Mount Rainier National Park bezoeken in juni | Voor een eerste indruk van deze machtige vulkaan

Djura

Met een hoogte van 4.392 meter en het indrukwekkende aantal van 26 gletsjers op de vulkaan is Mount Rainier het icoon van Washington State. Ook al hadden we (helaas) niet veel tijd in Washington State, we konden een bezoek aan Mount Rainier National Park echt niet overslaan. Alleen bleek dat de zomer half juni echt nog niet begonnen is in dit gebied. In dit blog delen we onze ervaring met een bezoek aan Mount Rainier National Park in juni. Wat kun je wel doen en welke plekken zijn nog onbegaanbaar?

Over Mount Rainier

In Mount Rainier National Park draait het allemaal om één ding. Heel verrassend: Mount Rainier! ;-) En terecht, want Mount Rainier is groots op diverse vlakken.

  • Met een hoogte van 4.392 meter boven zeeniveau is het de hoogste berg in Washington State.
  • Mount Rainier is niet alleen hoog, maar ook heel groot in omvang. Alleen de kraters zijn al meer dan 300 meter in doorsnede. Wil je rondom Mount Rainier hiken, dan sta je voor een uitdaging van 150 kilometer!
  • Op Mount Rainier liggen 26 gletsjers. In totaal is het permanente oppervlak aan sneeuw en ijs 93 vierkante kilometer. Bizar groot!
  • Dankzij het gigantische hoogteverschil tussen het zadel en de top (4.026 meter) domineert Mount Rainier - op heldere dagen - de horizon in Washington State.
  • Vanwege de serieuze kans op een uitbarsting en het dichtbevolkte gebied waar Mount Rainier vlakbij ligt (95 kilometer van Seattle) wordt de vulkaan gezien als één van de gevaarlijkste ter wereld. De International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior heeft Mount Rainier niet voor niets op de Decade Volcano List gezet. Daarop staan 16 vulkanen wereldwijd die heel goed in de gaten gehouden moeten worden vanwege de impact die een uitbarsting kan hebben.

De zones in Mount Rainier National Park

Omdat Mount Rainier gigantisch is en er geen wegen over of door de vulkaan zijn, is het park onderverdeeld in verschillende zones rondom Mount Rainier. Het vraagt best wat tijd om van de ene naar de andere zone te rijden, want je moet helemaal om de vulkaan heen. Dit zijn de belangrijkste 3 zones:

  • Paradise is de meest bezochte zone in Mount Rainier National Park. Dit is de zuidelijke zone van het nationaal park en deze betreed je via de Stevens Canyon Entrance of de Nisqually Entrance.
  • Sunrise ligt ten noordoosten van Mount Rainier en biedt prachtige uitzichten op de imposante vulkaan. Helaas is de Sunrise Road slechts van juli tot begin oktober geopend.
  • Carbon River ligt in het noordwesten van het park en wordt minder bezocht vanwege de bereikbaarheid. Het is meer dan 2 uur rijden vanaf Paradise naar de Carbon River Entrance. Toch stond een bezoek aan deze zone hoog op onze wensenlijst, want je vindt er de spectaculaire hike naar Tolmie Peak.
Voor de zones Paradise en Sunrise moet je in de zomervakantie een reservering met tijdslot hebben om dit deel van het park te kunnen betreden. Je kunt online jouw ‘timed entry’ reserveren voor 2 dollar.

Juni is echt nog geen zomer in Mount Rainier National Park

Het is half juni als wij een bezoek willen brengen aan Mount Rainier National Park. We hebben al maanden doorgebracht in de zonnige Verenigde Staten en ook hoger gelegen gebieden bezocht - zoals Yosemite National Park en Grand Teton National Park - en dus zijn we toch een beetje verbaasd als we zien dat er in Mount Rainier National Park nog heel veel dicht is. De Sunrise Road is gesloten en daardoor is de hike naar Fremont Fire Lookout onmogelijk. Ook de weg naar de Carbon River Entrance is nog dicht vanwege sneeuw. Dat betekent dat we de Tolmie Peak hike moeten schrappen. Heel jammer!

Niet alleen wegen zijn gesloten, maar ook veel wandelingen zijn nog onbegaanbaar door de sneeuw. Tenzij je een ervaren hiker bent in winterse omstandigheden, is wandelen in Mount Rainier National Park half juni echt nog niet te doen. Wegwijsbordjes zijn ondergesneeuwd en dus onzichtbaar en zelf navigeren door een landschap vol sneeuw (en dus zonder te weten wat er onder je zit) is best tricky als je niet weet wat je doet. We moeten onze verwachtingen bijstellen: het wordt een bliksembezoek aan Mount Rainier voor een eerste indruk.

Onze dag in Mount Rainier National Park

Chinook Pass en Tipsoo Lake

Wij rijden aan de oostkant Mount Rainier National Park binnen. Nog voordat we ons binnen de parkgrenzen bevinden, zetten we Bruno aan het werk om de Chinook Pass (1.657 meter) over te komen. Op zo’n moment is het helemaal niet erg om langzaam naar boven te tuffen, want zo kunnen we langer naar de bergen om ons heen kijken!

Nadat we het hoogste punt zijn gepasseerd, komen we bij Tipsoo Lake. Je moet goed opletten om het meer te zien, want deze ligt verstopt onder een dik pak sneeuw. We hadden dit niet helemaal verwacht, want zo hoog ligt het Tipsoo Lake nou ook weer niet. Maar we leren al snel: in Mount Rainier National Park ligt veel sneeuw en het blijft erg lang liggen. Meer dan een snelle fotostop zit er daarom niet in, we gaan door naar de Paradise zone!

Wel kunnen we vanaf hier Mount Rainier voor het eerst zien. Wow, wat is deze vulkaan reusachtig! Hij is niet alleen hoog, maar ook erg breed. Indrukwekkend!

Box Canyon

Onze eerste stop in het zuiden van het park maken we bij Box Canyon. Het is hier heerlijk rustig. De vogels fluiten, kleurrijke bloemen staan in bloei en we horen het water door de nauwe kloof gestuwd worden. Een mooie plek om de dag te beginnen! Helaas werken de wolken ons nog een beetje tegen en verstoppen ze de bergen om ons heen. Misschien hebben we later vandaag meer geluk.

Random uitzicht op Mount Rainier

Rond rijden in Mount Rainier National Park is fantastisch. Na iedere bocht kijk je snel omhoog om te zien of je vanuit die hoek zicht hebt op Mount Rainier. Iets voor de trailhead naar Bench Lake en Snow Lake is het raak. Vanaf hier kunnen we Mount Rainier perfect zien!

De trail naar Bench Lake en Snow Lake (3,2 kilometer retour) zag er trouwens wel sneeuwvrij uit, dus deze kun je in juni volgens mij prima doen.

Ook nu hangen er weer wat wolken voor de machtige vulkaan. Aan de ene kant jammer, maar het houdt het ook wel spannend. Nu blijf je de hele dag maar turen naar de berg om te zien of je al helder zicht hebt. Je gaat er meer naar verlangen en dat maakt het extra bijzonder als je hem wel ziet!

Reflection Lakes

De naam zegt het al: in de Reflection Lakes kun je normaal gesproken de weerspiegeling van Mount Rainier in het water zien. Nu is dat nog niet het geval, want de meren zijn nog grotendeels bedekt door een laag ijs. Toch is het een mooie plek voor een kopje koffie en om nog eens wat langer naar Mount Rainier te staren.

Paradise Visitor Center

We rijden verder naar het Visitor Center in de Paradise zone. Tot nu toe vonden we het verbazingwekkend rustig in het park, maar bij Paradise is dat ineens anders. Iedereen is hier! We snappen ook wel waarom, want vanaf deze plek is de top van Mount Rainier helemaal helder. Nu zien we hem eindelijk in volle glorie. Geweldig!

Nisqually Loop

We hebben vandaag onze zinnen gezet op één korte hike: de Nisqually Loop. Deze begint vlak bij het Paradise Visitor Center en is nog geen 3 kilometer lang. Normaal een makkelijke wandeling, maar door het dikke pak sneeuw is het nu iets uitdagender. Gelukkig is de route wel gemarkeerd met lange stokken en hoeven we dus niet bang te zijn om te verdwalen.

Het is regelmatig glad op de Nisqually Loop, maar de uitzichten op Mount Rainier onderweg laten ons het geglibber snel vergeten. Aan het einde van de Nisqually Loop staan we een stuk dichterbij Mount Rainier en zien we pas echt hoe gigantisch deze berg is. Ook de hoeveelheid gletsjers en dikke pakken sneeuw maken indruk op ons. Hier is de natuur de baas en dat zie je!

Narada Falls

Onze volgende stop richting het westen van het park zijn de Narada Falls. Dit is een mooie, brede waterval waarbij je iets naar beneden kunt lopen om hem beter te zien.

De Myrtle Falls zijn de populairste watervallen van Mount Rainier National Park, maar het uitzichtpunt zou niet veilig zijn als hier nog sneeuw en ijs ligt. Dat is tijdens ons bezoek helaas het geval en dus moeten we deze plek overslaan. Jammer, want de foto’s van de waterval met daarachter Mount Rainier zien er fenomenaal uit. Als je later in het jaar naar Mount Rainier National Park gaat, dan zou ik de Myrtle Falls zeker op je to-do lijstje zetten!

Ricksecker Point

Eén van de beste uitzichten op Mount Rainier waarvoor je geen moeite hoeft te doen is Ricksecker Point. Helaas hangen er bij ons net wolken voor Mount Rainier als we bij Ricksecker Point zijn, maar het is alsnog een toffe plek om even te stoppen.

Mount Rainier bewonderen van buiten het park

Ook buiten Mount Rainier National Park kun je de imposante vulkaan bewonderen. Zo zagen wij Mount Rainier perfect vanaf deze wildkampeerplek en ook tijdens het familiebezoek aan mijn nichtje en haar gezin zagen we Mount Rainier vanaf een strand in de buurt van Port Orchard.

Dat smaakt naar meer

Mount Rainier is een schitterende vulkaan die al van ver alle aandacht in het landschap opeist. We hebben maar één dag doorgebracht in Mount Rainier National Park door de omstandigheden, maar het smaakt absoluut naar meer. Wie weet gaan we ooit nog eens die kant op in juli, augustus of september!

Meer over roadtrippen in Amerika

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten+1

Made it: wij zijn in Alaska!

Verenigde Staten

Complete gids voor een bezoek aan Yellowstone National Park

Verenigde Staten

Hoe Grand Teton National Park ons hart veroverde

Verenigde Staten

Yosemite National Park bezoeken: dit wil je zien en moet je weten

Verenigde Staten

Tussen de grootste bomen ter wereld bij Sequoia en Kings Canyon National Park

Verenigde Staten

Het beste van Bryce Canyon National Park in één hike

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen