Must-do: wandelen bij de felblauwe Lünersee in Vorarlberg | Onze tips voor een hike bij de parel van de Alpen

Djura

De Lünersee, een felblauw stuwmeer in Oostenrijk, wordt niet voor niets de parel van de Alpen genoemd. We hebben al veel bergmeren mogen zien en toch heeft de Lünersee ons versteld doen staan. De felblauwe kleur van het water met daarin de weerspiegeling van de rauwe bergwanden eromheen is schitterend. Wij kozen voor de pittige hike naar Schafgafall en de makkelijke wandeling rondom de Lünersee. In dit blog vertellen we je alles wat je wil weten over een bezoek aan de parel van de Alpen!

Onze ontdekking van de Lünersee

De Lünersee stond in eerste instantie helemaal niet op ons to-do lijstje voor deze najaarsreis. We zouden 2 hikes gaan doen in de Appenzeller Alpen in Zwitserland (naar Saxer Lucke en Schäfler) en vervolgens doorrijden naar de Dolomieten. Dat was het plan. Totdat we bij toeval iets voorbij zagen komen over de Lünersee en direct verkocht waren. Toen we ook nog eens ontdekten dat we er maar een uurtje rijden vandaan waren, gooiden we ons plan al snel om. We gaan voor een tussenstop in Oostenrijk, namelijk bij de Lünersee!

Naar bijna 2.000 meter hoogte

De Lünersee ligt diep verscholen in het Brandertal, in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Het stuwmeer ligt op een hoogte van 1.970 meter, terwijl de dichtstbijzijnde stad Bludenz op nog geen 600 meter boven zeeniveau ligt. Je moet dus flink de hoogte in om bij de Lünersee te komen.

Voor het eerste deel van die klim rijden we over de bergweg L82. Op ons gemakje (Bruno kan toch niet harder op dit soort wegen) rijden we over de bochtige weg. Als we het toeristische dorpje Brand zijn gepasseerd, begint het echte werk voor onze oude bus. Over een kronkelende, smalle weg van 6 kilometer klimmen we 500 meter naar boven, totdat we bij het kabelbaanstation op 1.500 meter hoogte komen. Daar eindigt de weg en Bruno’s inzet. Nu is het aan ons!

Of nou ja, eerst aan de kabelbaan. ;-) Je kunt ook naar de Lünersee lopen en daarmee een paar tientjes in je zak houden, maar dit keer sparen wij onze kuiten liever voor een hike bij de Lünersee zelf.

De oogverblindende Lünersee

Na een kort kabelbaanritje zijn we er. Bij de Lünersee op bijna 2.000 meter hoogte. Zodra we hem zien, zijn we verliefd. Wat is dit meer prachtig! Of dat komt door de verschillende kleuren blauw in het water, de kale bergen die het meer omringen of de weerspiegeling van het landschap in het water, dat is moeilijk te zeggen. Soms grijpt een plek je gewoon en dat deed de Lünersee bij ons.

We lopen over de dam en maken oneindig veel foto’s. Nu komt onze nieuwe camera echt goed van pas!

De hike naar Schafgafall

Als wandelliefhebber kun je je hart ophalen bij de Lünersee, want er lopen tal van trails in het gebied. Of je nou kiest voor een hike naar één van de bergtoppen die om het meer liggen voor een uitzicht van bovenaf of je gaat voor de ontspannen wandeling rondom het meer, je kiest nooit verkeerd. Het is allemaal oogverblindend mooi!

Wij beginnen met de hike naar Schafgafall. Deze top ligt op 2.414 meter en is kenmerkend door het witte kruis dat er staat. Het eerste deel volgen we de Lünersee Rundweg (ronde om het meer) en lopen we nog tussen andere mensen die de Lünersee bewonderen. Nadat we over de dam zijn gelopen, zet het pad onze kuiten aan het werk. Dit deel van de Rundweg is het enige stuk waar je moet klimmen. Het is een korte, maar wel steile klim. Maar met iedere stap wordt het uitzicht over de Lünersee beter en beter, dus je ziet waar je het voor doet.

Na een kilometertje en meer dan 100 hoogtemeters komen we bij de kruising waar de meeste mensen rechtdoor gaan en wij linksaf slaan. Snel daarna komen we bij een klein bordje ‘Schafgafall’ dat nogmaals naar links wijst en dan weten we: nu gaat het echt beginnen. Het pad naar het witte kruis op Schafgafall is vanaf dit bordje nog maar een kilometer, maar we komen wel dik 300 meter hoger uit. Een hellingspercentage van meer dan 30% dus! Misschien dat we daarom bijna niemand dit pad zien nemen? ;-)

En die helling voelen we. Het is een hele zware klim. Niet alleen doordat het pad zo steil omhoog loopt, maar ook door alle kleine steentjes en grote rotsblokken op de trail. Het is een conditionele krachtmeting en balansoefening tegelijkertijd. Soms is het echt handen en voeten werk. Je hele lijf moet aan de bak tijdens deze klim! Ik merk dat mijn hart in mijn keel bonkt en ik steeds meer ga hijgen. Misschien komt dat ook wel door de hoogte? We zitten ruim boven de 2.000 meter, dus je zou het bij zo’n inspanning best eens kunnen merken dat er minder zuurstof in de lucht zit.

Ik ga daarom over op een methode die ik al eerder heb gebruikt bij zware hikes: mijn stappen tellen en steeds na 100 stappen even pauzeren en 10 keer diep in- en uitademen. Dat geeft een ritme en tijdens die uithijgpauzes kan ik mooi van het landschap om me heen genieten. Want tijdens het lopen heb ik daar geen tijd voor. Dan moet je je ogen op het pad houden!

Over dat landschap gesproken: het is echt heel mooi. Van bovenaf zie je de verschillende kleuren blauw in het water en de grillige bergen die eromheen liggen. Sommige bergen zijn bedekt onder een laag van begroeiing en krijgen daarmee zo’n Schotland of IJsland vibe. Prachtig!

Het uitzicht op de Lünersee vanaf Schafgafall

Na 50 minuten bikkelen zijn we er. Op de top van Schafgafall! Symbolisch tik ik het witte kruis op de top aan. Ronny was al iets eerder boven en heeft intussen de perfecte lunchspot gevonden. Er zijn slechtere plekken om je boterham te eten!

Toch blijven we niet al te lang hangen op de top. We willen ook nog graag de Lünersee Rundweg wandelen en we moeten op tijd terug zijn voor de laatste kabelbaan naar beneden. Na 20 minuten puur genieten verlaten we de top en hiken we dezelfde weg terug naar beneden. Die is conditioneel niet meer moeilijk, maar technisch zeker wel. Je moet regelmatig grote stappen naar beneden zetten en met alle rotsblokken en losse steentjes op het pad is het continu zoeken naar balans. Dat zorgt ervoor dat de afdaling eigenlijk niet heel veel sneller gaat dan de klim. 45 minuten nadat we zijn vertrokken vanaf Schafgafall staan we weer op de kruising met de Lünersee Rundweg. Moe, maar heel voldaan!

Een rondje om de Lünersee

We willen nog wat langer van de Lünersee genieten en daarom wandelen we de rest van de Rundweg. Dit is een rondje om het meer van in totaal 6 kilometer over een vrij vlak grindpad. Daarmee is het een geschikte wandeling voor iedereen en voor ons een goede manier om ‘uit te lopen’ na de bizarre klim van net.

De Rundweg is erg leuk om te lopen. Je ziet de Lünersee steeds vanaf een andere hoek en je kunt ontspannen wandelen. Voor ons was het rondje alleen net iets te lang. Op het einde zijn onze benen er klaar mee en vinden we het eigenlijk wel mooi geweest. Dat komt natuurlijk doordat we ook al de hike naar Schafgafall hebben gedaan. Anders is de Rundweg waarschijnlijk precies goed.

Na 1,5 uur wandelen over de Rundweg komen we terug bij de Douglas Hütte en het kabelbaanstation. De tijd totdat de laatste kabelbaan naar beneden gaat is nog beperkt en daarom strijken we dit keer niet neer op het terras van de berghut, maar gaan we gelijk door naar de parkeerplaats waar Bruno staat. Na zo’n vermoeiende én fantastische dag is er niets heerlijker dan bijkomen met een biertje in je eigen bus!

Andere hikes bij de Lünersee

Je kunt volop hiken bij de Lünersee en het zo gek maken als je zelf wil. Natuurlijk kun je het geld voor de kabelbaan in je zak houden door zelf naar boven en beneden te lopen, maar weet wel dat je daarmee 1,9 kilometer en 400 hoogtemeters aan je hike toevoegt. Enkele reis!

De Lünersee ligt vlakbij de grens met Zwitserland en tijdens een hike naar de bijna 3.000 meter hoge bergtop Schesaplana kun je met één voet in Zwitserland en met één voet in Oostenrijk staan. De grens loopt namelijk precies over deze bergtop. Deze hike naar Schesaplana is alleen voor de geoefende hiker. Vanuit het kabelbaanstation aan de Lünersee is het namelijk 7 kilometer hiken en zo’n 1.000 meter klimmen over uitdagend terrein.

Ook bij de hike over de Gafalljoch Ridge zet je voet op Zwitserse bodem. Deze hike is met een afstand van 8,6 kilometer en slechts 364 hoogtemeters een stuk vriendelijker voor je kuiten.

Goed om te weten voor je bezoek aan de Lünersee

  • Houd er rekening mee dat de kabelbaan, de Lünerseebahn, niet het gehele jaar door gaat. In 2023 kun je de Lünerseebahn pakken t/m 22 oktober. De openingstijden zijn dagelijks van 8 tot 5 uur. Alle actuele informatie, ook ticketprijzen, vind je op de website.
  • Je gaat flink de hoogte in en dat voel je aan de temperatuur. Neem dus warme kleding mee, ook als het in Bludenz en Brand nog ‘korte-broeken-weer’ is.
  • Er zijn twee berghutten aan de Lünersee. De Douglas Hütte kun je niet missen, want die ligt direct naast het kabelbaanstation. Aan de andere kant van het meer vind je Alpe Lünersee. Tijdens de klim naar Schesaplana kom je langs de Totalphütte.

Niet voor niets de parel van de Alpen

Alhoewel paradijselijke bijnamen ons vooraf altijd een beetje sceptisch maken, vinden we de bijnaam van de Lünersee helemaal terecht. Dit is echt een parel! Dus als je jouw volgende vakantie naar Oostenrijk of het oosten van Zwitserland plant, ga dan zeker ook naar de Lünersee. Daar krijg je geen spijt van!

Meer over reizen in Oostenrijk

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Hike naar de Olpererhütte voor het beste uitzicht op de Schlegeis Stausee

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Onze 2-daagse hike naar Lago di Antermoia en de Vajolet Towers

Oostenrijk

De 5 Huts Trail in de imposante Dachstein bergen

Oostenrijk

Hallstatt: leuk om te bezoeken of te toeristisch?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen