Goed voorbereid op reis naar de Dolomieten | 12x dit moet je weten over deze bergregio in Italië

Djura

De Dolomieten in Italië behoren tot de top bestemmingen in Europa voor natuurliefhebbers. Als je gek bent op bergen en hiken - net zoals wij - dan is dit Italiaanse gebied één grote speeltuin. Om je reis door de Dolomieten soepel en stressvrij te laten verlopen, is het handig om je even in te lezen in wat praktische zaken. Denk aan de beste reistijd, regels over wildkamperen, het rijden over bergpassen en meer. In dit blog delen we al deze en nog veel meer praktische informatie voor een vakantie in de Dolomieten. Dan kun jij zorgeloos genieten van het natuurschoon!

Over de Dolomieten

  • Bergregio in Noord-Italië
  • Provincies: Zuid-Tirol, Veneto, Trentino, Belluno
  • Talen: Duits, Italiaans en Ladinisch
  • Valuta: Euro
  • Oppervlakte: 15.942 km²
  • Aantal inwoners per km²: 31

Rijden over bergpassen in de Dolomieten

Snelwegen ga je niet vinden in de Dolomieten. Het hele gebied hangt aan elkaar van bergpassen die je al kronkelend en stijgend en dalend van A naar B leiden. De bekendste bergpassen in de Dolomieten zijn Passo delle Erbe, Passo Giau, Passo Gardena, Passo Pordoi en Passo Falzarego. Alhoewel de bergpassen steil en soms smal zijn, hoef je je geen grote zorgen te maken. Als je rustig aan doet, dan komt het echt wel goed. Zelfs met Bruno zijn we overal omhoog en naar beneden gekomen. ;-) Reserveer wel ruim de tijd om bij je bestemming te komen. Je kunt gerust een uur over een route van 30 kilometer doen als het erg kronkelig is!

Als je in het voor- of naseizoen naar de Dolomieten reist, check dan even de condities op de bergpas. En kijk of deze überhaupt open is. Als er veel sneeuw is gevallen, gaan sommige bergpassen tijdelijk dicht. Dan moet je een flink stuk omrijden. Ook zijn winterbanden verplicht tussen 15 november en 15 april. Op sommige wegen moet je zelfs sneeuwkettingen onder je auto leggen. Weet waar je aan begint en check wat de veiligheidsvoorschriften zijn in de tijd van het jaar waarin jij naar de Dolomieten gaat.

Milieuzones in de Dolomieten

Er zijn weinig steden in de Dolomieten en je hoeft je daarom vrijwel geen zorgen te maken over milieuzones. Enkel in Bolzano en Bressanone (Brixen) in Zuid-Tirol gelden verkeersbeperkingen op bepaalde tijden.

Hoe lang heb je nodig in de Dolomieten?

Dat is een hele goede vraag. Zolang als je vrij kunt krijgen, zouden we zeggen! ;-) Het is namelijk zo’n ontzettend mooi gebied. Je kunt hier weken - of nee, maanden - rondreizen en dan heb je nog niet alle hikes gedaan en alle toffe uitzichten gezien. Tijdens onze najaarsreis waren wij 5 weken in de Dolomieten en we hadden het makkelijk langer volgehouden.

Het is dus maar net waar je zelf voor kiest. Het gebied is niet heel groot en je kunt in een paar dagen de top highlights, zoals Tre Cime, Lago di Braies, Seceda en Geisleralm bezoeken. Je kunt je tijd in de Dolomieten dan goed combineren met een andere regio of stad in Italië, zoals het Comomeer, Gardameer, Venetië, Toscane of Milaan.

Maar om eerlijk te zijn: je wil echt meer zien van de Dolomieten dan alleen de allerbekendste plekken. Dus als het lukt, dan zou ik zeker een week of 2 uittrekken voor de Dolomieten. Daar ga je geen spijt van krijgen!

Een 3-talige regio

In de Dolomieten spreken ze drie talen, namelijk Duits, Italiaans en Ladinisch. Dat betekent dat ook vrijwel alle plaatsen, bergen en meren drie namen hebben. In elke taal eentje. Soms is dat best verwarrend. Als je bijvoorbeeld de bus naar Ortisei wil pakken, dan zit je ook goed als je in de bus naar Urtijëi of St. Ulrich stapt. Dit zijn namelijk 3 verschillende benamingen voor dezelfde plaats.

In onze blogs over Italië hebben we zoveel mogelijk de verschillende benamingen van bergen en plaatsen gebruikt, zodat je weet welke namen er allemaal zijn voor de mooiste plekken in de Dolomieten. Dat scheelt al!

De beste reistijd voor de Dolomieten

Als je naar de Dolomieten gaat om te hiken en andere outdoor activiteiten te doen, dan is de zomer qua weer de beste keuze. Probeer alleen het echte hoogseizoen - juli en augustus - te vermijden, want dan kun je over de koppen lopen in de Dolomieten. Vooral bij beroemde plaatsen zoals Lago di Braies en Tre Cime is het dan een gekkenhuis.

Fijnere periodes voor je bezoek aan de Dolomieten zijn mei, juni, september en oktober. Houd er alleen wel rekening mee dat de weersomstandigheden ongunstig kunnen zijn als je vroeg in het seizoen (mei) of laat in het seizoen (oktober) reist. Berghutten zijn nog of al dicht, het openbaar vervoer rijdt niet of beperkt en als er sneeuw ligt, dan kunnen wegen en hikes onbegaanbaar zijn. Aan de andere kant hoef je de prachtige natuur veel minder vaak te delen met honderden mensen en dat is een heel groot pluspunt.

Wij reisden door de Dolomieten in september en oktober. We vonden het verre van rustig, maar ik kan me goed indenken dat het er in de zomermaanden nog veel drukker is. Het is nou eenmaal een populair gebied waar je op bekende hikes altijd wel mensen tegen zult komen. Wel hadden we nog prachtig weer en hebben we tot midden oktober veel hikes kunnen maken en over alle bergpassen kunnen rijden. Het enige nadeel is dat het water rond deze tijd van het jaar laag staat in de bergmeren. Die zijn daardoor iets minder aantrekkelijk.

Wildkamperen in de Dolomieten

Officieel mag je niet wildkamperen in Italië en dus ook niet in de Dolomieten. Toch kan het op sommige plaatsen prima. Wij gebruikten de app Park4Night om goede gratis plekken te vinden waar wildkamperen gedoogd wordt. Zo hebben we uiteindelijk meer dan de helft van de nachten gratis gestaan met Bruno. Toch fijn!

We ondervonden wel dat de Dolomieten niet heel campervriendelijk is. Op veel plaatsen mag je niet eens parkeren met een camper, bijvoorbeeld bij de Seceda kabelbaan, of word je ronduit afgezet als je met de camper wil parkeren, zoals bij Lago di Braies. Er zijn ook weinig voorzieningen voor camperaars, zoals plekken waar je water kunt vullen en lozen. Het was dus soms echt even zoeken en plannen waar en wanneer we wat konden doen, maar het is altijd gelukt. Als je flexibel bent en een dagje langer zonder douche kunt, dan komt het wel goed. Met een camper reizen is in de Dolomieten soms wat gedoe, maar het scheelt je wel een hele hoop geld, want de accommodaties in de Dolomieten zijn duur!

Alles over onze uitgaven en een reëel reisbudget Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Veiligheid in de Dolomieten

Italië is een veilig land om doorheen te reizen. Natuurlijk komt criminaliteit voor en moet je vooral in de grote steden op je spullen letten, maar dat geldt eigenlijk voor iedere vakantiebestemming. Zorg er wel voor dat je altijd het lokale nieuws in de gaten houdt, want helaas komen overstromingen en ander soort noodweer steeds vaker voor. Daarnaast wil je tijdens een hike in de bergen niet verrast worden door een pak sneeuw of een flinke storm. Als je buiten het seizoen reist, check dan vooraf altijd even hoe de condities op trails en bergwegen zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij toeristische informatiepunten.

Check voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor Italië vanuit Rijksoverheid.

Middagsluiting

Alhoewel je je op veel plekken in de Dolomieten eerder in Oostenrijk dan in Italië waant, houden ze er in de Dolomieten vaak wel een siësta op na. Dat betekent dat winkels en (kleine) supermarkten tussen de middag sluiten. Soms is zo’n middagsluiting wel van 12 tot 4 uur. Slim dus om even de openingstijden te checken voordat je gaat winkelen!

Geen visum nodig voor Italië

Italië behoort tot de EU en dat betekent dat je vrij kunt reizen naar Italië. Je moet je natuurlijk wel kunnen identificeren met een geldig ID-bewijs of paspoort.

Tolwegen in de Dolomieten

Veel snelwegen in Italië zijn tolwegen. Je betaalt de tol dan ter plaatse bij een tolhokje. In de Dolomieten vind je niet veel snelwegen en daarom hoef je ook niet vaak tol te betalen.

Op sommige bergwegen in de Dolomieten wordt wel tol geheven, zoals de weg naar Tre Cime en Prato Piazza.

Geldzaken

In Italië betalen ze - net als wij - met de euro. Je kunt op veel plaatsen in de Dolomieten met je pinpas betalen, ook in berghutten. Dat geldt alleen niet overal en daarom is het altijd fijn om wat contant geld op zak te hebben. Je weet maar nooit!

Qua prijzen is de Dolomieten een mooie middenmoter in Europa. De prijzen in supermarkten zijn vergelijkbaar met die in Nederland. In de horeca ben je vaak iets minder kwijt dan bij ons. Aan de andere kant zijn campings en hotels wel aan de prijs. Wij gaven in de Dolomieten ongeveer evenveel geld uit als in Oostenrijk. Benieuwd waar wij verrassend genoeg weinig geld aan uitgaven en wat onze grootste kostenpost was in de Dolomieten? Lees ons blog over een reisbudget voor de Dolomieten!

Alles over onze uitgaven en een reëel reisbudget Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Op naar de Dolomieten

Nu je deze praktische tips over reizen in de Dolomieten hebt doorgenomen, ben je goed voorbereid op jouw vakantie in deze Italiaanse bergregio. Nu hoef je alleen nog maar bestemmingen, hikes en bergpassen te kiezen om zo een mooie route samen te stellen. Onze blogs over de Dolomieten helpen je daar vast bij!

Lees meer over reizen in Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Italië

Doe de korte hike naar Monte Specie voor een ander uitzicht op Tre Cime

Italië

Lago di Braies: een terechte toeristenmagneet?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen