Zo zie je Kluane National Park op zijn best | Vlieg over één van de grootste ijsmassa’s ter wereld

Djura

Diep verstopt in de wildernis van het Canadese Yukon ligt een parel van de natuur: Kluane National Park. In dit natuurpark vind je - op de poolgebieden na - het grootste ijsveld ter wereld. Dit winter wonderland kun je niet zien vanaf de weg en ook hikend ga je er niet komen. Met alle gletsjers, hoge bergtoppen en dikke pakken sneeuw is het veel te onherbergzaam! De enige optie om het te kunnen bewonderen is erover te vliegen. 100% zeker dat je daarna ondersteboven bent van wat je hebt gezien!

Over Kluane National Park

Kluane National Park behoort tot de spectaculairste landschappen die Canada te bieden heeft. Toch is het er lang niet zo druk als in Banff National Park of op Vancouver Island. Kluane National Park ligt namelijk in het afgelegen Yukon Territory, vlak bij de grens met Alaska. Daar kom je niet zomaar even langs!

Maar de onbekendheid doet niets af aan de magie van het landschap. Je vindt hier namelijk niet alleen eindeloze bossen, blauwe meren, ruige bergen en snelstromende rivieren, maar ook de - op de poolgebieden na - grootste aaneenschakeling van gletsjers en ijsmassa’s ter wereld. En Canada’s hoogste berg! Mount Logan is met een hoogte van 5.959 meter de top van Canada en na Denali in Alaska de hoogste piek in Noord-Amerika.

En daar stopt het niet bij. Mount Logan is dan misschien de allerhoogste berg van Canada, maar er liggen nog veel andere joekels verstopt in Kluane National Park. 17 van de 20 hoogste bergen van Canada vind je in dit natuurgebied. Het lijkt me duidelijk: hier moet je zijn voor fenomenale landschappen!

Eén van de dingen die het park zo tof - maar misschien ook juist onbemind - maakt, is de onherbergzaamheid. Je kunt via de wegen of hikepaden enkel de randen van het park bereiken. Daar is het al mooi, maar wil je het echte spektakel van Kluane zien, dan moet je de lucht in. Dat kost wat centen, maar (spoiler!) dat is het absoluut waard!

Onze vlucht over de gletsjers en besneeuwde bergtoppen

Een piepklein vliegtuig

Wij zijn heel benieuwd naar het winter wonderland dat zich ver in de wildernis van Kluane bevindt en boeken - na wat twijfelen, het is niet goedkoop - een pleziervlucht over de ijsvelden en gletsjers van het nationaal park. Je kunt kiezen uit diverse routes, van 45 minuten tot 2 uur lang. Wij gaan voor optie 3: een vlucht van 1,5 uur. Dan ga je namelijk echt verder het besneeuwde deel in en dat is precies waarvoor we deze vlucht doen.

Eenmaal op het vliegveld bij Haines Junction zien we dat het vliegtuigje waar we in gaan vliegen piepklein is. Naast de piloot kunnen er slechts 3 passagiers mee en wij hebben geluk, want er is op onze tour geen derde passagier. Een privévlucht dus, dat is nog eens luxe!

Na de veiligheidsinstructies kunnen we vertrekken. Het vliegtuigje is zo de lucht in en schudt en wiebelt in de wind. Het maakt behoorlijk wat lawaai, maar wij zijn met Bruno niet anders gewend. ;-) Al snel zien we de bruine bergen en eindeloze bossen met rivieren en meren onder ons steeds kleiner worden. Dit is al mooi, maar nog niet waarvoor we gekomen zijn.

In een andere wereld

Na een kwartiertje komen de besneeuwde bergen voor het eerst in zicht. Ze zijn nu nog ver weg, maar we vliegen er steeds dichter naartoe. Als we over de Kaskawulsh gletsjer vliegen, begint de magie haar werk te doen. Deze grote ijsvlakte is met zijn donkere strepen indrukwekkend om te zien. Als we horen hoe de gletsjer aan dit bijzondere patroon komt, zijn we nog meer onder de indruk. Die donkere strepen ontstaan door de enorme hoeveelheden rotsen die de gletsjer voortbeweegt. Kaskawulsh verschuift namelijk wel 40 centimeter per dag!

Ondertussen wordt het om ons heen steeds witter. We komen nu dicht bij de hoge bergen die fier boven de witte massa uit steken. Het wordt met de minuut mooier. We zijn in een compleet andere wereld. De hoeveelheid sneeuw en ijs is ongelooflijk en het is zo onaangetast. Geen voetstappen, bandensporen of andere tekenen van leven. Alleen het ijs en de bergen. Onbeschrijflijk!

Zie je het kleurverschil in de foto's? We hebben de meeste foto's door het raam van het vliegtuig gemaakt, waardoor ze een lichte, blauwe waas hebben. We mochten echter af en toe ook het raam opendoen - een hele onderneming met die harde wind! - en zo een paar foto's maken. Dat zijn de beste!

Mount Logan en andere imponerende bergen

De piloot wijst ons op allerlei bergtoppen en noemt de namen van veel gletsjers, maar het is te veel om te onthouden. Dat maakt ook niet uit, dit is net een droom. De onaangeroerde sneeuw lijkt net een zachte deken en vormt een schril contrast met de puntige bergen die er bovenuit steken. Tussen alle sneeuw zie je af en toe een poel met gesmolten water dat zo blauw is dat het bijna nep lijkt. Ook de scheuren in het ijs zijn perfect zichtbaar. Dat dit bestaat. We zijn sprakeloos.

We letten wel even goed op als de piloot ons wijst op de hoogste berg van Canada: Mount Logan. Wat een plaatje is dat! We hebben geluk dat de bijna 6.000 meter hoge berg vandaag zo goed te zien is. Kippenvel momentje!

Eén van onze beste ervaringen ooit

We blijven wel een uur in dit adembenemende landschap en we kunnen dus uitgebreid genieten van de fenomenale uitzichten. Het is zonder meer een hoogtepunt van deze reis en het geld zo waard. Je bent lang in de lucht (in ieder geval bij de tour van 1,5 uur) en het is in een mini-groep, waardoor je een hele exclusieve ervaring hebt. Als je dit vergelijkt met dit soort pleziervluchten over bergen en/of gletsjers in Alaska - bijvoorbeeld bij Denali of in het Wrangell - St. Elias National Park - dan is het in Alaska veel toeristischer en duurder. Dus vinden wij dit een aanrader? JA! JA! JA!

Praktische info en tips voor een pleziervlucht over de gletsjers in Kluane National Park

  • Er zijn twee locaties vanaf waar je pleziervluchten kunt doen over Kluane National Park, namelijk in Haines Junction en Burwash Landing.
  • De vliegtuigjes zijn erg klein en daardoor behoorlijk wiebelig. Wij hadden erg mooi weer, maar toch was het de laatste 20 minuten best bumpy. Ronny en ik waren allebei blij dat we weer aan de grond stonden, omdat we misselijk werden van alle bewegingen. Als je een minder goede dag hebt voor je vlucht of je bent erg gevoelig voor turbulentie, dan kun je eventueel een reispilletje innemen voor de vlucht.
  • Wij hebben 450 Canadese dollar (€300) per persoon betaald voor de vlucht van 1,5 uur. Je hebt ook kortere tours - vanaf 45 minuten - en daarvoor kun je denken aan een prijs rond de €150 per persoon.
  • Volgens mij is het niet per se nodig om deze vlucht lang van tevoren te boeken. Wij waren in het hoogseizoen (begin augustus) in Kluane National Park en hebben onze vlucht 2 dagen van tevoren geboekt. Het grote voordeel van laat boeken is dat je de weersverwachting kunt checken, zodat je de vlucht op een zonnige dag plant. Als je door veel bewolking niet veel van het landschap ziet en alleen maar misselijk in het vliegtuigje zit, dan is je tour waarschijnlijk veel minder geslaagd en had je het geld misschien liever in je zak gehouden. Het weer in de bergen laat zich nooit 100% voorspellen, maar met goede weerapps (bij voorkeur gericht op berggebieden) krijg je wel een idee hoe het zal zijn.

Ontdek het mooiste van Canada

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Canada

Highlights in Yoho National Park: Emerald Lake en Iceline Trail

Canada

Ervaar de wildernis van Cape Scott Provincial Park bij San Josef Bay

Verenigde Staten

Cardiac Canyon in Page: een droom voor fotografen

Canada

Mini-gids voor het prachtige Vancouver Island

Canada

Must-do op Vancouver Island: wandel naar de neergestorte Canso Bomber Plane

Verenigde Staten+1

Made it: wij zijn in Alaska!

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen