Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Djura

Door de babyblauwe kleur van het water is Lago di Sorapis één van de bekendste meren in de Dolomieten. Het meer ligt op 1.923 meter hoogte verstopt tussen de bergen en is enkel te voet te bereiken. Dus trek je wandelschoenen maar aan en vergaap je aan Lago di Sorapis. In dit blog vertellen we over onze ervaring met de hike via trail 215 en vertellen we welke alternatieve hiking routes er zijn naar Lago di Sorapis in de Dolomieten.

Over de hike naar Lago di Sorapis via trail 215

  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats aan de bergpas Passo Tre Croci
  • Route: Trail 215, dezelfde weg heen en terug
  • Afstand: 11 kilometer
  • Hoogtemeters: 250 meter klimmen, 250 meter dalen
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
  • Benodigde tijd: 3,5 tot 4 uur

Onze hike naar Lago di Sorapis

9:15 uur: een extra klim omdat we met de camper reizen

Na enkele weken in de Dolomieten weten we inmiddels dat ze lang niet overal even campervriendelijk zijn. Ook bij het parkeerterrein van Lago di Sorapis hangt een hoogtebalk, waardoor alleen auto’s en kleine busjes op het terrein kunnen parkeren. Voor ons betekent dat verderop parkeren en extra lopen. Omdat wij met de camper reizen, mogen we vandaag een kilometer en bijna 100 hoogtemeters (enkele tocht) bij onze hike optellen. Ach ja, het kan niet alleen maar fantastisch zijn hè. Zelfs niet in de Dolomieten. ;-)

9:45 uur: nog 5,5 kilometer te gaan tot Lago di Sorapis

Om kwart voor 10 komen we aan bij de start van trail 215 en gaat de hike echt beginnen. We lopen door de bossen en het pad begint lekker vlak. Altijd fijn als je niet direct aan de bak hoeft! Het is nog rustig op het wandelpad en er komen zelfs al mensen terug gelopen. Die waren er echt vroeg bij!

Na een paar ontspannen kilometers volgt de echte klim. Het is af en toe een beetje balanceren op de natte en daardoor gladde rotsen en het smalle pad, maar heel moeilijk is het pad niet. Op de smalste stukjes hangen staalkabels voor wat extra houvast. Het is prima vol te houden en voordat we het weten, hebben we het steilste stuk alweer achter de rug. Nu het pad weer wat meer glooiend is en slechts geleidelijk stijgt, hebben we meer tijd om om ons heen te kijken en te genieten van het landschap. Bossen en hoge bergen. Dat verveelt nooit!

11:15 uur: het melkblauwe Lago di Sorapis

Na 1,5 uur bereiken we Lago di Sorapis. Het water heeft inderdaad die melkachtige, babyblauwe kleur en wordt omringd door bossen en hoge bergwanden. Een mooie plek, zonder twijfel, maar ook een tikkeltje druk. En dat terwijl het begin oktober is en het toeristische seizoen toch al voorbij zou moeten zijn.

De kleur van het water doet ons een beetje denken aan de Blue Lagoon in IJsland. De combinatie van het gekleurde water met de witgrijze rotsen en de donkergroene naaldbomen is erg mooi. We zien hier en daar ook al wat herfstkleuren tevoorschijn komen in het landschap. Aan de andere kant betekent de herfst ook een lage waterstand bij veel meren in de Dolomieten en dat is wel jammer. Maar goed, je kunt niet alles hebben!

We lopen een rondje om Lago di Sorapis om het meer van alle kanten te bekijken. We lopen met de klok mee en tijdens het eerste deel is het pad erg onduidelijk, een beetje overgroeid en regelmatig steil en vol gruis. Niet het ontspannen rondje dat we in gedachten hadden, maar daardoor wel lekker rustig. Als we iets verder zijn, dan lopen we langs de oevers van het meer en is het wel vlak wandelen.

We zoeken nog een fijn plekje op voor lunch en genieten van deze mooie picknickspot. Het kan vervelender op de maandag!

12:45 uur: in een optocht terug

Nadat we ruim de tijd hebben genomen om Lago di Sorapis te bekijken, gaan we aan de terugweg beginnen. Het is nu veel drukker op het pad dan daarstraks, met mensen die net als wij teruglopen, maar ook met mensen die juist naar het meer toe gaan. Op de smalle paden ontstaan een soort files, want niet iedereen loopt even snel en we moeten geregeld stoppen om tegenliggers de ruimte te geven. Aan de hoeveelheid mensen te zien die naar Lago di Sorapis toe gaan, zal het aan het begin van de middag wel op zijn drukst zijn bij het meer.

Maar met een portie geduld kom je er wel en na een kilometer of 2 wordt het pad weer wat breder en makkelijker. De menigte spreidt zich uit en de opstoppingen zijn verleden tijd. Dat loopt toch een stuk prettiger!

Trail 215, 216 of 217 naar Lago di Sorapis?

Wij hebben trail 215 genomen voor zowel de heen- als terugweg, maar je kunt op de terugweg eventueel ook trail 216 pakken om de drukte te vermijden. Wij zagen dat niet zo zitten, want trail 216 stijgt eerst flink en daarna kom je bij een steile afdaling vol gruis en losse stenen. Je loopt dan weliswaar in de rust, maar echt ontspannen zul je niet zijn als je via trail 216 terug loopt. Wij kozen de makkelijke route. Ook weleens prima!

Je kunt ook via trail 217 naar Lago di Sorapis lopen. Je begint dan vlakbij Albergo Cristallo aan de SR48 weg. Trail 217 wordt minder vaak gekozen, omdat je startpunt veel lager ligt (1.344 meter) en je niet alleen meer, maar ook veel steiler moet klimmen. Een leuk alternatief als je zin hebt in een uitdaging of als je in het hoogseizoen reist en de hike-file wil ontlopen!

De beste tijd voor een hike naar Lago di Sorapis

Lago di Sorapis is een populaire hike in de Dolomieten, zeker als je via trail 215 gaat. Het hike-seizoen in de Dolomieten start medio juni en loopt door tot half of eind oktober, afhankelijk van de sneeuwcondities. Als je de ergste drukte wil vermijden, dan kun je het beste vroeg of laat in het seizoen gaan. En dan alsnog het liefst niet in de weekenden.

Toch viel het ons tegen hoe druk het bij Lago di Sorapis was op een maandag in de eerste week van oktober. Aan de andere kant wil je ook niet veel later in het jaar deze hike maken, want het water komt steeds lager te staan en eind oktober is de kans groot dat het meer compleet bevroren is. De beste tijd voor een bezoek aan Lago di Sorapis zou dus eind juni of begin juli zijn. Dan staat er veel water in het meer en is het echte vakantieseizoen nog niet losgebarsten. Hoe dan ook, je zult Lago di Sorapis op bijna elk moment wel moeten delen met andere bergliefhebbers.

Lago di Sorapis: de beste hike in de Dolomieten?

Door veel andere reizigers is Lago di Sorapis gebombardeerd tot één van de beste daghikes in de Dolomieten. Wij zijn het daar niet helemaal mee eens. We vinden Lago di Sorapis absoluut mooi, vooral door de kleuren van het landschap, maar we hebben hikes gemaakt in de Dolomieten die een grotere indruk op ons achterlieten. Misschien kwam het door de hoeveelheid mensen, de lage stand van het water of zijn we inmiddels gewoon een beetje verwend na wekenlang hiken in zo’n schitterend berggebied. Wie zal het zeggen?

Met overnachting in de Santnerpasshütte Onze 2-daagse hike naar Lago di Antermoia en de Vajolet Towers

Een bekende hotspot in de Dolomieten Hiken bij Seceda: onze ervaring en tips

Aan de andere kant: zoveel meren hebben de Dolomieten niet. Dus als je graag een keer een meer wil zien tijdens je Dolomieten roadtrip, dan zou ik zeker voor Lago di Sorapis gaan. Wij vonden het meer mooier dan Lago di Antermoia of Lago di Braies. Daarnaast is het geen hele intensieve hike en kost het je niets, dus wat dat betreft is Lago di Sorapis een bezoekje waard!

Alles over onze reis door Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Onze 2-daagse hike naar Lago di Antermoia en de Vajolet Towers

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Italië

Doe de korte hike naar Monte Specie voor een ander uitzicht op Tre Cime

Italië

Lago di Braies: een terechte toeristenmagneet?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen