Alpe di Siusi: een perfecte combinatie van wandelen, natuur en horeca | Vanuit Compatsch via Saltria naar het Seiseralm uitzichtpunt

Djura

Alpe di Siusi, ofwel Seiseralm in het Duits, is de grootste bergweide van Europa. Over de groene, glooiende heuvels kun je heerlijk wandelen en daarbij word je omringd door veel van de bekendste bergen in de Dolomieten, zoals Sassolungo, Seceda, Geisler/Odle en de Vajolet Towers. Het is schitterend en als kers op de taart zijn er tal van berghutten op Alpe di Siusi waar je lekker kunt borrelen of eten. Met een uitzicht waar je u tegen zegt!

Wandelen op Alpe di Siusi

Idyllischer dan op Alpe di Siusi wordt het niet zo snel. Verspreid over de enorme bergweide staan her en der houten hutjes, om je heen torenen de kale, grijze rotsen ver boven de weilanden en bossen uit en in de tientallen berghutten vind je levendigheid en goed eten en drinken. Een fijne combinatie! ;-)

Een overzicht van alle berghutten op Alpe di Siusi

Alpe di Siusi wordt in het Duits Seiseralm en in het Ladinisch Mont Sëuc genoemd. Aangezien de Dolomieten een 3-talige regio is, kom je de drie namen door elkaar tegen. Ze bedoelen allemaal dezelfde plek, namelijk de grootste bergweide van Europa.

Alpe di Siusi is 56 vierkante kilometer groot en heeft 450 kilometer aan hiking trails. Indrukwekkend! Drie keer raden wat je het beste kunt doen op Alpe di Siusi? Wandelen natuurlijk! Je kunt allerlei routes kiezen. Van kort tot lang en van makkelijk tot uitdagend. Je kunt het zo gek maken als je wil, maar voor waanzinnige uitzichten hoef je jezelf niet uit te putten. Via de makkelijke paden kom je namelijk al langs schitterende plekken!

Bekende wandelroutes op Seiseralm

Er zijn een aantal wandelroutes die erg bekend zijn. Zo kun je eens kijken naar:

  • Hans & Paula Steiger Trail: Deze toegankelijke wandeling is 14,6 kilometer en start in het dorpje Compaccio / Compatsch. De totale wandeling duurt ongeveer 4,5 uur en je komt daarbij langs Saltria, Tirler Alm en Malga Laranzer. Je eindigt weer in Compaccio.
  • Trail naar Rifugio Bolzano & Rifugio Alpe di Tires: Als je de Rosengarten berggroep van dichtbij wil zien (met o.a. de Vajolet Towers), dan is deze hike geschikt voor jou. Met een lengte van ruim 20 kilometer moet je op een volle en uitdagende dag rekenen voor deze hike. Je start vanuit Compaccio.
  • Ortisei - Monte Pana - Santa Cristina: Voor deze makkelijke wandeling neem je de kabelbaan vanuit Ortisei en loop je daarna ontspannen naar Saltria. Daar ga je verder richting Monte Pana en uiteindelijk eindig je in het dorpje Santa Cristina. Bij deze 13 kilometer lange hike begin en eindig je in Val Gardena, maar je komt wel op een andere plek uit dan waar je bent begonnen.

Wij hadden wel zin in een niet al te lastige hike en wilden vooral kilometers afleggen op Alpe di Siusi zelf. Daarom kozen wij voor een wandeling waarbij we een stukje van de Hans & Paula Steiger Trail afleggen, in Saltria komen en langs het bekende uitzichtpunt vlakbij Adler Lodge komen. Dit zijn de belangrijkste herkenningspunten van de route die wij liepen: Compaccio > Gostner Schwaige > Baita Tuene > Saltria > Panorama Point > Malga Sanon > Compaccio. Deze hike is ongeveer 14 kilometer en komt langs meerdere berghutten met geweldige uitzichten vanaf hun terras. Reserveer dus zeker tijd om hier een tussenstop te maken.

Langs de mooiste plekken en uitzichten op Alpe di Siusi

Als we met de kabelbaan aankomen in het dorpje Compaccio, gelegen op bijna 2.000 meter, worden we nou niet direct omvergeblazen. Het dorp heeft een aantal grote hotels en parkeerterreinen en geeft ons absoluut niet dat typische ‘alpenweide’ gevoel. We gaan maar gelijk wandelen en hopen dat het snel beter wordt. Alpe di Siusi zal toch niet voor niets zo populair zijn?

Onze hoop op leuker en mooier blijkt terecht. Nadat we een snel kopje koffie bij Gostner Schwaige hebben gedaan, lopen we verder door het gras en gaan we onder een skilift door. Vanaf dat punt opent het landschap voor ons zich en kijken we ineens op allerlei machtige bergen. Rechts van ons liggen de Rosengarten bergen met de Vajolet Towers, pal voor ons zien we Sassolungo en aan de linkerkant zien we Seceda en de Geisler/Odle bergpieken weer.

Vanaf het terras bij Baita Tuene hebben we perfect uitzicht op dit landschap en ook al hebben we nog geen kwartier geleden nog koffie op, we stoppen bij deze berghut opnieuw om dit allemaal goed in ons op te nemen. We zijn er nu toch!

Als we daarna verder wandelen richting Saltria, blijft het genieten. We lopen over een makkelijk pad door bossen en langs de koeien en dalen lichtjes af. Het is maar goed dat het pad zo makkelijk is, want onze ogen zijn vooral gericht op de bergen om ons heen. En niet op het pad! Regelmatig staat er een bankje langs de route en daar maken we dankbaar gebruik van. Niet omdat we moe zijn, maar omdat we hier nog lang niet weg willen!

Het laatste stukje tot Saltria dalen we iets steiler af en dan bereiken we het enige andere dorp (naast Compaccio / Compatsch) op Alpe di Siusi. We laten Saltria echter al snel weer achter ons en nemen het pad richting Adler Lodge. Dat betekent klimmen! Regelmatig kijken we achterom, want daar ligt de meer dan 3.000 meter hoge Sassolungo / Langkofel. Die berg werkt als een magneet op onze ogen. Hij is fascinerend!

Iets verderop staan we op één van de glooiende heuvels van Alpe di Siusi en kunnen we ineens over een heel ander gedeelte van de bergweide kijken. Als we nu achterom kijken, dan steken de grijze Sassolungo bergen recht omhoog vanuit het gras. Ziet er mooi uit!

Rond half 2 bereiken we het volgende hoogtepunt van vandaag: de fotospot vlakbij de Adler Lodge. We hadden even onze twijfels, maar moeten andere bloggers inderdaad gelijk geven: dit is de beste plek om Alpe di Siusi vast te leggen. Vanaf hier zie je namelijk alles waar de Seiseralm bekend om is: de glooiende heuvels, houten hutjes en rauwe bergen. We zijn blij dat we de route in deze volgorde hebben gelopen, want in de ochtend zou je hier tegen de zon in fotograferen.

Na al die kilometers hebben we honger gekregen en daarom stappen we het terras op van de berghut Sanon. Ook hier is het weer één en al gezelligheid en blijf je maar om je heen kijken naar al het moois. We bestellen een borrelplank met lokale producten en dat smaakt goed. Samen concluderen we dat Alpe di Siusi echt een leuke mix is tussen ontspannen wandelen in een prachtig landschap en gezelligheid en gastronomie bij de berghutten. Wij zijn fan!

Zonsopkomst bij Alpe di Siusi

Veel enthousiaste fotografen en bloggers zorgen ervoor dat ze de zonsopkomst bij Alpe di Siusi vangen in beeld. De zon komt dan achter de Sassolungo bergen op en verlicht de bergweides op een schitterende manier, als we de foto’s mogen geloven. :-) Vaak hangen de wolken nog laag op het glooiende gras en dat geeft een mooi effect.

Wij vonden dit iets teveel gedoe (en zijn nogal gesteld op onze nachtrust). Als jij wel bereid bent om midden in de nacht uit je bed te komen voor de zonsopkomst bij Alpe di Siusi, dan kun je het beste parkeren bij P2 in Compaccio. Vervolgens is het nog een dik uur (4,3 kilometer) lopen tot de fotospot.

Hoe kom je op de Seiseralm?

Je kunt Alpe di Siusi op verschillende manieren bereiken. Vanuit het dorpje Siusi / Seis am Schlern is er gewoon een weg die naar Compaccio gaat. Er is alleen één grote maar: je mag alleen naar Alpe di Siusi rijden tot 9 uur ‘s ochtends en na 5 uur ‘s middags. Overdag kun je dus niet over de weg naar Alpe di Siusi, tenzij je in een accommodatie op de bergweide verblijft. Dan mag je - op de dag van aankomst - de weg gebruiken op het tijdstip dat jij wil.

Als je vroeg in de ochtend of laat op de dag naar boven rijdt, dan kun je parkeren bij P2 in Compaccio. De parkeerkosten bedragen 24 euro per voertuig. Er is trouwens nog een uitzondering op deze regel. Als de kabelbanen niet meer actief zijn (buiten het seizoen), dan mag je van en naar Alpe di Siusi rijden wanneer je maar wil.

Wil je overdag naar Alpe di Siusi, dan kun je met één van de kabelbanen of met de bus gaan. Vanuit het dorpje Siusi kom je met de kabelbaan uit in Compaccio. Je kunt ook vanuit het toeristische stadje Ortisei omhoog met de kabelbaan en dan kom je uit bij het bergstation Mont Sëuc. De laatste optie is de bus vanuit Siusi naar Compaccio, maar ik weet eigenlijk niet waarom je die zou kiezen. Het busticket is namelijk dezelfde prijs als een kabelbaanritje en met de kabelbaan gaan is toch gewoon veel leuker!

Handige informatie en tips voor je bezoek aan Alpe di Siusi

  • Als je vanuit Siusi met de kabelbaan naar Seiseralm gaat en je reist met een camper door de Dolomieten, dan is het parkeerterrein van de kabelbaan een ideale wildkampeerplek. Het terrein is erg groot en het overnachten in je busje wordt getolereerd. Overdag kun je gratis gebruik maken van de toiletten bij de kabelbaan en er zijn ook allerlei winkels en restaurants in de buurt.
  • Alle informatie, zoals tarieven en openingstijden, voor de Alpe di Siusi kabelbanen vind je hier. Let vooral ook even op de sluitingsdata als je buiten het hoogseizoen door de Dolomieten reist. Meestal gaan de kabelbanen vanaf begin november dicht.
  • Je checkt de actuele weersomstandigheden via de Seiseralm webcams. Handig!

Meer over onze reis door Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Italië

Doe de korte hike naar Monte Specie voor een ander uitzicht op Tre Cime

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Ga naar Rifugio Nuvolau voor een spectaculair uitzicht over de Dolomieten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen