Yosemite National Park bezoeken: dit wil je zien en moet je weten | Hikes, uitzichtpunten en andere favorieten in Yosemite

Djura

Yosemite National Park geniet wereldwijde bekendheid dankzij de prachtige vallei, granieten rotsformaties als El Capitan en Half Dome, de bulderende watervallen en geweldige wandeltrails. Na documentaires als Free Solo en The Dawn Wall is het helemaal niet meer te houden: elk jaar bezoeken miljoenen mensen Yosemite National Park. Wij natuurlijk ook! In dit blog lees je wat er te doen en te zien is in Yosemite, hoe wij onze tijd in het park hebben ervaren en geven we handige tips en info voor het plannen van jouw bezoek aan Yosemite!

Over Yosemite National Park

Yosemite National Park ligt in Californië en is zo geliefd vanwege de groene vallei (Yosemite Valley) die wordt omgeven door hoge bergwanden. Her en der stromen krachtige watervallen de vallei in en het groen van de bossen steekt mooi af tegen het grijs van de granieten bergen en rotsen. Beroemde highlights in het park zijn El Capitan - de loodrechte bergwand van bijna 1 kilometer hoog - en Half Dome - de granietkoepel die met kop en schouders boven de vallei uitsteekt. (1.444 meter om precies te zijn.)

Yosemite National Park trok in 2023 bijna 4 miljoen enthousiaste bezoekers en daarmee hoeft het slechts 5 andere nationale parken voor zich te laten in de rij van meest bezochte nationale parken in de Verenigde Staten. Gelukkig is Yosemite ruim 3.000 vierkante kilometer groot en daardoor sta je niet met duizenden mensen op een kluitje naar hetzelfde te kijken.

Omdat de bergtoppen die de Yosemite vallei omringen op 2.000+ meter liggen, valt er in de winter behoorlijk wat sneeuw in het nationaal park. Veel hoger gelegen wegen, zoals Tioga Road en Glacier Point Road, gaan dicht totdat de sneeuwschuivers in de lente alles weer sneeuwvrij hebben gemaakt. De Yosemite vallei ligt een stukje lager - ongeveer 1.200 meter boven zeeniveau - en is het gehele jaar door te bezoeken.

Bezienswaardigheden, uitzichtpunten en hikes in Yosemite National Park

Je kunt Yosemite National Park onderverdelen in 3 gebieden: de Yosemite Valley, de highlights en trails aan Glacier Point Road en het gebied rondom Tioga Road.

Wat te doen in Yosemite Valley

Yosemite Valley is het epicentrum van het nationaal park. Vanuit deze vallei kijk je omhoog naar de hoge bomen, granieten bergen en indrukwekkende watervallen. Er zijn hier tal van uitzichtpunten te bezichtigen en uit zowel korte, makkelijke wandelpaden als uitdagende hikes met veel hoogtemeters te kiezen. Voor ieder wat wils!

Wij zien Yosemite Valley voor het eerst als we vanuit de El Portal ingang het park inrijden. We volgen de Merced rivier nog wat verder en al snel zien we de imposante bergwand van El Capitan voor ons opdoemen. Wat indrukwekkend! Een paar dagen voor ons bezoek aan Yosemite hebben we nog eens naar de documentaire Free Solo gekeken als voorpret. Dat heeft ons nog meer uit laten kijken naar het moment dat we El Capitan met eigen ogen zouden zien. En dat stelt niet teleur!

Bridal Veil Falls

We stoppen als eerste bij de Bridal Veil Falls. Dit is een waterval die je al makkelijk van een afstand kunt zien, want de waterval is 188 meter hoog. Een leuke kennismaking met Yosemite!

Swinging Bridge

Als we verder rijden over de eenrichtingsweg door de vallei, blijven we maar omhoog kijken. Tussen de bossen door zie je af en toe granieten rotswanden of een waterval en dat is op en top genieten. De combinatie van de bomen, de bergen en het water is fantastisch!

We stoppen even bij de Swinging Bridge Picnic Area om wat langer te kunnen kijken naar de plek waar we net zijn gearriveerd. En nog een paar dagen gaan blijven. Hoe tof! Vanaf de brug hebben we een mooi uitzicht op Yosemite Falls, de hoogste waterval in Yosemite National Park. Het water valt hier - verdeeld over de Upper en de Lower Falls weliswaar, maar toch - 739 meter naar beneden. Wow!

El Capitan Picnic Area

Ondertussen willen we maar wat graag beter zicht krijgen op die joekel van een bergwand genaamd El Capitan. Deze verticale wand van bijna 1 kilometer is een gevreesde, maar ook geliefde plek voor klimmers door de uitdaging die El Capitan biedt. We stoppen bij El Capitan Picnic Area en kunnen vanuit hier El Cap (zijn koosnaampje) tussen de bomen door wel een beetje zien, maar nog niet heel goed. Waarschijnlijk moeten we daarvoor bij de El Capitan Meadows zijn?

El Capitan Meadows

Dat klopt! Vanaf de El Capitan Meadows heb je het allerbeste zicht op El Capitan. Je kunt door het gras lopen om de bergwand van een afstandje te bekijken. En op je foto te krijgen! El Capitan is zo hoog dat dat laatste nog best een uitdaging is.

Het is erg leuk om hier een koffietje te drinken, te turen door onze verrekijker naar klimmers aan de wand en ons in te denken dat hier gewoon een klimmer zonder touwen naar boven is geklommen. Ongelooflijk! El Capitan is een bergwand waar we diep ontzag voor hebben en het is heel gaaf om hier nu zelf te zijn.

Tunnel View

Het iconische uitzicht op Yosemite vind je bij Tunnel View. Om bij dit spectaculaire uitzichtpunt te komen, volg je de Wawona Road een stukje bergopwaarts. Tunnel View is zo populair, omdat hier veel iconen van Yosemite samenkomen in één uitzicht. Aan de linkerkant zien we El Capitan en aan de rechterkant de Bridal Veil Falls. In de verte is Half Dome te onderscheiden. Een hele mooie plek. Wel eentje die je met veel mensen moet delen. ;-)

Tip: ga in de middag of avond naar Tunnel View, zodat je niet tegen de zon in kijkt. Als je de zon ziet dan. ;-) Toen wij bij Tunnel View waren, verzamelden donkere onweerswolken zich boven de Yosemite vallei.

Mirror Lake

Een wandeling naar Mirror Lake is een aanrader als je ruim in je tijd zit. Dit vlakke pad van 1,5 kilometer (enkele reis, vanaf de shuttle stop) gaat door de bossen en komt uit bij een groot meer. De naam doet vermoeden dat je hier goed de weerspiegeling van de omgeving in het water kunt zien, maar wij hadden dat geluk helaas niet. Toen wij half mei in Yosemite waren, was het volop ‘smeltseizoen’ waardoor alle watervallen en rivieren flink stroomden. Dat betekende geen weerspiegeling in het water helaas, maar alsnog is Mirror Lake een fijne plek om even te relaxen aan het water. Vooral omdat je vanaf de oevers zo’n geweldig zicht hebt op de noordkant van Half Dome, die vanaf hier zo’n 1.400 meter de lucht in rijst.

In de zomer droogt Mirror Lake volledig op. Ik denk niet dat het dan de moeite is om naar deze plek te wandelen. Pas vanaf de wintermaanden stroomt Mirror Lake weer vol met water.

Cook’s Meadow Loop

Op onze laatste ochtend in Yosemite National Park kiezen we voor een ontspannen wandeling door de vallei: Cook’s Meadow Loop. Tijdens deze korte trail heb je aan de ene kant uitzicht op de Yosemite Falls, aan de andere kant op Sentinel Dome en in de verte ziet je Half Dome. Een heerlijke afsluiter!

Hikes vanaf de Yosemite Valley

Er zijn verschillende hikes om uit te kiezen in de Yosemite Valley, maar wees gewaarschuwd: ze zijn vrijwel allemaal uitdagend. Je start bij deze hikes namelijk op de bodem van de vallei en loopt via steile bergpaden omhoog, bijvoorbeeld naar de top van een waterval. Hiken in Yosemite staat daarmee bijna altijd garant voor veel hoogtemeters.

De bekendste hikes die starten in de Yosemite Valley zijn:

  • Mist Trail in combinatie met John Muir Trail: Tijdens deze hike wandel je naar de top van 2 watervallen, de Vernal Fall en Nevada Fall. Je kunt de twee trails combineren door de Mist Trail omhoog te kiezen en de John Muir Trail naar beneden te volgen. Of andersom natuurlijk. Wij kozen echter niet voor deze hike, omdat het erg druk is en we het idee hadden dat de watervallen op zijn mooist zijn als je er van een afstandje naar kijkt. Bijvoorbeeld vanaf Glacier Point.
  • Half Dome: Als je vanaf de top van de Nevada Fall jezelf verder pusht, dan kom je uiteindelijk aan de oostkant van Half Dome uit. In de zomermaanden hangen er kabels op deze immens steile rots, zodat je hier helemaal naar boven kunt hiken. Deze klim is echter alleen voor durfals. Je zou niet de eerste zijn die hier omkeert vanwege hoogtevrees en de steilheid. Let op: je hebt een vergunning nodig om de kabels van Half Dome te hiken.
  • Upper Yosemite Fall: Tijdens deze hike klim je 823 meter om zo naar de top van de Upper Yosemite Fall te komen. Door die vele hoogtemeters is dit een ware uitputtingsslag. Is dat iets teveel van het goede? Dan kun je ook enkel naar Columbia Rock lopen. Dit uitzicht vind je na 1,6 kilometer (en ook al best wat hoogtemeters) vanaf de trailhead. Wij wilden onze dagen in Yosemite zo gevarieerd mogelijk benutten en genoten daarom van de Yosemite Falls vanaf de Cook’s Meadow Loop en de top van Sentinel Dome. Waarschijnlijk even mooi en kost een stuk minder moeite!
  • El Capitan: Wist je dat je niet alleen klimmend, maar ook hikend naar de top van El Capitan kunt? Als je in beregoede conditie bent dan. De hike is namelijk meer dan 30 kilometer en je hebt 1.500 hoogtemeters te overbruggen. Dit is er eentje waarna je echt geen pap meer kunt zeggen!

Glacier Point Road

Er lopen niet alleen wegen door de Yosemite vallei, maar ook over sommige bergwanden die de vallei omringen. Glacier Point Road is daar eentje van. Door de hoogte (zo’n 2.300 meter boven zeeniveau) en sneeuwval is het ieder jaar een flinke klus om de weg sneeuwvrij te krijgen, waardoor hij vaak pas ergens in mei open gaat. Wij hadden geluk, want precies op onze tweede dag in Yosemite opende Glacier Point Road. Yes!

Taft Point, Roosevelt Point en Sentinel Dome

Deze drie uitzichtpunten liggen niet direct aan de weg, maar vragen om een korte hike door de bossen om er te komen. Wij beginnen vol goede moed aan het hike-rondje met deze 3 uitzichtpunten, maar komen er al snel achter dat de omstandigheden erg uitdagend zijn. Er ligt nog een dik pak sneeuw. Zo dik dat alle wegwijsbordjes niet te zien zijn. Omdat Glacier Point Road pas vandaag is opengegaan, is er nog geen pad uitgelopen door andere mensen. Het is dus heel erg zoeken. En een beetje tricky, omdat je geen idee hebt wat er onder je zit. We zien een man tot aan zijn knieën door de sneeuw zakken en beginnen te twijfelen of we hier goed aan doen…

We schuifelen voorzichtig verder en komen dan ook nog bij een riviertje dat we over zouden moeten steken. Het water staat vrij hoog en aan de randen ligt een dik pak sneeuw dat er instabiel uit ziet. No way dat we hier over kunnen steken zonder natte voeten of erger nog: een pijnlijke val. Op de kaart zien we dat we later op de route nog een riviertje over zouden moeten… Hmm, wat doen we?

We besluiten om te kiezen voor veiligheid en plezier (wij zijn niet zo dol op ploeteren door de sneeuw) en laten Taft Point en Roosevelt Point zitten. Op de trail naar Sentinel Dome hoeven we geen water over en we zien in de verte dat het pad wat duidelijker zichtbaar wordt, omdat daar minder sneeuw ligt. Dan gaan we daarheen!

Het is maar 1,7 kilometer lopen tot Sentinel Dome, maar door de stukjes sneeuw op het pad gaat het toch niet heel snel. Als we eenmaal bij Sentinel Dome aankomen, zien we dat deze berg nog bedekt is onder een dikke laag sneeuw. En behoorlijk steil is. Gelukkig hebben we onze wandelstokken bij voor extra balans. Voetje voor voetje klimmen we omhoog en daar worden we beloond met een prachtig uitzicht. We kijken over de gehele vallei en zien El Capitan, de Yosemite Falls, Half Dome, de Vernal Fall en de Nevada Fall. Alles in één uitzicht. Dat was het gedoe dan toch wel waard!

Washburn Point

Het eerste uitzichtpunt dat wel pal aan de Glacier Point Road ligt is Washburn Point. Vanaf hier zien we Half Dome en de Vernal Fall en Nevada Fall fantastisch liggen. De watervallen zijn zo krachtig in deze tijd van het jaar. Heel gaaf om te zien!

Glacier Point

Aan het einde van Glacier Point Road ligt het uitzichtpunt Glacier Point. Dit uitzicht lijkt een beetje op Washburn Point, maar geeft nog een iets breder beeld van Yosemite. Je kunt vanaf Glacier Point namelijk ook de vallei inkijken en het dal beneden zien liggen. Daarnaast heb je mooi zicht op de Yosemite Falls. Het is één van onze favoriete uitzichten in Yosemite en wat zijn we blij dat de weg sinds vandaag open is. Bofferds dat we zijn!

Er is trouwens nog een mooie fotospot vlakbij Glacier Point, namelijk bij de laatste scherpe bocht voordat je het parkeerterrein oprijdt. Je hebt hier een fotogenieke bocht in de weg met Half Dome op de achtergrond. De moeite om nog eventjes naartoe te lopen!

Tioga Road

De bergpas Tioga Road is vanwege de flinke sneeuwval vaak pas eind mei of zelfs begin juni open. Helaas was het tijdens ons bezoek aan Yosemite nog niet zover en dus moeten wij ooit nog een keer terug voor de highlights aan Tioga Road. Vervelend! ;-)

Er zijn niet veel uitzichtpunten aan Tioga Road - enkel Olmstead Point - maar wel behoorlijk wat hikes om uit te kiezen. Als we de kans hadden gehad, waren wij gegaan voor:

  • Clouds Rest Hike
  • North Dome Hike
  • Lembert Dome Hike

Handige tips en info voor jouw bezoek aan Yosemite National Park

Drukte in het park en het reserveringssysteem

Yosemite National Park krijgt jaarlijks bijna 4 miljoen bezoekers en is daarmee één van de drukst bezochte parken in de VS. Je kunt er dus vanuit gaan dat je nooit alleen bent in deze prachtige natuur, helaas. Toch vonden wij de drukte tijdens ons bezoek (half mei) meevallen. Er waren veel mensen, maar de faciliteiten zijn erop ingericht. We konden iedere keer parkeren (soms met een korte wachttijd) en hebben weinig in de file gestaan op de parkwegen. Omdat Yosemite zo’n groot park is, verspreiden de mensen zich vrij goed en voelt het minder druk aan dan je zou denken. Dat was dus een meevaller!

Tegelijkertijd kan ik me heel goed voorstellen dat het hier in de weekenden en zomermaanden een gekkenhuis is. Ze werken niet voor niets met een reserveringssysteem (timed entry) voor deze periodes. Van 1 juli tot en met 16 augustus heb je een reservering nodig om tussen 5:00 en 16:00 uur het park in te rijden. In de maanden daaraan voorafgaand en erna is dit enkel nodig in de weekenden en op feestdagen. Op deze pagina lees je er alles over en boek je jouw timed entry.

Beste reistijd voor Yosemite

De late lente (half mei tot eind juni) is wat ons betreft de beste periode voor een bezoek aan Yosemite National Park. Dan smelt de sneeuw hoog in de bergen en daardoor zijn de watervallen op zijn krachtigst en indrukwekkendst. Ook een meer zoals Mirror Lake zit vol water en met een beetje geluk zijn alle wegen en hikes geopend.

Tot half mei zijn veel hoger gelegen hikes en wegen nog onbegaanbaar en ben je dus wat beperkter als je Yosemite bezoekt. Als de zomervakantie eind juni van start gaat, dan betekent dat ook ongekende drukte in het park. Daarom vinden wij dat een minder aantrekkelijke periode om Yosemite te bezoeken.

In het najaar neemt de drukte weer wat af, maar het water in de watervallen ook. Sommige watervallen vallen zelfs helemaal droog en zijn ineens verdwenen. Watervallen horen wat ons betreft echt bij Yosemite en zonder heb je misschien een minder leuke ervaring dan met. Daarom kiezen wij de late lente als beste reistijd voor Yosemite.

Kamperen in of rondom Yosemite National Park

Wildkamperen mag helaas niet in het nationaal park - zoals in vrijwel elk nationaal park in de VS - maar er zijn wel diverse campgrounds in Yosemite waar je kunt verblijven met een tent of camper. Deze campings zijn ontzettend populair en daarom vaak al een half jaar van tevoren volgeboekt. Als je niet zo van het vooruit plannen bent, dan zit er dus niets anders op dan een wildkampeerplek te zoeken buiten het park.

Wij hebben 1 nacht op een wildkampeerplek vlakbij de Mariposa Grove ingang geslapen en dat was prima. Daarnaast hebben we 2 nachten op de North Pines Campground in het nationaal park gekampeerd. Hoe we dat voor elkaar hebben gekregen? Heel veel geluk hebben!

We checkten twee dagen van tevoren toevallig nog even of er plekken waren vrijgekomen op de campings in het park en dat bleek zo te zijn. Enkele kampeerplekken zijn niet ruim van tevoren te reserveren, omdat de kans bestaat dat de rivier buiten zijn oevers treedt in deze tijd van het jaar. Pas als er zekerheid is dat je met droge voeten kunt kamperen op deze plekken, worden ze vrijgegeven. En precies op dat moment keken wij toevallig op de reserveringssite!

Ondanks dat het grote en drukke campings zijn in Yosemite National Park, is het toch heel fijn om in het park te kunnen verblijven. Je hoeft dan niet steeds tientallen kilometers te rijden om het park uit te komen en te overnachten, terwijl je de volgende ochtend weer verder wilt met het verkennen van het park. Het scheelt je dus veel tijd en kilometers. Daarnaast is het ook iets magisch om de eerste zonnestralen van de dag op de bergwanden te zien verschijnen en langzaam de vallei te zien verlichten. We waren vooraf wat sceptisch, maar zijn helemaal om. Een kampeerplek in het park is absoluut een meerwaarde!

Shuttle bus in Yosemite Valley

Je kunt met je eigen auto of voertuig door Yosemite Valley rijden en stoppen waar je wilt, maar als je geen eigen vervoer hebt of als het erg druk is op de parkeerterreinen, dan kun je ook kiezen voor de shuttle bus. Deze is gratis (inbegrepen bij je entreeticket) en rijdt van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Hoeveel dagen heb je nodig in Yosemite?

Het gaat er meer om hoeveel tijd je hebt, want er is genoeg te beleven in Yosemite National Park. Als je houdt van een stevige hike, dan ben je hier zelfs na een week nog niet uitgekeken.

Het ideale aantal dagen voor Yosemite is 3. Dan heb je ruim de tijd om de vallei te verkennen, naar Glacier Point Road te gaan (uitzichtpunten en hike naar Taft Point, Roosevelt Point en Sentinel Dome) en nog een daghike te doen. Heb je meer dagen de tijd, dan kun je ook naar Tioga Road rijden of meerdere hikes kiezen die starten in de vallei.

Heb je slechts 1 dag de tijd in Yosemite, dan zou ik de highlights in Yosemite Valley bekijken en naar Glacier Point rijden.

Zwarte beren

In Yosemite National Park leven zwarte beren en het is belangrijk om daarop bedacht te zijn. Als je gaat hiken, maar ook als je in het park kampeert of picknickt. Laat in ieder geval nooit voedsel onbewaakt buiten staan en bewaar geen eten of afval in je tent. Daarvoor heb je speciale bear storage boxes.

De kans dat je daadwerkelijk een beer ziet is volgens mij niet heel groot. Het kan natuurlijk altijd, maar wij hebben er geen gezien in 4 dagen tijd en hebben ook niemand anders gesproken die een beer heeft gespot in Yosemite.

Yosemite is een hoogtepunt in Californië

Vooraf hadden wij aan de ene kant hoge verwachtingen van Yosemite, omdat het zo’n populair park is met veel bekende highlights. Aan de andere kant waren we bang dat het veel te druk zou zijn en we daardoor niet van de natuur zouden kunnen genieten. Gelukkig viel de drukte ons erg mee (je stelt je er ook op in) en we hebben elke dag met een grote lach op ons gezicht rondgelopen en -gereden in Yosemite.

Het is iedere keer een genot om rond te rijden in het park en er is altijd wat te zien. Watervallen, bijzondere rotswanden, bossen. Yosemite is onwaarschijnlijk mooi en we zijn maar wat blij dat we speciaal hiervoor nog even terug zijn gekomen in Californië na onze tijd in Utah!

Meer over reizen in Amerika

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Dit is natuurpracht ten top: The Wave

Verenigde Staten

Hoe Grand Teton National Park ons hart veroverde

Verenigde Staten

Het beste van Bryce Canyon National Park in één hike

Verenigde Staten

Chesler Park Loop: een lange hike in The Needles District van Canyonlands National Park

Verenigde Staten

Cardiac Canyon in Page: een droom voor fotografen

Verenigde Staten

Cable Mountain: van de gebaande paden in Zion National Park

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen