Chesler Park Loop: een lange hike in The Needles District van Canyonlands National Park | Is deze trail 17 kilometer hiken waard?

Djura

Canyonlands National Park behoort tot Utah’s Mighty 5 en stond daarmee op ons lijstje voor onze roadtrip door Utah. Dit grote natuurpark bestaat uit meerdere districten, waarvan The Needles er één is. The Needles ligt op een behoorlijke afstand van de rest van het park, waardoor het er een stuk rustiger is. Wij liepen de Chesler Park Loop in combinatie met de Joint Trail in het Needles District van het park en delen onze ervaring met deze lange hike, zodat jij kunt bepalen of je het de 17 kilometer hiken waard vindt.

The Needles District in Canyonlands National Park

Canyonlands National Park ligt in de buurt van de stad Moab in de staat Utah. Het nationaal park is één van Utah’s Mighty 5, maar wel de minst bezochte van de vijf. En dat terwijl Canyonlands het grootste nationaal park in Utah is!

Met Utah’s Mighty 5 worden de 5 bekende nationale parken in Utah bedoeld. Naast Canyonlands behoren Zion, Bryce, Arches en Capitol Reef tot Utah’s Mighty 5.

Het park is zo groot dat het is opgedeeld in 4 districten. Island in the Sky is het hoofddeel van het park en de plek vanwaar je de grote canyons en kloven in kijkt. The Needles is een lager gelegen en geïsoleerd gebied in het park. Je kunt hier niet komen via de hoofdingang, maar moet vanaf Moab nog 120 kilometer richting het zuidwesten rijden. Vanaf het Island in the Sky Visitor Center is het zelfs 170 kilometer rijden naar de ingang van het Needles District. De twee gebieden zijn daardoor niet makkelijk te combineren in één dag en dat zorgt ervoor dat The Needles over het algemeen rustiger is dan Island in the Sky. Dat sprak ons wel aan. Wij kozen de Chesler Park Loop, omdat deze bekend staat als één van de mooiste hikes in dit deel van Canyonlands National Park.

Typerend voor The Needles zijn de smalle rotsformaties die in grote getalen naast elkaar staan. Een soort naalden van rotsen, daar zal de naam van dit district vandaan komen, gok ik. ;-)

Hiken in The Needles

Je gaat naar The Needles om te hiken, want in dit deel van het nationaal park is er weinig direct langs de weg te zien. Je zult je moeten inspannen om het natuurschoon van The Needles te kunnen bewonderen. ;-)

Er zijn twee populaire hikes in The Needles, namelijk de Chesler Park Loop in combinatie met de Joint Trail en de hike naar Druid Arch. Beide hikes zijn vrij lang en ze beginnen op hetzelfde punt, maar lopen na een tijdje uit elkaar. Omdat we een paar dagen later naar Arches National Park gaan en daar al genoeg bogen van rotsen gaan zien, kiezen wij voor de Chesler Park Loop.

Over de Chesler Park Loop in The Needles

  • Start- en eindpunt: Elephant Hill Trailhead
  • Route: Elephant Hill Trailhead > Chesler Park Viewpoint > Chesler Park Loop met o.a. Joint Trail > Chesler Park Viewpoint > Elephant Hill Trailhead
  • Afstand: 17 kilometer
  • Hoogtemeters: 650 meter
  • Moeilijkheidsgraad: intensief door de lengte en hoogtemeters
  • Benodigde tijd: 5,5 tot 7 uur (inclusief pauzes onderweg)

De Chesler Park Loop is met 17 kilometer een lange en vermoeiende hike. Hij kent namelijk ook nog best wat hoogteverschil. Als je liever een kortere hike maakt, dan kun je ervoor kiezen om vanaf de trailhead enkel naar het Chesler Park Viewpoint te lopen (ongeveer 5 kilometer) en vanaf daar dezelfde weg terug te nemen. Dan heb je het wel alsnog over 10 kilometer en ongeveer 3 uur hike-tijd.

Onze ervaring met de Chesler Park Loop

Een intensieve start

Als we The Needles inrijden, dan zien we gelijk de smalle rotsformaties met hun typische bruine en witte kleuren. Zeker met de blauwe lucht erachter ziet dat er mooi uit. Rond een uur of 10 beginnen we aan de hike en we mogen direct aan de bak. De hike start met een klim, maar gelukkig blijft het niet de hele tijd zo. Het is na deze eerste klim relatief vlak, maar stiekem ga je vaak een beetje op en af en tikken de hoogtemeters toch aan.

Het pad is veelal rotsachtig en regelmatig moeten we een grote stap omhoog of naar beneden zetten. Het is best intensief, zeker als je daar de sterke zon en de warmte bij optelt. Toch proberen we de pas erin te houden, want we hebben nog heel wat kilometers voor de boeg. Het laatste stuk tot Chesler Park Viewpoint is opnieuw een flinke klim, maar daarna worden we wel beloond met een uitzicht over The Needles.

Chesler Park Viewpoint

Vanaf het Chesler Park Viewpoint heb je zonder twijfel mooi uitzicht op de rotsformaties die dit gebied kenmerken. Ook de kleuren in de rotsen zijn tof en de besneeuwde bergtoppen in de verte (als we achterom kijken) zijn een leuk extraatje. Toch krijgen we niet het wauw-gevoel bij dit uitzichtpunt. Het grijpt ons niet helemaal. We vinden het leuk en mooi, maar zijn niet heel erg onder de indruk. Nou hoeft dat ook niet altijd. We hebben het wel goed naar onze zin samen, dat is het belangrijkste.

Even twijfelen we of we de Chesler Park Loop zullen doen. Het rondje door het gebied waar we nu al van bovenaf op kijken is 7 kilometer (best lang) en we verwachten dat het landschap niet heel erg anders wordt dan nu. Maar het is wel lekker rustig op het wandelpad en we hebben vandaag toch niets anders gepland. We gaan het maar gewoon doen!

Dichterbij The Needles

We volgen het advies van andere bloggers en besluiten om de Chesler Park Loop tegen de klok in te lopen. De eerste kilometers betekent dit dat we tussen The Needles lopen in plaats van erop kijken. Leuk, maar ook best lang veel van hetzelfde.

Na een tijdje komen we bij een zanderige 4x4 weg en als we die even volgen, worden we verrast met picknickbankjes en een toilet. Even rusten op een bankje komt niks te vroeg, want we beginnen de warmte en vermoeidheid nu wel te voelen. Gelukkig is het iets bewolkt geworden. Als we deze hike in de volle zon hadden moeten doen, dan was het een tandje taaier geweest.

De Joint Trail

Vanaf deze picknickplaats begint de Joint Trail, het - volgens anderen - mooiste deel van de Chesler Park Loop. De Joint Trail begint met wat geklauter door smalle doorgangen en brengt ons dan in een lange slot canyon. Op sommige stukjes is de slot canyon heel smal en zien we boven ons slechts een dun spleetje daglicht. Een bijzonder en leuk gedeelte van deze hike! Het is sowieso een welkome afwisseling na zo’n 8 kilometer in een minder gevarieerd landschap.

Ons favoriete deel van de Chesler Park Loop

Als we uit de slot canyon zijn geklommen, komen we uit in een open landschap met veel grassen en struiken. We hebben vrijwel continu zicht op The Needles en dat is samen met het graslandschap erg mooi. Het is ook lekker vlak en ontspannen wandelen nu. Even geen grote rotsblokken waar je overheen moet of losse steentjes die kunnen glijden onder je voeten. We kunnen gewoon lopen en genieten. Het is ons favoriete deel van de Chesler Park Loop.

Terug naar Elephant Hill Trailhead

Rond een uur of 3 komen we opnieuw bij het Chesler Park Viewpoint. We houden hier nog een keer pauze, want de terugweg naar Bruno is nog best lang. Vooral als je al 12 kilometer in de benen hebt zitten.

Ook al mogen we vanaf het Chesler Park Viewpoint vrij veel afdalen, flierefluiten is er niet bij. Het afdalen is soms vrij technisch met schuine, vlakke rotsblokken en hoge afstappen. Tussendoor worden onze kuiten nog één keer aan het werk gezet met een klim. Na een dik uur vanaf het Chesler Park Viewpoint zit het erop. In totaal zijn we 6 uur en een kwartier weg geweest. Een mooie, sportieve prestatie!

Chesler Park Loop de moeite waard?

Zouden we opnieuw kiezen voor de Chesler Park Loop? Vonden we het de moeite waard? Tja, dat is een goede vraag eigenlijk. We hebben een leuke dag gehad in een mooi landschap. Het is wel een pittige hike waarmee je de hele dag zoet bent. We hebben zat andere hikes gemaakt waarbij we de inspanning vs. beloning ratio beter vonden, omdat het ofwel minder vermoeiend was of de natuur indrukwekkender was. Of allebei!

Als je de tijd hebt in The Needles en je houdt wel van een flink stuk wandelen, dan is de Chesler Park Loop een goede keuze. Als je een indruk wil krijgen van The Needles, maar niet al je kruim wil verspelen, dan kun je wellicht beter alleen naar het Chesler Park Viewpoint lopen en vanaf daar terug gaan. Dan heb je een mooie halve dag hike te pakken en zie je zeker al veel van het landschap dat The Needles typeert. Je mist dan alleen de slot canyon op de Joint Trail en het laatste deel van de Chesler Park Loop dat ons favoriete deel was. Je kunt niet alles hebben! ;-)

Ga zeker naar het Island in the Sky District van Canyonlands

Wat we sowieso aanraden is om ook naar het hoofddeel van Canyonlands National Park te gaan. In het Island in the Sky District vind je fantastische uitzichtpunten waarvoor je bijna geen inspanning hoeft te leveren. Als we het dan over inspanning vs. beloning hebben, dan zit je hier heel goed!

Ontdek het beste van de Verenigde Staten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Hoe Grand Teton National Park ons hart veroverde

Verenigde Staten

Yosemite National Park bezoeken: dit wil je zien en moet je weten

Verenigde Staten

Het beste van Bryce Canyon National Park in één hike

Verenigde Staten

Dit is natuurpracht ten top: The Wave

Verenigde Staten

Cable Mountain: van de gebaande paden in Zion National Park

Verenigde Staten

Hike naar Observation Point voor een adembenemend uitzicht op Zion Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen