Wat kost een vakantie in Kroatië?

Djura

Vorige week hebben we een mini-roadtrip door Kroatië gemaakt. Voor ons een nieuw land en dan is het altijd even lastig in te schatten hoe de prijzen liggen. Ik hoor best wel verschillende verhalen over de prijzen in Kroatië. Sommige mensen zeggen dat het er spotgoedkoop is, maar is dat eigenlijk wel zo? Spoiler: Nee, Kroatië is niet heel veel goedkoper dan andere, zonnige vakantiebestemmingen. Hoeveel je uitgeeft is natuurlijk altijd afhankelijk van de luxe van je vakantie en bijvoorbeeld het aantal excursies. In dit blog geef ik je een indicatie van de prijzen die je kunt verwachten in dit schitterende land.

Vervoer

Je kunt met de auto naar Kroatië rijden, maar het is echt wel ver. Vliegen is daarom een populair alternatief. Er zijn volop rechtstreekse vluchten naar het vliegveld in Zagreb, Split of Dubrovnik. De ticketprijs is uiteraard afhankelijk van het seizoen. In oktober kun je relatief goedkoop vliegen. Zo heb je dan al een retourticket vanaf 120 euro. Wij boekten ons retourticket 2 dagen voor vertrek én midden in het hoogseizoen. Wij betaalden daardoor 360 euro per persoon en ruimbagage was niet inbegrepen. Als je wat langer van tevoren boekt, dan sta je voor veel minder geld in Kroatië.

Het is fijn om een auto te huren in Kroatië. De wegen zijn er goed en het geeft je de ruimte om zelf alle highlights op je eigen tempo te bezoeken. Sunny Cars is onze favoriete partij voor het huren van een auto in Europa, omdat zij een all-in prijs bieden. Hierdoor heb je geen zorgen over verzekeringen, eigen risico en gedoe achteraf. Fijn! Wij huurden 4 dagen een auto in de laagste klasse voor 232 euro. Dit zou een Volkswagen Up of vergelijkbare auto zijn. In ieder geval een 3-deurs auto met airconditioning, onbeperkt aantal kilometers en alle verzekeringen inbegrepen. We kregen bij het ophalen echter een grotere auto mee, namelijk een Volkswagen Golf. Meevaller! Ook hier geldt weer dat als je dit wat ruimer van tevoren boekt en niet in het hoogseizoen gaat, dat de prijzen dan lager liggen. Als ik nu kijk voor 4 dagen huren in september, dan betaal je slechts 120 euro. Bijna de helft. Dus, regel je huurauto op tijd om wat geld te besparen!

Dan ga je natuurlijk nog rijden met de auto en zul je af en toe moeten tanken. Voor een liter diesel betaal je op dit moment 8,5 Kuna (=1,14 euro) en voor benzine 9,4 Kuna (=1,26 euro). Dat is dus wat goedkoper dan in Nederland. Er zijn niet veel snelwegen in Kroatië, maar op de meeste snelwegen die er zijn betaal je wel wat tol. Hoe langer je op de snelweg rijdt, hoe meer tol je betaalt. Wij waren in 4 dagen 12,63 euro kwijt aan tol.

Slapen

De keuze in accommodaties is groot. Wij regelden steeds op de dag zelf een slaapplaats voor die nacht en dat lukte perfect, ook al was het midden in augustus. Wij hadden rekening gehouden met een budget van 70 euro per nacht en zouden voornamelijk in hostels op tweepersoonskamer met gedeelde badkamer slapen. We wilden wel alleen kamers met airconditioning, want anders zou er niet veel geslapen kunnen worden!

Uiteindelijk zijn we ruim onder budget gebleven. De eerste twee nachten sliepen we in een hostel met tweepersoonskamer en gedeelde badkamer. Beide keren kostte deze kamer ongeveer 60 euro. De dag na de magisch mooie Plitvice Meren sliepen we in een klein dorpje in een mooi guesthouse. We hadden een eigen kamer en privé badkamer en betaalden slechts 47 euro. Koopje! De laatste nacht sliepen we wederom in een guesthouse, nu in Trogir. Het was een moderne kamer met eigen badkamer, midden in het autovrije centrum van Trogir. Hiervoor betaalden we 80 euro.

In totaal hebben we in 4 nachten 251,72 euro uitgegeven, gemiddeld 62,93 euro per nacht met twee personen. Buiten het hoogseizoen zal dit absoluut goedkoper kunnen. Mocht je nog iets willen besparen op overnachtingen, kies dan voor een bed in een slaapzaal. Hiervoor betaal je 18 tot 25 euro per nacht.

Tiramola in Trogir

Eten & drinken

Een drankje op het terras is in Kroatië vrij goedkoop. Voor een halve liter bier ben je 2 tot 2,50 euro kwijt. Ook frisdrank en water is minder prijzig dan in Nederland. Je kunt voor een glas frisdrank rekening houden met 1,50 tot 2 euro. Wijn is wat duurder, hiervoor ben je wel minimaal 3 euro per glas kwijt. De prijzen van eten op de toeristenplekken zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Op veel plekken heb je de keuze uit pasta, pizza, burgers, een visgerecht of vleesgerecht. Voor pasta, pizza en burgers ben je 9 tot 12 euro kwijt. Voor een vis- of vleesgerecht zou ik denken aan een prijs van 17 tot 23 euro. Wij hebben iedere dag drankjes gedaan op één of meerdere terrassen, maar hebben qua eten niet heel gek gedaan. We hebben vooral wat eenvoudigere gerechten op. Eén keer hebben we ontbeten bij een restaurant. De andere keren haalden we iets bij een bakkertje. Wij hebben van maandag t/m vrijdag 296,13 euro uitgegeven aan eten en drinken. Gemiddeld is dit zo'n 30 euro per persoon per dag. Dat valt best mee, toch? :-)

Excursies en entreegelden

Wij hebben een bezoek gebracht aan Krka Nationaal Park en de Plitvice Meren. Voor beide natuurparken betaal je in juli en augustus 180 Kuna, omgerekend zo'n 24 euro. Je kunt flink besparen als je in andere maanden dit nationaal park bezoekt, want dan zijn de entreeprijzen een stuk lager.

Slaapzaal

€18 – €25

Tweepersoonskamer

€45 – €65

1 dag een auto huren

€40 – €60

Eenvoudig diner

€10 – €20

Koffie

€1,50

Halve liter bier

€2 – €2,50

Hopelijk heb je hiermee een indicatie gekregen van de kosten van een vakantie in Kroatië. Heb jij dit prachtige land al bezocht?

De koers tijdens onze vakantieweek was 1 euro = 7,39 Kuna.

Lees meer blogs over Kroatië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Portugal

Wat kost het leven als digital nomad in Lissabon?

IJsland

Wat kost een reis naar IJsland?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen