Chichén Itzá: het wereldwonder in Mexico | Handige tips en onze ervaring
Chichén Itzá is één van de best bewaarde steden uit de intrigerende Mayacultuur. De eeuwenoude tempelruïnes zijn ook nog eens uitgeroepen tot één van de 7 moderne wereldwonderen. Wij hoefden niet lang te twijfelen, daar gaan we absoluut heen! In dit blog lees je alles over onze ervaring bij Chichén Itzá, wat voor ons miste én je vindt alle informatie om je eigen bezoek aan dit wereldwonder in Mexico te plannen.
- Chichén Itzá: één van de 7 moderne wereldwonderen
- Onze ervaring bij Chichén Itzá
- Is Chichén Itzá een bezoek waard?
- Meest gestelde vragen over een bezoek aan Chichén Itzá
- Ons vierde wereldwonder
Chichén Itzá: één van de 7 moderne wereldwonderen
De eeuwenoude ruïnes van Chichén Itzá behoren tot de 7 moderne wereldwonderen. Rond de 10e eeuw was het één van de belangrijkste steden van de Maya’s. Doordat de stad zo goed bewaard is gebleven, kun je nu - heel veel eeuwen later - een idee krijgen van het leven van de Maya’s van toen. En dat het een interessant volk is, dat is één ding dat zeker is!
De Maya’s waren hun tijd ver vooruit. Hun imposante bouwwerken vallen op door de akoestiek en symmetrie, ze hadden een geavanceerde kalender, plus veel kennis van astronomie en een goed ontwikkeld schrift. Als je je bedenkt dat de Mayacultuur zijn hoogtepunt beleefde van 250 tot 900 en dat ze toen al dit soort dingen wisten en konden, dan kun je niet anders dan onder de indruk zijn.
Onze ervaring bij Chichén Itzá
Die plek op de lijst van wereldwonderen is wat dat betreft dus zeker terecht. Toch zijn wij na ons bezoek aan Chichén Itzá niet omver geblazen, terwijl we dat bij andere wereldwonderen die we gezien hebben - zoals Machu Picchu of de Chinese Muur - wel hadden. Hoe dat komt? Laten we het hebben over onze ochtend bij Chichén Itzá!
De wekker staat vroeg. Heel vroeg. We willen namelijk rond openingstijd bij het tempelcomplex zijn, zodat we de ergste drukte voor zijn. In 45 minuten scooteren we naar de ingang en daar treffen we inderdaad een nog niet al te volle parkeerplaats. De locals zijn druk in de weer om hun marktkraampjes op te bouwen. Een teken dat de grote meute er nog niet is. Mooi!
Na het kopen van het ticket lopen we de archeologische zone in en bijna direct vangen we een glimp op van El Castillo, ofwel de Piramide van Kukulcan. We lopen gelijk naar deze 25 meter hoge blikvanger wat het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Chichén Itzá moet zijn. De perfecte symmetrie van El Castillo valt op, maar er is meer interessants aan dit bouwwerk. Iets wat je niet direct ziet. De tempel heeft precies 365 treden (91 per trap plus het platform op de top), net zoveel dagen als er in een jaar zitten. Dat is natuurlijk geen toeval.
Er is nog iets boeiends aan deze tempel. Twee keer per jaar vallen de schaduwen precies zo over het bouwwerk dat je er kruipende slangen in kunt zien. Naar verluidt is dat een verwijzing naar de Maya god Kukulcan, waarvan de naam gevederde slang betekent.
In principe is er dus genoeg om je hart aan te verliezen bij dit bouwwerk, maar toch gebeurt dat bij ons niet. Hij pakt ons niet. We voelen hem niet echt. We hebben niet die kriebel in onze buik zoals we die voelden bij het eerste moment dat we over Machu Picchu of de Chinese Muur keken. Het is lastig te zeggen waar dat aan ligt. Misschien doordat de omgeving waar de bouwwerken staan niet heel bijzonder is? Het complex ligt op een groot grasveld, vlakbij een doorgaande weg. Je hoeft niet veel moeite te doen om er te komen, iets wat bijvoorbeeld bij het afgelegen Machu Picchu absoluut bijdraagt aan de magie van de plek.
Na El Castillo vanuit alle kanten bestudeerd en gefotografeerd te hebben, lopen we verder. Want Chichén Itzá is meer dan alleen El Castillo! We lopen onder andere langs de immense Patio van duizend kolommen, nemen een kijkje bij Cenota Sagrado waar vroeger naar verluid mensen werden geofferd en zien de enorme muren die het voormalige speelveldGran Juego de Pelota omringen.
Terwijl we op ons gemak (het is vroeg in de ochtend al heet!) langs alle bouwwerken wandelen, blijven we tegen onszelf zeggen hoe bijzonder het is dat de Maya’s in die tijd al dit soort gebouwen konden realiseren. Dat is zonder twijfel enorm indrukwekkend. Toch blijft ons gevoel hetzelfde als na de eerste aanblik van de Piramide van Kukulcan. We voelen hem niet helemaal. We worden niet omver geblazen. In de avond gloeien we niet na van al het moois we die dag ontdekt hebben. Raar, maar waar.
Het is lastig om de vinger te leggen op de oorzaak hiervan. Alle toeristische onzin tussen de bouwwerken in draagt in ieder geval niet bij aan dat gehoopte ‘wauw-effect’. Zij aan zij bouwen locals kraampjes op waarin ze allemaal dezelfde toeristenprullen verkopen. In totaal vormen ze een keten van honderden meters, misschien zelfs wel een kilometer, aan onzinnige spullen. Daar zijn wij nooit zo’n fan van, zeker niet als dit volop binnen de muren van het complex zelf gebeurt. ;-)
Is Chichén Itzá een bezoek waard?
Ons advies? Zeker gaan als je in de buurt bent! Het is niet voor niets een wereldwonder. De geschiedenis achter deze bouwwerken is intrigerend en alleen al daardoor is het een plek die je gezien wil hebben. De bouwwerken an sich zijn niet de mooiste die we ooit zagen (wij zijn bijvoorbeeld meer fan van de Tempels van Angkor, terwijl dat geen wereldwonder is), maar het is een goede plek om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de Maya’s.
Daarbij geldt natuurlijk: Dat wij het niet voelden op dat moment, betekent niet dat jij het niet zult voelen. Het kan zomaar zijn dat jouw mond wel open valt zodra je oog in oog staat met de wereldberoemde Piramide van Kukulcan. Wie weet!
Meest gestelde vragen over een bezoek aan Chichén Itzá
Een wereldwonder trekt veel bekijks en dus is het slim om je bezoek aan Chichén Itzá een beetje voor te bereiden. Om je te helpen, beantwoorden wij de meest gestelde vragen over een bezoek aan Chichén Itzá.
Hoe kom je bij Chichén Itzá?
Valladolid is de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan Chichén Itzá. Je bent dan namelijk in ongeveer 45 minuten rijden bij de ingang van het de voormalige Mayastad, terwijl je vanuit Tulum of Mérida een stuk langer onderweg bent.
Je kunt met een gehuurde scooter of auto naar Chichén Itzá rijden of je pakt een colectivo (soort gedeeld taxibusje) naar de Maya ruïnes. De eerste colectivo vertrekt om 7 uur ‘s ochtends.
Wij zouden het niet per se aanraden om met een tour mee te gaan naar Chichén Itzá. Dan ben je er op het drukste moment van de dag en je bent minder flexibel in hoe lang je wil blijven. Voor een gids hoef je ook niet te kiezen voor een tour, want die kun je eventueel bij de ingang inhuren.
Hoe ontwijk je de grootste drukte bij Chichén Itzá?
Simpel: Ben er met openingstijd. Chichén Itzá is de meest bezochte bezienswaardigheid in heel Mexico en trekt dagelijks duizenden bezoekers. De meeste komen vanuit Cancún, Playa del Carmen of Tulum en arriveren rond een uur of 10. Als jij om 8 uur voor de deur staat, dan valt het allemaal erg mee. De ruïnes voor jezelf hebben, dat zit er niet in, maar om 8 uur is het echt nog niet zo druk. En niet zo bloedheet, een fijne bijkomstigheid. ;-)
Wat kost een bezoek aan Chichén Itzá?
In 2022 kost een entreeticket voor volwassenen 571 pesos, ofwel zo’n €28. Best behoorlijk, maar je komt niet elke dag bij een wereldwonder, toch? Je kunt het entreegeld contant of met een creditcard betalen.
Daarnaast betaal je 80 pesos (€4) aan parkeergeld en je kunt ervoor kiezen om je door een gids rond te laten leiden. Voor een rondleiding met gids in het Spaans ben je 900 pesos kwijt. Is je Spaans niet denderend, dan kun je je voor 1.200 pesos in het Engels of zelfs Nederlands laten vertellen over de Maya’s en Chichén Itzá.
Hoeveel tijd heb je nodig bij Chichén Itzá?
Als je op je gemak rondkijkt en alle plekken wil zien, dan ben je 2 tot 3 uur bezig in Chichén Itzá. Je kunt een bezoek dus prima combineren met andere bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Cenote Ik-Kil of Valladolid.
Wat neem je mee naar Chichén Itzá?
Zorg in ieder geval dat je zonnebrandcrème, water en snacks bij je hebt. In Chichén Itzá worden wel wat etenswaren en drankjes verkocht, maar het aanbod is mwah en de prijzen torenhoog. Cash geld is niet per se nodig, omdat je met je creditcard kunt betalen bij de ingang. Vergeet natuurlijk je camera niet!
Ons vierde wereldwonder
Chichén Itzá is het vierde wereldwonder dat we mogen afstrepen. Alhoewel we misschien een tikkeltje kritischer zijn dan bij het eerste wereldwonder dat we zagen (de Chinese Muur), zijn we blij dat we ook deze plek weer hebben mogen aanschouwen. We gaan de komende tijd vast en zeker nog meer van de Maya’s zien tijdens onze reis door Midden-Amerika!