Hiken bij Seceda: onze ervaring en tips | Een bekende hotspot in de Dolomieten

Djura

Na Tre Cime en Lago di Braies is de berg Seceda misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in de Dolomieten. Vanaf het uitzichtpunt op 2.500 meter zie je hoe de Geisler / Odle bergen als een soort kartelschaar het landschap in tweeën splitsen. Aan de linkerkant zie je de Geisleralm en Adolf Munkel Trail liggen en aan de rechterkant kijk je kilometers ver over Val Gardena en naar het machtige Sassolungo bergmassief. Hier is maar één woord voor: wauw!

Over de hike van Seceda naar Rifugio Firenze / Regensburger Hütte

 • Start- en eindpunt: Kabelbaanstation Seceda in Ortisei
 • Route: Met de kabelbaan via Furnes naar Seceda Mountain Station (2.450 meter) > Seceda Panorama Point (2.518 meter) > Pieralongia (2.297 meter) > Rifugio Firenze (2.037 meter) > Lech da Iman (2.225 meter) > Baita Troier Hütte (2.250 m) > Seceda Mountain Station (2.450 meter)
 • Afstand: 9 kilometer
 • Hoogtemeters: 524 meter
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk, alleen de klim vanuit Rifugio Firenze naar Seceda Mountain Station is steil en eventjes pittig.
 • Benodigde tijd: 3,5 tot 4 uur
Omdat alle plaatsen in de Dolomieten 2 of zelfs 3 namen hebben, - een Duitse, Italiaanse en Ladinische - sommen we hierbij even de verschillende namen op die voorbij komen in dit blog. Seceda is een makkelijke, want daar kom je geen andere benaming voor tegen. Rifugio Firenze is gelijk aan de Regensburger Hütte. Ortisei wordt in het Duits St. Ulrich en in het Ladinisch Urtijëi genoemd. Het Sassolungo bergmassief is gelijk aan Langkofel. Fijn hè, zo’n drietalige regio. :-)

Onze ervaring met de Seceda hike

Een drukte van belang

Als we ‘s ochtends wakker worden, zien we het zonnetje schijnen en maken we ons vol enthousiasme klaar voor vertrek. Bruno laten we achter op een parkeerterrein voor campers een paar kilometer van Ortisei, want parkeren met een camper schijnt in dit toeristenoord nogal problematisch te zijn. We hebben geen zin in gedoe en dus pakken wij de bus. We stappen als één van de weinigen in bij de beginhalte van de buslijn, maar als we even later stoppen bij de bushalte in Santa Cristina, zit de bus in één klap vol. Dat is niet geheel onverwachts trouwens hoor, want Seceda is één van de populairste trekpleisters in de Dolomieten. We waren juist verbaasd dat het de eerste 10 minuten van de busrit zo rustig bleef.

Een half uurtje later komen we aan in Ortisei. Door de handige tunnel met roltrappen (luxe!) staan we binnen een paar minuutjes bij het kabelbaanstation. Ik voel me enigszins gehaast, omdat er eigenlijk alleen vroeg in de ochtend helder weer is voorspeld. Ik wil deze berg echt heel graag in volle glorie zien, want de vorm maakt hem zo uniek. De eerste wolken beginnen zich verderop al te vormen… Geen tijd te verliezen dus!

Ondanks de drukte hebben we ons ticket voor de kabelbaan snel gekocht en voor we het weten, zijn we op weg naar het Seceda Mountain Station op bijna 2.500 meter hoogte. De rit is verdeeld over twee kabelbanen. De eerste brengt ons naar Furnes en daar stappen we over op de kabelbaan naar Seceda. Het voordeel van de drukte is dan weer dat we niet lang hoeven te wachten totdat de cabine vol is en we naar boven gaan. Yes, we zijn er bijna!

Het uitzicht vanaf Seceda

Als we uit de kabelbaan stappen, zetten we als eerste onze muts op en ritsen we onze jas nog even helemaal dicht. Het is hier koud! Het weerstation van Seceda laat een temperatuur van 8 graden zien om 10 uur ‘s ochtends. Als ik alleen al kijk naar sommige mensen die hier duidelijk niet op voorbereid zijn (lees: korte broeken en dunne shirtjes), krijg ik het al koud.

Vanaf het Seceda Mountain Station is het een korte klim naar boven tot de fotospot, maar je ziet Seceda al gelijk als je uit het kabelbaanstation loopt. Ik spring van binnen een gat in de lucht als we Seceda helemaal helder zien. Deze berg is spectaculair! Ondanks de steile klim die (door de hoogte?) pittiger is dan ik verwacht, haasten we ons naar het Seceda Panorama Point.

En dan staan we daar. Op één van de mooiste plekken in de Dolomieten. Onze verwachtingen waren hoog, maar ik kan je vertellen: deze berg is in het echt nog veel mooier dan op foto’s.

De Geisler / Odle bergen splitsen het landschap in tweeën als een soort kartelschaar. Op de schuine stukken aan het begin zie je lage begroeiing, waardoor deze vlakken groen kleuren. Verder is het één groot, grijs massief met pieken zo scherp als speren. Aan de linkerkant zien we de Geisleralm en Adolf Munkel Trail en aan de rechterkant kijken we kilometers ver over Val Gardena en naar het machtige Sassolungo bergmassief. Er is maar één woord dat recht doet aan wat we hier zien: wauw!

We lopen iets verder door naar een lager gelegen fotospot die je vooral vanaf de zijkant zicht geeft op de bergen. Het is druk op deze plek, maar dat doet niks af aan de natuurpracht. Recht voor onze neus!

Over de Seceda Ridge Trail

Intussen zijn de wolken dichterbij gekomen en verhullen ze af en toe de hoogste bergtoppen. We waren dus echt net op tijd om deze fenomenale bergen helemaal helder te zien. Achteraf weten we dat dit moment - ‘s ochtends tussen 10 uur en half 11 - het enige heldere moment van die dag was. Hebben we toch maar mooi geluk mee gehad!

We volgen de Seceda Ridge Trail en terwijl we afdalen, passeren we nog tal van plekken vanaf waar we ultiem uitzicht hebben. Het is soms even wachten totdat je een plekje kunt bemachtigen om foto’s te maken zonder andere mensen erop, maar we hebben de tijd. Ondertussen genieten we van alles om ons heen. Hier lopen is zeker geen straf.

We dalen steeds verder af en komen alsmaar dichterbij de Fermeda Peaks. Erg snel gaan we niet, want je blijft foto’s maken van deze pieken met hun bruine en grijze kleuren. Echt fantastisch!

Na een uurtje komen we bij een bordje waarbij we een detour kunnen maken naar de Baita Troier Hütte. Er hangt inmiddels veel bewolking rondom de bergpieken en wij lusten wel een bakkie. Tijd voor een tussenstop!

Langs de fotogenieke Pieralongia naar Rifugio Firenze

Een half uurtje later is het nog steeds bewolkt, maar toch tijd om weer door te gaan. We gaan terug naar trail 2B en lopen richting Pieralongia. We zagen deze twee enorme rotsen net al liggen in de verte, maar nu komen we er veel dichter bij. Met alle grote rotsblokken in het grasland om Pieralongia heen is het een indrukwekkend geheel. Ook hier nemen we weer ruim de tijd. Even zitten, een boterham eten en natuurlijk foto’s maken.

We lopen nu aan de voet van de enorme bergwanden waar we net nog bovenop keken. We dalen nog steeds af en het verschil tussen de toppen en onszelf wordt alsmaar groter.

Er wandelen veel mensen op deze trails en dat is voor ons even wennen. Bij het hiken zien we het liefst zo min mogelijk mensen en gaan we graag op in het landschap om ons heen. Ik moet zeggen dat dat bij de Seceda hike lastiger is, omdat je eigenlijk wel continu mensen om je heen hebt. Zelfs eind september. Aan de andere kant is het totaal geen reden om deze hike over te slaan, want de pluspunten van deze hike overschaduwen de drukte zonder meer. Ik bedenk me wel dat je hier waarschijnlijk niet in het echte piekseizoen (augustus) wil zijn, want dan kun je over de koppen lopen denk ik.

Inmiddels lopen we over trail 13B en nu hebben we de pieken waar het vandaag allemaal om draait in onze rug. Toch is dat helemaal niet erg, want nu kijken we op andere, enorme bergen, zoals Sassolungo. Schitterend!

Een dik uur na onze koffiepauze bij de Baita Troier Hütte komen we bij het laagste punt van vandaag: de Regensburger Hütte / Rifugio Firenze. Deze berghut ligt op 2.037 meter en dat betekent dat we al bijna 500 meter zijn afgedaald. En dat we ook weer terug moeten naar 2.450 meter hoogte om de kabelbaan terug naar Ortisei te pakken. Voordat we aan deze klim beginnen, stoppen we bij de berghut voor een drankje.

De klim terug naar Seceda Mountain Station

Terwijl we bij Rifugio Firenze wat drinken, wordt de lucht steeds grijzer en koelt het verder af. Ik denk dat we de dubbele cijfers qua temperatuur net halen, het is echt fris! Gelukkig mogen we nog klimmen, dan krijgen we het vanzelf wel warm. ;-) We vertrekken rond half 2 richting het Seceda Mountain Station en volgen trail 1. Het pad gaat continu omhoog. Het eerste stuk is het nog niet zo steil en prima vol te houden. Op dit pad is het trouwens heerlijk rustig. Blijkbaar nemen veel mensen een andere route dan wij.

Niet veel later snappen we wel waarom. Het pad baant zich al zigzaggend een weg naar boven en wordt steeds steiler. Totdat we een hoger punt bereiken en weer over de graslanden kunnen kijken en het kabelbaanstation in de verte zien liggen. Oef, dat wordt nog een fikse klim!

Als we opnieuw langs de Baita Troier Hütte komen, hebben we de meeste hoogtemeters al achter ons. Sommige stukjes zijn echt steil en trotseren we stap voor stap, maar we komen er wel. Even twijfelen we of we nog een keer over de Seceda Ridge Trail zullen lopen. Dit betekent wel nog meer klimmen… We kijken nog een paar keer naar de bergpieken en zien dat ze in de wolken hangen nu. We sparen onze kuiten en blijven bij ons originele plan: naar het Seceda Mountain Station.

Ongeveer 1,5 uur nadat we zijn vertrokken bij de Regensburger Hütte, komen we aan bij het kabelbaanstation. De weersverwachting klopte vandaag: het was in de ochtend best zonnig, maar de rest van de dag behoorlijk grijs. Omdat we er vroeg waren, was dat helemaal prima, want we hebben dit landschap daardoor op twee manieren gezien. Net als onze andere ervaringen in de Dolomieten tot nu toe, was de Seceda hike ook weer geweldig!

Alternatieve hikes naar Seceda

Er zijn veel hiking trails bij Seceda, dus je hebt wat te kiezen als je hier gaat hiken. Wij vonden de hike van Seceda naar Regensburger Hütte en terug precies goed. Niet te lang of te moeilijk, maar wel steeds fantastische uitzichten. Je ziet de indrukwekkende bergpieken vanuit allerlei hoeken en komt ook langs andere highlights, zoals Pieralongia.

Toch kun je ook voor alternatieve routes kiezen, bijvoorbeeld als je geen zin hebt om bijna €40 te betalen voor een retourtje met de kabelbaan. Je begint je hike dan bij het Praplan parkeerterrein in Santa Cristina. Via Rifugio Fermeda, Baita Daniel en Baita Sofie klim je 750 meter tot je Seceda bereikt. Op de terugweg kun je via Monte Pic lopen. Deze berg geeft een geweldig 360 graden uitzicht en dit uitzicht hoef je hoogstwaarschijnlijk niet te delen met anderen.

Wil je jouw Seceda hike juist inkorten, dan kun je onze route volgen tot Rifugio Firenze en vanaf daar naar de Col Raiser kabelbaan lopen. Daar ben je in 20 minuutjes vanaf Rifugio Firenze. Je gaat dan met de Col Raiser kabelbaan naar beneden. Dit is een prijzige optie, want je moet voor beide kabelbanen (Seceda en Col Raiser) een enkeltje kopen en dat is duurder dan één retourticket. Daarnaast kom je op een andere plek uit dan waar je gestart bent en zul je daarom met de openbare bus terug naar je beginpunt moeten gaan. Aan de andere kant skip je op deze manier wel de klim van Rifugio Firenze naar Seceda Mountain Station.

Praktische tips voor de Seceda hike

 • Reis je met een camper door de Dolomieten, overweeg dan om je camper op dit betaalde parkeerterrein te zetten en de bus te pakken naar Col Raiser of Ortisei. Je bespaart jezelf een hoop gedoe als we andere camperaars mogen geloven!
 • Tenzij je zonder kabelbaan naar Seceda hiket, is het handig om even te checken tot wanneer het kabelbaan zomerseizoen loopt. In 2023 is de Seceda kabelbaan actief tot 5 november. Op de officiële site vind je alle actuele info, zoals openingstijden en tarieven. Ga je met de Col Raiser kabelbaan, bekijk dan de openingstijden, tarieven en meer via deze site. Het hike-seizoen in de Dolomieten loopt overigens sowieso rond half of eind oktober af, afhankelijk van de sneeuwcondities. Als er eenmaal (veel) sneeuw op de trails ligt, is het niet meer aan te raden om de Seceda hike te doen.
 • Je gaat naar 2.500 meter hoogte en dat voel je aan de temperatuur. Laat je niet verrassen en kleed je goed aan! Als je kleding in laagjes aandoet, dan kun je je makkelijk aanpassen aan de kou op de top en de mildere temperaturen bij Rifugio Firenze.
 • Voordat je bijna €40 uitgeeft aan een kabelbaan ticket, check even de omstandigheden op de top met de webcam. Het zou zonde zijn als je boven komt en alle bergen zijn gehuld in wolken!
 • Ga je met de bus naar Ortisei of Santa Cristina, bekijk dan de actuele vertrektijden via de site suedtirolmobil.info.

Meer over reizen in Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Italië

Doe de korte hike naar Monte Specie voor een ander uitzicht op Tre Cime

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Ga naar Rifugio Nuvolau voor een spectaculair uitzicht over de Dolomieten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen