Waarom wij ondanks een negatief reisadvies toch naar Sri Lanka gaan
Anderhalve maand geleden hadden we eindelijk besloten wat de laatste bestemming van onze wereldreis zou worden... Sri Lanka! De variatie in landschappen en bezienswaardigheden, de interessante cultuur en de mooie natuurparken vol wildlife deed ons besluiten om half mei naar dit Aziatische eiland af te reizen. We boekten onze tickets en hadden er onwijs veel zin in! Een paar weken later vroegen we ter voorbereiding online ons visum aan. Nog geen uur daarna kwam het nieuws binnen over de bloedige aanslagen op Eerste Paasdag. De dagen erna stond het land op zijn kop, werd het reisadvies aangepast en werden Nederlandse toeristen terug gehaald. Het maakte ons aan het twijfelen: moeten we nu wel naar Sri Lanka gaan? Ondanks het nog altijd negatieve reisadvies hebben we besloten om wel naar Sri Lanka te gaan. We leggen je uit waarom!
Want ja, reisadviezen zijn er natuurlijk niet voor niks. Onze overheid maakt een zo goed mogelijke inschatting van de situatie in een land en geeft op basis van allerlei informatie een weloverwogen advies aan reizigers. Wij nemen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken serieus en bijna altijd lees ik op de dag voordat we een nieuw land binnenkomen het reisadvies en de bijbehorende tips en waarschuwingen nog eens na.
Toch heb ik ook wel gemerkt dat het in een land of regio helemaal niet zo hoeft te voelen zoals beschreven staat in het reisadvies. Bekijk de reisadvies kaart voor Colombia maar eens. Als je vervolgens ook nog alle waarschuwingen leest over gewapende bendes, drugsoorlogen, overvallen en meer, dan word je niet direct enthousiast over een reis naar Colombia. En toch hebben we het daar zó leuk gehad en ons echt veilig gevoeld! Ik zou zonder enige twijfel terug gaan naar Colombia. Het land heeft een plekje in ons hart.
Ik wil hiermee zeker NIET zeggen dat je niet naar reisadviezen moet kijken. Juist wel! Ze geven waardevolle informatie over mogelijk vervelende of gevaarlijke situaties die zich kunnen voordoen en hoe je dit soort situaties zoveel mogelijk voorkomt. Maar laat je niet direct afschrikken om een land dan maar helemaal niet meer te bezoeken. Doe zelf onderzoek, praat met mensen die de afgelopen tijd in het land hebben gereisd of er nu zijn en vorm zo je eigen mening. Het advies is niet bindend, jij mag zelf bepalen of je de risico's aanvaardbaar vindt of niet.
Onze twijfels over reizen in Sri Lanka
Op de dag van de aanslagen waren wij op Lombok. We hadden net onze ETA's (toestemming voor inreizen) voor Sri Lanka aangevraagd en binnen 10 minuten toegekend gekregen. Zo, dat was geregeld! Dachten we. We schrokken van de notificatie op onze telefoon over de terroristische aanslagen in Sri Lanka. Elke minuut druppelde er wat meer nieuws binnen en de situatie werd alleen maar verschrikkelijker. Meer ontploffingen, nog meer doden, voortvluchtige daders, een aanhoudende dreiging. We vinden het zó erg voor de mensen in Sri Lanka. Zij hebben al veel te veel te verduren gehad.
In eerste instantie twijfelen we nog niet over onze geplande reis naar Sri Lanka. Terroristische aanslagen zijn zo onvoorspelbaar, je weet nooit waar of wanneer je daar "veilig" voor bent. Het kan overal gebeuren, ook hier in Indonesië. Tijdens de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland (15 maart 2019) kampeerden wij slechts 15 kilometer van de stad vandaan. Nieuw-Zeeland is één van de veiligste landen ter wereld, maar ook daar kan zoiets gebeuren zie je maar.
Onze belevenissen in Nieuw-Zeeland
De dagen na de aanslagen in Sri Lanka volgen we het nieuws op de voet en maken we uit de nieuwsberichten op dat er een hoop onrust is ontstaan in het land. Die onrust slaat over op ons als na enkele dagen het reisadvies wordt aangepast en halsoverkop Nederlandse toeristen terug gehaald worden. Oei, dan zal het wel echt mis zijn.
Onze eerste reactie op deze berichten is dan ook dat we moeten gaan nadenken over een alternatieve bestemming. Daarnaast worden we lid van enkele Facebookgroepen waarin backpackers in Sri Lanka contact met elkaar hebben en informatie delen. De eerste week na de aanslag gaat het in deze groepen vooral over het annuleren van tickets en het beleid van de verschillende luchtvaartmaatschappijen hierin, maar later veranderen de berichten beetje bij beetje.
We lezen berichten van reizigers die aangeven dat de situatie aan het verbeteren is. Dat de rust begint terug te keren. Dat ze zich veilig voelen. Opnieuw beginnen we te twijfelen, maar nu of we dan niet alsnog naar Sri Lanka kunnen gaan. Op dat moment duurt het nog ruim 2 weken voor onze vlucht gepland staat en dus besluiten we het nog wat tijd te geven.
Een keuze maken
In de week die daarop volgt merken we dat we steeds minder gaan twijfelen. We neigen er naar om alsnog naar Sri Lanka te gaan. We lezen weinig in de media over (nieuwe) incidenten en horen dat andere backpackers het ook weer aandurven om naar Sri Lanka te reizen. En dat ze daar geen spijt van hebben! Behalve dat het erg rustig is qua toeristen, voelt het er goed. Veel van hen geven aan dat ze niet begrijpen dat het reisadvies nog altijd negatief is...
Anderhalve week voor onze geplande vlucht naar Sri Lanka horen we van onze reisverzekering dat de verzekering gewoon geldig is in landen met een negatief reisadvies - bij veel reisverzekeraars vervalt je dekking als je naar een land reist waarvoor code oranje of code rood geldt - en er komt een nieuwsbericht naar buiten dat de dreiging is afgewend en dat het leger terugkeert naar de kazernes. Dat was voor ons het laatste zetje in de rug dat we nodig hadden. We hakken de knoop door: we gaan naar Sri Lanka!
Natuurlijk kan niemand ons garanderen dat we "veilig" zijn in Sri Lanka. Het zou kunnen dat er nog een aanslag wordt gepleegd, maar dat zou ook zomaar ergens anders in de wereld kunnen zijn. En (on)veiligheid gaat sowieso niet alleen over terroristische aanslagen. Een paar weken geleden hebben we de Rinjani vulkaan nog beklommen, terwijl we wisten dat er nog geen maand eerder mensen waren omgekomen door een aardbeving. We stappen in Azië regelmatig op de scooter, terwijl we weten dat er bizar veel verkeersongelukken - soms met dodelijke afloop - gebeuren in deze landen.
En toch doen we het. Want als je alles moet laten waar een risico aan zit, dan kun je niks. Dan hadden we überhaupt niet op (wereld)reis hoeven te gaan. We willen ons niet laten leiden door angst. Uiteraard willen we ook geen onverantwoorde dingen doen. Constant zoeken we naar een balans. Van iedere situatie op reis proberen we zo goed mogelijk in te schatten wat de risico's zijn en vervolgens maken we daar samen een keuze in. Wij vinden naar Sri Lanka gaan een aanvaardbaar risico. :-)
En als het niet goed voelt...
Natuurlijk gaan we opletten in Sri Lanka. We gaan zelf ervaren hoe de sfeer er nu is. Of we er wel van kunnen genieten. Dat merk je namelijk pas als je er bent. En als het toch niet goed voelt, kunnen we altijd nog het vliegtuig naar een andere bestemming pakken.
Dus ben je benieuwd hoe het nu in Sri Lanka is? Houd dan ons blog en onze Facebookpagina in de gaten. Wij zullen regelmatig onze ervaringen delen!