3 niet te missen highlights in de buurt van Hanksville | Bentonite Hills, Factory Butte en Moonscape Overlook

Djura

Het stadje Hanksville in Utah is niets bijzonders, maar de landschappen die in de buurt liggen zijn wel heel speciaal. De Bentonite Hills vlak bij het Mars Desert Research Station hebben allerlei kleuren, Factory Butte is gigantisch en heeft bizarre lijnen en kleuren en bij Moonscape Overlook is het net alsof je op de maan bent. Unieke bezienswaardigheden die je niet zomaar voorbij wilt rijden!

Bentonite Hills bij Mars Desert Research Station

Bentonite Hills zijn ronde, gestreepte heuvels in verschillende tinten bruin, rood, paars en grijs. Je kunt ze op meerdere locaties in Utah vinden, maar vaak liggen ze afgelegen en is de weg er naartoe enkel begaanbaar voor 4x4’s. De Bentonite Hills bij het Mars Desert Research Station zijn redelijk goed te bereiken, zolang het in de dagen voorafgaand aan je bezoek niet al te veel heeft geregend. De bodem is namelijk gevormd uit vulkanische as en als dit nat wordt, dan wordt deze kleisoort één grote glibberboel. Om bij de Bentonite Hills te komen, moet je zo’n 8 kilometer over een onverharde weg rijden die bestaat uit deze ondergrond. Goed opletten dus als het nat weer is!

Als wij vanaf Utah State Route 24 afslaan richting het Mars Desert Research Station, treffen we een redelijk goed begaanbare weg. Het heeft de afgelopen 2 dagen een beetje geregend, maar niet veel. We rijden door wat modderige stukjes, maar het is nergens echt zo diep of glibberig dat we vast komen te zitten. Gelukkig!

In dit landschap ligt het Mars Desert Research Station. Ze doen hier onderzoek naar de planeet Mars, omdat het landschap en klimaat er relatief dichtbij in de buurt komt. Als we om ons heen kijken en niets anders zien dan kale klei, dan kunnen we ons met wat fantasie inbeelden hoe Mars eruit moet zien. ;-)

Ongeveer een kilometer nadat we voorbij het Mars Desert Research Station zijn gereden, zien we duidelijk de Bentonite Hills. In de bijna perfect ronde heuvels zijn allerlei lagen met verschillende kleuren te onderscheiden, zoals grijs, rood en paars. Met het blote oog ziet het er al mooi uit, maar wij sturen onze drone ook nog even de lucht in om dit landschap van boven te zien. Heel cool!

Deze ondergrond is heel kwetsbaar. Door het herhaald absorberen van water en vervolgens weer drogen krijgt de Bentonite klei een soort popcornachtig uiterlijk. Als je hierop loopt, brokkelt het al heel snel af. Probeer daarom zoveel mogelijk in de sporen van anderen te lopen, zodat je niet meer kapot maakt dan nodig is om de Bentonite Hills te kunnen zien.

We hebben geluk met het weer. In Utah hebben we bijna elke dag een strakblauwe lucht en volle bak zon, maar vandaag is het bewolkt. Voor de Bentonite Hills is dat juist gunstig, want op een bewolkte dag zie je de kleuren in de bodem veel beter dan op een zonnige dag. De dikke bewolking betekent in ons geval ook dat ons bezoek aan de Bentonite Hills een abrupt einde kent. In de verte zien we pikzwarte wolken onze kant op komen en het begint al flink te donderen. We willen de onverharde weg liever niet rijden in of vlak na een fikse regenbui, want dan kan het weleens lastig worden om terug te komen op het asfalt. We haasten ons daarom naar Bruno en rijden snel (voor ons doen dan hè) richting de doorgaande weg. We zijn net weer op het asfalt als de regen losbarst. Pfieuw, dat scheelde niet veel!

Factory Butte

Een ware eyecatcher in het kale landschap is Factory Butte. Deze zandstenen formatie is gigantisch en al van kilometers afstand te zien. We rijden er naartoe en raken gefascineerd door de bijzondere lijnen en vormen. Het is net een drakenberg uit een (spannend) sprookje. Een buitenaardse plek!

Het grijze weer doet Factory Butte eigenlijk best goed. Het mysterie en het buitenaardse van dit landschap wordt door de grijze wolken boven ons alleen maar versterkt. Echt een unieke bezienswaardigheid!

De onverharde weg naar Factory Butte is in goede staat. Hij is breed en heeft een harde ondergrond, waardoor je hier niet zomaar vast komt te zitten bij natte omstandigheden. Wel zijn er af en toe wat washboards, dus snel rijd je niet over deze weg.

Als je langer wil turen naar Factory Butte en met een camper door Amerika reist, parkeer je camper dan hier en bekijk hoe de zon de volgende ochtend Factory Butte verlicht op een manier die je versteld zal doen staan.

Moonscape Overlook

Als je denkt dat het niet buitenaardser kan, rijd dan door naar Moonscape Overlook. (Ook wel bekend als Skyline View.) Vanaf Factory Butte rijd je dan nog 5 kilometer oostwaarts over een onverharde weg. Deze heeft wat meer bumpy stukjes, maar is nog steeds heel goed te doen als je het rustig aan doet.

Als we bij Moonscape Overlook aankomen en over de rand de afgrond in kijken, valt onze mond open van verbazing. Al die lijnen en kleuren. Het is ongelooflijk! Wat een bizar en tof landschap is dit. De donkere kleuren, kronkelende lijnen, gekke vormen en nul begroeiing laten je geloven dat je op een andere planeet bent aanbeland.

Ook hier heb je het liefst geen hard zonlicht. In het ‘blue hour’ (een uur voor zonsopkomst en een uur na zonsondergang) maak je de beste foto’s bij Moonscape Overlook. Het is trouwens ook de moeite waard om ‘s nachts je wekker te zetten voor wat foto’s van de sterren, want je hebt hier vrijwel geen lichtvervuiling. Het fijne is: je mag hier gewoon wildkamperen. Je kunt dus gewoon gaan slapen en ‘s nachts even je bed uit om je te laten betoveren door een waanzinnige sterrenhemel.

Wij blijven uiteindelijk 2 nachten hangen bij Moonscape Overlook, zo tof vinden we het. Er hangt met andere fotografen en reizigers ook een leuke sfeer. En het landschap, daar raak je echt niet zomaar op uitgekeken. Het is wel belangrijk om heel voorzichtig te zijn bij de randen, want ook hier bestaat de bodem uit een soort klei die erg fragiel is. Nog niet zo lang geleden is hier een jonge knul dood gevallen, omdat de bodem onder hem afbrokkelde. Echt opletten dus en geen risico’s nemen voor een foto!

Bijzondere bezienswaardigheden in Utah

We hebben al veel bizar mooie plekken bewonderd in Utah, maar zoiets als Factory Butte, de Bentonite Hills of bij Moonscape Overlook hebben we nergens anders gezien. Alsof je op een andere planeet terecht bent gekomen. Heel bijzonder en iets wat je niet wil missen!

Meer over reizen door de Verenigde Staten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Onze ervaring in Arches National Park

Verenigde Staten

Een dag in Monument Valley

Verenigde Staten

Cardiac Canyon in Page: een droom voor fotografen

Verenigde Staten

Cable Mountain: van de gebaande paden in Zion National Park

Verenigde Staten

Ontdek het intrigerende landschap van Death Valley

Verenigde Staten

Hoe Grand Teton National Park ons hart veroverde

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen