Doe de korte hike naar Monte Specie voor een ander uitzicht op Tre Cime | Tips voor Prato Piazza in de Dolomieten

Djura

Het is een stralende zaterdagochtend en wij hebben zin in een leuke, maar ook rustige hike. We bevinden ons alleen in de Braies / Drei Zinnen regio, het meest toeristische gebied van de Dolomieten, en het is ook nog eens weekend. Dat betekent extra drukte bij de highlights. Na wat Googlen stuiten we op een leuke hike in Prato Piazza: 4 kilometer naar Monte Specie. Vanaf daar hebben we uitzicht op de imposante Tre Cime pieken, maar dan zonder de drukte. Top!

Over de hike naar Monte Specie

  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Prato Piazza
  • Route: Rifugio Prato Piazza > Almhütte Plätzwiese > Monte Specie / Strudelkopf > Rifugio Vallandro / Dürrenstein Hütte > Rifugio Prato Piazza
  • Afstand: 8,4 kilometer
  • Hoogtemeters: 340 meter klimmen, 340 meter dalen
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
  • Benodigde tijd: 3 uur
Voor alle duidelijkheid: Monte Specie wordt in het Duits Strudelkopf genoemd en Tre Cime zijn dezelfde bergpieken als Drei Zinnen. Prato Piazza staat ook bekend onder de naam Plätzwiese.

Wat is Prato Piazza / Plätzwiese?

Prato Piazza is een bergplateau op bijna 2.000 meter hoogte. Doordat het bergplateau in de buurt ligt van het beroemde Lago di Braies en Tre Cime is het een populaire bestemming. Je vindt er namelijk wandelpaden geschikt voor jong en oud en voor een ontspannen wandeling en een stevige hike. Dat kies je zelf.

Een andere reden voor de populariteit van Prato Piazza is het uitzicht dat je hebt op omliggende bergen. Het plateau ligt namelijk tussen de 2.839 meter hoge Picco di Vallandro / Dürrenstein en de 3.146 meter hoge Monte Crode Rossa d’Ampezzo / Hohe Gaisl. En alsof dat nog niet genoeg is, vanaf sommige plaatsen op Prato Piazza kun je zelfs Tre Cime en Cadini di Misurina zien liggen. Indrukwekkend!

Hoe bereik je Prato Piazza?

De toegangsweg naar Prato Piazza is een tolweg. Net als bij Lago di Braies zijn er in het hoogseizoen restricties opgesteld om massatoerisme in goede banen te leiden. Je kunt in het hoogseizoen daarom alleen zelf naar Prato Piazza rijden voor half 10 ‘s ochtends of na 4 uur ‘s middags. Als je in die periode toch overdag naar Prato Piazza wil, dan kun je de bus nemen, te voet gaan of de fiets pakken.

Toen wij naar Prato Piazza gingen in oktober, waren de restricties voor de tolweg al wat soepeler geworden. De beperkingen golden nu enkel tussen 10 en 3 uur, maar helaas waren wij alsnog aangewezen op de openbare bus. Campers worden namelijk niet toegelaten op de tolweg. Waarom ze deze maatregel hebben ingesteld is ons een raadsel, want de tolweg is ruim genoeg om ook campers erover te laten rijden. De openbare bus rijdt er ten slotte ook overheen!

Wij parkeerden daarom voor €12 bij de parkeerplaats Brückele en stapten vanuit daar in de bus. Voor het busticket betalen we €5 per persoon. (retour)

Op deze site kun je de actuele beperkingen voor de weg naar Prato Piazza checken.

Onze korte hike op Prato Piazza

Het is inmiddels middag als we arriveren bij het startpunt van de hike. We zijn verrast door de rust onderweg. Ondanks het prachtige weer en het mooie landschap zien we niet veel mensen op de trails. Echt even in de natuur zijn. Heerlijk!

We volgen de trails 37, 40, 40a en 34 richting Monte Specie. Ondertussen passeren we enkele berghutten, maar ze zijn niet allemaal meer open. Aan onze rechterkant ligt een groene vallei en daarachter de meer dan 3.000 meter Hohe Gaisl berg. Erg mooi!

We kunnen goed genieten van het landschap, want de hike slokt een keertje niet al onze energie op. Het pad stijgt geleidelijk en is technisch niet moeilijk. Na 1,5 uur (inclusief een paar korte pauzes) staan we op de top en pas dan zien we waarvoor we gekomen zijn: Tre Cime! Het is leuk dat je pas op het eindpunt zicht hebt op de Drei Zinnen pieken, want dan blijf je tijdens de klim continu gemotiveerd om verder te lopen naar de top.

Uitzicht op Tre Cime zonder de drukte

Het uitzicht op Tre Cime in de verte is fantastisch. We kunnen haast niet wachten om zelf aan de voet van deze verticale bergwanden te staan, maar genieten vooral nu al van dit uitzicht. Want deze plek hoeven we niet te delen met honderden andere mensen. Dat is bij Tre Cime straks wel anders!

In alle rust kijken we wel een half uur om ons heen naar al dit natuurgeweld. We zijn nu al een week of 5 in de Dolomieten, maar het landschap verveelt hier nooit!

Terug via Rifugio Vallandro en afsluiten bij Rifugio Prato Piazza

Het eerste deel van de terugweg is hetzelfde als op de heenweg, maar voor de afwisseling kiezen we daarna voor een andere route terug naar het beginpunt. Op het zadel van Monte Specie slaan we linksaf richting Rifugio Vallandro / Dürrenstein Hütte. Eventjes hebben we spijt, want het makkelijke pad op de heenweg maakt nu plaats voor een steil dalend pad vol gruis waar we goed op onze tellen moeten passen. Aan de andere kant kijken we nu weer via een andere hoek naar de bergketen dichtbij het plateau en dat is erg mooi. En gelukkig blijft het pad ook niet zo lang steil afdalen, dus bleek het alsnog een goede keuze.

Nadat we Rifugio Vallandro zijn gepasseerd, komen we weer op een breed grindpad (trail 37) uit en die volgen we tot Rifugio Prato Piazza. Aangezien de bus pas weer over een klein uurtje komt, hebben wij nog mooi tijd voor een ijskoud biertje om deze stralende dag af te sluiten!

Alles over onze roadtrip door Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Ga naar Rifugio Nuvolau voor een spectaculair uitzicht over de Dolomieten

Italië

Onze 2-daagse hike naar Lago di Antermoia en de Vajolet Towers

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen