Must-do op Vancouver Island: wandel naar de neergestorte Canso Bomber Plane | In het Pacific Rim National Park

Djura

Op zondagochtend wandelen we in de stilte door het dichte regenwoud naar een mystieke plek in het Pacific Rim National Park. De takjes ritselen onder onze voeten, de vogels om ons heen zingen vrolijke liedjes en af en toe kraken de houten planken van het vlonderpad. Na een korte wandeling komen we bij onze bestemming: de neergestorte bommenwerper (vliegtuigje) uit de Tweede Wereldoorlog. Verstopt tussen alle bomen en bladeren. Bespoten met graffiti. Rondzwervende onderdelen in de omgeving. We zijn hier helemaal alleen. Een geweldige ervaring!

De Canso Bomber Plane Trail

In het Pacific Rim National Park op Vancouver Island vinden we een toffe wandeling: de Canso Bomber Plane Trail. Deze trail staat niet aangegeven op de kaart van het nationaal park of op wegwijsborden, maar we lezen over deze bijzondere plek in een reisblog. Een neergestort vliegtuigje, diep verstopt in het regenwoud van Vancouver Island. Dat lijkt ons wel wat!

We zetten onze wekker de volgende dag op tijd - het is zondag én vakantietijd, dus extra druk op Vancouver Island - en parkeren Bruno bij de Radar Hill parkeerplaats. We moeten dan nog een stukje over het wandel-/fietspad langs de doorgaande weg lopen, maar dichter dan dit bij de trail kun je niet parkeren. Na een paar honderd meter langs de weg slaan we een bospad in naar rechts. Daar begint de trail echt!

De Canso Bomber Plane Trail is onderdeel van het Pacific Rim National Park en dus moet je een toegangsbewijs voor het nationaal park hebben. Deze kun je kopen bij de parkeerautomaten. Ga je naar meerdere nationale parken in Canada, dan ben je misschien beter af met een jaarpas. Deze koop je bij het Visitor Center.

Het is ongeveer 2,5 kilometer lopen tot het vliegtuigwrak. Aan de hoeveelheid spinnenwebben waar we doorheen lopen leiden we af dat wij vandaag de eerste op het pad zijn. De hike begint met een makkelijk bospad, totdat we bij een verlaten gebouw komen. Volgens maps.me is dit het voormalige radiogebouw. Nu is het een vervallen stuk beton met overal graffiti en rotzooi. Het is zo’n plek waarvan je een beetje spanning in je buik voelt. Misschien komt dat ook omdat we nog helemaal niemand gezien hebben op de trail en we weer even moeten wennen aan het hiken in gebieden met beren, wolven en poema’s. Je weet nooit wat je tegenkomt!

Na het radiogebouw wordt het pad wat modderig en is het goed uitkijken voor alle boomstronken die over het pad lopen. In enkele verhalen online lazen we dat de trail heel modderig kan zijn, maar dat valt nu mee. Het is prima te doen. Later komen we bij het moerasgedeelte, maar daar liggen mooie vlonderpaden overheen. Dat scheelt!

Het neergestorte vliegtuig

Na een tijdje over het groene moerasgebied te hebben gelopen, zien we iets tussen de bladeren verstopt liggen. Het is het vliegtuig! We haasten ons erheen, want we hebben deze mysterieuze plek nu nog helemaal voor onszelf. Er is niemand!

Het neergestorte vliegtuig ligt goed verstopt tussen alle begroeiing. Hij is deels uit elkaar gevallen. De constructie piept en kraakt en her en der druppelt het van de vleugels op de grond. Verder is het stil. Rondom het vliegtuig ligt het bezaaid met onderdelen die tijdens de crash of daarna zijn losgekomen. Een mystieke samenkomst van omstandigheden!

Het is duidelijk dat deze voormalige bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog hier al heel lang ligt. De natuur heeft de crashlocatie weer helemaal overgenomen. Alleen aan alle graffiti op het vliegtuig zie je dat hier regelmatig mensen komen. Wij vinden het een fantastische plek!

Deze Canso Bomber Plane - een vliegtuigje dat bommen werpt - is op 8 februari 1945 neergestort in de bossen tussen Tofino en Ucluelet. Het vliegtuig kreeg vlak na het opstijgen motorproblemen en probeerde een rechtsomkeert te maken, maar vloog daarbij tegen de heuvel in de bossen. Alle bemanning overleefde de crash. Later is er wat belangrijke apparatuur uit het vliegtuig gehaald en zijn de bommen tot ontploffing gebracht, waardoor behoorlijke kraters in het landschap zijn ontstaan.

Minder mensen = meer mysterie

Het voegt absoluut iets toe aan onze ervaring dat we hier helemaal alleen zijn. We waren alleen op het wandelpad en bij het vliegtuig. Daardoor voelt het allemaal wat mysterieuzer en spannender aan. Op een leuke manier!

Het is dus zeker de moeite waard om hier op tijd je wekker voor te zetten. Wij hebben een uur de tijd gehad om deze speciale plek te beleven zonder andere mensen. Toen wij weggingen bij het vliegtuig en ook op het wandelpad terug kwamen wij enkele tientallen andere bezoekers tegen.

Zet deze korte hike naar het neergestorte vliegtuig zeker op je to-do lijstje als je Vancouver Island gaat ontdekken!

Meer over onze reis door Canada

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Canada

Highlights in Yoho National Park: Emerald Lake en Iceline Trail

Canada

Mini-gids voor het prachtige Vancouver Island

Canada

Ervaar de wildernis van Cape Scott Provincial Park bij San Josef Bay

Verenigde Staten+1

Made it: wij zijn in Alaska!

Verenigde Staten

Mount Rainier National Park bezoeken in juni

Verenigde Staten

Complete gids voor een bezoek aan Yellowstone National Park

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen