Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo | Het symbool van de Dolomieten

Djura

Als je in de Dolomieten bent, dan mag een hike bij Tre Cime niet ontbreken. Deze drie verticale bergwanden vormen samen een iconische plek in de Dolomieten. Een wandeling rondom de drie toppen is een absolute must-do, vooral als je het gekkenhuis in het hoogseizoen kunt vermijden. In dit blog lees je hoe wij de Tre Cime Circuit Trail hebben ervaren en delen we veel handige informatie en tips voor jouw bezoek aan de wereldberoemde Drei Zinnen.

In de Dolomieten spreken ze bijna overal minstens twee talen: Duits en Italiaans. Vrijwel alle dorpen, steden, bergen en meren hebben daardoor meerdere namen. Voor alle duidelijkheid willen we daarom bij je aangeven dat Tre Cime di Lavaredo precies dezelfde bergtoppen zijn als de Drei Zinnen. Laat daar geen verwarring over bestaan. ;-)

Waarom je de Drei Zinnen wil zien

Wij zijn meestal niet zo gek op de beroemdste bezienswaardigheden in een gebied. Zeker niet als dat hele gebied al erg toeristisch is, zoals de Dolomieten. Zo vonden wij Lago di Braies wel mooi, maar zeker niet de top highlight van de regio. Toch planden we een dag bij Tre Cime di Lavaredo en daar hebben we geen seconde spijt van gehad. Ja, het is druk, zelfs begin oktober, maar het is ook fenomenaal mooi. De drie bergtoppen liggen mooi op een rij naast elkaar en rijzen aan de noordkant verticaal omhoog. Het is rauw en puur. Dit wil je niet missen!

Over de Tre Cime Circuit Trail

De meest gekozen hike bij Tre Cime is de Tre Cime Circuit Trail. Bij deze hike loop je een rondje om de 3 bergtoppen heen en kun je ze dus van alle kanten bekijken. Ook is het fijn dat de hike niet technisch moeilijk is en daarom goed te doen voor elk niveau.

  • Start- en eindpunt: Rifugio Auronzo (2.326 meter)
  • Route: Rifugio Auronzo > Forcella Lavaredo (2.457 meter) > Rifugio Locatelli / Dreizinnenhütte (2.438 meter) > Langalm (2.283 meter) > Rifugio Auronzo
  • Afstand: 10 kilometer
  • Hoogtemeters: ongeveer 300 meter klimmen en dalen
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
  • Benodigde tijd: 4 tot 5 uur inclusief pauzes

Wij liepen de Tre Cime Circuit Trail met de klok mee, net zoals de meeste mensen. Je kunt hem ook prima andersom lopen. Alleen als het erg druk is op de wandelpaden, dan voelt het misschien niet fijn om voor je gevoel tegen de stroming in te hiken.

Onze ervaring met hiken bij Tre Cime

De eerste indruk

Last but not least. Lest best. Als we ‘s ochtends vroeg, iets voor half 9, in de kou op de bus staan te wachten, zijn we benieuwd of deze uitspraak op gaat voor onze Tre Cime ervaring. We hebben ons bezoek aan de Drei Zinnen expres bewaard tot de laatste week van onze Dolomieten roadtrip. Niet alleen omdat onze verwachtingen hooggespannen zijn en we niet willen dat andere plekken daarna tegenvallen, maar ook om de ergste drukte af te wachten. Het is inmiddels oktober en het einde van het seizoen is echt in zicht in de Dolomieten. Dat moet hoe dan ook schelen in de drukte bij de populairste bezienswaardigheid van het gebied. Althans, dat is ons idee erbij. :-) We zijn benieuwd wat we aantreffen!

Rond 9 uur arriveren we op de enorme parkeerplaats bij Rifugio Auronzo. Begin oktober of niet, het is hier verre van leeg. We zijn lang niet de enige die Tre Cime bezoeken op deze zonnige dag. We merken aan de temperatuur wel dat we al in oktober zitten. Het is nog koud, zeker nu de zon nog maar net op is. We gaan maar lopen, dan krijgen we het vanzelf warm!

Het eerste deel van de hike gaat over een breed grindpad. We lopen tussen veel mensen en er zijn ook wat grote groepen die - heel irritant - het hele pad innemen op een matig tempo. We moeten ons vandaag maar een beetje aanpassen aan het tempo van anderen, want de hele tijd mensen inhalen is ook niks. Dan ben je net voorbij de ene, dan stuit je weer op de volgende.

Het geeft ons de tijd om om ons heen te kijken en te genieten van het landschap. We zien Cadini di Misurina in de verte liggen en kijken op ‘de achterkant’ van de Drei Zinnen. Vanaf deze kant zijn de bergen helemaal niet zo verticaal en glad, maar best rotsig. Niet het beeld dat we altijd zien van Tre Cime in ieder geval.

Na dit vlakke begin komen we bij de eerste klim van vandaag. Koud hebben we het niet meer als we Forcella Lavaredo bereiken! Vanaf dit uitzichtpunt zien we Tre Cime van de zijkant. Nu wel met de beroemde steile wanden. Gaaf zeg!

Het beste uitzicht op Tre Cime

In de verte zien we het volgende herkenningspunt al: de Dreizinnenhütte. Onderweg naar deze berghut blijven we om onze linkerschouder kijken naar Tre Cime. Dat kan makkelijk, want het pad is breed en daalt geleidelijk. Wandelen kost hier weinig moeite en dat is maar goed ook, want zo kunnen we volop genieten van het landschap. Als we om ons heen kijken, zien we mensen op de rotswand rechts van ons een via ferrata doen en door nauwe bergspleten kruipen. Lijkt ons ook weleens cool om zoiets te doen!

Aangekomen bij Rifugio Locatelli / Dreizinnenhütte ploffen we neer voor een boterham. Alle hutten zijn al dicht - dat is dan weer het nadeel van hiken in het najaar - maar met een volle rugzak met water, lunch en snacks zijn we hier goed op voorbereid. Vanaf de hut heb je het allerbeste uitzicht op Tre Cime. Bammetje with a view!

Het verstopte grotje

Op Instagram hebben we gezien dat ergens achter de Dreizinnenhütte een kleine grot moet zijn met een tof uitzicht op de drie pieken. De precieze locatie van de grot is alleen wat onduidelijk. Hij staat niet op maps.me en ook in blogs over de Tre Cime Circuit Trail lezen we niets over deze grot. We hebben geen bereik en kunnen Google Maps dus niet raadplegen… Gelukkig hebben we onze verrekijker en daarmee weten we het grotje snel te spotten. Achter de berghut moeten we over een erg steil grindpad een stukje naar boven klimmen. Als je eenmaal weet waar het is, dan snap je zelf niet meer dat je het daarvoor niet zag. Om jou te helpen: dit is de locatie van de grot.

Het was het speuren en steile en gladde paadje (door het losse, fijne grind) waard, want het uitzicht vanaf het grotje op de Drei Zinnen is echt leuk. En er is hier bijna niemand. Dan is er dus toch nog een beetje een geheime fotospot bij Tre Cime. Het is de korte detour in ieder geval waard!

Neem trouwens ook gelijk een kijkje bij de twee meren achter Rifugio Locatelli: Lago del Piani. Je bent er nu toch!

Genieten van de iconen van de Dolomieten

We hiken verder richting Langalm. We gaan via een zigzagpad best een stuk naar beneden en vervolgens moeten we weer steil klimmen. Bij de meeste hikes heb je één langere klim en afdaling, maar bij de Tre Cime Circuit Trail tref je meerdere klim- en daalstukken. Ze duren telkens niet heel lang, dus het is even doorbijten af en toe en dan kunnen je benen weer wat bijkomen.

Totdat we bij Langalm aankomen, houden we bijna de hele tijd zicht op Tre Cime. Je kunt naar deze verticale bergwanden blijven kijken. En dat doen we dan ook maar! De hoogste top van de drie, Cima Grande, is 2.999 meter hoog. Bij Langalm bevinden wij ons op nog geen 2.300 meter hoogte. Een flink verschil! En dan te bedenken dat de wereldberoemde klimmer Dani Arnold deze top - die onmogelijk te beklimmen lijkt - beklom in 46 minuten en 30 seconden. Zonder touwen. Bizar. En doodeng. :-)

Vanuit Langalm - heel schattig berghutje trouwens, jammer dat het dicht is - beginnen we aan het laatste deel van de Drei Zinnen hike. Daarvoor moeten we eerst weer een stukje klimmen en daarna wandelen we vrij ontspannen over een glooiend pad terug naar Rifugio Auronzo. Rifugio Auronzo is geen mooie of sfeervolle berghut, maar wel de enige die open is. Het is inmiddels heerlijk warm en we twijfelen of we op het terras zullen neerploffen voor een frisje of een biertje. We hebben veel zin in een biertje, maar hadden ook nog het plan om naar Cadini di Misurina te gaan. Hoe dat verder ging, lees je in dit blog.

Tips voor jouw bezoek aan Tre Cime / Drei Zinnen

Combineer Tre Cime met Cadini di Misurina

In de achtertuin van Tre Cime ligt nog een spectaculaire plek die erom gevraagd gezien te worden: Cadini di Misurina. De hike naar het Cadini di Misurina uitzichtpunt is maar kort en start ook vanaf Rifugio Auronzo. Je kunt een bezoek aan beide highlights prima met elkaar combineren, want voor het op en neer wandelen naar Cadini di Misurina ben je maximaal 1,5 uur tijd kwijt. De Tre Cime hike kun je goed volbrengen in een halve dag.

Voor je portemonnee is het ook het fijnste om beide hikes in één dag te doen, want dan hoef je maar één keer de dure tolweg of bustickets te betalen.

Beste periode voor een bezoek aan de Drei Zinnen

Hoe mooi Tre Cime di Lavaredo ook is, ik zou er niet in juli of augustus heen gaan. De Drei Zinnen zijn de top highlight in de Dolomieten en in juli en augustus kun je hier over de koppen lopen. Tel daarbij op dat je heel erg vroeg je bed uit moet als je een parkeerplek wil bemachtigen bovenaan de tolweg en dat je je bustickets ruim op tijd moet reserveren. Kortom, het is een gekkenhuis in het hoogseizoen en dat doet af aan je ervaring.

Juni, september en de eerste helft van oktober zijn de beste maanden voor een bezoek aan Tre Cime. Dan zit je nog niet in de chaos van het piekseizoen en is de tolweg meestal toch open. Verwacht dan trouwens niet dat je in je eentje bent bij Tre Cime. Ook dan zullen er meer dan genoeg mensen om je heen zijn, maar het is in ieder geval een stuk beter dan in juli of augustus.

Nog iets: vermijd weekenden. Welke maand van het jaar het ook is.

De tolweg naar Rifugio Auronzo

Om bij het startpunt van de Tre Cime Circuit Trail te komen, moet je naar Rifugio Auronzo. Je neemt daarvoor de tolweg vanaf Misurina. Je vindt het tolhuisje net iets voorbij Lago Antorno. Vanaf daar is het zo’n 5 kilometer rijden over een bochtige, steile weg. De hellingsgraad loopt op tot 19% op de steilste stukken!

Niet gevreesd, de weg is breed en goed onderhouden. Openbare bussen rijden er ook over. ;-) Met de auto betaal je €30 voor de tolweg en als camper €45. Je hoeft vervolgens geen parkeergeld meer te betalen bovenaan de tolweg. Goddank, de tol is al duur genoeg.

Het parkeerterrein bij Rifugio Auronzo is groot, maar niet groot genoeg voor het aantal mensen dat naar boven wil. Vooral in het hoogseizoen ontstaat er daarom al heel vroeg een rij voor het tolhuisje, want de tolweg gaat dicht als het parkeerterrein vol is. Je zult dan moeten wachten totdat er weer een plek vrijkomt of je kunt de bus pakken naar boven. Als we de verhalen mogen geloven, dan staat er in het hoogseizoen al vanaf 7 uur ‘s ochtends een rij voor de tolweg. Toen wij begin oktober bij Tre Cime waren, zagen wij in de middag ook gewoon een rij voor de tolweg. Zelfs dan loopt het parkeerterrein gedurende de dag dus vol.

Met de bus naar de Drei Zinnen

Als je nou niet zo’n zin hebt om midden in de nacht uit je bed te komen en vervolgens maar af te moeten wachten of en hoe laat je de tolweg op kunt rijden, dan kun je beter de bus pakken naar Rifugio Auronzo. Als je met de camper reist en je bent met zijn tweetjes, dan is dat sowieso geen slecht idee. Voor twee bustickets (retour) betaal je namelijk minder dan aan de tol voor campers.

Buslijn 444 rijdt vanaf het stadje Dobbiaco / Toblach naar Rifugio Auronzo. Je moet je bustickets vooraf boeken via deze site. Wij hebben gratis geparkeerd op deze parkeerplaats met de bushalte pal ernaast. Lekker makkelijk! We waren €18 per persoon kwijt aan de buskaartjes. (retour)

Besparen: hiking routes naar Tre Cime

Je kunt natuurlijk het hele gedoe met de tolweg of de bus ook gewoon skippen en zelf naar boven lopen. Er zijn namelijk tal van hiking routes naar Tre Cime. Als je eerst moet zwoegen voordat je deze beroemde pieken kunt zien, dan zijn ze waarschijnlijk alleen maar mooier.

Je kunt bijvoorbeeld vanuit Val Fiscalina via trail 102 door de Valle Sasso Vecchio naar de Dreizinnenhütte hiken. Je moet die hoogtemeters die je anders via de tolweg aflegt dan alleen wel zelf klimmen. Het zijn er bijna 1.000. ;-) Een mooie uitdaging voor een fitte hiker die op het budget let!

Start je vanuit Misurina, dan neem je het wandelpad dat vlakbij de tolweg begint naar boven. Gebruik maps.me om te navigeren. Vanaf Misurina naar de parkeerplaats bij Rifugio Auronzo is het 5,7 kilometer en 548 meter klimmen. Er loopt ook een hiking route vanaf Lago di Landro / Dürrensee naar de Dreizinnenhütte. Deze is met een lengte van 8,2 kilometer en een hoogteverschil van 1.000 meter een stuk uitdagender.

Must-do in de Dolomieten

Ondanks de populariteit van Tre Cime zijn we maar wat blij dat we de meest iconische bergen van de Dolomieten met eigen ogen gezien hebben. Ze zijn simpelweg schitterend. Daarnaast kun je op één dag twee fantastische plekken zien (Tre Cime en Cadini di Misurina) en dat is het geld voor de tolweg of je busticket dubbel en dwars waard.

Alles over onze reis door Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Italië

Doe de korte hike naar Monte Specie voor een ander uitzicht op Tre Cime

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Ga naar Rifugio Nuvolau voor een spectaculair uitzicht over de Dolomieten

Italië

Onze 2-daagse hike naar Lago di Antermoia en de Vajolet Towers

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen