Onze ervaring in Arches National Park | Plus tip voor de mooiste boog buiten het park: Corona Arch

Djura

Arches National Park staat bekend om de rotsformaties in de vorm van bogen. Van groot tot klein en van smal tot dik, Arches National Park zit vol met rotsbogen. Dit nationaal park hoort bij Utah’s Mighty 5 en stijgt de laatste jaren enorm in populariteit. Is dat terecht? We vertellen over onze ervaring in Arches National Park en delen onze beste tip met je. De mooiste boog ligt namelijk niet in Arches National Park, maar net erbuiten!

Ons bezoek aan Arches National Park

Een pijnlijk vroege wekker

Het doet een beetje zeer als onze wekker rond 6 uur ‘s ochtends begint te piepen. Maar een vroege start hoort erbij als je Arches National Park wil bezoeken en niet ver vooruit plant. Er geldt namelijk een reserveringssysteem in het park, waarbij je vooraf een tijdslot kiest waarin je het park in gaat. Die tijdsloten verkopen ver van tevoren uit en als je geen ‘timed entry’ hebt bemachtigd, dan kun je enkel voor 7 uur ‘s ochtends of na 4 uur ‘s middags het park inrijden.

In eerste instantie leek voor 7 uur inrijden onze enige optie, maar als we de dag van tevoren nog even in het reservingssysteem kijken, zien we dat er toch wat plekken vrij zijn gekomen. We boeken een tijdslot van 7 tot 8 uur. Dan hebben we iets meer speling in de ochtend.

Devil’s Garden Trail naar Landscape Arch en Double O Arch

We rijden direct het hele park door om een parkeerplaats te bemachtigen bij Devil’s Garden Trail. Het wandelpad dat naar Landscape Arch en Double O Arch leidt is populair en dat betekent dat je op tijd moet zijn om te kunnen parkeren. Zelfs met de grote parkeerplaats. Het is inmiddels bijna 8 uur als we aan de hike beginnen en we zijn lang niet de eerste. De drukte begint al vroeg in Arches National Park, dat is duidelijk.

De eerste highlight op deze hike is Landscape Arch. Via een vlak gravelpad zijn we in 20 minuutjes bij de fragiel uitziende boog. Landscape Arch is in 1991 deels ingestort en er resteert nu enkel nog een heel smal boogje. Het ziet eruit alsof het ieder moment kan doorbreken, maar Landscape Arch houdt zich in deze staat al meer dan 30 jaar staande. Wie weet blijft het nog wel honderden jaren zo. Of breekt hij morgen af. Wie zal het zeggen!

We vervolgen onze weg richting Double O Arch. Het pad klimt nu meer en kent wat smalle stukjes, maar het is nergens echt moeilijk of eng. Het nationaal park classificeert deze trail als moeilijk, maar daar zijn wij het niet met eens. Als je een beetje hike-ervaring hebt, dan is deze hike vrij recht toe, recht aan.

Iets minder dan een uurtje na onze start arriveren we bij Double O Arch. Hier zie je 2 ronde bogen boven elkaar. Klim door de onderste boog heen (even lastig, maar lukt wel!) voor het mooiste zicht op Double O Arch.

Wij lopen dezelfde route terug als we heen gekomen zijn. Je kunt ook via de Primitive Loop terug hiken, maar dat duurt een stuk langer. Die route staat namelijk niet duidelijk aangegeven en het terrein is wat uitdagender. Wij sparen onze krachten liever voor de rest van de dag in Arches National Park en kiezen hier de makkelijke route. ;-)

De totale hike van de parkeerplaats via Landscape Arch naar Double O Arch en terug is 6,6 kilometer. Reken op ongeveer 2 uur hike-tijd in totaal. Je kunt eventueel een paar detours volgen naar extra rotsbogen, zoals Tunnel Arch, Pine Tree Arch, Navajo Arch en Partition Arch.

Korte stops en uitzichtpunten

We vullen de rest van de ochtend met korte stops en mooie uitzichtpunten. Zo nemen we onder andere een kijkje bij Sand Dune Arch, maar dit valt ons wat tegen. Het kan een mooie plek zijn, maar in de praktijk is het vooral een grote zandbak waar kinderen spelen. Niet echt een plek waar je de beste foto’s maakt dus.

We lunchen bij Panorama Point en hebben vanaf daar uitzicht op de besneeuwde La Sal Mountains. Het blijft fascinerend om in de woestijn te zijn en bijna uit je kleding te zweten en in de verte sneeuw te zien. Wat een contrast!

Ook Balanced Rock en het La Sal Mountains Viewpoint zijn een korte stop waard.

Huishoudelijke klusjes in Moab

In de middag verlaten we het nationaal park. De zon is nu op volle kracht en de thermometer tikt ruim 30 graden aan. En het is pas april! Om te ontsnappen aan de hitte en ergste drukte (in veel parken is het tussen 11 uur en 4 uur op zijn drukst) rijden we naar Moab. Dit stadje ligt vlakbij Arches National Park en heeft alle faciliteiten die je nodig hebt. Wij maken van deze uurtjes gebruik om wat huishoudelijke klusjes te doen, zoals boodschappen halen en water uit de camper vullen en lozen.

Gelukkig staat er geen lange rij bij de parkingang als we later in de middag terugkomen. Aan de bordjes met ‘1 uur wachttijd vanaf hier’ te zien kan dit weleens anders zijn!

Wij konden even het park in en uit, omdat we een timed entry reservering hadden. Als je eenmaal binnen je gereserveerde tijdslot voor het eerst het park bent ingegaan, dan kun je daarna de gehele dag in- en uitrijden. Je bent dan niet meer gebonden aan tijden.

Delicate Arch

We hebben het beste voor het laatst bewaard. Delicate Arch is de trots van Utah. De boog staat zelfs op de kentekenplaten van voertuigen uit Utah! (Iedere staat in Amerika heeft zijn eigen design van kentekenplaten. Vaak zie je een icoon van de staat terug in het kenteken.)

Het is 2,5 kilometer hiken naar Delicate Arch en zo’n 160 meter klimmen. Valt mee, zou je zeggen. Toch wordt deze hike geclassificeerd als pittig. Dat komt waarschijnlijk door de hitte. Je hebt onderweg namelijk nergens schaduw en de zon is meedogenloos in Arches National Park. Dat voelen we zelfs om half 5 nog.

Je kunt deze hike in drieën delen voor jezelf. Het eerste deel is over een licht stijgend, breed gravelpad. Vervolgens komt het meest uitdagende deel: een steile klim over een enorm, kaal rotsblok. Het laatste deel is nog wel wat op en af, maar de meeste hoogtemeters heb je na het gigantische rotsblok achter de rug. Je loopt een klein stukje over een smal pad met een afgrond ernaast, maar ook dit deel is niet lastig of angstaanjagend.

Na 40 minuten zweten bereiken we het paradepaardje van Arches National Park. Delicate Arch is een mooie boog, zeker met de La Sal Mountains op de achtergrond. Toch heeft het geen betoverend effect op ons. Misschien zijn we inmiddels al te lang in de woestijnlandschappen van de VS om dit nog echt te kunnen waarderen? We vinden het zonder twijfel bijzonder dat dit soort bogen ontstaan in de rotsen, maar we worden er niet door omvergeblazen.

Delicate Arch is wat ons betreft de mooiste boog in Arches National Park (van de bogen die wij gezien hebben dan), maar voor ons overtreft hij Corona Arch - gelegen buiten het nationaal park - niet.

Corona Arch: must-see buiten Arches National Park

Je verwacht misschien de mooiste plekken van een regio in een nationaal park te vinden zijn. Dat dachten wij ook, maar in het geval van Arches National Park is onze mening echt anders. Corona Arch is de mooiste boog die wij hebben bezocht. En die ligt dus niet in Arches National Park!

We zullen zeker niet zeggen dat Corona Arch een onontdekte parel is, want meer dan genoeg mensen weten hun weg te vinden naar Corona Arch. Toch is deze boog lang niet zo druk bezocht als Landscape Arch of Delicate Arch in Arches National Park. Je hoeft Corona Arch dus met veel minder mensen te delen - vooral als je buiten het weekend en vroeg in de ochtend gaat - en het is nog gratis ook!

Het enige wat je moet doen is er ongeveer 45 minuten naartoe hiken. Tijdens deze hike moet je wat klimmen en er zijn wat steile stukjes, maar op die delen word je ondersteund door ladders en een stalen ketting. Het is absoluut een hike die voor iedereen te doen is en het is meer dan de moeite waard. Als wij zouden moeten kiezen tussen een bezoek aan Arches National Park of enkel Corona Arch, dan kiezen wij het laatste. Dat zegt genoeg, toch?!

Praktische tips voor een bezoek aan Arches National Park

Reserveer een tijdslot

Vanwege de enorme drukte experimenteert Arches National Park met een reserveringssysteem. Tussen 1 april en 31 oktober 2024 heb je een reservering met een tijdslot nodig om tussen 7:00 en 16:00 uur het park in te kunnen. Zonder ‘timed entry ticket’ kun je in deze periode enkel voor 7 uur ‘s ochtends of na 4 uur ‘s middags het park in.

Je reserveert een tijdslot voor binnenkomst via recreation.gov. De kosten bedragen 2 dollar per reservering. Daar komt het entreegeld voor het park ($30 per voertuig) bij, tenzij je een jaarpas hebt voor alle nationale parken in de VS. Tijdsloten verkopen snel uit, vooral in het piekseizoen en de weekenden. Wees er dus op tijd bij! Als je via een gereserveerd tijdslot het park in gaat, dan kun je die dag in- en uitrijden wanneer je wil. Het tijdslot geldt dus alleen voor je eerste binnenkomst op die dag.

Je hebt geen gereserveerd tijdslot nodig als je een campingplaats hebt geboekt of een andere vergunning hebt, zoals voor Fierny Furnace.

Check altijd even de laatste info rondom het reserveringssysteem. In 2024 bevindt dit systeem zich in de pilot-fase, dus het is goed mogelijk dat er komende jaren e.e.a. verandert om het te optimaliseren.

Het is heet in Arches National Park

Arches National Park ligt in Utah, een staat met een heet en droog klimaat. In de zomermaanden slaat de thermometer hier vaak uit naar meer dan 35 graden. Tel daarbij op dat er bijna geen begroeiing - en dus schaduw - is en je snapt dat het hier snikheet kan zijn. De lente en de herfst zijn daarom de beste periodes voor een bezoek aan Arches National Park.

En zelfs dan is het lekker om het heetste moment van de dag te vermijden. Zo kun je even Moab in gaan of ergens chillen op een picknickplaats in het park. Plan in ieder geval geen langere hikes in de middag en als je op pad gaat, neem veel water mee. Onderschat de hitte in Arches National Park niet!

Moab is een fijne uitvalsbasis

Het stadje Moab is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Arches National Park. In Moab vind je alles wat je nodig hebt: accommodaties, supermarkten, tankstations, horeca, winkels en meer. Het is de enige noemenswaardige stad in dit deel van Utah. Houd hier rekening mee in je planning. In Moab kun je mooi wat voorraden inslaan of bijvoorbeeld - net als wij - een oliebeurt laten doen als je lang op reis bent. Het is daarna weer heel wat kilometers rijden voordat je in een stad met dit soort faciliteiten bent.

Combineer Arches National Park met een bezoek aan Canyonlands

Canyonlands National Park ligt in de buurt van Arches National Park en is een bezoek meer dan waard. Wij vonden het zelfs één van de tofste plekken in Utah. De landschappen en uitzichten zijn geweldig en je kunt heel veel zien zonder urenlang te hiken of te rijden. Ook weleens lekker! Als je richting het noorden reist, dan kun je het beste eerst naar Arches National Park gaan en vervolgens het Island in the Sky District in Canyonlands NP bezoeken. Reis je zuidwaarts, dan kom je eerst langs Canyonlands National Park en daarna naar Arches NP.

Meer over reizen door de Verenigde Staten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

3 niet te missen highlights in de buurt van Hanksville

Verenigde Staten

Een dag in Monument Valley

Verenigde Staten

Ontdek het intrigerende landschap van Death Valley

Verenigde Staten

Hoe Grand Teton National Park ons hart veroverde

Verenigde Staten

Yosemite National Park bezoeken: dit wil je zien en moet je weten

Verenigde Staten

Tussen de grootste bomen ter wereld bij Sequoia en Kings Canyon National Park

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen