Tussen de grootste bomen ter wereld bij Sequoia en Kings Canyon National Park | Onze hoogtepunten tijdens een lentedag tussen de sequoia’s

Djura

In Sequoia National Park en Kings Canyon National Park voel je je als mens heel klein. Je loopt hier namelijk tussen de allergrootste bomen ter wereld. General Sherman Tree - de grootste joekel van allemaal - is zelfs meer dan 80 meter hoog en ruim 30 meter in omtrek. Hoger dan menig flatgebouw! Het is een ware belevenis om tussen deze ‘Giants’ te lopen. Na een dagje in Sequoia en Kings Canyon National Park doet je nek zeer van het omhoog turen. Zo enorm zijn deze exemplaren!

Een uitgesteld bezoek

Nadat we in Californië de Big Sur roadtrip hebben gereden, staan Sequoia en Kings Canyon National Park op ons lijstje. We willen de grootste bomen ter wereld weleens zien! Alleen gooit het weer roet in het eten: er is een zware sneeuwstorm op komst. Wij wisten vooraf helemaal niet dat Sequoia en Kings Canyon op zo’n hoogte liggen (meer dan 2.000 meter boven zeeniveau) en dat we ons bezoek dan ook wel erg vroeg in het jaar gepland hadden. Hmm, wat nu? We zouden heel graag tussen de sequoia bomen lopen, maar sneeuwkettingen hebben we niet voor Bruno.

We besluiten daarom om Sequoia en Kings Canyon National Park voor nu over te slaan en hier later terug te komen. We gaan na onze ronde in Utah toch nog terug naar de Sierra Nevada bergketen in Californië voor Yosemite National Park, dus dan kunnen we de sequoia's op dat moment meepakken. Zo gezegd, zo gedaan. Het is 9 mei als wij een tweede poging wagen en dit keer is het weer ons gunstiger gezind. Nog wel fris, maar geen sneeuw op komst. We gaan ervoor!

Officieel zijn Kings Canyon National Park en Sequoia National Park twee losse nationale parken, maar ze worden beheerd als één natuurpark. De Generals Highway verbindt de twee parken met elkaar en eigenlijk worden ze altijd in één adem met elkaar genoemd, want beide parken staan bekend om de enorme sequoia bomen die je er vindt.

Een smakelijke kampeerplek vlakbij Kings Canyon National Park

De dag voordat we een bezoek brengen aan Sequoia en Kings Canyon NP kamperen we bij een mead brouwerij. Wij hadden nog nooit van mead gehoord, maar het blijkt een alcoholische drank op basis van honing te zijn. Wij zijn geen zoetekauwen, maar mead is verrassend lekker. Door allerlei verschillende vormen van brouwen is het een hele veelzijdige drank. Je kunt er niet alleen zoete smaken mee creëren, maar bijvoorbeeld ook smaken die lijken op port of rode wijn. Niet verkeerd!

Gelukkig is het geen hele sterke drank en beginnen we de volgende dag fris en fruitig aan de rit naar Kings Canyon National Park. Bruno moet flink klimmen, maar het is niet heel steil. We tuffen op ons gemak naar boven en om ons heen worden de bomen groter en groter. Dit belooft veel goeds!

Onze kennismaking met General Grant Grove

Onze eerste stop van vandaag is General Grant Grove in Kings Canyon National Park. Dit is de op één na grootste boom ter wereld. Alleen General Sherman Tree - gelegen in Sequoia National Park, waar we later vandaag nog een bezoek aan zullen brengen - is groter. We volgen het wandelpad rondom General Grant Grove en de andere sequoia’s in dit bos en zijn even sprakeloos. Deze bomen zijn zo gigantisch. De stam is heel dik en ze reiken tientallen meters de lucht in. Er ligt ook een omgevallen boom waarvan de stam is uitgehold, waardoor je er nu met gemak doorheen kunt lopen. Dat laat nog meer zien hoe reusachtig deze bomen zijn. Heel indrukwekkend!

Er hangt een fijne, rustige sfeer in het bos en het ruikt helemaal naar groen en bomen. Heerlijk! Dit hadden we na 2,5 maand in de woestijnstaten van de Verenigde Staten toch wel gemist.

Verwoestende bosbranden

Door veel wintersluitingen kunnen we in Kings Canyon National Park nog niet veel meer bezoeken dan General Grant Grove en dus rijden we via de Generals Highway naar Sequoia National Park. Onderweg stoppen we bij enkele uitzichtpunten en daar valt ons vooral de enorme verwoesting door bosbranden op. Kilometers aan een stuk zien we zwartgeblakerde, kale, dode bomen. Wat zonde!

Later lezen we op een informatiebord dat de bosbranden niet alleen maar verwoestend zijn. Ze zijn juist bittere noodzaak voor de verspreiding en groei van sequoia’s. Dat komt doordat de sequoia bomen heel goed bestand zijn tegen branden. Je ziet soms wel zwartgeblakerde delen van een stam van een sequoia, maar ze gaan hier niet zomaar aan dood. Na zo’n bosbrand is het bos uitgedund en dat biedt de beste omstandigheden voor sequoia zaden om uit te groeien tot robuuste bomen. Ook zorgt het voor meer groei van sequoia’s, omdat ze minder concurrentie hebben van andere bomen voor licht, water en voeding. Dus hoe gek het ook klinkt, de bosbranden worden hier niet koste wat kost voorkomen. Het is een natuurlijk proces dat ervoor gezorgd heeft dat we nu naar deze gigantische bomen kunnen kijken.

General Sherman Tree: de allergrootste van allemaal

Eenmaal in Sequoia National Park rijden we eerst naar de boom waar het allemaal om draait: General Sherman Tree. Het is niet de langste, de oudste of de dikste boom op aarde, maar als je kijkt naar het totale volume, dan is General Sherman Tree de winnaar op aarde. De boom is maar liefst 83 meter hoog (ongeveer gelijk aan een flatgebouw met 25 verdiepingen), 11 meter breed, 2.200 jaar oud, 31 meter in omtrek en heeft een volume van 1.487 kubieke meter. Om je een idee te geven: je kunt 22 grote containers (van 40 feet) vullen met het hout van deze boom.

Deze cijfers zijn al duizelingwekkend, maar als je met eigen ogen omhoog kijkt naar General Sherman Tree, dan sla je echt steil achterover. Het is zo bijzonder. Zo groots. Zo oud. Zo gigantisch. Als mens ben je hier heel, heel, heel klein.

General Sherman Tree doet ons denken aan andere bijzondere bomen op de wereld die we eerder zagen. In 2019 stonden we in Nieuw-Zeeland voor de grootste Kauri boom op aarde en vorig jaar nog zagen we in Mexico de dikste boom ter wereld, Árbol del Tule. Die waren al gaaf om te zien, maar General Sherman Tree is next level. Heel tof om hier te zijn!

Congress Trail

Zowel General Grant Grove als General Sherman Tree zijn enorm indrukwekkend, maar je kunt ze niet even aanraken of er tussen lopen. Deze bomen zijn omheind (waarschijnlijk maar goed ook), maar we voelen de behoefte om ons tussen deze reuzen te begeven. Daarom lopen we de Congress Trail. Dit wandelpad van 3,5 kilometer neemt ons mee naar het bos van ‘The Giants’ en is een absolute aanrader.

Je kunt heerlijk ontspannen wandelen over de Congress Trail. Het pad is geasfalteerd en gaat weliswaar wat omhoog en omlaag, maar je hoeft nergens lang of veel te klimmen of dalen. Uiteindelijk is het uur dat we doorbrengen op de Congress Trail ons hoogtepunt van de dag. De twee recordhouders van bomen waren indrukwekkend, maar zijn ook drukbezocht. Tijdens de Congress Trail zien we tientallen immense sequoia’s, maar dan zonder de hectiek van veel mensen. Echt in de natuur. Geweldig!

Als je tussen deze wolkenkrabbers van bomen loopt en je realiseert dat ze duizenden jaren oud zijn, dan maakt dat indruk. Deze bomen hebben van alles meegemaakt en ze zijn hier nog steeds. Sommige sequoia’s hebben wat littekens van bosbranden en af en toe zie je een omgevallen sequoia, maar veel van deze reuzen staan fier overeind. Het is prachtig!

De Congress Trail neemt ons onder andere mee naar The President - de op twee na grootste boom ter wereld - en diverse clusters van sequoia’s, zoals The House en The Senate. We kijken onze ogen uit!

Wintersluitingen in Sequoia en Kings Canyon National Park

Helaas zit er voor ons op dit moment enkel een bezoek aan General Sherman Tree en General Grant Grove en een wandeling over de Congress Trail in, want er is nog veel gesloten in Kings Canyon en Sequoia National Park vanwege de winter. In de winter vallen er dikke pakken sneeuw in de Sierra Nevada bergen en het kost de sneeuwschuivers heel wat tijd om de wegen, parkeerterreinen en trails sneeuwvrij te maken. Diverse wegen, campings en hikes - zoals Moro Rock, de Kings Canyon Scenic Byway en Cedar Grove Area - zijn daarom pas begaanbaar vanaf eind mei of begin juni.

Tot die tijd moet je serieus rekening houden met alle weersomstandigheden. Ook in mei kan het nog gerust sneeuwen in Sequoia en Kings Canyon National Park! Het had zelfs een paar dagen voor ons bezoek nog gesneeuwd in de parken en op dat moment worden winterbanden en/of sneeuwkettingen direct verplicht. Check dus altijd even de weersverwachtingen voordat je richting deze sequoia bossen rijdt.

Als je alles uit je bezoek aan Sequoia en Kings Canyon National Park wil halen, kun je dus beter wachten totdat alles geopend is. Aan de andere kant is het wel veel rustiger in het park als je net voor of na het piekseizoen gaat. Elk nadeel heeft zijn voordeel dus! ;-)

Als je wel een ervaren winterchauffeur bent en bent voorbereid op winterse omstandigheden, dan denk ik dat het prachtig is om deze gigantische bomen te zien in een winter wonderland van sneeuw. Dus dan is de wintertijd juist wel een goede periode voor een bezoek aan General Grant Grove en General Sherman Tree.

Houd er in ieder geval rekening mee dat de temperatuur een stuk lager ligt in de nationale parken dan in de omringende dorpen. Vergis je dus niet en neem een lange broek en trui mee, ook in de zomer!

Houd rekening met zwarte beren

De bossen van Sequoia en Kings Canyon National Park zijn niet alleen geliefd bij toeristen, ze bieden ook een fijne thuisbasis aan zwarte beren en andere wilde dieren. Het is in jouw eigen belang en dat van de natuur om de veiligheidsvoorschriften rondom beren in acht te nemen. Dat betekent dat je al je voedsel en afval goed opbergt en nooit in het zicht laat liggen in je auto of camper. Wees er ook op bedacht dat je tijdens het hiken een zwarte beer tegen kunt komen. Zorg dat je weet wat je moet doen in zo’n geval, zodat het zowel voor jou als de beer goed afloopt.

Wij hebben trouwens geen beren gezien in Sequoia en Kings Canyon National Park. Dat gebeurde pas later op onze reis, namelijk in Grand Teton National Park en Yellowstone. Daarover snel meer!

Meer hoogtepunten in de Verenigde Staten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten+1

Made it: wij zijn in Alaska!

Verenigde Staten

Mount Rainier National Park bezoeken in juni

Verenigde Staten

Complete gids voor een bezoek aan Yellowstone National Park

Verenigde Staten

Hoe Grand Teton National Park ons hart veroverde

Verenigde Staten

Yosemite National Park bezoeken: dit wil je zien en moet je weten

Verenigde Staten

Het beste van Bryce Canyon National Park in één hike

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen