Dan maken we maar weer onze eigen oploskoffie (die trouwens nog best goed smaakt) in het campertje.

Zelf koffie maken in ons keukentje

Als we ons rondje om Lago Ranco hebben afgemaakt, moeten we behoorlijk wat kilometers naar het noorden rijden. We komen dan bij Siete Lagos, ofwel de zeven meren in het Nederlands. We bezoeken Lago Riñihue, Lago Panguipulli en de dorpen Choshuenco en Puerto Fuy.

Na wederom zo'n 300 kilometer rijden vinden we een slaapplek aan het Panguipulli meer. Door de regen en de kou zijn we genoodzaakt in het campertje te gaan zitten in plaats van buiten. Jammer, maar voor een keertje ook wel knus!

We hebben weer een kampeerplek gevonden voor vannacht!

Dag 5: onze laatste dag in het Merengebied

 • Afstand: 168 kilometer
 • Bezienswaardigheden: Salto Huilo Huilo, Lago Neltume, Lago Calafquen, Villarica vulkaan, Lago Villarica, Pucón

Vandaag begint de dag weer met een grijze lucht, maar we laten ons hier niet door tegenhouden. We rijden naar het nationaal park Huilo Huilo waar we twee watervallen bezoeken: Salto Huilo Huilo en Salto el Puma. Beide watervallen zijn prachtig!

Salto el Puma is iets verder lopen en door het dichte bos heb je minder goed zicht op de waterval, dus als je weinig tijd hebt kun je het beste alleen Salto Huilo Huilo bezoeken.

Daarna nemen we de avontuurlijke weg langs Lago Neltume richting het noorden. Het eerstvolgende dorp, Coñaripe, is 50 kilometer rijden en we verwachten dat het allemaal gravelwegen zullen zijn. Op het gemakje die kant op hobbelen dus. ;-)

De eerste helft van deze route gaat makkelijk, maar daarna belanden we op de slechtste weg die we in Zuid-Amerika hebben gezien denk ik. Het is een bergweg waar bouwvakkers aan het werk zijn. Het ligt helemaal open, er zit enorm diepe kuilen in de weg en dan hebben we ook nog hellingspercentages van 10% of meer en haarspeldbochten. Even goed concentreren en rustig rijden dus! Toch voorkom ik niet dat het campertje rammelt en bonkt en als we naderhand de 'schade' checken, blijkt een ei dat achterin lag gebroken te zijn. Maar we zijn allang blij dat we geen lekke band hebben gekregen op dit horrorpad!

Het begin van het horrorpad. Hier was de weg nog prima...

Als we na 50 kilometer weer op een geasfalteerde weg komen, rijdt dat echt heerlijk! ;-) Bij het Calafquen meer stoppen we voor een kopje koffie en we zien dat de lucht ietsje lichter wordt. Fijn! We rijden door naar het toeristische stadje Villarica en slaan weer wat boodschappen in. Daarna rijden we langs het Villarica meer richting Pucón. We willen graag ergens aan dit meer slapen vannacht, maar doordat dit gebied een stuk toeristischer is, is de waterkant volgebouwd met bungalows en vakantiehuisjes. Er is in ieder geval geen vrij begaanbare plek aan de waterkant...

We rijden daarom maar verder naar Pucon, misschien kunnen we daar iets vinden. In het noorden van het Merengebied is Pucon de bekendste uitvalsbasis voor toeristen en dat merken we direct als we de stad inrijden. Het is hier druk! Je kunt niet eens ergens gratis parkeren, laat staan wildkamperen...

Met hulp van de app iOverlander - deze app geeft (gratis) kampeerlocaties in Chili weer - vinden we uiteindelijk een parkeerplaats aan het meer die wordt gerund door een lokale familie. Voor een paar euro mogen we hier met onze camper de nacht doorbrengen. Echt een mooie plek! En wat het extra leuk maakt: precies als we ons campertje hebben gekampeerd, breekt het zonnetje nog even door. Boffen! Morgen gaan we richting het noorden rijden, want we moeten nog heel wat kilometers afleggen tot Santiago. Dit zal onze laatste nacht aan een meer worden, dus nog even van het uitzicht genieten!

Dag 6: bijzondere taferelen op de Chileense snelweg

 • Afstand: 501 kilometer
 • Bezienswaardigheden: Salto del Laja

Vandaag willen we al heel wat afstand overbruggen richting Santiago en dus knallen we de snelweg op. Het is zo ongeveer de enige echte snelweg die we gezien hebben in Zuid-Amerika, maar verwacht zeker geen gestroomlijnde verkeersstroom zoals in Nederland. We kijken werkelijk onze ogen uit wat er allemaal gebeurt op de 'snelweg'. Je mag er gewoon 120 kilometer per uur rijden, maar het is opletten geblazen. Er zijn namelijk bushaltes op de snelweg, er scharrelen kippen langs de weg en het is uitkijken voor fietsers en voetgangers op de snelweg. Oh ja, oversteken doen ze trouwens ook gewoon. Zelfs als auto kun je de snelweg oversteken bij plekken waar de vangrail onderbroken is.

Je komt ook af en toe een trekker tegen die maar zo'n 40 kilometer per uur rijdt en als je zin hebt in vers fruit of honing, kaas of eieren, dan stop je gewoon even bij één van de vele kraampjes direct aan de snelweg. En nee, dan is er niet altijd een brede vluchtstrook of iets dergelijks. In Chili kan het allemaal!

Ongeveer halverwege stoppen we even bij de watervallen Saltos del Laja. De watervallen liggen namelijk direct aan de snelweg en de toegang is gratis. Een prima plek voor een pauzemoment dus!

Salto del Laja

Daarna rijden we nog een uur over de snelweg, totdat we een afslag nemen en richting de kust rijden. Uiteindelijk komen we in het dorp Cobquecura dat ligt aan de Pacifische Oceaan. Je hebt hier een lang strand met prima kampeerplekken. Wij hebben ons plekje voor vannacht weer gevonden!

Alhoewel... Als we onze tafel en stoelen buiten hebben gezet en een biertje hebben open getrokken (ja, hier schijnt de zon!), ruiken we een enorm vieze lucht. Het stinkt nog erger dan rotte vis! In eerste instantie hebben we geen idee waar het vandaan komt, maar even later horen we geluiden die komen vanuit een grote rots die in het water ligt. Als we even knijpen met onze ogen zien we de oorzaak van de stank: zeeleeuwen. En niet één of twee, de hele rots zit er vol mee! Hartstikke leuk, maar wij verplaatsen ons campertje wel even, zodat we uit de wind en dus de stank zitten. Zo, nu kan het relaxen echt beginnen! ;-)

Oorzaak van de stank gevonden! ;-)

Dag 7: terugkomen op een bekende plek

 • Afstand: 324 kilometer
 • Bezienswaardigheden: Santa Cruz, wijnhuis Laura Hartwig

Vandaag is onze laatste volle dag van de roadtrip, want morgen leveren we de camper in en overmorgen stappen we al op het vliegtuig naar Nederland! Echt een raar idee, want we zitten nog volop in de reisstemming door onze tijd met het campertje. We willen morgen in de ochtend in Santiago zijn, zodat we 's middags nog even kunnen relaxen voordat we de dag erna lang in het vliegtuig moeten zitten. Dat betekent dat we vandaag al een behoorlijk stuk richting Santiago moeten rijden. Al snel hebben we het perfecte idee voor onze eindbestemming van vandaag: de wijnregio bij Santa Cruz! We zijn hier een paar weken geleden geweest en hebben er zulke lekkere wijnen geproefd. Het is geen straf om hier nog een keer naar terug te gaan! ;-)

Chili

Twee dagen op wijntour in de Colchagua vallei

En dus vertrekken we best op tijd. Als we wegrijden komt de regen met bakken uit de lucht, maar gelukkig duurt dat niet lang. Na een half uurtje is het droog en daarna klaart het zelfs helemaal op. We rijden langs de kust en rijden door het gewone, Chileense dorpsleven. We zien veel weilanden met koeien en schapen, simpele huisjes en soms zelfs karren met koeien ervoor. Het landschap is heuvelachtig, groen en straalt een soort rust uit. Leuk!

Halverwege de middag komen we aan in Santa Cruz. We rijden gelijk door naar het wijnhuis Laura Hartwig, omdat je daar zonder reservering wat wijnen kunt proeven. We genieten van het warme weer en de zon, want over een paar dagen zitten we ineens in het koude Nederland! Het liefst zouden we een paar van de smaakvolle wijnen uit deze regio meenemen naar Nederland, maar ik durf het niet aan om ze in mijn backpack te stoppen tijdens de vliegreis...

We overnachten met uitzicht over de wijnvelden. Geen vervelende plek voor onze laatste nacht in de campervan! Samen denken we terug aan onze roadtrip en alles wat we beleefd hebben. Het was weer een fantastisch avontuur!

Dag 8: afscheid nemen van ons trouwe campertje

 • Afstand: 215 kilometer

Voor de laatste keer worden we wakker in het campertje, maken we een ontbijtje en gooien we de tank nog een keer vol. In ongeveer 2,5 uur tijd rijden we naar Santiago. Sebastián wacht ons op, inspecteert de camper en dan zit het er echt op. We leveren de sleutels in en nemen de metro naar onze laatste accommodatie in Zuid-Amerika.

Wat was dit een geweldige roadtrip! Het campertje was hartstikke fijn in gebruik, we hebben weer veel mooie plekken gezien en op twee dagen na echt goed weer gehad. Roadtrippen met een camper bevalt ons heel goed. Dat gaan we zeker vaker doen! Wie weet tijdens wereldreis deel 3?

Je eigen roadtrip door Chili organiseren

Chili is een perfect land voor een roadtrip en dan is het met een campervan natuurlijk wel het leukste. Je kunt onderweg stoppen zo vaak je maar wil én je slaapt op plekken met de tofste uitzichten. Echt een aanrader! Wij kozen voor het Merengebied als roadtrip bestemming, omdat het sowieso lastig was geweest om bij alle watervallen, meren en nationale parken te komen met de bus. In dit gebied is eigen vervoer (een huurauto of campervan) wel heel handig. Maar je kunt natuurlijk ook met een campervan door Patagonië rijden of juist door de Atacama woestijn in het noorden. Wat jij wil!

Chili

Een roadtrip langs de mooiste plekken in de Atacama woestijn

Een campervan huren

In landen als Australië en Nieuw-Zeeland is het heel gebruikelijk om een campervan te huren en je hebt hier dan ook tal van verhuurbedrijven om uit te kiezen. In Chili is de keuze nog een stuk minder ruim en daardoor is het echt belangrijk om op tijd te boeken, zeker als je in het hoogseizoen - dat zijn onze wintermaanden - reist.

Op basis van het prettig contact vooraf, de goede prijs, positieve reviews en de faciliteiten in de campervan hebben wij ervoor gekozen om een campervan te huren bij Monkey Adventure. Van het boeken tot het inleveren van de camper, alles is perfect verlopen. De camper was netjes, handig ingedeeld, we hebben geen problemen / pech gehad, de communicatie vooraf verliep prettig en snel en je betaalt een reële prijs. Ik zou Monkey Adventures dan ook van harte aanbevelen als je op zoek bent naar een campervan in Chili.

Houd er wel rekening mee dat je in principe de campervan ophaalt en afgeeft in Santiago. Wil je ergens anders starten en/of eindigen, dan betaal je een behoorlijk hoge fee. Chili is een enorm lang land en de afstand die de verhuurder moet overbruggen om de campervan ergens anders heen te brengen of op te halen kan enorm zijn, vandaar de vrij hoge fee voor een andere start- of eindplek.

Wildkamperen in Chili

In principe mag je overal kamperen in Chili, tenzij op de locatie aangegeven is dat het niet mag. In het Merengebied hebben wij eigenlijk nooit problemen gehad om een gratis kampeerspot te vinden. Langs de meren heb je regelmatig parkeerplaatsjes om te picknicken en van het uitzicht te genieten. Ideale plekken om de nacht door te brengen!

Met een campervan kun je op de mooiste plekjes slapen!

Met de app iOverlander kun je zien op welke plaatsen andere mensen hebben gekampeerd. Ook vind je in de app betaalde campings, hostels en benzinestations. Kan handig zijn dus!

Zorg er natuurlijk wel voor dat je niemand tot last bent als je gaat wildkamperen. Houd het rustig en ruim vooral al je afval op! Tip voor wildkampeerders: bij de Copec tankstations aan de snelweg kun je een warme douche nemen voor 1 euro. ;-)

Kosten van een roadtrip met campervan

Het huren van de campervan zal veruit je grootste kostenpost zijn tijdens een roadtrip door Chili. De huurprijs is afhankelijk van het seizoen, maar ga uit van minimaal €65 en maximaal €90 per dag voor een campervan (geen grote camper!).

Daarna was voor ons benzine de grootste kostenpost. De meeste campervans rijden nou niet echt zuinig en wij hebben in totaal meer dan 2.000 kilometer gereden. In totaal hebben wij €367,43 uitgegeven aan benzine. De campervan reed ongeveer 8 kilometer op 1 liter benzine. Je kunt de actuele prijs voor een liter benzine hier checken.

Dan moet je natuurlijk nog eten en drinken. Aangezien we een klein keukentje aan de achterkant van de campervan hadden, konden we al onze maaltijden zelf klaarmaken. In 7 dagen besteedden wij €276,61 euro aan eten & drinken. Dat is gemiddeld ongeveer 20 euro per persoon per dag. Best veel, maar we hebben onszelf dan ook best in de watten gelegd met veel lekkere snacks, Belgische biertjes en goede wijnen.

Verder ben je nog wat geld kwijt aan tol, het gebruiken van douches en wc's en soms betaal je een paar euro entree bij een waterval of nationaal park. Al met al is rondrijden in een campervan absoluut duurder dan reizen met de bus en in hostels slapen, maar het is - zeker voor een periode van 1 tot 2 weken - veel leuker!

Dus... waar wacht je nog op? Mail Sebastian voor een campervan en trek de prachtige natuur van Chili in!

Alles over onze reis door Chili

Onze roadtrip door het Merengebied is mede mogelijk gemaakt door Monkey Adventures. Deze samenwerking heeft de inhoud van dit blog op geen enkele wijze beïnvloed. Het is puur enthousiasme wat je leest!
Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Chili

Een roadtrip langs de mooiste plekken in de Atacama woestijn, Chili

Chili

Wat kost backpacken in Chili?

Chili

Over onze W-Trek in Torres del Paine

Chili

Twee dagen op zelf georganiseerde wijntour in de Colchagua vallei

Chili

Een dag in het creatieve hart van Chili: Valparaiso

Chili

Over de eerste keer op een slaapzaal, gedoe met de laatste spuit & meer

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen