De Grand Canyon met eigen ogen bekijken | In 2 dagen langs 10+ fantastische uitzichtpunten

Djura

De Grand Canyon behoort tot Amerika’s beroemdste bezienswaardigheden en dat is niet zomaar. Met een lengte van honderden kilometers en een gemiddelde diepte van 1,6 kilometer is deze kloof een plek die je met eigen ogen gezien wil hebben. In 2 dagen gingen wij langs 10+ uitzichtpunten om dit unieke natuurfenomeen uitgebreid te bekijken en de grootte op ons in te laten werken. We vertellen over onze ervaring bij de Grand Canyon en geven je handige tips en informatie voor jouw bezoek aan Grand Canyon National Park.

Over de Grand Canyon

Eerst wat aardrijkskunde: De Grand Canyon ligt in de Amerikaanse staat Arizona en is één van de grootste kloven ter wereld. Ondanks dat dit vaak gedacht wordt, is de Grand Canyon niet de allerdiepste en ook niet de allergrootste ter wereld. Maar gigantisch is ‘ie zeker. ;-) De Grand Canyon is namelijk meer dan 400 kilometer lang, 15 tot 29 kilometer breed en gemiddeld 1,6 kilometer diep. Even voor het idee: de Grand Canyon is ongeveer net zo groot als de provincie Noord-Brabant.

Het is bizar om je voor te stellen dat deze ongekend grote kloof is ontstaan door één rivier: de Colorado. In miljoenen jaren heeft het water de kloof uitgesleten en dit proces gaat nog steeds door. De Colorado rivier slijt gemiddeld 16 centimeter van de bodem van de kloof uit per 1.000 jaar.

De Grand Canyon is een speciaal stukje natuur en wil je daarom met eigen ogen zien. En dat doen mensen dan ook. Massaal. Het Grand Canyon National Park werd in 2022 door 4,7 miljoen mensen bezocht. Wij wilden natuurlijk niet achterblijven en dus brachten wij een 2-daags bezoek aan de kloof der kloven. Lees snel verder voor onze ervaring!

In 2 dagen langs 10+ uitzichtpunten over de Grand Canyon

Er is van alles te doen bij de Grand Canyon. Van hiken tot helikoptervluchten maken en van uitzichtpunten afstrepen tot ranger programma’s volgen, het kan allemaal. Wij kiezen dit keer voor een tour langs allerlei uitzichtpunten. Hiken hebben we afgelopen week al veel gedaan in Sedona en we denken dat het toch vooral gaat om het uitzicht vanaf de rand de kloof in.

Dag 1: 6 uitzichten aan Desert View Road

Via de oostelijke ingang rijden we het Grand Canyon National Park in. We komen gelijk bij de Desert View Watchtower. Vanaf daar kijken we voor het eerst de Grand Canyon in en we moeten toegeven: het is indrukwekkend. Iedereen kent de Grand Canyon, maar om hier zelf te staan, dat is echt andere koek.

Het is ook een besefmoment voor ons dat we hier toch maar mooi zijn. De voorbereidingen voor deze reis gingen niet zonder slag of stoot, maar we hebben doorgezet en staan nu met onze eigen bus bij de Grand Canyon. We zijn trots en blij. We hebben het geflikt!

Na een tijdje staren naar dit fascinerende stuk natuur, rijden we over de Desert View Road verder naar andere uitzichtpunten. We stoppen bij Navajo Point, Lipan Point, Moran Point en Grandview Point. Soms liggen de uitzichtpunten op nog geen kilometer van elkaar en verschillen ze niet veel van elkaar, maar af en toe moeten we een kilometer of 10 rijden voordat we bij het volgende uitzichtpunt komen. Het geeft je iets van een idee hoe enorm de Grand Canyon is. Je kunt hier een middag rijden en dan alsnog ben je nog lang niet voorbij de kloof. Bizar!

Vanaf sommige uitzichtpunten kun je de Colorado rivier beneden in de kloof zien liggen. Het is onvoorstelbaar om je te bedenken dat deze immense kloof is ontstaan door dat ogenschijnlijk rustige en smalle riviertje daar onderin. Althans, van een afstandje ziet de rivier er niet groot uit. Waarschijnlijk is hij groter en ruiger als je aan de oever staat, maar zover zullen wij niet komen tijdens ons bezoek aan de Grand Canyon.

We eindigen onze middag ‘viewpoint hoppen’ met de korte wandeling naar Shoshone Point. Het is slechts 1,6 kilometer lopen vanaf de parkeerplaats naar dit uitzichtpunt, maar blijkbaar is dat genoeg voor veel mensen om deze plek over te slaan. Het is namelijk heerlijk rustig op het bospad en bij Shoshone Point zelf. We zijn blij dat wij wel die 20 minuutjes hebben genomen om naar Shoshone Point te lopen, want dit is onze favoriet van de dag. Bij Shoshone Point sta je namelijk op een soort peninsula, waardoor je op het uiteinde omringd bent door de Grand Canyon. Echt heel gaaf!

Weet je trouwens waardoor je zo ver kunt kijken bij de Grand Canyon? De luchtvochtigheid in dit woestijnachtige gebied is extreem laag en daardoor is er heel weinig lichtabsorptie. Dit betekent dat je de overkant van de canyon - soms wel meer dan 25 kilometer verderop - bijna altijd kunt zien!

Dag 2: 5 uitzichtpunten aan Hermit Road

De volgende dag hebben we - na wat werk in de ochtend - wel zin om nog een kijkje te gaan nemen bij de Grand Canyon. Dit keer kiezen we voor de uitzichtpunten aan de westelijke kant van het nationaal park, namelijk aan Hermit Road. Het grootste deel van het jaar mag je niet met je eigen voertuig over Hermit Road rijden, maar gaan er shuttlebussen die continu tussen de uitzichtpunten pendelen. Handig!

Wij kiezen voor een stop bij Powell Point, Hopi Point, Mohave Point, The Abyss en Pima Point. We hebben bij deze uitzichtpunten vaker dan gisteren zicht op de Colorado, maar verder lijken de uitzichten wel op elkaar. (moeten we eerlijk bekennen) Toch helpt het bezoeken van deze uitzichtpunten wel bij het besef hoe groot de Grand Canyon is. We zijn nu hemelsbreed 30 kilometer verwijderd van Desert View en hebben alsnog maar een heel klein stukje van de Grand Canyon gezien.

Andere activiteiten en bezienswaardigheden bij de Grand Canyon

Als je nog meer wil zien van de Grand Canyon, dan heb je verschillende opties. Er zijn sowieso nog meer uitzichtpunten te bezoeken, zoals Mather Point, Yavapai Point en Hermits Rest. Om de grootte van de Grand Canyon op zijn best te zien, ga je voor een helikoptervlucht over de kloof. Er hangt wel een flink prijskaartje aan deze pleziervluchten, maar het schijnt fantastisch te zijn. Wij hielden ons geld liever nog even in onze zak. ;-)

Natuurlijk kun je ook allerlei wandelingen maken bij en in de Grand Canyon, van kort tot heel lang. Zo heb je de South Rim Trail tussen Hermits Rest en de South Kaibab Trailhead. Dit wandelpad loopt de hele tijd langs de rand van de Grand Canyon en verbindt de uitzichtpunten aan Hermit Road met die bij Grand Canyon Village. Het is een lang wandelpad, maar je kunt zelf kiezen hoe lang en welk deel je wil lopen. De shuttlebus rijdt namelijk tussen veel uitzichtpunten aan de South Rim Trail, dus je kunt altijd weer opstappen als je uitgewandeld bent.

Wil je liever de Grand Canyon in lopen, dan kun je kiezen uit de South Kaibab Trail of de Bright Angel Trail. Vooral de South Kaibab Trail die naar Ooh Aah Point en Skeleton Point gaat is een populaire keuze. Houd er wel rekening mee dat je op tijd omdraait en de hele weg die je eerst naar beneden hebt afgelegd, ook weer naar boven moet lopen. Dat valt nog weleens vies tegen, zeker in de zinderende zomerhitte bij de Grand Canyon. Vergis je dus niet, neem genoeg water mee en neem niet teveel hooi op je vork als je de Grand Canyon in gaat hiken. Je moet er ook weer uit zien te komen!

De Grand Canyon bezoeken: alles wat je moet weten

Wat kost een bezoek aan de Grand Canyon?

De entree voor het Grand Canyon National Park bedraagt $35 dollar per voertuig. Voor dit bedrag krijg je een week toegang. Je kunt in die week dus meerdere keren in- en uitrijden en hoeft niet iedere keer opnieuw entree te betalen.

Met de America The Beautiful Annual Pass kun je flink besparen op entreetickets voor nationale parken. Deze pas kost namelijk $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van de Verenigde Staten. Als je meer dan 3 nationale parken gaat bezoeken tijdens je Amerika reis, dan heb je deze jaarpas er al uit. Kan veel schelen!

De North Rim of de South Rim bezoeken?

De South Rim is het meest bezochte deel van de Grand Canyon. Dat is niet alleen omdat je hier veel faciliteiten vindt, maar ook omdat de North Rim een groot deel van het jaar gesloten is. De noordelijke rand ligt namelijk hoger dan de zuidkant en daardoor ligt hier langer sneeuw en ijs dan aan de zuidkant. Meestal is de North Rim dicht van december t/m half mei. Check de website voor de actuele situatie bij de North Rim.

Wij konden de North Rim niet bezoeken (want wij waren in maart bij de Grand Canyon) en kunnen niet meepraten over wat het mooiste of leukste is. Wel lezen we dat de uitzichten vanaf de South Rim meer gewaardeerd worden, maar dat de North Rim veel rustiger is. Ik denk dat je niet verkeerd kunt kiezen. Je kunt natuurlijk ook beide kanten van de Grand Canyon bezoeken, maar realiseer je wel dat je zo’n 4 uur onderweg bent van de ene naar de andere kant.

Hoe werkt het met de shuttlebussen in Grand Canyon National Park?

Op verschillende routes rijden shuttlebussen in het park, zodat bezoekers zich makkelijk kunnen verplaatsen en er niet teveel drukte op wegen en parkeerplaatsen ontstaat. Er zijn diverse lijnen met ieder hun eigen kleur. De rode lijn gaat naar Hermits Rest, de blauwe lijn pendelt tussen Bright Angel Trailhead en het Grand Canyon Visitor Center en de oranje lijn brengt je naar Yavapai Point aan de ene kant of South Kaibab Trailhead en Yaki Point aan de andere kant.

De shuttlebussen zijn gratis te gebruiken en rijden over het algemeen de hele dag, tot ongeveer een uur na zonsondergang. Bekijk de haltes, tijden en meer op de website.

Welke faciliteiten zijn er in het Grand Canyon National Park?

Je kunt beter vragen welke niet! Het nationaal park is erg groot en van alle gemakken voorzien. Er is zelfs een dorp in het park: Grand Canyon Village. Je vindt hier een ziekenhuis en een school, maar dat is als toerist niet zo interessant. Belangrijker is het om te weten dat je in het Grand Canyon Nationaal Park restaurants, winkels, pinautomaten, campings en andere accommodaties vindt. Eigenlijk alles wat je nodig hebt! Het is uiteraard allemaal wel wat prijziger dan normaal, dus kom met een volle tank en koelkast om wat dollars te besparen.

Hoe vermijd je de ergste drukte in het Grand Canyon National Park?

Je zult nooit alleen zijn bij de Grand Canyon, maar gelukkig is het park erg groot en verspreiden bezoekers zich makkelijk. De drukste periode is in de lente en zomer. Vooral vakantieperiodes en weekenden zijn populair, dus probeer deze zoveel mogelijk te vermijden. Wij waren begin maart, op doordeweekse dagen, bij de Grand Canyon en dat beviel heel goed. We hebben geen last gehad van overvolle shuttlebussen of parkeerterreinen en stonden op wildkampeerplekken vlakbij het park zelfs helemaal alleen.

Hoe is het weer bij de Grand Canyon?

De Grand Canyon ligt in een woestijnachtig gebied, maar vergis je niet. Beide ‘rims’ liggen vrij hoog, minstens zo’n 1.600 meter boven zeeniveau. Dat betekent dat het fris kan zijn, ook in het voorjaar als het op andere plekken in Arizona al aangenaam of zelfs warm is. Tijdens ons bezoek stond er veel wind en daardoor lag de gevoelstemperatuur een stuk lager dan gedacht. Er lag op sommige trails de canyon in - waar weinig zon komt - zelfs nog wat ijs op het pad toen wij er waren. Dat zegt genoeg, denk ik!

Aan de andere kant is het in de zomer juist bloedheet bij de Grand Canyon. Arizona heeft een zonnig, droog en heet klimaat en in de zomermaanden rijst de temperatuur de pan uit. Houd hier vooral rekening mee als je gaat hiken in de Grand Canyon. Je zakt dan steeds verder af en hoe dieper je de kloof in gaat, hoe warmer het wordt. Schaduw heb je vaak niet op de trails (want er is geen begroeiing) en dus kan hiken in de zomer een ware uitputtingsslag zijn. Het is niet voor niets dat alle brochures van het nationaal park waarschuwen om niet te ver de kloof in te hiken tijdens de zomer.

Hoeveel dagen heb je nodig bij de Grand Canyon?

In één dag kun je al een hele goede indruk krijgen van de Grand Canyon. Je kunt dan meerdere uitzichtpunten bezoeken en bijvoorbeeld een korte hike doen. Het is wel leuker als je je activiteiten bij de Grand Canyon kunt uitsmeren over 2 dagen. Als je de hele dag dezelfde kloof in kijkt, dan zie je het op een gegeven moment niet meer en dat is zonde.

Wij hadden de 11 uitzichtpunten makkelijk in een dag kunnen bezoeken, maar kozen er bewust voor om het over 2 dagen te spreiden. Daardoor geniet je er meer van!

Waar vind je actuele informatie over trails, wegen en meer?

Komt je bezoek aan de Grand Canyon in zicht, houd dan de alerts pagina van de officiële website in de gaten. Hier vind je onder andere de weersverwachting en -waarschuwingen, afgesloten wegen of trails, de hoeveelheid ijs of sneeuw op wandelpaden en andere actuele informatie. Belangrijk om even te checken voor je bezoek!

Waarom je de Grand Canyon gezien wil hebben

Eerlijk is eerlijk: de Grand Canyon is niet de mooiste plek die we ooit zagen. Het is zelfs niet de mooiste bezienswaardigheid in de VS tot nu toe voor ons, maar toch vinden we het een must-see. De Grand Canyon is groots in diverse opzichten en dat maakt indruk. Wij zijn heel blij dat we met onze eigen ogen hebben kunnen zien hoe bijzonder de Grand Canyon is!

Meer over onze reis door Amerika

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Cardiac Canyon in Page: een droom voor fotografen

Verenigde Staten

Yosemite National Park bezoeken: dit wil je zien en moet je weten

Verenigde Staten

Indrukwekkende uitzichten in Canyonlands National Park

Verenigde Staten

Dit is natuurpracht ten top: The Wave

Verenigde Staten

Cable Mountain: van de gebaande paden in Zion National Park

Verenigde Staten

Hike naar Observation Point voor een adembenemend uitzicht op Zion Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen