Ontdek deze 3 digital nomad bestemmingen in Marokko | Marrakech, Essaouira en Taghazout
Digital nomads opgelet! Zoek je een fijne locatie om de grijze winter te ontvluchten? Met een zonnig en warm klimaat, steeds betere internetverbindingen en lage kosten voor levensonderhoud is Marokko in opkomst onder vrijheidsliefhebbers. Maar waar moet je zijn in Marokko om goed te kunnen werken én genieten? Wij zetten onze ervaringen met Marrakech, Essaouira en Taghazout / Tamraght op een rij.
- Follow the sun
- Onze digital nomad ervaringen in Marokko
- Marrakech
- Essaouira
- Taghazout of Tamraght
- Een combinatie van deze 3 bestemmingen
- Onze conclusie over digital nomad zijn in Marokko
Follow the sun
Na een ongelooflijk vette reis van 10 maanden door Noord-Amerika vielen we eind 2024 - na terugkomst in Nederland - al snel in een zwart gat. Wat nu? Weken trokken voorbij waarin de zon zich niet liet zien. Dat was het moment dat we plannen gingen maken om weer op pad te gaan. Vitamine D opsnuiven!
Toen we gingen zoeken naar fijne bestemmingen in de winter, kwamen we al snel bij Marokko uit. In de noordelijke regio’s (rondom Fez en Chefchaouen) kan het nog wat fris en nat zijn in februari en maart, maar in Marrakech, Essaouira of Taghazout kun je in deze tijd van het jaar al op heel wat zonuren rekenen.
Toen we ook nog eens een spotgoedkope vlucht vonden naar Marrakech, was de kogel door de kerk. 3 weken leven en werken vanuit Marokko it is!
Onze digital nomad ervaringen in Marokko
Die Vitamine D opsnuiven, dat is gelukt. Na 3 weken kwamen we met gekleurde koppies terug naar Nederland. Alhoewel we ook wat regen hebben gehad, hebben we vooral in ons shirtje op het terras gezeten en zelfs de korte broek en slippers uit de backpack gehaald. Heerlijk!
Ook aan een ander criterium dat we hadden voor deze reis heeft Marokko ruim voldaan: geen hoge kosten. Wij waren nog financieel aan het bijkomen van onze Noord-Amerika trip en wilden het dus niet te bont maken. Dat is goed uitgepakt, want in Marokko kun je vrij goedkoop overnachten en eten en drinken. In ons kostenblog lees je hoeveel wij precies hebben uitgegeven als digital nomads in Marokko.
Marrakech
Koningsstad Marrakech prikkelt al je zintuigen. In de medina (historisch centrum) kun je urenlang dwalen door de smalle steegjes, kom je langs duizenden winkeltjes en vliegen de indrukken je om de oren. De geur van voorbij razende scooters mengt zich met die van heerlijke kruiden. Om je heen is altijd geluid. Getoeter, miauwende zwerfkatten, locals die je aandacht trekken. Marrakech is een stad die nooit slaapt.
Wij vinden dat wel leuk - voor een tijdje - maar het is iets wat je moet liggen. Verder moet je jezelf enigszins wapenen tegen opdringerige verkopers of mensen die proberen een slaatje uit het toerisme te slaan. Bijvoorbeeld door je te vertellen dat een weg is afgesloten en je een andere route te tonen. Of door je een foto te laten maken van een slang die bezworen wordt op het Djemaa El Fna plein. Of door een aap op je schouder te zetten. In al die gevallen moet je daarna betalen, en als je niet oppast, flink ook.
Bezienswaardigheden in Marrakech
Kortom, Marrakech is intens. Het is druk en chaotisch. Maar er zijn ook mooie bezienswaardigheden te bezoeken, zoals:
- Bahia Palace
- Koutoubia Moskee - enkel toegankelijk voor moslims, maar je kunt als toerist wel de buitenkant en de kenmerkende toren bekijken
- Medersa Ben Youssef
- Jardin Majorelle
- Plaza Jemaa el-Fna - het centrale plein in de medina, berucht vanwege tourist traps
- Saadian Tombs
De entreeprijs voor veel van deze bezienswaardigheden vinden wij aan de forse kant. Zeker als je je realiseert dat je bij veel van deze bezienswaardigheden slechts een uurtje doorbrengt, samen met honderden anderen. Wij hebben het daarom gehouden bij het Bahia paleis en de gratis highlights van de stad.
Verblijf in Gueliz
Als digital nomad is er één belangrijk punt om rekening mee te houden: in de medina heb je bijna nergens stabiel en snel internet. De dikke muren en smalle steegjes zorgen ervoor dat mobiel bereik schaars is en veel riads - traditionele Marokkaanse huizen, nu vaak in gebruik als hotels - bieden wel iets van wifi, maar onvoldoende om te kunnen werken en videobellen. Als je van afstand wilt werken tijdens je verblijf in Marrakech, dan kun je het beste in het nieuwe deel van de stad verblijven: Gueliz.
Gueliz is een hele andere wereld dan de medina. Ook druk, maar wel met meerbaanswegen, grote ketens als McDonald's op iedere straathoek en chique restaurants en hotels. Als reizigers zijn wij liever in de medina, maar als digital nomad is Gueliz een goede uitvalsbasis.
Essaouira
Reis je 3 uur richting de kust, dan kom je bij de parel van het zuiden: Essaouira. Deze kustplaats heeft ook een medina, maar het is hier allemaal net een tandje minder hectisch. Verkopers zijn niet zo opdringerig, de medina is compacter en het tempo ligt wat lager. Tegelijkertijd zijn er meer dan genoeg cafés, restaurants en winkeltjes. Best of both worlds? ;-)
Een ander groot pluspunt aan Essaouira: als je in de medina bent uitgekeken, dan ga je lekker naar het strand! Het kilometers lange strand leent zich voor ontspannen wandelingen of… surfen! Essaouira staat bekend om de goede mogelijkheden voor kite- en golfsurfen en op een winderige dag ligt de zee vol met fanatiekelingen. Wij zijn geen surfers, maar vinden kijken altijd wel erg leuk.
Bezienswaardigheden en activiteiten in Essaouira
Naast het struinen door de medina en het maken van lange strandwandelingen, kun je de volgende bezienswaardigheden bezoeken of activiteiten ondernemen:
- Bezoek de haven en de vismarkt
- Wandel naar Diabat en het Dar Sultan Palace
- Ga quad rijden of paardrijden op het strand
- Maak een dagtrip naar Sidi Kaouki
- Bezoek de Had Draa market op woensdagen
Je ziet ook veel kamelen op de stranden van Essaouira en tijdens een strandwandeling worden kamelenritjes je tientallen keren aangeboden. Realiseer je dat er vaak nogal brute methodes worden gebruikt om kamelen zodanig tam te maken dat toeristen erop kunnen rijden. In het kader van dierenwelzijn doe je dit dus beter niet!
Verblijf binnen of buiten de medina?
Als je goed internet nodig hebt, zul je ook hier vooral accommodaties buiten de medina vinden. Alhoewel de omgeving buiten de medina wat minder idyllisch is (lees: veel zwerfafval, puin en bouwwerkzaamheden), kan dit toch een prima plek zijn om te verblijven. Met de ‘petit taxi’s’ sta je namelijk voor 8 dirham (ongeveer €0,75) per persoon in de medina. Daar hoef je het niet voor te laten!
Taghazout of Tamraght
Digital nomad bestemmingen in opkomst zijn de surfdorpjes Taghazout en Tamraght. Taghazout is een klein vissersdorpje, maar de laatste jaren omgedoopt tot dé plek in Marokko voor golfsurfen. Het nabijgelegen Tamraght is iets groter (maar nog steeds klein) en minder druk bezocht door toeristen, waardoor wij het een fijnere plek vinden voor digital nomads. Je vindt makkelijker een goed appartement met sterke wifi in Tamraght dan in Taghazout. En als je naar Taghazout wilt, dan kun je 5 kilometer over een verhard wandelpad langs het strand lopen. Niet verkeerd toch!
Een kleine kanttekening bij deze Marokkaanse bestemming: wij vonden niet die typisch relaxte surfvibe (meer) in Tamraght en Taghazout. Aan het strand staat het inmiddels vol met grote en dure hotels en het piepkleine Taghazout wordt zo ongeveer overlopen door toeristen. En dan was het nu nog lang geen hoogseizoen…
Bezienswaardigheden en activiteiten in Taghazout
Naast surfen (of kijken naar surfers) en chillen is er niet veel te zien of te doen in Taghazout of Tamraght. Wil je toch een dagje iets anders, dan kun je denken aan:
- Bezoek de dinsdagmarkt van Tamraght voor je wekelijkse portie groenten en fruit.
- Huur een auto en maak een roadtrip door het Atlasgebergte
- Maak een lange strandwandeling tijdens de zonsondergang
- Maak een dagtrip naar Sidi Kaouki
- Bezoek de Had Draa market op woensdagen
Een combinatie van deze 3 bestemmingen
Je hebt digital nomads die graag maanden op dezelfde plek blijven, maar wij zijn niet zo. Wij houden ervan om rond te trekken en steeds in een nieuwe omgeving te zijn. Wij verdeelden onze 3 weken daarom over Marrakech, Essaouira en Tamraght en dat beviel hartstikke goed. Je kunt eenvoudig met de bus van de ene naar de andere plek reizen.
- Van Marrakech naar Essaouira: neem een bus van Supratours of CTM. Met deze goed aangeschreven maatschappijen sta je in 3 uur (inclusief korte pauze) met je voeten in de zee.
- Van Essaouira naar Taghazout of Tamraght: de bussen van CTM of Supratours richting Agadir komen langs de surfersdorpjes, maar stoppen er helaas niet. Je moet dan vanuit Agadir alsnog met een bus of taxi een stukje terugreizen. Het is goedkoper en sneller om via markoub.ma bij een kleinere busmaatschappij een ticket te boeken. Deze bussen zijn wat minder onderhouden en stoppen onderweg regelmatig om mensen in- of uit te laten, maar je hebt wel de kortste en goedkoopste route.
- Van Tamraght of Taghazout naar Marrakech: reis eerst naar Agadir (100 dirham met een taxi) om vanuit daar met CTM of Supratours de afstand tot Marrakech af te leggen. De taxi naar Agadir duurt ongeveer een half uur en de busreis naar Marrakech zo’n 3,5 uur.
Verblijf je toch liever op één locatie? Dan zou Essaouira onze voorkeur hebben. Genoeg te beleven, maar ook weer niet té druk.
Onze conclusie over digital nomad zijn in Marokko
Marokko is een interessante optie voor digital nomads die op zoek zijn naar zon, lage kosten en een paar weken afwisseling van hun vaste werkplek. Marrakech biedt energie en levendigheid, Essaouira een fijne balans tussen stad en strand en in Tamraght vind je rust en goede golven om te surfen. Toch heeft Marokko ons niet helemaal gegrepen. Door de chaos, het afval en de oplettendheid die als reiziger nodig is. Maar als je dit vooraf weet en je verwachtingen daarop aanpast, kun je hier zeker een leuke tijd hebben.