Wat kost het leven als digital nomad in Lissabon? | Onze uitgaven tijdens een workation

Djura

De Portugese hoofdstad is een geliefde stedentrip bestemming, maar ook enorm in opkomst onder digital nomads en voor workations. De sfeer is er goed, het is een veilige, niet al te drukke stad, er zijn meer dan genoeg cafés met goed internet en de hippe co-working spaces schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat kost dat nou eigenlijk, leven als digital nomad in Lissabon? Wij vertellen je welke lokale prijzen je kunt verwachten en welke uitgaven wij maakten tijdens een maand wonen en van afstand werken in Lissabon!

Vliegtickets

Als digital nomad heb je één groot voordeel als het gaat over de prijs van je vliegticket. Je bent (in de meeste gevallen dan) flexibel in je reisdata. Dat maakt slim shoppen goed mogelijk! Vermijd vliegen in de vakanties of net voor of net na de weekenden en je kunt voor een leuk prijsje een ticket scoren.

Soms is het voordeliger om bij twee verschillende maatschappijen een enkeltje te boeken. Dat was bij ons ook het geval. Wij vlogen eind februari met Transavia naar Lissabon voor €63 per persoon incl. ruimbagage. Op de terugweg reisden we met Easyjet en betaalden we €50 per persoon incl. ruimbagage.

Accommodatie

Je overnachtingen in Lissabon kun je zo duur maken als je zelf wil, maar er zijn ook meer dan genoeg budget opties. Over het algemeen geldt dat je voor een lange huurperiode minder kwijt bent dan wanneer je voor een paar weken een studio of appartement huurt. Ook kun je makkelijk geld besparen door buiten het centrum te verblijven. Dat scheelt je zo honderden euro’s per maand!

Omdat wij tijdens onze stedentrip naar Lissabon in 2019 verliefd zijn geworden op de wijk Alfama, wilden we ook nu weer graag in deze wijk verblijven. Verder hebben we vooral gelet op de kwaliteit van de wifi in het appartement en vonden we het fijn als er een goed uitgeruste keuken was, zodat we makkelijk zelf konden koken. Je gaat niet een maand lang elke dag uiteten. Helaas! ;-)

Via Airbnb vonden we een appartement dat al onze criteria voldeed. In een karakteristiek pand midden in Alfama vonden we ons huisje voor een maand. Wel betaal je voor deze AAA-locatie extra natuurlijk.

Omdat wij één maand in Lissabon zouden blijven, vonden we dat prima, maar voor langere tijd zou ik het eerder wat goedkoper zoeken. Wij waren namelijk €65 per nacht kwijt voor ons appartement, inclusief ‘lang verblijf korting’. Al met al dus een grote kostenpost – ruim €1.900 voor een maand – maar het was wel een hele fijne plek!

Vervoer

In Lissabon kun je super makkelijk én goedkoop van A naar B reizen. Een metroritje kost slechts €1,50 per keer en voor minder dan het dubbele sta je met de trein in Cascais of Sintra.

Voor een Uber ben je €3 tot €7 kwijt voor afstanden tot 5 kilometer. En natuurlijk kun je ook veel lopen! Het is een heerlijke stad om eindeloos doorheen te slenteren. Vooral in die kleine straatjes van Alfama!

Tot slot zijn er ook nog elektrische deelsteps en fietsen van diverse aanbieders. Met behulp van een app kun je die zo pakken en ergens anders weer neerzetten. Ook dat kost je een paar euro voor een rit van een kwartiertje. Opties genoeg dus!

Openbaar vervoer in de stad

€1,50 - €2,50

Uber Taxi < 5 km

€3 – €7

Trein naar Cascais of Sintra

€2,30

In 30 dagen hebben wij met zijn tweetjes €85 uitgegeven aan vervoer. Dat is inclusief van en naar het vliegveld, een uitje naar Cascais, een dagje Sintra en wat losse metro-, step- en Uber ritjes in de stad.

Eten & drinken

Lissabon heeft zoveel leuke tentjes voor een koffietje met pastel de nata, een gezonde lunch, een verfrissend speciaalbiertje of een heerlijk diner. Het liefst wil ik alles proberen! Alhoewel buiten de deur eten een stuk goedkoper is dan in Nederland, lopen je uitgaven wel de spuigaten uit als je je laat leiden door dit soort verlangens. Wij aten daarom zo’n 2 keer per week buiten de deur en kookten de andere dagen zelf.

Boodschappen zijn iets goedkoper dan in Nederland, maar veel scheelt het niet. Het prijsverschil in de horeca is een stuk groter. Zo heb je in Lissabon al een goed hoofdgerecht voor €13 tot €18. Met zijn tweeën uiteten kostte ons vaak rond de €60. Dan hebben we allebei een voorgerecht en een hoofdgerecht op, met een glas wijn.

Op koffie en pastel de nata hoef je al helemaal niet te beknibbelen. In lokale bakkertjes heb je een kopje koffie of pastel de nata voor 1 euro. Een biertje of wijntje op het terras varieert in prijs van €2 voor iets simpels tot €5 voor een lokaal speciaalbier of goede wijn bij een wijnbar.

Uiteten met 2 personen

€50 – €75

Kopje koffie

€1 – €2

Biertje op het terras

€2 – €3

Hoofdgerecht

€13 – €18

Sandwich

€5 – €7

Frisje op het terras

€1,50 – €2,50

Gemiddeld hebben wij €17,40 per dag uitgegeven aan buiten de deur eten en drinken. Dat is €8,70 per persoon. Voor dat geld doe je regelmatig een koffietje of drankje buiten de deur en eet je 1 tot 2 keer per week niet thuis. Volgens mij is dat in Nederland niet te doen voor dit geld!

Daarnaast deden we boodschappen voor gemiddeld €14,48 per dag, ofwel €7,24 per persoon per dag. Alles bij elkaar zijn wij dus met twee personen €31,88 per dag kwijt geweest aan eten en drinken.

Uitjes en entreetickets

Er is van alles te zien en te beleven in Lissabon en omgeving. En het mooie is, veel kun je gratis bezoeken! De leukste activiteit voor ons was simpelweg het slenteren door de stad, koffie drinken in het park of een biertje vanaf ons favoriete uitzichtpunt. Daar hoef je allemaal geen entree voor te betalen!

Het scheelde ook dat we tijdens onze stedentrip in 2019 al veel van de toeristische attracties hadden afgestreept, zoals het kasteel in Alfama. Daar zijn we nu niet nog een keer naartoe geweest.

Onze enige uitgaven voor uitjes en entreetickets was tijdens onze dag in Sintra. Voor de verschillende bouwwerken betaal je steeds €7 tot €10 entree per persoon. In totaal kostte de toegang tot 4 paleizen ons gezamenlijk €75,71. Dat was het dubbel en dwars waard!

Portugal

Onze favoriete paleizen in Sintra

Portugal

12 tips voor de leukste plekken in Cascais en de omgeving

Als je voor het eerst in Lissabon bent, zou ik iets meer budget reserveren voor uitjes en entreetickets. Dan kun je in je vrije tijd lekker het kasteel bezoeken of naar een museum op een druilerige dag. Gelukkig zijn veel bezienswaardigheden helemaal niet duur of zelfs gratis!

Overige uitgaven

Je hebt altijd nog wat andere uitgaven, zoals toiletspullen, naar de kapper gaan of winkelen. Wij kochten zonnebrillen op de markt bij LX Factory (€15), Ronny ging naar de kapper (€10) en we hadden hooikoortstabletten nodig. Ook waren er nog wat kleine uitgaven, bijvoorbeeld voor het gebruik van lockers en openbare toiletten. Opgeteld gaven wij aan dit soort overige dingen €58,53 uit met 2 personen.

Wat kost een maand als digital nomad in Lissabon?

Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Je kunt vooral besparen op accommodatie en eten en drinken buiten de deur. Aan de andere kant, als je het budget hebt, geniet dan ook van al het lekkers wat Lissabon te bieden heeft! Je bent er nu toch. :-)

Het scheelt ook veel of je bepaalde kosten kunt delen met je partner of reisgenoot, want dan is bijvoorbeeld accommodatie per persoon ineens de helft goedkoper.

Als je ongeveer hetzelfde uitgavenpatroon wil aanhouden als wij, dan moet je voor een maand Lissabon met iemand samen rekenen op:

  • Vliegtickets heen & terug vanuit Nederland: €120
  • Accommodatie in het centrum: €1.900
  • Vervoer in en om de stad: €100
  • Eten & drinken: €960
  • Uitjes & entreetickets: €140
  • Overige uitgaven: €50

Totaal ben je met zijn tweeën dan dus €3.270 kwijt voor een workation of digital nomad maand in Lissabon. Een geweldige stad waar je het met gemak wat langer volhoudt dan de standaard 3 dagen tijdens een stedentrip!

Ontdek meer toffe plekken in Portugal

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

IJsland

Wat kost een reis naar IJsland?

Kroatië

Wat kost een vakantie in Kroatië?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen