Mini-gids voor het prachtige Vancouver Island | Toffe activiteiten en praktische tips

Djura

Vancouver Island heeft alles wat je als reiziger zoekt. Gezellige surfdorpjes, weelderige regenwouden, ongerepte stranden, toffe wandelingen en mooie routes voor een roadtrip. Ook heb je een goede kans om in de wateren rondom Vancouver Island walvissen, orka’s en andere wilde dieren te spotten. Wat wil je nog meer! In deze mini-gids ontdek je de leukste bezienswaardigheden en activiteiten en vind je antwoord op praktische vragen, zoals de ferrytocht, de beste reistijd en meer.

Wat te doen op Vancouver Island

Bij een eiland denk je misschien aan een kleine, overzichtelijke vakantiebestemming, maar niets is minder waar. Vancouver Island is ongeveer even groot als België! Er zijn zoveel mooie plekken, wandelingen en andere activiteiten te vinden dat je je er met gemak weken kunt vermaken. En dan ben je nog niet uitgekeken! Omdat je waarschijnlijk geen weken de tijd hebt, zetten wij onze favoriete bezienswaardigheden en activiteiten op Vancouver Island op een rij.

Qualicum Falls

Als wij van de ferry rijden in Nanaimo, zetten we gelijk koers richting de westkust van Vancouver Island. De lange rit naar Ucluelet en Tofino breken we op met een paar leuke stops, waar de Qualicum Falls de eerste van zijn. We maken hier een korte wandeling rondom een kloof waar water doorheen stroomt en af en toe een lage waterval te vinden is. Het is erg groen en een prima plek om even de benen te strekken tijdens een lange dag onderweg.

Bij de Qualicum Falls ligt een prima camping voor een goede prijs. Je betaalt hier 23 Canadese dollar per nacht (ongeveer €15) voor een kampeerplek in de bossen met warme douches. Geen slechte deal voor Vancouver Island!

Cathedral Grove

De volgende dag rijden we verder richting de Pacifische Oceaan, maar het duurt niet lang voordat we opnieuw een stop maken. We hebben verschillende Canadezen gehoord over Cathedral Grove en dus rijden we hier natuurlijk niet aan voorbij.

Via een kort vlonderpad (< 1 kilometer) wandelen we tussen de hoge, dikke bomen door. Het zijn mooie exemplaren en het geheel is erg groen, maar wij worden er niet echt door gegrepen. Misschien is het de drukte? Misschien komt het doordat we eerder op deze reis al de grootste bomen ter wereld zagen in Sequoia en Kings Canyon National Park en we nu verwend zijn? Het is een prima stop, maar geen must-see wat ons betreft.

Ucluelet

Na enkele uren over de kronkelende en soms steile wegen van Vancouver Island komen we aan de westkant van het eiland. Hier liggen twee dorpjes: Ucluelet in het zuiden en Tofino iets noordelijker. Omdat Tofino de place to be is en we verwachten dat het daar iets te druk is naar onze smaak, kiezen wij voor een simpele camping vlak bij Ucluelet. Een goede keuze, want dit kleine dorp is leuk!

Na maanden in de sfeerloze horeca van de Verenigde Staten zijn we blij om in Uke (koosnaampje van het dorp, omdat de volledige naam zo’n tongbreker is) weer eens een echt gezellig koffietentje te vinden. Met goede koffie, verse lunchgerechten en een terras in de zon. In de dagen die volgen zijn we meerdere keren bij The Break Coffee te vinden, dat snap je!

Wild Pacific Trail - Lighthouse Loop

Na onze dosis koffie en lekkers op het terras rijden we iets verder naar de Whale Parking Lot. Vanaf hier beginnen we de Lighthouse Loop. Deze wandeling van 2,6 kilometer is onderdeel van de Wild Pacific Trail en volgt de ruige kustlijn van het eiland. Het is een prachtige wandeling door de bossen met ontelbaar veel open plekken waar je op de rotsen en oceaan kijkt.

Je kunt deze hike simpelweg niet even snel afwerken, want er zijn zoveel bankjes onderweg die je bijna dwingen om te gaan zitten en van de omgeving te genieten. Wie weet zie je dan zo vanaf land een bultrugwalvis of orka. Wij hebben dat geluk niet, maar volgens de informatieborden langs het pad kun je deze magnifieke dieren hier zomaar zien. Goed opletten dus!

Rainforest Loop in Pacific Rim National Park

Tussen Ucluelet en Tofino ligt het Pacific Rim National Park. Dit natuurpark wordt gekenmerkt door het regenwoud (ja, dat hebben ze in Canada!) en de langgerekte zandstranden. Als je een makkelijke wandeling door dit weelderige bos wil maken, dan moet je even stoppen bij de Rainforest Loop. Je kunt hier kiezen uit ronde A of B en beide rondjes zijn niet veel langer dan een kilometer. Wij gaan voor Loop B en wandelen over een vlonderpad door al het groen. Een leuke mini-activiteit!

Cox Beach en Long Beach

Het Pacific Rim National Park heeft meerdere stranden, waarvan Cox Beach en Long Beach de bekendste zijn. Long Beach is - zoals de naam al verklapt - erg lang. Het is de plek voor een dagje zonnen, zwemmen of surfen. Cox Beach ligt - technisch gezien - net niet meer in Pacific Rim National Park, maar doet in schoonheid niet onder aan de stranden die wel in het nationaal park liggen. Bij Cox Beach is het met name surfen dat de klok slaat.

Canso Bomber Trail

Eén van de tofste wandelingen in Pacific Rim National Park staat niet op de kaart of in de meeste reisgidsen. Het is de Canso Bomber Trail. Dit wandelpad leidt via dichte bossen en over een zompig moeras naar de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een vliegtuigje neerstortte. De crash site van deze bommenwerper is nagenoeg in tact gebleven. Overal liggen onderdelen rondom het vliegtuigje, hij zit vol met graffiti en de natuur bedekt het vliegtuig gedeeltelijk met begroeiing. Het is een mysterieuze en hele coole plek om naartoe te wandelen!

Tofino

Als je door het Pacific Rim National Park noordelijk blijft rijden, dan kom je uit in het hippe Tofino. Dit surfdorp is de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid en we gaan er dan ook met gemixte verwachtingen naartoe, maar dat blijkt nergens voor nodig. Tofino is hartstikke leuk!

In het dorpje hangt een relaxte sfeer. Er zijn tal van gezellige cafés en restaurants en schattige boetiekjes en galeries. Ja, het is toeristisch, maar na maanden met bijna alleen maar natuur vinden we de levendigheid van Tofino een welkome afwisseling.

Wij nemen een kijkje bij het water om de watervliegtuigjes te zien opstijgen en landen, drinken een biertje bij The Shed en schieten wat winkels in. Op de terugweg scoren we nog een paar biertjes ‘voor thuis’ bij Tofino Brewing. Een geslaagde middag!

Hollandse lekkernijen bij de Dutch Store

Op de route tussen het oosten en het westen van Vancouver Island stoppen veel mensen bij de Old Country Market. Wij vonden deze toeristische plek niet zo geslaagd, maar kwamen tot onze verbazing daar vlakbij een Nederlandse winkel tegen. Met pure vlokken, minty morocco thee en stroopwafels kunnen we dit hoogtepunt niet onbenoemd laten! Ze hadden zelfs frikandellen en kroketten, maar helaas kunnen wij die niet ingevroren bewaren of frituren. Dus die moesten we met pijn in ons hart laten liggen.

Walvissentour vanaf Telegraph Cove

Vancouver Island is prachtig op het land, maar zeker ook vanaf het water. In de wateren rondom Vancouver Island stikt het namelijk van de wilde dieren, waarvan walvissen de grootste aantrekkingskracht hebben op toeristen. Je kunt vanaf verschillende plekken op Vancouver Island een walvissentour boeken (Campbell River, Victoria of Tofino) en wij kiezen voor het kleinschalige Telegraph Cove.

We hopen namelijk vooral op orka’s en vanaf Telegraph Cove zou de kans hierop het grootst zijn. Helaas hebben wij niet de beste dag gekozen voor een ochtend op het water. Als we wakker worden is het onwijs mistig en zodra we met de boot wegvaren, wordt het alleen maar erger. We varen de oneindigheid in. Zo voelt het, want we zien geen hand voor ogen. Dat maakt het wel heel lastig om wilde dieren te zien…

Na 45 minuten varen en tevergeefs luisteren naar geluiden (bijvoorbeeld het spuiten van water) en het afspeuren van de horizon komen we eindelijk in een gebied waar de mist wat opgetrokken is. Er komt direct een waanzinnig landschap vol onbewoonde eilandjes en baaien tevoorschijn. In de verte zien we hoge bergen en om ons heen blauw water en groene bossen. Alleen hiervoor zou je deze boottocht al doen.

En dan ineens horen we een walvis spuiten en zien we een bultrugwalvis. Hij blijft een tijdje in onze buurt zwemmen, waardoor we hem goed kunnen volgen. Twee keer trakteert hij ons op ‘de staart’. Na een tijdje komt er nog een andere bultrug bij en kijken we naar deze gigantische beesten in het water. Iedereen is stil en verwonderd. Een sereen moment!

Later tijdens de tour zien we nog Dalls bruinvissen die met een ongelooflijke snelheid door het water schieten (niet te fotograferen!) en een zeearend die op zijn gemak in een boom zit. Heel tof! Ondanks de ongunstige omstandigheden is het toch een geslaagde ochtend.

Tijdens de walvissentour vanuit Telegraph Cove vaar je grotendeels in een nauwe zeestraat, waardoor de zee vaak rustig is. Als je gevoelig bent voor zeeziekte, dan is een tour vanaf Telegraph Cove een hele goede keuze. Vanuit Tofino vaar je in de open oceaan en daar is de zee over het algemeen ruiger. Vergeet overigens niet om je dik aan te kleden tijdens je walvissentour. Op het water is het een stuk kouder dan aan land. Wij waren blij dat we onze muts bij hadden en hebben alsnog zitten bibberen in de koude mist.

San Josef Bay in Cape Scott National Park

Als je vanuit Telegraph Cove nog verder noordelijk rijdt, dan kom je na een lange, bumpy tocht uit bij de trailhead voor San Josef Bay. Eén van de meest ongerepte plekken op Vancouver Island! Dit strand zit vol met ontdekkingen en is een lust voor het oog.

In San Josef Bay komen regenwoud, strand en oceaan samen op één magische plek. De wandeling is slechts 45 minuten, dus het is vooral de stoffige rit van 60 kilometer over een onverharde weg die je ervoor over moet hebben om hier rond te lopen en kijken. Ook al deden wij 2,5 uur over de rit, we zouden het zo weer doen!

Ocean Drive

Op onze weg terug richting Nanaimo kiezen we tussen Campbell River en Nanaimo niet voor de snelste weg, maar rijden we over de Ocean Drive. Dit is Highway 19A en hier heb je regelmatig zicht op de blauwe oceaan en het Canadese vasteland aan de overkant. Hier en daar spotten we besneeuwde bergen in de verte. Schitterend!

Meer ontdekken op Vancouver Island

En dan heb je nog lang niet alles gehad. Je kunt ook een bezoek brengen aan Victoria, de hoofdstad van Vancouver Island met veel Britse invloeden, of nog meer natuur opsnuiven bij Elk Falls Provincial Park of Strathcona Provincial Park. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Praktische tips voor je bezoek aan Vancouver Island

De ferry naar Vancouver Island

Vancouver Island ligt voor de kust bij Vancouver en je kunt zowel vanuit het zuiden als het noorden van Vancouver een ferry pakken naar het eiland. Vanuit de Tsawwassen Harbour (in het zuiden van Vancouver) kun je oversteken naar Victoria (zuiden van Vancouver Island) of Nanaimo. (iets noordelijker op Vancouver Island) Vanuit de noordelijke haven Horseshoe Bay kun je enkel oversteken naar Nanaimo.

De ferry doet ongeveer 1 uur en 3 kwartier over de oversteek en voor een camper zoals Bruno (6 meter lang) inclusief 2 personen betaal je ongeveer €85 enkele reis. In het hoogseizoen is het aan te raden om je ferry tickets vooraf te boeken, want het kan nogal druk zijn. Voor onze terugreis hadden we niks geboekt en daardoor zijn we last minute nog geswitcht van haven en hebben we alsnog best een tijd moeten wachten voordat we mee konden varen. Een hoop gedoe en dat kun je jezelf besparen als je vooraf tickets reserveert.

Hoeveel dagen heb je nodig op Vancouver Island?

Vanwege de duur van de overtocht en de grootte van het eiland zouden we minstens 4 dagen adviseren. Dat geeft je net genoeg tijd om naar de westkust te rijden en daar Pacific Rim National Park, Ucluelet en Tofino te verkennen. Wil je de noordelijke helft van Vancouver Island ontdekken, dan heb je een flinke rit voor de boeg en zouden we er nog minstens 4 dagen extra voor uit trekken.

Wij zijn 10 volle dagen op Vancouver Island geweest en hebben alle bovenstaande activiteiten en bezienswaardigheden afgevinkt. En ondertussen wat gewerkt. ;-)

Beste reistijd voor Vancouver Island

Van april t/m september heb je het minste regen op Vancouver Island en de fijnste temperaturen. Maar als je je voorbereidt op natter en kouder weer, dan kun je ook prima buiten deze periode naar Vancouver Island reizen. Houd er rekening mee dat ook voor Canadezen zelf Vancouver Island een geliefde vakantiebestemming is en in de zomervakantie (juli en augustus) is het topdrukte. Als je daar niet van houdt, dan kun je het beste in het voor- of naseizoen reizen.

Onze ervaring op Vancouver Island

Wij vonden Vancouver Island geweldig. Qua natuur is het ongelooflijk divers. Van regenwouden tot gele zandstranden en van ruige kliffen tot walvissen, als natuurlover kom je hier aan je trekken. Tegelijkertijd zijn er gezellige dorpjes op Vancouver Island die ervoor zorgen dat je je ook op een relaxdag goed vermaakt. Wij hadden echt even het gevoel ‘op vakantie te zijn’ toen we op Vancouver Island waren. Heerlijk!

Alles over reizen in Canada

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Canada

Highlights in Yoho National Park: Emerald Lake en Iceline Trail

Canada

Ervaar de wildernis van Cape Scott Provincial Park bij San Josef Bay

Canada

Must-do op Vancouver Island: wandel naar de neergestorte Canso Bomber Plane

Verenigde Staten+1

Made it: wij zijn in Alaska!

Verenigde Staten

Complete gids voor een bezoek aan Yellowstone National Park

Verenigde Staten

Hoe Grand Teton National Park ons hart veroverde

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen