Ervaar de wildernis van Cape Scott Provincial Park bij San Josef Bay | Off the beaten track op Vancouver Island

Djura

We hebben even getwijfeld of we naar San Josef Bay op Vancouver Island zouden gaan. Het heeft namelijk nogal wat voeten in aarde. Eerst moet je vanaf de ferry terminal naar het meest noordelijk gelegen stadje rijden (Port Hardy, zo’n 380 kilometer) en vanaf daar wacht je een stoffige, hobbelige gravelweg van 60 kilometer. Maar wat zijn we blij dat we gegaan zijn. San Josef Bay is één van onze hoogtepunten op Vancouver Island!

Het afgelegen Cape Scott Provincial Park

In het uiterste noorden van Vancouver Island ligt Cape Scott Provincial Park. Dit natuurgebied kenmerkt zich door de woeste oceaan, ruige kliffen, ongerepte baaien en de hoeveelheid wolven, beren en poema’s die er leven. Het wilde Vancouver Island dus! Dat trok ons wel, alleen is de weg erheen een hele onderneming…

Vanaf Nanaimo moet je namelijk eerst zo’n 380 kilometer rijden tot Port Hardy, het noordelijkste stadje op Vancouver Island. Alhoewel dat geen straf is - Vancouver Island is schitterend - is dat voor ons wel bijna een dag rijden met onze leuke, maar trage Bruno. En dan ben je er nog niet, want daarna wacht er een gravelweg van meer dan 60 kilometer die via Holbert uiteindelijk naar Cape Scott Provincial Park leidt.

Maar wij zijn niet bang van wat gravel. Hoe erg kan het zijn? ;-) Als we aan de tocht richting San Josef Bay beginnen, merken we dat de weg op sommige stukken best oké is, maar op veel stukken vol met kuilen en washboards. (ribbels in de weg) Het is een bumpy ride!

Het is een warme, zonnige dag, maar we rijden niet veel met ons raam open. Als een tegenligger tegemoet komt, dan rijd je namelijk door één grote stofwolk. Ook al proberen we zo goed en zo kwaad als het kan om ons raam op tijd dicht te doen, aan het einde van de rit zit alles onder een laag fijn stof. Ach, dat is deel van het avontuur zullen we maar zeggen!

Ondanks alle stofwolken zien we nog wel net een zwarte beer vanaf de weg de bosjes in schieten als wij aan komen rijden. Ze zitten hier dus echt! Inmiddels is er van mobiel bereik al een tijdje geen sprake meer en komen we meer en meer in de wildernis…

De route naar San Josef Bay is ook op een andere manier avontuurlijk. Je moet namelijk heel goed uitkijken voor de enorme vrachtwagens met boomstammen. Omdat zij zwaar zijn en niet zomaar kunnen remmen, hebben zij altijd voorrang. Vooral bij blinde bochten is het belangrijk om even gas terug te nemen, want de weg is lang niet altijd breed genoeg om zo’n tegemoetkomende vrachtwagen te passeren. Voor ons maakt het weinig verschil, wij rijden met Bruno toch al langzaam over deze weg. Uiteindelijk zijn we na 2,5 uur hobbelen en stof happen bij de San Josef Recreation Area. In dit bos mogen we gratis kamperen. Ideaal, want zo kunnen we morgen op tijd naar San Josef Bay.

San Josef Bay verkennen

Als je eenmaal de lange weg naar de San Josef Trailhead hebt afgelegd, dan heb je de grootste inspanning al geleverd. De wandeling naar de baai is vanaf het parkeerterrein namelijk nog maar 45 minuutjes over een vlak bospad. Naast mooie baaien bestaat Cape Scott Provincial Park vooral uit regenwoud. Met alle mos en dichte begroeiing is het ons wel duidelijk dat het hier inderdaad een vochtig klimaat moet zijn. We boffen dat we vandaag een droge dag hebben!

Check vooraf even de getijden bij San Josef Bay, want alleen tijdens eb kun je naar de unieke rotspartijen in zee lopen en het tweede strand bereiken. Of ja, je kunt het tweede strand ook tijdens vloed bereiken via een wandelpad door het regenwoud, maar dat schijnt nogal een uitdagende trail te zijn. Tijdens eb slenter je gewoon lekker over het strand!

Eenmaal bij San Josef Bay is het nog heerlijk rustig. Er zijn wat mensen die afgelopen nacht met een tentje op het strand hebben geslapen (wat een plek om wakker te worden!), maar verder is er nog vrijwel niemand. We lopen vanuit de bosrand zo het grote strand op. In de verte zien we de Pacifische Oceaan rustig de baai in golven. We genieten van de rust, de ongereptheid, het geluid van de golven. Deze plek voelt als echte wildernis, ook al hoef je er maar een klein stukje voor te wandelen.

We nemen ruim de tijd om de baai te verkennen. We lopen naar de ‘sea stacks’ (soort eilandjes van rotsen met bomen) en ontdekken het kleine zeegrotje. Zo te zien staat dit met vloed allemaal onder water. Even later komen we langs een rotswand waar een duidelijk knisperend geluid uit komt. Als we dit van dichterbij bekijken, zien we dat er allemaal mosselen en andere schelpdieren aan de rotswand geplakt zitten. Ze bewegen continu en veroorzaken daarmee dat knisperende geluid. Fascinerend!

Bij een andere rotswand zien we naast al deze knisperende schelpdieren die wachten op vloed ook wat groene, zachte, ronde wezens. Ze zien er gek uit! Later die dag zoeken we online op wat dit voor beesten zijn en het blijken groene zeeanemonen te zijn. Nog nooit gezien!

San Josef Bay is een fantastische plek om een tijdje rond te hangen. Lekker wandelen over de stranden. Alle details in je opnemen. Het knisperende geluid van de mosselen. Naar de golven luisteren. Foto’s maken van al dit moois. Een zeearend boven ons voorbij zien vliegen. Deze plek voelt totaal niet aangetast door de mens en dat is wat ons zo’n geluksgevoel geeft in San Josef Bay. De hobbelige en stoffige rit zeker waard!

Meer zien van Cape Scott National Park

We houden het veel langer vol in San Josef Bay dan we vooraf gedacht hadden. We liepen om half 10 bij Bruno weg en komen pas rond half 2 weer terug. En we realiseren ons dan dat we pas een heel klein stukje van Cape Scott National Park hebben gezien. Het park is namelijk nog veel groter met meer afgelegen baaien, weelderige regenwouden en wolven en beren die op de stranden jagen voor hun voedsel. Alleen kom je enkel met een meerdaagse hike bij deze speciale locaties.

Zo is het ruim 23 kilometer hiken naar Cape Scott, het meest westelijke punt van Vancouver Island, of kun je de North Coast Trail van meerdere dagen doen. Dat idee van pure wildernis, dat trekt ons wel. Het is juist de charme van dit deel van Vancouver Island dat je er niet over de weg kunt komen. Dat je er meerdere dagen voor moet lopen, zonder mobiel bereik, accommodaties of winkels. Je bent op jezelf aangewezen. Het triggert ons. Wie weet komen we hier ooit nog weleens terug…

Meer over onze reis door Canada

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Canada

Mini-gids voor het prachtige Vancouver Island

Canada

Must-do op Vancouver Island: wandel naar de neergestorte Canso Bomber Plane

Verenigde Staten+1

Made it: wij zijn in Alaska!

Verenigde Staten

3 niet te missen highlights in de buurt van Hanksville

Verenigde Staten

Cardiac Canyon in Page: een droom voor fotografen

Verenigde Staten

Cable Mountain: van de gebaande paden in Zion National Park

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen