Lago di Braies: een terechte toeristenmagneet? | Tips voor jouw bezoek aan het beroemdste bergmeer in de Dolomieten

Djura

Het is zo’n plek die je niet overslaat, maar waar je vooraf ook sceptisch over bent. Lago di Braies is het beroemdste meer van de Dolomieten en trekt dagelijks enorme bezoekersaantallen. Dat zal wel niet voor niets zijn, toch? Of is er een andere reden dan natuurschoon waardoor Lago di Braies zo’n toeristenmagneet is? Wij geven onze mening over de Pragser Wildsee / Lago di Braies en geven je handige tips voor jouw bezoek aan Lago di Braies.

Waar ligt Lago di Braies?

Lago di Braies, ofwel de Pragser Wildsee, ligt in het noorden van de Dolomieten. Het stadje Dobiacco / Toblach is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Lago di Braies. Het meer ligt op 1.496 meter hoogte in de Prags Valley en wordt aan drie zijden omringd door hoge bergtoppen. Vooral Croda del Becco, ofwel Seekofel, is een eyecatcher met zijn 2.810 meter hoogte.

Is Lago di Braies de moeite waard?

Dat is maar net aan wie je het vraagt. Onze mening? Lago di Braies is een mooie plek, maar niet spectaculair. Toegegeven: het water heeft een mooie, diepblauwe en op sommige plekken turquoise kleur en de bergen eromheen zijn interessant. Maar in vergelijking met andere highlights in de Dolomieten, zoals Seceda, Geisleralm en Tre Cime, vonden wij Lago di Braies echt minder indrukwekkend. Als je daar dan de toeristische poppenkast van de Pragser Wildsee bij optelt, dan snappen wij eigenlijk niet zo goed wat nou precies die enorme aantrekkingskracht is van Lago di Braies.

Even voor je beeldvorming: in de zomer van 2018 kwamen er in 3 maanden tijd al 1,2 miljoen mensen naar het beroemde bergmeer. Op de piekdag in augustus 2018 werden er bijna 18.000 bezoekers geteld. Op één dag! Sindsdien is Lago di Braies alleen maar populairder geworden. Zo populair dat er vanaf dit jaar diverse beperkingen zijn ingesteld om het overmatige toerisme in goede banen te leiden. Daarover straks meer.

Waarom gaan zoveel mensen dan toch naar de Pragser Wildsee? We kunnen wel een verklaring bedenken en dat is bereikbaarheid. Het is één van de weinige bergmeren die je via de weg kunt bereiken. De bus zet je op nog geen 100 meter lopen van de waterkant af. Het is dus een hele toegankelijke highlight, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lago di Sorapis.

Wij hadden Lago di Braies expres een beetje aan het einde van onze Dolomieten roadtrip gepland, zodat we buiten de drukste periode naar het meer zouden gaan. Begin oktober gingen wij een kijkje nemen. Een beetje sceptisch waren we wel, dat moeten we toegeven. Heel vaak verliest een highlight zijn charme als het zo overlopen wordt door mensen en inderdaad: het was best druk bij Lago di Braies. En dan te bedenken dat wij al ver buiten het hoogseizoen bij de Pragser Wildsee waren. Ik wil echt niet weten hoe het er hier aan toegaat in de zomer.

Ook het natuurschoon vonden wij gemiddeld, voor de Dolomieten dan hè. ;-) Wij werden niet positief verrast of omvergeblazen door de schoonheid van deze plek, terwijl we dat in de Dolomieten zo vaak juist wel hebben ervaren. Dat perfecte plaatje met die duidelijke weerspiegeling in het water wat je altijd ziet als je googelt op Lago di Braies? Zo ga je het bergmeer bijna nooit aantreffen. Alleen als je heel vroeg in de ochtend gaat (voordat de bootverhuur open gaat) in de zomermaanden (buiten de zomermaanden komt de zon nog niet boven de bergen uit voordat de bootverhuur opent), dan kun je misschien zo’n foto maken. En dan nog zul je niet de enige zijn die dit perfecte plaatje wil maken.

Onze conclusie: als je buiten het hoogseizoen reist en in de buurt bent, dan kun je een bezoekje aan Lago di Braies prima meepakken. Maar het is het niet waard om er je hele reis omheen te plannen. Geloof ons, er zijn echt veel mooiere plekken in de Dolomieten en die hoef je niet te delen met duizenden mensen.

Lago di Braies, Lago di Carezza of Lago di Sorapis?

De Dolomieten hebben niet veel bergmeren en veel mensen komen daarom samen bij de drie bekendste: Lago di Braies, Lago di Carezza en Lago di Sorapis. Lago di Carezza ligt - net als Lago di Braies - direct aan de weg en wordt daarom veel bezocht. Helaas heeft er bij Lago di Carezza in 2018 een flinke storm gewoed waarbij onwijs veel bomen zijn gesneuveld. Wij vonden Lago di Carezza daardoor visueel een stuk minder aantrekkelijk, want er zijn overal kale plekken rondom het meer.

Als je het niet erg vindt om een stukje te hiken, kies dan voor Lago di Sorapis. Dit babyblauwe meer ligt verstopt tussen de bergen en is enkel te voet bereikbaar. Het is alsnog een populaire plek met veel andere mensen, maar door de kleur van het water, de bossen en de grillige rotsen is het absoluut een mooie plek.

Het allermooiste bergmeer dat wij hebben gezien in de Dolomieten is wat minder bekend: Lago Federa. De kleuren spatten bijna van het scherm als je een foto maakt van dit vredige bergmeer. Ook Lago Federa bereik je alleen te voet.

Wat kun je doen tijdens je bezoek aan Lago di Braies?

Je kunt met een bootje het water op gaan of een rondje om het meer wandelen. Wij gingen voor dat laatste. Het is een makkelijke ronde van 4 kilometer waarbij je enkel in het begin (als je met de klok mee loopt) een stukje moet klimmen en dalen. Verder kun je lekker vlak wandelen en genieten van de kleur van het water en de bergen om je heen. Een fijne wandeling!

Een leuke detour tijdens je wandeling is een bezoek aan Malga Foresta. Je vindt het pad naar deze berghut aan de noordkant van de Pragser Wildsee. Vanaf daar is het ongeveer 1,5 kilometer naar de berghut en je moet hierbij zo’n 100 meter klimmen. Eenmaal daar kom je op een heerlijk terras waar je even uit de gekte van Lago di Braies stapt en kunt genieten van een hapje of een drankje. Aanrader!

Hoe kom je bij Lago di Braies?

Om overtoerisme tegen te gaan zijn er in 2023 diverse beperkingen ingesteld voor de toegangsweg naar Lago di Braies. De verwachting is dat dit ook de komende jaren zal gelden. Belangrijk om te weten:

  • In het hoogseizoen (dit jaar was dit van 10 juli t/m 10 september) kun je enkel naar Lago di Braies rijden voor 9:30 uur of na 16:00 uur, tenzij je een reservering hebt voor een parkeerplaats.
  • Wil je overdag naar Lago di Braies in het hoogseizoen, dan kun je met de bus, te voet of met de fiets gaan.
  • Als je kiest voor de bus, dan moet je buslijn 442 hebben. Deze rijdt tussen Dobiacco en de Pragser Wildsee. In het hoogseizoen moet je je bustickets vooraf boeken via prags.bz. Je kunt de actuele vertrektijden vinden via suedtirolmobil.info.
  • Op de officiële site van de regio vind je de huidige restricties en kun je indien nodig bustickets kopen of een parkeerplaats reserveren.
  • Als je met een camper reist, dan kun je sowieso het beste met de bus naar Lago di Braies gaan. Ook buiten het hoogseizoen. Veel parkeerterreinen hebben hoogtebalken en laten geen campers toe. Toen wij er in oktober waren, kon je als camper wel parkeren op P4 voor een tarief van €35 voor 24 uur. Je betaalt alleen altijd €35, ook als je maar 2 uurtjes blijft… Best een duur grapje.

Wat kost een bezoek aan Lago di Braies?

Het meer is vrij toegankelijk en kost je niets. De kosten zitten vooral in parkeren en/of het vervoer erheen. Parkeren in het hoogseizoen kost je tot wel €40. Wij betaalden in oktober €10 per persoon voor een busticket (retour) vanaf Camping Olympia. Ik weet niet of de tarieven hoger zijn in het hoogseizoen.

Lago di Braies: een terechte toeristenmagneet?

Meer dan een miljoen bezoekers in de zomermaanden. Gemiddeld meer dan 11.000 per dag. Laat het even op je inwerken. Het is nogal wat! De drukke wandelpaden, de overprijsde parkeerplaatsen, de beperkingen om er te komen, het maakt een bezoekje aan Lago di Braies allemaal niet leuker en mooier. Als je het ons vraagt dan. :-) Als het zo ontzettend druk is bij een plek in de natuur, dan gaat de magie van het landschap vaak een beetje verloren. Bij Lago di Braies hebben wij dat ook zo ervaren. Aan de andere kant zijn we blij dat we toch zijn gegaan en met eigen ogen hebben kunnen zien en ervaren dat dit minder onze ‘cup of tea’ is. Ieder zijn smaak, toch?

Meer over onze roadtrip door Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Onze 2-daagse hike naar Lago di Antermoia en de Vajolet Towers

Slovenië

Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten

Italië

Goed voorbereid op reis naar de Dolomieten

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen