Een dag in Landmannalaugar | Het ruige binnenland in!
De landschappen in IJsland zijn ruig. Vlakbij de ringweg vind je al vulkanen, gletsjers, zwarte stranden en steile kliffen, maar voor het meest onaangetaste en rauwe landschap moet je het binnenland van IJsland in. Een groot deel van het jaar zijn de wegen (of moet ik zeggen bandensporen) niet begaanbaar, enkel in de zomer kun je erheen. Wij waren één van de eerste dit seizoen die de trip maakten naar Landmannalaugar. We vertellen over onze dag in dit unieke landschap van IJsland!
- Grijs, grijzer, grijst
- Hobbelend met een 4x4 bus naar Landmannalaugar
- Hiken bij Landmannalaugar
- Opwarmen in de hot springs
- Tips voor jouw bezoek aan Landmannalaugar
Grijs, grijzer, grijst
De dag voordat we naar Landmannalaugar - de uitvalsbasis voor het ontdekken van de binnenlanden - zouden gaan, hadden we al behoorlijk slecht weer gehad. Veel regen, grijze luchten en een ijzige wind. We hoopten enorm dat het de volgende dag beter zou worden, want de omgeving van Landmannalaugar staat bekend om de speciale bergen met allerlei kleuren. Dat zie je het beste als er een beetje zonneschijn is natuurlijk!
Maar als we die ochtend wakker worden, horen we de regen op het dak van de camper tikken. Hmmm, geen beste start, maar het kan nog veranderen. In IJsland kan het weer zomaar omslaan, dus ook in positieve zin. We houden hoop!
Hobbelend met een 4x4 bus naar Landmannalaugar
Om 9 uur zijn we in Hella en staan we klaar om opgehaald te worden. We kunnen namelijk niet zelf naar Landmannalaugar rijden, want de wegen hierheen zijn enkel begaanbaar voor voertuigen met vierwielaandrijving. We hebben daarom een tour geboekt naar Landmannalaugar en we kunnen niet anders zeggen: De tour operator heeft passend vervoer meegenomen! Deze coole 4x4 bus kan wel tegen een stootje!
Het is vanaf Hella nog ruim 2 uur rijden naar Landmannalaugar, maar dat is zeker geen straf. We rijden door vulkanisch gebied en kunnen door de grote ramen heerlijk naar buiten kijken. De Hekla vulkaan is een echte eyecatcher onderweg. Hekla is bijna 1.500 meter hoog en altijd bedekt met sneeuw. Het is mogelijk om Hekla te beklimmen, maar het wordt nu niet aangeraden. De vulkaan is al een hele tijd niet uitgebarsten en volgens de IJslanders kan het niet lang meer duren voor dit gaat gebeuren.
Verder rondom Hekla is het landschap zwart, heel zwart. Dit zwarte gesteente is achtergebleven na één van de vele vulkaanuitbarstingen en bedekt het hele landschap. We rijden en rijden, maar nog steeds zien we niet veel meer dan lavagesteente. Bizar om je te bedenken hoe krachtig zo'n vulkaanuitbarsting wel niet is zeg!
Hiken bij Landmannalaugar
Vaak zit het mee tijdens het reizen, maar soms heb je ook gewoon pech. Vandaag is zo'n dag dat het weer ons niet zo gunstig gezind is. Het is niet alleen koud en regenachtig, maar de bewolking hangt ook erg laag. Hierdoor is het zicht slecht en kunnen we niet ver kijken. Ondanks het beperkte zicht zien we bij aankomst in Landmannalaugar wel dat dit een prachtig gebied is. De vlakte waar een camping en wat faciliteiten zijn geplaatst wordt omringd door lichtbruine, grijze en bruinrode bergen met stroken sneeuw erop. Dit landschap is uniek, dat zie je meteen!
Ook als we gaan hiken, merken we al snel hoe bijzonder het landschap is. Sommige bergen hebben bruine, grijze, oranje of rode tinten, terwijl andere bergen juist meer blauw of groen in zich hebben. De combinatie van deze gekleurde bergen met de zwarte lavavelden, die soms met groen mos zijn bedekt, en de witte sneeuw maakt dit gebied fantastisch. En ja, dan zien we het nu nog niet eens goed door het slechte weer. Moet je nagaan hoe het hier is als je een blauwe lucht en zon hebt!
Het valt ook op dat er nog veel sneeuw ligt. De zomer is toch echt begonnen, maar daar trekt de natuur in IJsland zich niet altijd wat van aan. Soms is het pad bedekt onder zo'n dikke laag sneeuw dat je het eigenlijk niet meer ziet. Dan komt het toch goed uit dat we dit keer een gids bij hebben. ;-)
We hiken richting Brennisteinsalda, omdat je vanaf de top van deze berg een panoramisch uitzicht hebt over de omgeving. Brennisteinsalda is trouwens sowieso één van de highlights van het gebied door de verscheidenheid aan kleuren die de berg heeft. Onderweg klauteren we door zwarte lavavelden en wandelen we langs plekken waar veel geothermische activiteit is. De bodem heeft tal van kleuren en op verschillende plekken komt er stoom uit de grond. Echt een bijzonder landschap!
Helaas kunnen we de klim naar de top van Brennisteinsalda niet afmaken, omdat er op het laatste, steile stuk naar boven een dik pak sneeuw ligt. Het omhoog klimmen zou wel lukken, maar je moet daarna ook terug naar beneden zien te komen natuurlijk. Vanwege de steilheid van het pad en de gladheid door de sneeuw is dit niet veilig en dus passen we onze route iets aan. Jammer natuurlijk, maar dat is ook de natuur! Zeker in IJsland is de natuur grillig en houdt het zich niet aan regels of seizoen. Als reiziger in IJsland is een beetje flexibel zijn dus belangrijk. ;-)
Door de laag hangende bewolking en de hoeveelheid sneeuw zien we het landschap niet helemaal zoals we het zagen op foto's, maar ondanks dat vinden we het hier schitterend. We blijven maar foto's maken. Dit willen we vastleggen!
Opwarmen in de hot springs
Na een hike van zo'n 2,5 uur is het tijd om op te warmen! Bij het dorp Landmannalaugar ligt een natuurlijke hot spring en er is nog voldoende tijd om erin te gaan. We zijn nat van de regen en best wel verkleumd door de kou, dus even bijkomen in warm water is niet verkeerd!
Aan het einde van de middag stappen we in de 4x4 bus en rijden we terug richting Hella. Het weer was vandaag niet heel gunstig, maar toch hebben we een hele leuke dag gehad in een schitterend gebied!
Tips voor jouw bezoek aan Landmannalaugar
- Je bereikt Landmannalaugar met een gehuurd 4x4 voertuig, met een tour of met één van de 'Highland Bussen'. Wij kozen voor een tour, omdat de bussen (nog) niet reden en deze tourorganisatie de enige was die op 24 juni naar Landmannalaugar ging.
- Landmannalaugar is een uitvalsbasis voor het ontdekken van de binnenlanden van IJsland. Er zijn wat basic faciliteiten, zoals toiletten en douches. Ook is er een campsite en een hut met een grote slaapzaal. Je kunt dus overnachten bij Landmannalaugar. Zorg wel dat je genoeg eten en drinken meeneemt, want je kunt hier (bijna) niks kopen.
- Het is vaak een paar graden kouder in het binnenland dan dichtbij de kust van IJsland. Neem dus warme kleren mee (vooral veel laagjes) en ook regenkleding is een must. Alhoewel het zomer was, liepen wij met een muts, sjaal en handschoenen. Dat zegt genoeg denk ik. ;-)
Dus ja, je moet er een tijd voor in de bus of jeep zitten en het weer is er onvoorspelbaar en grillig, maar het landschap is zo speciaal. Wat ons betreft is dat het dubbel en dwars waard, zelfs als je regen en mist hebt zoals wij!