Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Djura

Na meer dan 12 hikes in de Dolomieten, denk je misschien dat je al het moois wel gezien hebt. Fout! Wij bewaarden de Croda da Lago Circuit Trail voor het laatst en waren stil van het natuurschoon dat we zagen. De herfstkleuren in het bos en rondom het vredige Lago Federa zijn weergaloos en zorgen voor een tof contrast met de rauwe Croda da Lago bergen. De hike naar Lago Federa en Croda da Lago staat heeft een plekje bemachtigd in onze Dolomieten favorieten!

Over de Croda da Lago Circuit Trail

  • Start- en eindpunt: Ponte di Rocurto (1.700 meter)
  • Route: Lago Federa & Rifugio Croda da Lago (2.046 meter) > Forcella Ambrizzola (2.277 meter) > Forcella di Formin (2.462 meter) > Ponte di Rocurto
  • Afstand: 13 kilometer
  • Hoogtemeters: 762 meter klimmen en dalen
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot moeilijk
  • Benodigde tijd: 7 tot 8 uur inclusief pauzes

Naar het mooiste meer van de Dolomieten: Lago Federa

Het is nog fris als we rond half 10 aan de Croda da Lago Circuit Trail beginnen. Niet zo gek als je je bedenkt dat het alweer half oktober is. De tijd vliegt in de Dolomieten! We waren al eerder in de buurt van Lago Federa en de Croda da Lago bergen (bij de Rifugio Nuvolau hike en Lago di Sorapis), maar we hebben deze hike expres bewaard voor het laatste deel van onze Dolomieten trip. Dit is namelijk een herfst hike bij uitstek, hebben we ons laten vertellen. We zijn benieuwd of de herfstkleuren al te zien zijn!

Op de parkeerplaats is het rustig en ook de hike begint op een fijn tempo. Door het bos, wel klimmen, maar niet heel steil. Na een tijdje wordt het pad wel steil en is het even zweten, maar al snel zitten de hoogtemeters die we moeten overbruggen tot Lago Federa er ver op. We stoppen even bij een uitzichtpunt vanaf waar we een weids uitzicht hebben. Nu we al een week of 5 in de Dolomieten zijn, herkennen we steeds meer bergtoppen en plaatsen in het dal. Echt leuk!

We zien op dit deel van de hike nog geen 10 andere mensen. Heerlijk, die rust! Het laatste deel tot Lago Federa is vrij vlak. Ongeveer 1,5 uur na vertrek staan we aan de rand van Lago Federa. Wauw! De kleuren zijn zo intens. Het water ligt er heel vredig bij en weerspiegelt zijn omgeving. Aan de overkant van het water torent de enorme bergwand van Croda da Lago woest boven alles uit. In de verte zien we de bergtop Becco di Mezzodi. Deze plek heeft alles: water, kleuren, bergen. Het is een compleet plaatje. En er is bijna niemand!

Lago Federa is voor ons zonder twijfel het mooiste meer - dat wij gezien hebben - in de Dolomieten. Mooier dan Lago di Braies, Lago di Carezza en Lago di Sorapis bij elkaar! Zo’n meer in zo’n landschap, het is perfect.

We lopen dan ook eerst een rondje om het gehele meer, voordat we bij de berghut die aan de oever ligt (Rifugio Croda da Lago) neerploffen voor een kopje koffie. We willen deze plek vanuit alle hoeken bekijken en vooral heel veel foto’s maken om dit wonderschone moment vast te leggen. Als we na een uur voldaan zijn, pakken we alsnog dat bakkie koffie bij de berghut. Leuk dat deze nog open is in oktober!

Klim 2 en klim 3 naar het toppunt

De Croda da Lago Circuit Trail bestaat eigenlijk uit 3 klimgedeelten en vervolgens een lange afdaling. De klim tot Lago Federa was de eerste en nu volgen de volgende twee klimstukken. Eerst gaan we naar Forcella Ambrizzola. In 2,2 kilometer overbruggen we zo’n 230 hoogtemeters. Heel goed te doen! Het pad is breed en geeft ons daarmee de kans om veel om ons heen te kijken. Dit landschap, we krijgen er geen genoeg van!

Na 45 minuten bereiken we Forcella Ambrizzola. We bevinden ons nu op 2.277 meter hoogte en klim 2 zit erop. Nog eentje te gaan! We volgen het pad dat ons langs de andere kant van de Croda da Lago bergketen leidt. Het landschap is ineens heel anders. Rotsachtig met zo’n typisch groengele kleur door de lage begroeiing. Het vredige en idyllische van Lago Federa heeft plaatsgemaakt voor een rauw samenspel waar rotsen en bergwanden domineren. Dat kunnen wij ook goed waarderen!

Na een korte pauze beginnen we aan de derde en laatste klim van vandaag. Gek genoeg begint deze met een korte afdaling. Altijd fijn, afdalen als je weet dat je diezelfde hoogtemeters (en meer!) zometeen weer omhoog moet. ;-)

Het duurt niet lang voordat ons doel in zicht komt: Forcella di Formin op 2.426 meter hoogte. Het pad naar deze bergtop begint vriendelijk, maar het duurt niet lang voordat de trail verandert in een genadeloze klim. De steilheid in combinatie met het fijne gruis maken dit deel van de hike pittig, zowel conditioneel als technisch.

Ook klim 3 kost ons 45 minuten. Vanaf de top hebben we een panoramisch uitzicht over de omgeving. We spotten zelfs de 3 kilometer verderop gelegen Nuvolau berghut!

Een technisch moeilijke afdaling

Maar om nou te zeggen dat we het moeilijkste deel van de dag achter ons hebben? Nee, dat is niet het geval. De afdaling die volgt is veel lastiger dan de klimpartij die we net hebben gehad. Het begint met een berg aan rotsblokken waar je eigenlijk maar amper een pad in kunt zien. Het is af en toe echt zoeken naar de markeringen die ons geruststellen en aangeven dat we nog steeds ‘on track’ zijn, want als je even niet oplet, dan ben je zo afgedwaald hier. Als we achterom kijken, zien we vaak niet eens hoe we nou net gelopen hebben.

Het is ook nog eens erg steil en dat draagt bij aan de moeilijkheidsgraad. We hebben dan ook best wat tijd nodig voor dit gedeelte van de hike (vooral ik, Djura). Langzamerhand komt er weer wat begroeiing terug. De kleine boompjes zijn felgeel nu de herfst is aangebroken en dat is prachtig in combinatie met de grijze rotsen. We vervelen ons dus zeker niet onderweg, ook al lijkt de afdaling maar te blijven duren.

Hoe mooi het ook is, na een tijdje word je toch moe en hoop je steeds weer dat je bijna bij de kruising van de twee paden bent. Vanuit daar loop je namelijk hetzelfde deel terug als in het begin en we weten dat dat een klein half uurtje is. Na bijna 2 uur afdalen is het zover: we zijn bij die kruising. Nu is het rustig ‘uitwandelen’ door het bos en dan lekker bijkomen in Bruno. Wat een geslaagde dag!

Een favoriet in de Dolomieten

We hebben bijna 6 weken lang rondgereisd in de Dolomieten, 4 bergmeren gezien en tegen de 15 hikes gedaan. We hebben de allerbekendste (en iets minder bekende) bezienswaardigheden in de Dolomieten afgestreept en toch heeft de relatief minder bekende Croda da Lago Circuit Trail het geschopt tot onze favorieten. Waarom? De kleuren (ga in de herfst!), het vredige Lago Federa, de rauwe bergwanden, de contrasten tussen al die elementen, de weerspiegeling in het water van Lago Federa, de gele boompjes. Het is adembenemend!

Het is een hele gevarieerde hike, waarbij je door het bos wandelt, langs een bergmeer komt en rotsachtige bergpaadjes trotseert. Je hebt steeds andere uitzichten om van te genieten en het grootste deel van de hike is niet al te moeilijk. Het aantal hoogtemeters is behoorlijk, maar doordat je de klim in 3 stukken opdeelt is het heel behapbaar. De afdaling is het lastigste, maar ook daarvoor geldt: focus, doe het rustig aan, wees geduldig met jezelf en ben voorzichtig. Dan kom je er vanzelf.

Nog een pluspunt aan deze hike naar Lago Federa en Croda da Lago: het is veel rustiger dan bij veel andere hikes die wij deden in de Dolomieten. En het is gratis! Parkeren kost je niks en je hebt geen dure kabelbanen nodig om op het hoogtepunt te komen.

Kortom, de Croda da Lago hike wil je niet missen. Vooral niet als je in de herfst in de Dolomieten bent!

Alles over onze reis door Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Onze 2-daagse hike naar Lago di Antermoia en de Vajolet Towers

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Italië

Doe de korte hike naar Monte Specie voor een ander uitzicht op Tre Cime

Italië

Lago di Braies: een terechte toeristenmagneet?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen