Manuel Antonio National Park bezoeken | 7x dit moet je weten

Djura

Het Manuel Antonio National Park is één van de paradepaardjes van Costa Rica. Het park is ontzettend populair door de mooie stranden die direct aan de jungle grenzen en de hoeveelheid wilde dieren die er leven. Van felgekleurde kikkers tot luiaards en van dikke spinnen tot vrolijke apen, in Manuel Antonio kun je ze allemaal zien. Er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden als je Manuel Antonio bezoekt. Wij geven je 7 tips!

1. Ga vroeg in de ochtend om de ergste drukte en hitte voor te zijn

We moeten eerlijk zijn: Manuel Antonio is niet alleen maar een natuurparadijs. Het is er ook enorm druk en bloedheet. Zeker in het droge seizoen van december tot en met april is het een drukte van belang in het park. Bereid je voor op pretparkachtige rijen bij de ingang, overvolle wandelpaden en stranden vol met zonnebadende toeristen.

Daar bovenop komt de hitte. Die is intens. Wij reisden inmiddels al 3 maanden door het hete Midden-Amerika toen we in Manuel Antonio waren, maar dit was warmte van een ander kaliber. Zweten geblazen!

In het hoogseizoen kun je de drukte absoluut niet vermijden, maar je kunt wel het drukste moment van de dag ontwijken door gelijk bij openingstijd (7 uur ‘s ochtends) voor de deur te staan. Aangezien je aan een halve dag rondlopen in het park genoeg hebt, kun je mooi verkoeling opzoeken als het echt heet begint te worden vanaf het middaguur.

Nog een reden om vroeg in de ochtend te gaan: De meeste dieren zijn het actiefst in de vroege ochtend en net voor zonsondergang. Vroege vogels hebben dus meer kans om wilde dieren te spotten en wat ons betreft is het kunnen bewonderen van dieren echt de hoofdreden om dit nationale park te bezoeken.

Het Manuel Antonio National Park sluit al vroeg. Om 4 uur is het hele park gesloten en om 3 uur worden mensen al vanuit de stranden naar de uitgang gestuurd. Wil je langer relaxen op het strand? Ga dan naar Playa Espadilla. Dit ligt net buiten de parkgrenzen en hier kun je ongestoord tot in de avond van het zonnetje genieten.

2. Reserveer online je ticket op datum en tijd

Het entreeticket voor Manuel Antonio National Park koop je online. Dat kan alleen via de website van SINAC. Je kunt geen tickets krijgen bij de ingang van het nationaal park. Je koopt een ticket op datum en kiest het tijdslot waarop je het park binnengaat. Bij ons waren ze overigens niet heel strikt met dat tijdslot, maar ik zou geen onnodige risico’s nemen met een ticket van ruim $18 per persoon.

De site van SINAC is in het Spaans, maar met wat basiskennis van de taal of Google Translate kom je hier prima aan uit. Je kunt betalen met je creditcard. Kies voor een Revolut creditcard, zodat je altijd de beste koers krijgt en geen extra kosten (koersopslag) betaalt. Costa Rica is al duur genoeg! ;-)

Het is trouwens niet nodig om je ticket al maanden van tevoren te reserveren. Wij reisden door Costa Rica in het piekseizoen (februari) en konden bij het kopen van ons ticket enkele dagen van tevoren nog kiezen uit vrijwel alle tijdsloten.

Op dinsdagen is het Manuel Antonio National Park gesloten, dus plan je reis zodanig dat je het park op een andere dag bezoekt.

3. Ontbijt stevig en neem voldoende water mee

In het park kun je niks krijgen qua eten of drinken. Er zijn enkel waterpunten waarmee je je recyclebare fles kunt vullen. Officieel mag dit niet eens een plastic fles zijn, want alle plastics zijn verboden in het park om vervuiling te voorkomen. In de praktijk merkten we dat ze niet moeilijk doen over een plastic fles voor water en dat de tassencontrole niet heel uitvoerig is, maar het is het beste om je zoveel mogelijk aan deze regels te houden. Ze zijn er niet voor niets en beschermen het park en alle prachtige dieren die er wonen tegen vervuiling door mensen. Daar pas je je met plezier voor aan, toch?

Maar ja, als je geen eten mee mag nemen en er niks te koop is in het park, dan betekent dit dat je stevig moet ontbijten. Zo kun je zeker een halve dag vooruit!

4. Ga voor een rondleiding met gids om echt goed dieren te spotten

Manuel Antonio zit vol met wilde dieren, maar je moet ze maar net zien te vinden. Het park bestaat uit dichtbegroeide bossen en met een ongetraind oog valt zo’n pluizige, bruine luiaard hoog in de bomen je echt niet op. Gidsen zien al deze dieren wel en hebben nog een belangrijke troef: hun professionele telescoop. Daarmee kun je perfect details van de kleinste beesten zien en zie je het gezicht van die ene luiaard die hoog in de bomen hangt te chillen. Juist die details maken het zo leuk!

Wij zijn altijd kritisch op tours en gidsen en gaan zoveel mogelijk op eigen houtje op pad. Bij Manuel Antonio maakten we een andere keuze en wat zijn we blij dat we voor een tour met gids zijn gegaan. Zonder Andres hadden we lang niet zoveel dieren kunnen zien én er zulke toffe foto’s van kunnen maken. Hij heeft namelijk honderden foto’s en video’s voor ons gemaakt door zijn telescoop.

Misschien denk je: “Ik zie vanzelf waar de dieren zitten, want daar zie je veel tourgroepen stoppen om naar het dier te kijken.” Logische gedachte, die hadden wij vooraf ook. Toch werkt het niet zo in het Manuel Antonio National Park. Ja, je kunt zeker zien aan de mensenmassa’s waar iets te zien is, maar heel veel dieren zitten zo goed verstopt tussen de bladeren dat je ze met het blote oog (bijna) niet ziet! Het is ons die ochtend heel vaak gebeurd dat we het beest pas met het blote oog konden zien, nadat we de precieze locatie door de telescoop hadden bekeken. En soms zagen we hem dan zonder telescoop alsnog niet! Je hebt de kennis, ervaring en tools van je gids dus echt nodig.

We hebben niet van alle dieren de juiste benaming kunnen opschrijven of onthouden, maar we zagen in ieder geval:

 • Luiaarden, zowel de tweevingerige als de drievingerige luiaard
 • Roodogige kikker
 • Jezus Christushagedis (omdat ‘ie op het water kan lopen)
 • Blauwe vlinders
 • Wolharig grijpstaartstekelvarken
 • Neotropical land crab (sorry, kon de Nederlandse benaming niet vinden)
 • Witkop kapucijnaapjes
 • Witsnuitneusbeer

We adviseren je alleen niet om met een gids aangeboden door het nationaal park te gaan. Deze tours zijn namelijk hartstikke duur en de groepen zijn groot. Voor een tour met gids aangeboden door het nationaal park betaal je minstens $60 per persoon. Dit is weliswaar inclusief je entreeticket en het vervoer van je hotel in Quepos of Manuel Antonio naar het park. (terugreis niet inbegrepen) Deze groepen bestaan uit 10 tot 18 personen en we hebben gezien dat dat veel te groot is. Je krijgt op die manier weinig kans om door de telescoop naar de dieren te kijken en foto’s maken is al helemaal een opgave.

Wij kozen daarom voor gids Andres die zijn diensten aanbiedt via Airbnb Ervaringen. Een schot in de roos! De tour was veel goedkoper (€19 per persoon, excl. entreeticket) en we waren slechts met één ander stel. Andres wist ons heel veel te vertellen over de dieren en nam alle tijd voor het bekijken van de wilde beesten en het maken van foto’s. Zijn enthousiasme en kennis maakten de tour fantastisch. Echt een aanrader!

5. Neem de tijd voor alle wandelpaden, stranden en uitzichtpunten

Een tour door Manuel Antonio National Park is gericht op het spotten van wildlife en duurt ongeveer 2,5 uur. Wandel daarna niet gelijk terug naar de uitgang, want het park heeft meer moois dat je kunt ontdekken. Dit zijn de highlights van Manuel Antonio National Park:

 • Playa Manuel Antonio - Waarschijnlijk eindigt je tour bij dit strand. Het is het grootste en drukste strand in het park. Het is echt wel mooi, maar ook wel heel vol.
 • Playa Espedilla Sur - Dit strand ligt tegenover Playa Manuel Antonio en is bijna net zo mooi, maar gelukkig wat minder druk. Een leuke plek om even uit te rusten na de wildlife tour door het park.
 • Playa Gemalas - Dit kleine strand ligt vol met grote rotsblokken waar de golven soms wild tegenaan slaan. Dit is geen ‘relax en zwem strand’ en daarom is er ook bijna niemand, maar dat maakt het juist een mooie plek om naartoe te lopen. Het is één van de weinige plekken in Manuel Antonio waar de natuur nog echt puur voelt.
 • Catedral Trail - Als je dit wandelpad volgt, kom je bij verschillende uitkijkpunten over kliffen, zee en de rest van het park, zoals Playa Manuel Antonio. Helaas was dit pad tijdens ons bezoek dicht en hebben we deze uitzichten moeten missen.
 • Mirador Trail - Als laatste hebben wij de Mirador Trail gelopen. Daarvoor moet je flink wat traptreden naar boven, maar het uitzicht is de moeite waard!

6. Lunch na je bezoek bij El Chante del Parque

Onze buiken knorden flink toen we rond een uur of 2 het park uitliepen. Vlakbij de ingang van het Manuel Antonio National Park vind je tal van restaurants, maar veel daarvan zijn enorm overprijsd. Van die typische toeristenrestaurants weet je wel. ;-) Gelukkig vonden we toch een goede plek om onze honger te stillen: El Chante del Parque. Hier eet je lekker voor normale prijzen.

Een geheime tip voor de liefhebbers van speciaalbier: In deze supermarkt vonden wij een paar flesjes La Chouffe. Na een vermoeiende dag in Manuel Antonio smaakten deze beter dan ooit!

7. Verblijf in Quepos

Het is fijn om in de buurt van de parkingang te verblijven, zodat je makkelijk ‘s ochtends vroeg in het park kunt zijn. Je vindt allerlei accommodaties in en rondom het dorpje Manuel Antonio dat op enkele kilometers van de parkingang ligt, maar deze zijn vaak erg duur en ruim van tevoren volgeboekt.

Wij hadden voor ruim €70 per nacht een verblijf gevonden in de buurt van Manuel Antonio, maar de kwaliteit liet behoorlijk te wensen over. Bovendien liggen vrijwel alle accommodaties aan de drukke weg die Quepos aan het Manuel Antonio National Park verbindt. Dat betekent veel straatlawaai, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Achteraf gezien hadden we beter in Quepos kunnen verblijven. Dit stadje ligt op ongeveer een kwartier rijden van de parkingang en is weliswaar niet mooi of interessant, maar biedt wel betaalbaardere accommodaties en restaurants. Ook is er een grote supermarkt waar je boodschappen kunt doen om bijvoorbeeld zelf te kunnen koken. Over het vervoer naar het Manuel Antonio Park hoef je ook niet moeilijk te doen. Ieder kwartier rijdt er een bus vanuit Quepos naar de parkingang en die kost maar €0,65 per persoon. (390 colones)

Onze mening over Manuel Antonio National Park

We hadden vooraf gemixte gevoelens bij ons bezoek aan het Manuel Antonio National Park. We waren bang dat de grote mensenmassa’s in het park de ervaring zouden verpesten en dat het het geld niet waard zou zijn. Want ja, een bezoek aan Manuel Antonio is best duur. Zeker als je meeneemt dat je in een dure accommodatie in de buurt moet verblijven, moet eten in overprijsde restaurants en de entreetickets nou ook niet echt een koopje zijn. En dat voor nog niet eens een volle dag in het park...

Toch heeft het Manuel Antonio Park ons positief verrast. Ook al was het inderdaad hartstikke druk, we zijn blij dat we gegaan zijn. Het was fantastisch om al die bijzondere dieren te kunnen bewonderen en zelfs de kleinste details te kunnen zien door de telescoop van onze gids Andres. Stel je er gewoon op in dat je verre van alleen zult zijn in dit natuurpark en probeer de kosten in de hand te houden door met Andres mee op tour te gaan, te overnachten in Quepos en je eigen maaltijden te koken. Dan is Manuel Antonio National Park je tijd en geld absoluut waard!

Meer over reizen in Costa Rica

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Costa Rica

Onze week in Uvita

Costa Rica

Bezoek de vulkaan El Arenal met deze dagtrips vanuit La Fortuna

Costa Rica

Wandel door het Santa Elena nevelwoud

Mexico

Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal

Mexico

Tulum in Mexico: een tropisch paradijs of één grote, opgeblazen bubbel?

Mexico

Isla Holbox: een heerlijk startpunt van onze reis door Mexico

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen