Verliefd op de Plitvice Meren

Djura

Tijdens onze mini-roadtrip door Kroatië stond één ding vast: We gaan sowieso naar de Plitvice Meren. De foto's van dit nationaal park die we veelvuldig voorbij hebben zien komen maakten ons erg nieuwsgierig. Het park heeft onze verwachtingen absoluut overtroffen. Wat is dit prachtig zeg! Staat dit natuurschoon ook op jouw bucketlist? Lees dan snel verder voor een voorproefje en handige tips!

Plitvice Nationaal Park

Het park bestaat uit 16 meren die elk op een andere hoogte liggen. Door de hoogteverschillen zijn kleine en grote watervallen ontstaan. Maar liefst 90! De hoogste waterval is een topattractie binnen het park en is 78 meter hoog. De helderblauwe en felgroene meren zijn betoverend mooi. Er leven wolven en beren in het park, maar die kom je eigenlijk niet tegen. Ze zijn veel te schuw en komen niet dichtbij de wandelpaden waar in de zomer hordes toeristen overheen lopen.

Liefde op het eerste gezicht

We arriveren bij het park via ingang 2. We denken op tijd te zijn (half 9), maar er staat al een flinke rij voor de kaartverkoop. Ach ja, niets aan te doen! Eenmaal in het park brengt een bootje ons binnen 3 minuten naar de overkant van het meer. Nu kan het wandelen beginnen! In de eerste minuten zijn we al onder de indruk van de prachtige natuur. Via houten vlonders loop je over het kristalheldere water. Alles is zo groen! Kleine stroomversnellingen, watervallen van groot tot klein, het ene meer groen van kleur en het andere felblauw. Ja, wij zijn onder de indruk! De eerste honderden meters stoppen we ontelbaar vaak om foto's te maken. Deze schoonheid moet vastgelegd worden!

Klimmen, hijgen, zweten, maar dan... Wat een uitzicht!

Na een klein half uur komen we op een kruising van verschillende wandelpaden. Linksaf betekent ter hoogte van het water blijven lopen, samen met heel veel andere toeristen. Als we rechts afbuigen, zien we een wandelpad omhoog het bos in gaan. Hier zien we bijna niemand naartoe gaan. Reden voor ons om dat pad te gaan verkennen! Oké, het is even doorzetten, want het pad is soms steil en je moet opletten waar je je voeten neerzet, maar het is de klim meer dan waard. Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht op de meren en zie je pas echt dat de meren op verschillende hoogtes liggen. Het fijne is, hier is bijna niemand! De stilte, het heuvelachtige bos, de smalle paadjes en het uitzicht op die prachtige meren. We zijn er stil van.

Alles te voet

Na een tijdje komen we weer op de meer 'mainstream' wandelpaden en verkennen we de gehele upper lakes. We zien enorme, weidse meren, maar ook kleine meertjes. Die afwisseling is leuk! De wandelpaden zijn vaak smal, ongelijk en regelmatig naast een afgrondje. Het is druk en er wordt in beide richtingen gelopen, waardoor je goed moet opletten waar je loopt en er soms opstoppingen ontstaan. We zien dat veel mensen het treintje of de boot terug nemen naar het beginpunt, om vervolgens vanuit daar naar de lower lakes te gaan. Hmm… dat trekt ons niet zo. We hebben de tijd en gaan liever lopen. Dit is aardig wat kilometers, maar we verwachten dat niet veel mensen deze weg kiezen en dat we alle tijd en ruimte hebben om te genieten van het sprookjesachtige park. Dat blijkt te kloppen! Kilometers lang komen we bijna geen andere mensen tegen en hebben we de magische natuur even voor onszelf. Zo fijn!

De lower lakes eindigen bij de hoogste waterval van het park. Deze is 78 meter hoog en zeker mooi. Of het nou terecht de toplocatie in het park is, dat weet ik niet. Ik vind de felle kleuren van de meren samen met de groene omgeving denk ik gewoon het schitterendst. Nadat we vrijwel alle wandelpaden die het park heeft hebben gelopen, eindigen we aan het einde van de dag bij de uitgang. Moe, maar oh zo voldaan!

Tips voor de beste beleving

  • Er zijn niet heel veel wc's in het park. Dus, wacht niet tot het laatste moment!
  • Neem voldoende water en eten mee. Er zijn maar een paar plekken in het park waar je eten en drinken kunt kopen. Je mag dit zelf gewoon meenemen, zolang je je afval maar netjes opruimt.
  • Doe wandelschoenen aan. Het leukste is om zoveel mogelijk te voet te verkennen. Sommige paden zijn ongelijk of modderig en dan is het toch wel fijn als je niet op je slippertjes loopt.
  • In het hoogseizoen is het erg druk in het park. De wachtrijen voor het kopen van een kaartje kunnen enorm zijn! Als je zorgt dat je er op tijd bent, ben je de grootste drukte een beetje voor. Wij waren er om half 9 en moesten al een uur in de rij staan, dus trek je conclusies. :-)
  • In de buurt van het park zijn ruim voldoende accommodaties om te overnachten. Zo vind je direct aan de rand van het park bijvoorbeeld het Plitvice Hotel en het Bellevue Hotel. Vaak zijn deze accommodaties vrij prijzig, terwijl je op enkele kilometers schattige dorpjes vindt met appartementen en kamers. Zo sliepen wij na een vermoeiende dag in Čatrnja. Dit dorpje ligt op een paar kilometer van de ingang van het park en het is er prachtig! Wij sliepen bij Rooms Vuk en betaalden voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer (in het hoogseizoen!) maar 45 euro. Ideaal!
  • Als je nog studeert, neem dan je studentenpas mee. Er gelden lagere entreeprijzen voor studenten en dat verschil is in de duurste maanden bijna 10 euro. Doe er je voordeel mee!
  • Neem de tijd om het park te ontdekken. Je kunt er ook voor kiezen om een 2-daags ticket te kopen, zodat je echt op je gemak kunt doen.

Wij zijn verliefd op de magische Plitvice Meren! Ben jij er al weleens geweest of staat het nog op je to-do lijstje?

Alle blogs over Kroatië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Kroatië

Tickets voor de schitterende Plitvice Meren

Slovenië

Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Lago di Braies: een terechte toeristenmagneet?

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Onze 2-daagse hike naar Lago di Antermoia en de Vajolet Towers

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen