Indrukwekkende uitzichten in Canyonlands National Park | Island in the Sky District

Djura

Canyonlands National Park is een absolute must-see tijdens een reis door Utah. Het Island in the Sky District biedt fenomenale uitzichten die op een makkelijke manier te bezoeken zijn. In één dag kun je op je gemak de mooiste uitzichtpunten bezoeken en een paar korte wandelingen maken. Zeker weten dat je een toffe dag hebt in Canyonlands!

Over Canyonlands National Park

In de buurt van de stad Moab vind je Canyonlands National Park. Alhoewel Canyonlands het minst bezochte nationaal park is van Utah’s Mighty 5, vonden wij het één van de leukste natuurparken in de staat.

Met Utah’s Mighty 5 worden de 5 bekende nationale parken in Utah bedoeld. Naast Canyonlands behoren Zion, Bryce, Arches en Capitol Reef tot Utah’s Mighty 5.

Canyonlands National Park is groot en opgedeeld in 4 districten. Het Island in the Sky District is het hoofddeel van het park. Vanaf hier heb je fantastische uitzichten over de canyons beneden je. Als je graag (lange) hikes maakt, dan kun je een bezoek aan het Needles District aan je reisplanning toevoegen. Wij liepen daar de Chesler Park Loop in combinatie met de Joint Trail en vertellen in een apart blog of we deze trail 17 kilometer hiken waard vonden.

Start bij Mesa Arch

We beginnen de dag bij één van de populairste highlights van het park: Mesa Arch. Het lukte niet om vroeg genoeg uit bed te komen om de drukte voor te zijn (nog wat moe van ons bezoek aan Arches National Park de dag ervoor), maar toch vinden we nog net een parkeerplekje bij Mesa Arch. Vervolgens is het een korte wandeling totdat we bij de stenen boog komen.

Mesa Arch zelf is wel leuk, maar na een volle dag in Arches National Park is het voor ons geen plek waar ons hart een sprongetje van maakt. Het uitzicht op het lager gelegen plateau en de rotsformaties is wél erg tof. Dit plateau zit vol met canyons en mesas en is hartstikke fotogeniek. Alleen al daarvoor breng je een bezoekje aan Mesa Arch!

Grand View Point

We rijden daarna verder over de hoofdweg van het park, totdat deze stopt bij het Grand View Point. Dit uitzicht doet zijn naam eer aan. We kijken over de kloven, smalle rotsformaties en de rivieren die dit landschap hebben geschapen (Colorado Rivier en Green River). Het landschap heeft bizarre vormen, net alsof een deel van de grond op sommige plekken is weggezakt. Het is fascinerend én prachtig!

Qua kleuren en vormen doet Grand View Point ons denken aan de Grand Canyon. Canyonlands is natuurlijk veel minder diep dan de Grand Canyon, maar dit is ook heel indrukwekkend. Grappig feitje is trouwens dat dezelfde rivier verantwoordelijk is voor het landschap. De Colorado Rivier heeft de Grand Canyon uitgesleten en is - samen met Green River - de vormer van het landschap in het Island in the Sky District.

Vanaf het Grand View Point kun je een korte wandeling doen van ongeveer 3 kilometer. (retour) Het ziet er erg druk uit en de uitzichten schijnen vergelijkbaar te zijn met die van de White Rim Overlook en dus kiezen wij voor die laatste. Bij Grand View Point gaan we gewoon even rustig zitten en kijken. Net zo leuk!

White Rim Overlook

White Rim Overlook is nog zo’n schitterend uitzicht. Ook hier kijken we in kloven en op rotsformaties, maar de White Rim Overlook heeft nog iets extra’s. De besneeuwde La Sal Mountains in de verte.

We wandelen de White Rim Trail - een ontspannen, vlakke wandeling van ongeveer 1,5 kilometer - totdat we bij een volgend uitzichtpunt komen. Hier kunnen we twee kanten op kijken. Rechts van ons hebben we een uitzicht dat vergelijkbaar is met Grand View Point (maar dan vanaf een andere hoek) en links kijken we de diepte in richting Mesa Arch. Eigenlijk krijg je hier 2 uitzichten voor de inspanning van één!

Buck Canyon Overlook

De Buck Canyon Overlook is slechts een korte stop waarbij je naar het oosten kijkt. Wij gebruikten het parkeerterrein voor een gezellig koffiemomentje, aangezien alle picknickplaatsen bij White Rim Overlook vol waren.

Candlestick Tower Overlook

Dit uitzichtpunt staat niet heel duidelijk aangegeven met bordjes en er is slechts beperkte parkeerruimte langs de weg, maar het is wel leuk om hier even een korte stop te maken. Het is inmiddels licht gaan regenen en de lucht is betrokken. Maar Canyonlands kan het prima hebben, een beetje drama in het landschap!

Green River Overlook

Zoals de naam al doet vermoeden, kijk je vanaf dit uitzichtpunt over de kronkelende Green River en de canyons die het heeft gecreëerd. Je hebt hier verschillende mooie fotospots. Ondanks de regendruppels (dat hebben we lang niet gevoeld!) zoeken we naar de perfecte hoek. Wat vind jij? Hebben we hem gevonden?

Shafer Canyon Overlook

Als je met een 4x4 door Amerika reist, dan kun je de Shafer Trail rijden. Deze onverharde route brengt je dichter bij de canyons en rotsformaties waar je vanaf de uitzichtpunten steeds bovenop kijkt. Bruno kan veel, maar een 4x4 route is iets teveel van het goede en dus maken wij een stop bij de Shafer Canyon Overlook. Zo krijgen we een mooi beeld van het eerste deel van dit off road avontuur.

Uitzicht tegenover het Visitor Center

We sluiten de dag af met het uitzichtpunt tegenover het Visitor Center. In vergelijking met alle andere uitzichten in Canyonlands is deze plek iets minder indrukwekkend, maar alsnog een leuke plek om even te stoppen!

Canyonlands is één van onze favorieten in Utah

Wij snappen eerlijk gezegd niet dat Canyonlands het minst bezochte park is van Utah’s Mighty 5. Het is één van onze favoriete plekken in Utah! De diepte, de kleuren en de hoeveelheid canyons en rotsformaties maakt zonder meer indruk. Het maakt Canyonlands een unieke plek.

Het is ook fijn dat het park - of eigenlijk het Island in the Sky District - lekker overzichtelijk is en je heel veel moois kunt zien zonder veel moeite hoeven doen. Ook weleens leuk!

Tips en info voor een bezoek aan Canyonlands National Park

  • Het Island in the Sky District is vrij compact en gemakkelijk te bezoeken in één dag. Je kunt dan vrijwel alle uitzichtpunten bewonderen en 2 korte wandelingen doen. Vergis je echter niet, het Needles District ligt op 170 kilometer rijden van het Island in the Sky Visitor Center. Beide districten zijn dus minder makkelijk te combineren in één dag.
  • Let goed op als je richting Canyonlands rijdt. De koeien grazen hier los en lopen regelmatig langs of op de weg. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Dat werd ons heel duidelijk toen we een remspoor en een paar meter verder een dode koe met daarnaast allemaal autowrak stukken zagen liggen. Goed uitkijken dus, zeker als je in het donker rijdt!
  • Naast Island in the Sky en The Needles zijn er nog 2 districten in Canyonlands National Park. The Maze is heel remote en enkel met een 4x4 en bijbehorende rij-ervaring te bereiken. Cataract Canyon is een goede plek voor een tof rafting avontuur.

Ontdek het beste van de Verenigde Staten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Cardiac Canyon in Page: een droom voor fotografen

Verenigde Staten

Cable Mountain: van de gebaande paden in Zion National Park

Verenigde Staten

Hike naar Observation Point voor een adembenemend uitzicht op Zion Canyon

Verenigde Staten

De Grand Canyon met eigen ogen bekijken

Verenigde Staten

24 uur bij de Palo Duro Canyon

Verenigde Staten

Hoe Grand Teton National Park ons hart veroverde

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen