Tulum in Mexico: een tropisch paradijs of één grote, opgeblazen bubbel?

Djura

Als je een vakantie naar Mexico plant, dan kom je de plaats Tulum tientallen keren tegen. Op Instragram, in reisblogs en in reisgidsen wordt Tulum neergezet als een tropisch paradijs met waanzinnige stranden, hippe strandtenten, mooie bezienswaardigheden en een bruisende sfeer. Maar klopt dat beeld wel? Of gaat Tulum langzaamaan ten onder aan zijn eigen succes? Ontdek waarom wij Tulum 10 keer niks vonden en het aan niemand zouden aanraden.

Het is misschien een wat impopulaire mening, maar het mag een keer gezegd worden. Tulum kun je overslaan tijdens je reis door Yucatán. Echt, je mist er niks aan. Je houdt een hoop geld in je zak en je kunt tijd doorbrengen op veel leukere plaatsen in de regio. Deze afwijkende mening moeten we natuurlijk onderbouwen. Lees mee en ontdek waarom je Tulum links kunt laten liggen tijdens je reis door Mexico.

Tulum Pueblo: een stoffige, drukke straat zonder sfeer

Tulum bestaat uit twee delen: Tulum Pueblo en Tulum Beach. Tulum Beach is zo’n beetje het Ibiza van Midden-Amerika geworden en daar is het zien en gezien worden. Voor veel reizigers zijn de accommodaties bij het strand onbetaalbaar en dus verblijven veel mensen in Tulum Pueblo. Het nadeel is wel dat je in Tulum Pueblo nog zo’n 6 kilometer van het strand verwijderd zit, waardoor je daar vrij weinig voelt van de beach vibes waar het dorp bekend om staat.

Na al die lyrische blogs over Tulum die ik heb gelezen, verwacht ik ook in Tulum Pueblo sfeer en gezelligheid. Een sfeer zoals we die ervaren hebben in Luang Prabang in Laos, Hoi An in Vietnam of Gili Air in Indonesië. In plaats daarvan treffen we een stoffig stadje dat aan een drukke, doorgaande weg ligt. De lawaaierige vrachtwagens rijden continu door de ‘hoofdstraat’ en het is een stoffige bende met veel zwerfafval. Overal wordt gebouwd en zwaar bouwverkeer rijdt af en aan. Hmm, niet het paradijselijke beeld wat van Tulum geschetst wordt…

Maar misschien hebben ze hele leuke, sfeervolle horeca en wordt dit minpuntje daarmee ruimschoots goed gemaakt? Die hebben wij ook niet echt kunnen vinden. Er zijn tal van hippe koffietentjes, restaurants en cafés, maar sfeervol en kwalitatief goed? Nou, nee. De prijzen zijn te hoog voor wat je krijgt en wij hebben geen plek gevonden waar het nou écht gezellig zitten is. Alles is gericht op geld verdienen, waardoor Tulum zijn authenticiteit verloren is. Jammer!

Om ons verhaal iets te nuanceren: Er zijn een paar plekken in Tulum die we nog wel wat sfeer vonden hebben. Zo heb je bij Palma Central allerlei foodtrucks met betaalbaar eten en een goede service op het terras. Bij El Abasto haal je goed belegde broodjes en zit je in een zaakje wat nog wel authentiek voelt. Helaas hebben wij geen andere écht leuke plekken gevonden die een reeële prijs/kwaliteitverhouding bieden.

Ook bij onze accommodatie merken we dat de prijs/kwaliteitverhouding ver te zoeken is. Je merkt aan alles dat de toeristen toch wel komen, dus ze hoeven niet echt hun best te doen. Onze kamer is prima, maar de service belabberd. Er wordt in een week tijd niet één keer schoongemaakt, nieuwe handdoeken aangeboden, de prullenbak geleegd of zelfs voor een nieuwe voorraad toiletpapier gezorgd. Dat hebben wij op alle andere plaatsen waar we tot nu toe verbleven in Mexico veel beter gezien. En dat terwijl we daar soms maar de helft per nacht betaalden!

Hoe zit het met de veiligheid in Tulum?

Doordat Tulum de laatste jaren zoveel toeristen trekt, is de stad interessanter geworden voor drugskartels. Hier valt immers goede zaken te doen. Dat gaat helaas gepaard met toenemend drugsgeweld. Moorden en gewelddadige incidenten zijn absoluut geen uitzondering in Tulum. Alhoewel dit vaak niet gericht is tegen toeristen, kunnen toeristen wel degelijk slachtoffer worden van zo’n schietpartij. In de afgelopen jaren zijn er verdrietig genoeg meerdere vakantiegangers overleden en ernstig gewond geraakt, omdat ze op de verkeerde plek op het verkeerde moment waren. (bron: courier-journal.com)

Om de veiligheid in Tulum toch zoveel mogelijk te waarborgen en toeristen te beschermen, patrouilleert de politie en het leger zwaar bewapend door de stad. Aan de ene kant een fijn idee, aan de andere kant weet je dat dit niet voor niets is. Echt gezelliger wordt een stad in ieder geval niet met continu patrouillerende navy’s met grote geweren, klaar om in actie te komen.

Gelukkig hebben wij zelf niets vervelends meegemaakt in Tulum, maar we hebben het ook zeker niet opgezocht. Wij zijn niet op stap gegaan (ook veel te duur) en probeerden in de avond redelijk op tijd terug bij onze accommodatie te zijn.

Tulum Beach: niks bijzonders

Toch wilden we het nog niet opgeven. Misschien zijn de stranden echt zo paradijselijk als geschetst wordt en is de sfeer bij Tulum Beach heel anders? We huren een fiets en rijden vroeg in de ochtend naar de Tulum Ruïnes. Deze Maya bouwwerken zijn de top highlight in Tulum en kunnen we natuurlijk niet overslaan.

Alhoewel we er best op tijd zijn (rond 9:15 uur), staat er al een lange rij bij de kaartverkoop en is het druk met grote tourgroepen bij het naar binnen gaan. De ruïnes zelf zijn mooi om te zien, vooral vanwege de ligging aan zee en tussen de palmbomen. Dat geeft de plek zeker iets extra’s. Aan de andere kant staat het helemaal zwart van de mensen en moet overal uitgebreid geposeerd worden voor tientallen foto’s. Beetje vermoeiend. ;-) Als je in Tulum bent is het leuk om hier even heen te gaan, maar ik zou er ook niet wakker liggen als ik het niet gezien had.

Daarna fietsen we over de weg die langs het strand loopt. De weg is compleet volgezet met beach clubs en fancy restaurants, waardoor je het strand bijna nergens kunt zien. Wil je dat wel? Dan mag je over de brug komen. Strandtenten vragen zo’n 40 tot 100 dollar entree per persoon. Exorbitante bedragen, zeker voor Mexicaanse begrippen.

Daar gaan wij in ieder geval niet aan meedoen. Wij zoeken naar een plek waar we toch het beroemde strand kunnen zien waar het allemaal om te doen is. Het lukt om een plekje te vinden waar de weg direct aan het strand ligt en we gratis een kijkje kunnen nemen. Het strand is mooi, maar niet per se heel veel beter dan op andere plaatsen in Mexico. Kijk zelf maar op de foto’s. Wij vonden de stranden bij Isla Holbox bijvoorbeeld aantrekkelijker.

We kunnen niet anders dan concluderen dat ook Tulum Beach niet veel bijzonders te bieden heeft. We druipen af en fietsen door het drukke verkeer terug naar onze accommodatie.

Als je toch in Tulum bent, organiseer dan je eigen snorkeltour en ga naar Akumal en Cenote Dos Ojos. Dat zijn zeker aanraders!

Tulum is te duur voor wat het is

Wij denken dat Tulum ten onder gaat aan het eigen succes. Ik kan me goed voorstellen dat het hier 10 of misschien zelfs 5 jaar geleden nog goed toeven was. Toen de toeristengekte nog niet zijn intrede had gedaan. Toen je nog lekker kon chillen aan de stranden en kon genieten van lekker eten en een goede sfeer.

Jammer genoeg zijn door die populariteit prijzen gestegen tot ongekende hoogte, is de veiligheid afgenomen en de stad zodanig druk geworden dat het niet leuk meer is. Er moet continu bijgebouwd worden om al die toeristen te kunnen onderbrengen en daardoor is het lawaaierig, stoffig en vies. Prijs-kwaliteitverhouding is een woord dat ze in Tulum uit hun woordenboek hebben geschrapt.

Als tegenover al deze nadelen nou een bizar mooie omgeving of onwijs goede sfeer stond, dan kun je er nog over nadenken of je het het geld waard vindt. Maar Tulum biedt gewoon niks bijzonders.

De Tulum bubbel staat op knappen

De Tulum bubbel kan het niet lang meer volhouden. Er komen steeds meer reizigers die deze plek gaan mijden om bovenstaande redenen. Voor het eerst sinds jaren daalt de vraag naar accommodaties en zoeken vakantiegangers naar alternatieven die leuker en betaalbaarder zijn.

In de reacties op dit artikel van The Cancun Sun zie je dat steeds meer mensen onze mening delen. Waarschijnlijk komen er meer en meer blogs over Tulum in deze strekking en knapt de bubbel. En misschien is dat maar goed ook, want alleen dan kan de Mexicaanse badplaats hopelijk herstellen en zich daarna opnieuw uitvinden en ontpoppen tot een fijne, leuke, schone, veilige en betaalbare vakantiebestemming. Wie weet!

Maak je trouwens geen zorgen over ons hoor! Ook al was Tulum het niet voor ons, we hebben samen alsnog een leuke week gehad op deze plek. Als we elkaar maar hebben! ;-)

Lees meer over onze reis door Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Mexico

Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal

Mexico

Isla Holbox: een heerlijk startpunt van onze reis door Mexico

Costa Rica

Manuel Antonio National Park bezoeken

Costa Rica

Onze week in Uvita

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen