Ontspannen wandelen via de Armentara Meadows naar Alta Badia | Met spectaculaire uitzichten op Heiligkreuzkofel

Djura

Als we door Val Badia rijden, valt ons oog direct op de enorme, verticale rotswand die hoog boven alles uitsteekt. De zon schijnt, de berg wordt prachtig verlicht en het enige wat wij denken is: daar willen we heen! Een uurtje later staan we daarom bij de kabelbaan die ons naar La Crusc brengt en niet veel later wandelen we op ons gemak via de Armentara Meadows terug naar Badia. Een hele makkelijke hike met spectaculaire uitzichten op het bergmassief Heiligkreuzkofel ofwel Sas dla Crusc. Kleine inspanning, grote beloning. Wat wil je nog meer!

De Armentara Meadows hike in Val Badia

Nadat we over de Passo delle Erbe zijn gereden met Bruno, komen we in Val Badia. Deze vallei is mooi groen en overal om ons heen torenen de kale bergwanden als wolkenkrabbers boven ons uit. Prachtig! Als we het stadje Alta Badia inrijden, valt de rotsachtige Heiligkreuzkofel, ofwel Sasso di Santa Croce of Sas dla Crus, ons direct op. Deze bijna 3.000 meter hoge berg is zo gigantisch dat je hem niet zomaar over het hoofd ziet!

In de Dolomieten hebben vrijwel alle plaatsen, bergen en meren twee of zelfs drie namen, namelijk een Italiaanse, een Duitse en een Ladinische naam. (regionale taal in de Dolomieten) De berg waar we het in dit blog steeds over hebben heet Heiligkreuzkofel, maar ook Sas dla Crus en Sasso di Santa Croce. We hebben het dus steeds over dezelfde berg, ook al gebruiken we de verschillende benamingen door elkaar. ;-)

We hadden eigenlijk een huishoudelijk dagje gepland, met boodschappen, wasjes draaien en meer, toch gooien we direct ons plan om als we deze berg zien. De zon schijnt nu en de berg is goed zichtbaar. Laten we dit moment pakken en nu de Armentara Meadows hike gaan doen! Je weet nooit hoe de wolken er morgen bij hangen…

Het fijne van deze wandeling is dat hij niet lang en niet moeilijk is. Het is dus geen probleem dat we pas rond 2 uur besluiten om de wandeling vandaag te doen, want ook dan ben je nog makkelijk voor het donker terug. Kijk maar naar deze hike info:

  • Start- en eindpunt: Kabelbaanstation La Crusc in Alta Badia
  • Route: Met de kabelbaan naar La Crusc 2 (2.045 meter) > Trail 15A > Ranch da André (1.880 meter) > Alta Badia (1.353 meter)
  • Afstand: 9 kilometer
  • Hoogtemeters: 51 meter klimmen, 745 meter afdalen
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
  • Benodigde tijd: 2,5 tot 3 uur

Met de kabelbaan naar La Crusc

Nadat we een parkeerplaats hebben gevonden waar we onze Bruno mogen parkeren, - de meeste parkeerterreinen in Alta Badia zijn verboden voor campers, minpunten! - lopen we naar het dalstation van de La Crusc kabelbaan. Voor €16,40 per persoon kopen we een ticket naar de top. Dit is opgedeeld in twee kabelbanen en de eerste is zo’n stoeltjeslift. Wij vinden het het beste kabelbaanritje van ons leven! Het uitzicht op de steeds dichterbij komende Heiligkreuzkofel is fantastisch, onze beentjes bungelen en we zijn lekker buiten en in de rust. Heerlijk!

Dit had dan ook best langer mogen duren, maar helaas is de tweede kabelbaan een moderne variant met een dichte cabine. Dat mag de pret niet drukken, want intussen genieten we nog altijd van die fantastische berg, pal voor onze neus. Het licht is top en laat de lichtbruine en grijze kleuren van de rotsen mooi zien. We zijn helemaal happy!

De La Crusc kabelbaan is alleen actief in het zomer- en winterseizoen. Het zomerseizoen loopt vaak vanaf begin juni tot eind september of begin oktober en het winterseizoen gaat weer van start vanaf half december. Als je deze hike in oktober of november wil doen, dan kun je dus geen gebruikmaken van de kabelbaan en moet je zelf naar boven en naar beneden lopen. Op deze site vind je de actuele openingstijden en tarieven van de kabelbaan.

Het uitzicht bij de witte kerk van La Crusc

Als we uit de kabelbaan komen, is het een kort klimmetje naar boven tot de witte kerk van La Crusc. We staan nu pal onder de Sas dla Crusc berg en zijn enorm onder de indruk. De grootte, de kleuren, de rauwheid en het contrast met de groene bossen en weilanden is spectaculair.

Aan de linkerkant van deze enorme rotspartij hangen wat wolken, maar het grootste deel is helemaal helder. Echt zo gaaf! We maken tal van foto’s en gaan dan toch maar eens echt aan de hike beginnen. We hebben de tijd, maar ook weer geen urenlange uitloop totdat het donker wordt.

Wandelen door de Armentara Meadows

We volgen trail 15A door de Armentara Meadows. Door deze graslanden volgen we een breed grindpad dat een beetje glooiend is en ons heel vaak waanzinnige uitzichten geeft op de bergen. We hebben het dan niet alleen over de Sasso di Santa Croce, maar ook over de bergen aan de overkant van de vallei. Vooral Peitlerkofel / Sass de Putia springt er met zijn ruim 2.800 meter hoogte uit. Waar je ook kijkt, overal om je heen zijn imposante bergen te zien. Ongekend!

We kunnen heel ontspannen wandelen over dit pad en dat doen we dan ook. We stoppen regelmatig, niet om uit te rusten dit keer, maar om foto’s te maken. We krijgen echt geen genoeg van dit landschap! Ook al vormt er steeds wat meer bewolking boven ons en verhullen de wolken steeds vaker de bergpieken, het blijft schitterend.

We passeren donkergroene bossen en weilanden waar koeien en paarden op staan te grazen. Het glooiende landschap wordt onderbroken door typische houten hutjes die het geheel nog net dat beetje extra geven.

Na een tijdje passeren we Ranch da André en pas vanaf dat moment gaan we echt afdalen. Ondanks dat je honderden meters naar beneden moet, kost het dit keer geen centje pijn. Het pad is niet heel steil en vooral niet technisch moeilijk. Het is eigenlijk gewoon de hele tijd een grindpad. Wel moet je een beetje opletten op de stukken met veel losse steentjes, want daarop willen je voeten nog weleens gaan glijden.

Uiteindelijk zijn wij 3,5 uur na ons vertrek terug in Alta Badia, maar wij hebben dan ook erg getreuzeld en heel veel tijd genomen om te genieten en foto’s te maken onderweg. Als je wat minder fotostops inlast, dan ben je zeker in 3 uur terug in het dorpje Alta Badia.

Een waanzinnige hike in Val Badia

Al met al komt er geen druppeltje zweet te pas aan deze hike, terwijl de uitzichten buitengewoon zijn. De kosten voor de kabelbaan zijn ook niet om wakker van te liggen. Kortom, dit is gewoon een waanzinnige hike in Val Badia waarbij je heel veel krijgt voor een kleine inspanning en een klein bedrag. Doen dus!

Meer over reizen in Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Italië

Doe de korte hike naar Monte Specie voor een ander uitzicht op Tre Cime

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Ga naar Rifugio Nuvolau voor een spectaculair uitzicht over de Dolomieten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen